Home

Lajme

Holanda, nga Instagrami te kanalet, mullinjtë dhe tregjet

No Comments Argëtim Histori

Në Leiden, Maastricht dhe Rotterdam, vendet më fotogjene në atdheun e Vermeer dhe Rembrandt

Piktorët e mëdhenj të Epokës së Artë, si Vermeer dhe Rembrandt, kishin kuptuar tashmë se Holanda ishte një vend ideal për peizazhet e karakterizuara nga një dritë e jashtëzakonshme. Pikëpamjet që kanë përjetuar në veprat e tyre mund të bëjnë sot një sfond madhështor për fotot e smartphone. Me disa të reja. Duke portretizuar vende sugjeruese, ndoshta për një portret, jo vetëm në kanavacë, por duke përdorur pajisje digjitale, si Instagram, tani është një praktikë e zakonshme. Këtu është një udhëzues për vendet më piktoreske në Holandë për të portretizuar ose për të marrë një pamje me efekt të madh. Janë tri qytete veçanërisht sugjeruese.

Leida – Kaluar nga kanalet që karakterizojnë pamjen e tij, Leida është një qytet i bukur në ujë dhe në pranverë dhe verë rrugët ujore janë të kryqëzuara nga anije të shumta dhe anije turistike, në bordet e të cilave ju mund të zbuloni bukurinë e Leida në një mënyrë absolutisht të ngadaltë. Leida ofron shumë mundësi të tjera për të bërë shkrepje të bukura, për shembull në Hortusin e mrekullueshëm, në kopshtin botanik më të vjetër të Holandës ose në brendësi, në shumë muze që qyteti mburret, ekspozohen objekte unike që me siguri meritojnë të përjetësohen.

Maastricht – Në qytetin më jugor të Holandës ndonjëherë duket se je në një vend të huaj. I vendosur në brigjet e lumit Meuse, i rrethuar nga kodra e kodrina dhe i pasur me ndërtesa të lashta, Maastricht karakterizohet nga një atmosferë unike. Libraria Boekhandel Dominicanen ose Kruisherenhotel janë vende ideale për një shkrepje. Libraria është e vendosur në një ish-kishë dhe konsiderohet të jetë më e bukura në botë. Hoteli Kruisherenhotel është vendosur në një ish-manastir dhe është një vend unik në aspektin e dizajnit modern në brendësi i përshtatur nga muret e lashta.

Rotterdam – Qyteti duket i bërë për Instagram. Falë aspektit industrial, portit dinamik dhe arkitekturës inovative, shumë qoshe jepen hua për të bërë një transmetim në Instagram. Mjafton të ecësh deri në Hofbogen në rrethin Rotterdam-Noord. Harqet nën vijën e vjetër të hekurudhave mbajnë dyqane të modës dhe restorante të kohës. Vetëm le të jetë i hijshëm nga pamja e jashtëzakonshme e qytetit nga çatia më e gjatë në Holandë deri në Luchtpark. Tregu i parë dhe më i madh i mbuluar në Holandë është Markthal Rotterdam, i cili zë një zonë me madhësinë e një fushe futbolli, ndërsa në çati në formë patkoi janë disa apartamente. Një element dallues i horizontit të Roterdamit është ura Erasmusbrug, një perlë arkitekturore që arrin 139 metra lartësi: e bërë prej çeliku, lidh portin historik Delfshaven me lagjen futuristike Kop van Zuid.

Gazeta Shqip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: , ,