Home

Lajme

Njëqind arsye për të pasur një mace!

No Comments Argëtim Kuriozitet

Ka të paktën njëqind arsye për të vendosur për të marrë një mace dhe Alberto Mattioli i rendit të gjithë ata në “Praktikuesit e maceve. Ushtrimet e përkushtimit të familjes së maces”, një vëllim i botuar nga Garzanti që shpjegon pasionin e autorit, gazetarit të shtypit, për macet midis zbavitjes.

Macja nuk pi drogë, nuk leh, nuk është vegjetariane, nuk komenton lëvizjen e ngadaltë, – listoi Mattioli – dhe nuk shkruan libra.

Nga ana tjetër, macja është e pastër, ndihmon në reflektim dhe pëlqen njerëzit që e pëlqejnë atë. Si dëshmi, autori – i cili gjithashtu është një ekspert i operas dhe në të vërtetë i ka quajtur macet e tij të dashura, Violetta dhe Isolde – tregon për pasionin për macet e Richelieut, që përfshin në mesin e koteleve të tij Soumise ose ndryshimet alternative të Micetto, mace e Papa i Leo XII, trashëguar nga Chateaubriand. Duke mos llogaritur macet moderne si Larry, e cila jeton në rrugën 10 Doëning dhe ka një profil Twitter me 189,000 ndjekës, deri në idhujt e rrjetit.

Nga ana tjetër, në hyrje është vetë autori që shpjegon se libri i tij nuk është për macet, por për ata që i duan ata, pra një vëllim për “praktikuesit e maceve”.

Macja ka luajtur një rol të rëndësishëm në historinë e artit që nga koha e egjiptianëve dhe është përshkruar në një seri kryeveprash të rëndësishme të të gjitha epokave: luan me një kavanoz mbushur me verë në Dasma në Cana nga Paolo Veronese, është protagonist i Katz und Vogel (ose Cat dhe zog) nga Paul Klee, të cilit i kanë dedikuar shkrimet Baudelaire dhe Apollinaire, muzikë Offenbach dhe Stravinsky dhe kanë trajtuar gjithashtu çmimin Nobel për letërsinë TS Eliot dhe pastaj Andreë Lloyd Ëebber, të cilit i detyrohemi ‘Cats’ muzikore.

Por tani macja ose më mirë kotelja, ka gjetur një fazë të re: është në të vërtetë edhe mbreti absolut i klikimeve në rrjet, një fenomen mbi të cilin disa ekspertë kanë vënë pikëpyetje.

Por edhe në mediat sociale, shpjegon Mattioli, superioriteti i maceve mbi njerëzit është konfirmuar, sepse ato kanë mbetur vetëvetja dhe nuk kanë e kanë humbur kontrollin. Në ‘Dhjetë arsye për të anuluar llogaritë në rrjetet sociale”, Jaron Lanier, kujton Mattioli, vë në dukje se “nuk ka asnjë arsye për t’u frikësuar se një meme e errët, rezultat i algoritmeve dhe i financuar nga një oligark i neveritshëm që shkruan në hije, ka marrë kontrollin e maceve tuaja. Askush nuk e ka marrë kontrollin e maces tuaj, as ju as askush tjetër”.

Gazeta Shqip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *