Home

Lajme

Përfitimet që na vijnë nga hidet(Kimca)

No Comments Argëtim Kuriozitet

Këshillat e mjekëve, janë që cdo stinë, ne të konsumojmë frutat e stinës. Kështu që, duhet të konsumojmë hidet.

Ky frut interesant që kultivohet në të gjithë botën me më shumë se 400 varietete.

Në fjalorin e gjuhës shqipe ky frut quhet hide.

Në gjuhën e përditshme popullore i referohemi me ide, në jug të vendit xinxife kurse shkodranët dhe kryesisht pjesa e veriut e quan kimça.

Klima mesdhetare e Shqipërisë është e favorshme për kultivimin e këtij fruti, i cili ka potencialin për të qenë një biznes fitimprurës në sektorin bujqësor.

Por shumë pak e dinë, por hidet përmbajnë magnez, potas, kalcium, manganez, fosfor dhe hekur.

Ato përmbajnë 20 herë më shumë vitaminë C se çdo agrume tjetër, që forcon sistemin imunitar dhe lufton infeksionet duke u përdorur si ilaç mjekësor për mijëra vjet në shumë kultura në botë në formën e çajit për shembull, për të qetësuar fytin.

Ekstraktet e ides janë përdorur edhe në produktet e kujdesit të lëkurës për të zvogëluar rrudhat, hidratimin e lëkurës së thatë, dhe për të trajtuar dhimbjet e djegies nga dielli. Shkencëtarët kanë identifikuar tetë flavanole tek fruti i hides, të cilat kanë aftësi qetësuese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *