Home

Lajme

Kur do të ndollë bashkimi i opozitës shqiptare në Maqedonin e Veriut ?

No Comments Lajme Opinion

Diten e diele te dates 26 janar u iniciu ne radio Projektin 21 , ne Kopenhagen , ne studion nr. 2 te kesaj radioje, nen drejtimin e Moderatorit Luigj Shkodrani dhe bashkepunetorve te ketij programi z. Kostaq Papa , deputet i Parlamentit te Shqiperise dhe z. Adil Mustafa , perfaqesues i te drejtave te njeriut ne Maqedonine e Verit , ju be thirrje qe opozita shqiptare te shkoje e bashkuar ne zgjedhjet e 12 prillit 2020 ne Maqedonine e Veriut !

Per kete u realizua nje debat i gjate nga ora 21,00 deri ne oren 01 ,00 , ku u ftuan perfaqesues te partive opozitare , te degjohet opinioni i tyre dhe ju kerkua qe te bashkohen se bashku. E para ishte perfaqesuesi i partise Besa ,z. Dervish Halimi , qe peri prezent situaten ne vija te shkurta dhe shprehu gadishmerine e partise se tij per tu bashkuar dhe shkuar se bashku ne zgjedhje .

Me pas prof.dr. Arber Celiku i beri nje panorame situates se partive politike ne Maqedonine e Veriut ,ai ju drejtua partive opozitare per tu bashkuar , por me pas z. Arber kerkoi edhe ndihmen edhe te Deputetit z. Kostaq , ku citoi nenin 8 , pika 1 e Kushtetutes se Republikes se Shqiperise ku thote :

KUSHTETUTA E REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË

Neni 8

 1. Republika e Shqipërisë mbron të drejtat kombëtare të popullit shqiptar që jeton jashtë
  kufijve të saj.
 2. Republika e Shqipërisë mbron të drejtat e shtetasve shqiptarë me banim të
  përkohshëm ose të përhershëm jashtë kufijve të vet.
 3. Republika e Shqipërisë u siguron ndihmë shtetasve shqiptarë që jetojnë e punojnë
  jashtë shtetit për të ruajtur e për të zhvilluar lidhjet me trashëgiminë kulturore
  kombëtare.

E mori fjalen dhe dr. Rexhepi , qe i beri nje panorame strategjise kombetare dhe situates ne Maqedonine e veriut . Ai beri nje leksion te mire , por qe nuk u angazhua ne bashkimin e opozites, por premtoi se do ja percjelle kryetarit te tij shqetesimin tone , por dhe te mbare opoinonit qe kerkojne bashkimin . Ne fund ai e mbylli fjalen e tij , ku tha qe kryetari e vendose . Para do te thote qe cdo gje varet nga z. Zijadin Sela .

Mesazhe erdhen dhe nga Liga Qytetare Shqiptare – Amerikane , ku kerkuan qe opozita te bashkohet e vetmja menyre per te fituar shqiptare edhe ne kete rajon .

E moren fjalin disa here dhe dr. Adil Mustafa , ku beri thirrje qe te bashkohet opozita dhe u kerkoi cdo perfaqesuesi qe te ndikojne tek partia e tij per bashkim, se pa bashkimin e opozites nuk do te fitojne shqiptaret ne Maqedonine e Veriut .

Ne fund foli dhe z. Kostaq Papa i cili u tregua i gatshem qe te shkoje ne Maqedoni dhe te takohet me cdo kryetar partie dhe te perdore ndikimin e tij si deputet i parlamentit te Shqiperise, por premtoi se do te ndihmoje edhe me kolege dhe perfaqesues te shtetit qe te behen te gjithe bashke dhe si ne Malesi qe u bashkuan dhe fituan, te njejten ta bejne edhe ne Maqedonine e Veriut .

Ne fund te ketij shkrimi , mendojme dhe shpresojme qe opozita te bashkohet sepse e bashkuar do te fitoje, nese do te pranojne ndikime nga jashte , athere ato do ta shkaterrojne nje here e pergjithmone ceshtjen shqiptare ne Maqedonine e Veriut dhe fati i shqiptarit ne kete pjese do te shkoje si ai i Lugenes se Presheves, ku rinia dhe shume te tjere te moshave te ndryshme po largohen nga vendi, se nuk shohin perspektive per te jetuar , nen disikriminimin e serbeve dhe te maqedonesve !

Dhente Zoti dhe ta kuptoje opozita shqiptare , se cfare do te thote bashkim i partive !

Shkruar nga Luigj Shkodrani !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *