Home

Lajme

Veprimtarë të cështjes kombëtare , të ftuar në radio Projektin 21 !

No Comments Argëtim Histori

Ditët e Premte dhe të Diela , tashmë në radio projektin 21 , po i kushtohen cështjes kombëtare ! Në këtë të Premte ishin të ftuar z. Sevdije Sadiku me profesion Juriste , nga Vushtria e Kosovës .

Z. Sevdije foli për aktivitetin e saj në shërbim të kombit e të atdheut për 36 vite me radhë , foli për situatat në të cilat ka kaluar Kosova dhe kontributin e saj në shume drejtime. Ajo kishte bërë edhe nje platëformë kombëtare të cilen e solli për dëgjuesit e radio Projektit 21 ! Ishte një bisedë e gjatë , sepse z.Sevdije fliste me shumë pasion , por nga njëhere edhe tregonte raste të neglizhences të politikës , jo të mirë , që po qeveris vendin në këtë dekadë .Ajo ishte për një organizim të mirëfilltë dhe gjetjen e njerzve të duhur, që ta drejtojnë shqiptarinë . Ajo u ndal në shumë përvoja të saj gjatë aktivitetit të saj, ku nuk është ndjerë e vlerësuar, jo vetëm nga politika aktuale, por as nga vetë bashkëqytetarët e saj, sikur ështe anashkaluar , por edhe duke e shantazhuar në mënyra nga më të ndryshmet , sa shumë herë , sic tregonte z. Sevdije është ndjerë si e vetmuar . Por përsëri i ka dhënë forcë vetes dhe ka ecë përpara . Ajo premtoi që do të jetë gjithmonë e gatshme të jape kontributin e saj aty ku do ti kërkohet,për cështjen kombëtare shqiptare !

Në pjesën e dytë ishte i ftuar z.Halil Kuliqi , nga Drenica i cili kishte marrë pjesë që në organizimet e para për cështjen kombëtare. Ai kishte organizuar tubime të ndryshme deri në krijim e UCK , për zonën e Drenicës . Me profesin ishte mësimdhënës . Kishte organizuar fëmijët në Kosovë në demostrata të ndryshme. Ishte burgosur nga sistemi i ish Jugosllavisë për bindje ndryshe . Ai që ne fillim , bëri një prezantim të tij , se kush ishte , nga vinte , shkollimin e tij, por foli me detaje për familjen e tij në gjeneze , ku tregoi , se familja e tij vinte nga një fshat i Shkodres , nga andej , familja ishte shperngulur në Malin e zi dhe kish marrë udhëtimin , në Prizren dhe më vonë ishin vendosur në Drenicë , ku jetonin sot e kësaj dite. Ai foli gjatë e gjatë për veprimtarinë e tij në sherbim të kombit e të atdheut . Por ajo cfarë ishte shumë e rëndesishme gjatë bisedës së tij gjatë , se ai kishte patur një kontakt të gjatë me njeriu ie madh të kombit shqiptar Ukshin Hotin . Kishte qëndruar me te ne burg dhe shoqëria e tij kishte vazhduar deri vonë, deri kur thuhej , që ishte zhdukur . Shume verisione janë ngritur për Ukshin Hotin , por ai jep një verision krejt tjeter , në bazë dhe te asaj që ka folur me vetë Ukshinin, që Ai i kish deklaruar , që këta , pra do të thotë , për Serbinë i kanë thëne që ne do të mbajmë , derisa mjekra të shkojë deri tek gjunjët ne nuk do të lirojmë ! Keshtu që ai ishte i bindur që Ukshin Hoti ështe i gjalle . Kishte hyrë në bisedime me një avokat në Amerikë , për ta hapur këtë cështje, por ai i kishte një shumë parash , që ishin të papërballueshme për buxhetin e tij . Por ai tha një fakt tjetër shumë interesant , ai tha, se nëse do ta kërkojë Presidenti dhe Qeveria dhe Parlamenti i Kosovës institucioneve ndërkombëtare , ata do të detyrohen ta lirojnë, por asnjë nga institucionet e Kosovës , nuk e ka bërë një tentativë të tillë . Ky është një fakt tepër interesant , që trajtohet për herë të parë në një radio Diaspore ! Gjatë programit, shumë bashkëatdhetarë dhanë reagimet e tyre dhe kerkuan që kjo cështje duhet të zgjidhet nga institucionet e shtetit të Kosovës .

Shpresojmë që ky fakt dhe këto të dhëna të marrin rrugën e zgjidhjes dhe nëse se qëndron e vërtetë , duhet ky rast të dalë në driten e diellit dhe ti jipet fund abuzimeve me këtë figurë madhore të kombit shqiptar !

Për Radio Projektin 21

Luigj Shkodrani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *