Home

Lajme

Familja Rrugeja ne interviste ne radio Projektin 21 !

No Comments Intervista Lajme

Mbrëmjet e të premteve dhe të dielave , sa vinë dhe bëhen shumë interesante, sepse vinë mysafirë nga më të ndryshmit, që dëgjuesit e kësaj radioje për 18 vite aktivitet , nuk i kishin dëgjuar historitë e këtyre shqiptarve, sepse media është ka kaluar në një grup njerzish, që nuk duan të sjellin të vërteten e hidhur të kombit, por atyre u intereson mbajtja mirë me “eprorët” e tyre dhe lënë pas dore , ato që vërtet i kanë kushtuar gjithë jetën e tyre kombit dhe atdheut të tyre ! E tillë ështe dhe familja Rrugeja , nga qyteti i demokracisë , Kavaja . Ishin të parët vëllezrit Rrugeja që e ngritën zërin , kundër diktaturës komuniste , ku ata pësuan shumë për nje periudhë , derisa një ditë thuhet se erdhi demokracia, por a erdhi vallë vërtet demkracia . Familja Rrugeja nuk është e kënaqur me këtë tip demokraciet , që na afruan pasuesit e atyre që shkuan. Z. Rexhep thotë se demokracinë ne e menduam ndryshe , ku secili të respektohet në bazë të asaj që përcjell dhe jo një grup njerzish të vjellin dhe të bëhen të pasur ! Ai nuk e ka menduar në këtë mënyrë dhe shpreh hapur mos pajtimin e tij me këtë sistem që po sundon Shqipërin . Luftuam thotë Ai për ditë më të mira , por ato nuk dihet se kur do të vinë , vetem nëse populli rrëzohet dhe vinë një brez tjetër , të rinj që kanë studiuar jashtë. Ai tregon se është i paspunë , ka patur një bisnes të vogël , por dhe ai u mbyll.

Kur e pyet se a je i respektuar nga shteti , me shumë dhimbje të thotë – jo fare , por vetëm qyteti im , me ka shpall “Qytetar nderi ” i Kavajës . Tek bisedon me të kupton dhimbjen dhe brengosjen e këtij njeriu dhe kur i kthehesh viteve te 90 `dhe mendon keqëtrajtimet që i janë bërë dy vëllezërve Rrugeja në birucat e errta të sigurimit të diktaturës së egër dhe cnjerzore të vjen shumë keq , kur sheh këtë zhgënjim prej tij . Pyetjes se a keni dësirë të largoheni , ai tregon se mu desh të largohesha për të ruajtur kokën time dhe familjen, sepse ishim gjithë kohën nën kërcnim. Por u ktheva për të jetuar këtu në vendin tim , se për këtë luftova edhe pse situata nuk është e mirë, por shpresojmë se ditë më të mira do të vinë .

Më pas biseda kalon tek vajza e tij Gresida , një vajzë shumë e talentuar . Ajo që në paraqitjen e parë të saj din të paraqesë kulturën që ka fituar nga prinderit e saj , por din te sjelle para degjuesve edhe inteligjencen e saj të lartë . Ajo merret me krijimtari poetike ! Poezite e saja përcjellin situatën në të cilën kaloi babai i saj dhe krejt familja Rrugeja . Por Gresida ka një dashuri të pakufishme për kombin dhe atdheun dhe poezia e saj ka motivet nga atdheu. por ajo është e njohur edhe me histotoritë e kombit të saj , ajo shkruan edhe për Komandantin Legjendar , Adem Jashari, sepse lufta dhe sakrifikimi i tij dhe i familjes , ka zgjuar shumë interesin e kësaj vajze , që dhe babai i saj , ka sakrifikuar vetën dhe familjen që Ajo dhe fëmijët e tjerë të mbarë Shqipërisë të jetojnë në paqe dhe të shkollohen në universitetet më të mira të botës si dikur gjyshrit e tyre para vitit 44 `. Pastaj Gresida na sjell për dëgjuesin e radio Projektit , dy nga poezitë e saj , të shkruar aq bukur ! Në fund ajo shpreh mirënjohjen e saj të madhe që ju krijua një kohë që të fliste në një radio diaspore ! Kë u ndamë me Gresiden dhe babain e saj Rexhepin, por për tu takur përsëri kur Griseda të botojë librin e saj të shtatë !

Në emrin tim dhe të dëgjuesve i urojmë suksese Grisedes në krijimtarinë e saj letrare , por jetë të gjatë e shumë suksese edhe babait të saj !

Një falenderim shkon dhe pë z. Marsela Koci që e bëri të mundur këtë komunikim me këtë familje të nderuar të qytetit të demokracisë – Kavajës !

Për Radio Projektin 21 – Luigj Shkodrani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *