Home

Lajme

Vasel Gilaj – “Gustav i rëndë”, supërarma naziste që nuk u përdor kurrë

No Comments Argëtim Histori

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Gjermania Naziste ndërtoi armën më të madhe të njohur ndonjëherë në historinë e njerëzimit. U quajt, “Gustav i rëndë” dhe kishte një afekt të përbindshëm aq sa të shkatërronte një fshat të tërë ose një lagje qyteti me një goditje të vetme.
Provat gjenerale të saj u zhvilluan por nuk dihet arsye se pse Hitleri nuk e përdori këtë përbindësh prej hekuri, që udhëtonte nëpërmjet shinave dhe tërhiqej nga një lokomotivë e veçantë e prodhuar enkas.
Nga pikat e dobëta të kësaj superarme ishte ngathtësia, pamundësia për të manovruar dhe ekspozimi ndaj bombarduesve armiq.
Në foto: Eshte Hitleri me ministrin e armatimit gjatë ekpertimit manovrave, gjiashtu ne foto eshte maketi i Gustavit te rende, predha e perdorur prej tij dhe nga puna e kesaj arme shkaterruese

Fotografia e Vasel Gilaj
Fotografia e Vasel Gilaj
Fotografia e Vasel Gilaj

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *