Home

Lajme

Amaneti i presidentit amerikan Washington per shqiptaret

No Comments Argëtim Histori

Amaneti i presidentit amerikan Washington për shqiptarëtPrejardhja pellazge e shqiptarëve sipas amerikanit George F. WilliamsKy lloj antishqiptarizmi i frymëzuar nga kancelaritë euroiane me mbështetjen e Francës dhëmikes së saj Rusisë me satelitët e tyre Serbinë e Greqinë. Ky ishte një nder i madh i një mikutë madh që do të bëhej edhe një partner i madh në historinë e marrëdhënieve shqiptaro-amerikane. Dhe ky partneritet me shqiptarët vazhdon edhe sot e kësaj dite, me gjithëndërprerjen 45 vjeçare të diktaturës komuniste.E kush nuk mban mend se si u prit në Tiranë Xhejms Beker dhe se si u prit më 2007 XhorxhBush në Fushë Krujë.Gjithkush e bën një pyetje se ku i ka rrënjët kjo tendencë miqësie e sinqertë e një shtetitpotencial demokratik si superfuqia më e madhe e botës ndaj një shteti të vogël që mund edhetë mos përfillet, siç ka ndodhur me europianët. Para së gjithash, kam bindjen unë, thelbi imiqësisë qëndron tek parimet e patjetërsueshme dhe standartet e demokracisë që ka tësanksionuara shteti amerikan në funksion të lirisë dhe demorkacisë në botë. Por veç kësajështë edhe një amanet në formën e një testamenti që George Washington u ka lënëpasardhësve të tij presidentcialë në fdronin e tyre për të pasur në vëmendje Shqiëprinë dhe ( 1 nga 6 )

  1. shqiptarët. Është orgjina e tij prej shqiptari që e thërret gjaku i të parëve për të mos harruarasnjëherë tokën e të oparëve të tij.Duke kërkuar dhe bashkëbiseduar me miq e të njohur, një ditë më vjen në e-mail njjë materialinteresant që i jep shpjegimin kësaj që unë thashë më lart. Është një e vërtetë që studiuesit ekanë vërtetuar dhe e kanë pohuar si të vërtetën e madhe të një presidneti amerikan që njëpjesë të orgjinës së tij e ka nga toka shqiptare, nga prindër shqiptarë.Ja materiali, që duhet thënë se meriton mirënjohjen e madhe publike :Nëna e presidentit historik amerikan George Washington ishte shqiptare me prejardhje ngarrethi i Pejës. Vetë presidenti Ëashington thuhet ta ketë lënë një letër-amanet për mbrojtjen eshqiptarëve nga Amerika në çdo kohë dhe në çdo mënyrë.Para disa kohësh, Instituti i Biokimisë dhe i Gjenetikës, me seli në Schafhausen të Zvicrës, kapublikuar rezultatet e hulumtimit më të ri gjenetik të liderëve botërorë, sipas të cilave del sepresidenti historik i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, George Washington, ka qenë meprejardhje shqiptare.Instituti, që në kuadër të hulumtimit të gjerë ka analizuar mostrat gjenetike të ish-presidentitamerikan që e udhëhoqi vendin në luftën çlirimtare kundër Mbretërisë Britanike, konkludon seWashingtoni ishte 50 për qind shqiptar, që nënkupton se njëri prind i tij ishte 100 për qindshqiptar.Derisa Instituti nga Bazeli nuk hyn në detaje në lidhje me këtë zbulim epokal, ekspertë tëfushave të tjera janë ngutur që të konfirmonin këtë pohim, duke u thirrur edhe në dëshmi etjera, gjeneologjike e linguistike.George Washington ka qenë lideri kryesor politik e ushtarak i SHBA-së në vitet 1775-1799 icili e udhëhoqi vendin drejt fitores në luftën çlirimtare kundër Britanisë së Madhe, ishte nëkrye të vendit në kohën e shkrimit të Kushtetutës dhe zhvilloi praktikat presidenciale tëqeverisjes që edhe sot janë gurë themelet e punës në Shtëpinë e Bardhë.Në SHBA ai konsiderohet si “Babai i Kombit”.E ëma shqiptareSipas linguistit “Albert Myko”, nga Instituti i Linguistikës pranë Universitetit Berkley tëCalifornisë, SHBA, ekzistojnë dëshmi të tjera që tregojnë se e ëma e George Washingtonitishte shqiptare.“George Washingtoni ishte i biri i Augustin Washingtonit dhe Mary Ball Washingtonit. Mary nëfakt ishte Marije Bala, prindërit e së cilës ishin nga rrethi i Pejës, në Kosovën e sotme. Marijaka lindur në Lively të Virgjinisë, në SHBA, në vitin 1708, por prindërit e saj kanë ardhur aty më1706, pas një udhëtimi të gjatë me anije që nisi nga Raguza, Dubrovniku i sotëm, dhe i çoi atapërmes Britanisë deri në Tokën e Premtuar, Amerikën. Historia e udhëtimit të gjyshërve tëËashingtonit nga Kosova në Amerikë është e përshkruar në librin biografik “Mary BallWashington” të autores Virginia Carmichael, i botuar më 1850. Aty, madje, thuhet se Balajt ( 2 nga 6 )
  2. kishin ardhur nga një fshat i quajtur Sinic, që mund të jetë ngatërrim i emrit të fshatit Isniq, nëkomunën e Deçanit:, thotë Myko, i cili tregon se kjo histori deri vonë është mbajtur e fshehurnë sirtarët e Shtëpisë së Bardhë, dhe se përmendja e prejardhjes shqiptare të Washingtonitështë hequr nga lista e temave të ndaluara nga Këshilli Kombëtar i Sigurisë i SHBA-së vetëmpara pak kohe.Në lidhje me këtë, zyrtarë nga Shtëpia e Bardhë kanë pranuar të thonë vetëm se “nuk ishte erastit që zëvendëspresidenti Biden e ka përmendur presidentin Washington në relacion mekryeministrin e Kosovës”.Amaneti i WashingtonitSidoqoftë, zbulimi i fundit, mbase hedh dritë edhe në disa aspekte të tjera të përfshirjesamerikane në Kosovë dhe të mbështetjes për shqiptarë në përgjithësi. Autori i mirënjohuramerikan, Carl Woodward, që ka shkruar dhjetëra libra dokumentarë për presidentëtamerikanë dhe historitë nga Shtëpia e Bardhë, thotë se gjatë hulumtimit të arkivave për librine tij rreth presidencës Clinton, botuar më 2004 me titullin “Shtëpia Clinton”, ka gjetur një letër-proklamatë të vetë George Washingtonit, në lidhje me shqiptarët.“Më kujtohet, kur e mora letrën për t’ia treguar Bill Clintonit në njërën nga intervistat e shumtapër libër dhe i thash, “shih, Bill, ç’ka kam zbuluar nga arkivat e Washingtonit”. Ai, me të parëletrën, më tha: “E kam parë Carl, e kam parë. Mos ta kisha parë, një Zot e di nëse do tëkishim intervenuar në Kosovë”, tregon Woodward, i njohur si gazetar, reporter e autor që kafituar deri tani katër çmime “Pulitzer”. Ai thotë të mos e ketë përfshirë letrën e Washingtonit nëlibrin për Clintonin, sepse tani përgatit librin e posaçëm për Washingtonin dhe prejardhjen e tijshqiptare. Ëoodëard thotë se mendohet nëse do ta titullojë librin “George Washington:Shqiptari i parë në Shtëpinë e Bardhë” apo ndoshta “Shqiptari nga Kosova që krijoi shtetin eAmerikës”.“Në një farë mënyre, angazhimi i SHBA-së në favor të shqiptarëve është një borxh qëAmerika tani ia kthen popullit që lindi themeluesin e vetë Amerikës. Nga hulumtimet del qartëse edhe presidenti Woodrow Wilson e kishte lexuar këtë letër në kohën kur duhej vendosurpër krijimin e shtetit të pavarur të Shqipërisë”, thotë Woodëard, dhe shton se njëlloj, presidentiNixon ishte njeriu kyç që ka kontribuuar në arritjen e autonomisë së Kosovës, me Kushtetutëne vitit 1974.“Nixon dhe Tito kishin një takim, diku në vitin 1970, në të cilin presidenti amerikan zotoi njëndihmë të pakthyeshme prej 5 miliardë dollarësh për Jugosllavinë, nga 500 milionë në vit derimë 1980, në shkëmbim për dhënien e autonomisë së plotë për Kosovën. Titoja u dakorduadhe gjithçka nisi aty – krijimi i Universitetit të Prishtinës, amendamentet kushtetuese të vitit1971, Kushtetuta e vitit 1974, e kështu me radhë”, tregon Woodward.“Madje, një vazhdim i ndihmës ka qenë i paraparë në një diskutim mes Titos dhe presidentittjetër amerikan, Jimmy Carter, për vitet 1980-1990, për marrjen e të cilit Titoja ishte i pajtimitqë Kosovës t’i jepte statusin e republikës. Por, Titoja vdiq, serbët lëvizën kundër autonomisë,amerikanët ndërprenë ndihmën… të tjerat i dini”, tha ai. ( 3 nga 6 )
  3. Sidoqoftë, Woodward beson se të gjithë presidentët amerikanë e kanë lexuar letrën eWashingtonit dhe kanë qenë të obliguar nga ajo që t’u ndihmojnë shqiptarëve, në mënyra tëndryshme dhe në faza të ndryshme të historisë. Autori amerikan nuk dëshiron ta zbulojëpërmbajtjen e letrës, duke thënë se “duhet të prisni daljen e librit tim”, por thotë se ato që i kalënë të shkruara Washingtoni do të qartësojnë shumëçka në lidhje me raportet e SHBA-së meshqiptarët.Në lidhje me zbulimin epokal të prejardhjes shqiptare të George Washingtonit, si dhepohimeve të tjera të padëgjuara deri më tani, Ambasada amerikane në Prishtinë nuk kadashur të jepte asnjë koment.Hulumtimi i Institutit të Gjenetikës nga Schafhauseni i Zvicrës ka nxjerrë edhe disa rezultatetejet interesante për prejardhjen gjenetike të disa prej liderëve historikë botërorë.Sipas hulumtimit, Fidel Castro ka prejardhje angleze, Vladimir Lenini kishte qenë çeçen,ndërsa presidenti francez Charles de Gaulle që u tërhoq nga Algjeria kishte qenë, në fakt, meprejardhje arabe.Edhe një fakt tjetër :Referimi në disa pjesë nga libri i autorit George F. Williams “Shqiptarët”, del qartë fakti sethellësia e mbështetjes amerikane për shqiptarët, ka një lidhje gjenetike dhe që buron ngaidentiteti autentik i shqiptarëve, që duket hapur se janë motive të forta për të qenë krah tënjeri-tjetrit, në një kohë që shqiptarët kanë nevojë të madhe për konfirmimin e historisë së tyretë lashtë.Kështu, George Fred Williams më 1914 ka shkruajtur : “Po të kthehemi në parahistori, para serapsodët homerikë t’u këndonin hyjnive dhe heronjëve mitologjike, para se të shkrhuej gjuhagreke, ,jetonte një popull i njohur me emrin Pellazgët…Shqiptarët janë të vetmit që kanë ardhur deri më sot nga kjo racë e fuqishme parahistorike.Vetëm vitet e fundit është përcaktuar se Pellazgët kanë qenë Ilirët e lashtë… Këta Ilirët kaluanedhe në Itali me emrin Toskë, siç quhen ende edhe në Shqipëri, ndërsa në Itali kanë mbetursi Toskë, toskane, etruskë…Shqipja ka qenë gjuha e vërtetë e Homerit, se grekët e kanë huazuar nga rapsodet Pellazgeeposin e tyre të shquar… Shqipja ka qenë gjuha amtare e Aleksandrit të pushtimeve tëmëdha dhe e Pirros së Epirit, një prej gjeneralëve më të mëdhenj të historisë…Është tragjedi tej çdo përfytyrimi, që kjo racë e madhe dhe shumë e lashtë teë katandiset nëkëtë gjendje, e cila meriton të quhet skandali i qytetërimit Europian. Nuk është për t’u çuditurqë pushtuesi otoman ndalonte çfarëdolloj gërmimesh në tokën shqiptare, që mund t’i kujtoninpopullit lavdinë e tij të dikurshme…Ç’pasuri e madhe dijesh e pret arkeologun kur toka shqiptare të hapë thesaret e historisë sëPellazgëve!”. ( 4 nga 6 )
  4. Origjina e shqiptarëvePrapa në kohët parahistorike, para se poetët e Homerit të këndonin për perënditë e tyre dheheronjtë e përrallave, përpara se të shkruhej gjuha greke, rronte një popull i qujtur Pellazg.Herodoti (484 – 425 p.e.s.) iu vesh Pellazgëve historinë e cila këto i përmend shumë më parëse sa qytetërimin e grekërve; punimi i ashpër që mbulon anët e Panteonit në Athinë akomaquhet Pellazgjik. Këta ndërtuan mure të mëdhenj që quhen ciklopike dhe për të cilët Prof.Pokok thotë që qenë ndërtuar shumë më përpara se të egzistonin grekërit e Homerit. Prejkësaj race të fortë parahistorike mbetën vetëm Shqiptarët. Vetëm në kohë të vona u shkoqitse Pellazgët qenë Ilirianët e vjetër, e para degë Indo-Europiane, perandoria e të cilëveshtrihesh që nga Azia e Vogël deri në Adriatik dhe nga Veriu deri në Danub. Nga studimet eshkrimtarëve të rinj, si Prof. Maks Myller dhe Prof. Pot, në gjuhën Shqipe u bë e qëndrueshmekjo origjinë. Këto Ilirianë, që rrojnë akoma në Shqipëri si Toskë, u shpërndanë edhe në Italidhe njihen si Toskë, Toskanë, Etruskë.Është e kotë të kërkohet për perënditë e Greqisë në etimologjinë e gjuhës së saj. Në gjuhënShqipe këto janë shumë të qarta dhe domethëniet e tyre shumë të drejta.Për shembull,Kaos është hapsi, hapësira;Erebus, biri i Kaosit, është er-het-os, me e bërë të errët;Uranos është I-Vran-os, domethënë zana e reve, vranët;Zeus, Zaa, Zee, Zoot-Zot, zë rrufe;Athena është E thëna, me thënë fjalën;Nemesis, nemës, domethënë nam, thirrje e djallit;Muse, Mosois, është mësuesi;Afërdita domethënë afër ditës, agimi.Kur do të jetë studiuar mirë gjuha shqipe dhe kur do të jenë zhvarrosur gojëdhanat e saj,atëhere shumë nga veprat e Homerit do të rishkohen dhe ca nga ato do të jetë nevoja edhe tëkorigjohen. Herodoti nuk e pati ditë që emrat e heronjve të veprës së Homerit ishin fare qartënë gjuhen Pellazgjike. E deri edhe emri i vet i Homerit mund të gjurmohet në gjuhën Shqipe: Imirë, dhe në formën Imiros do të thotë poezia e mirë.Në gjuhën shqipe është,Agamemnon, Ai-ge-mendon, ai që mendon; ( 5 nga 6 )
  5. Ajaks, ai gjaksi,gjakderdhës;Priamos, Bir-i-amës, biri i amës e me kuptim ironik Biri i tokës, i vendit;Akili, i qiellit, një i zbritur nga qielli;Odiseu, i udhës,udhëtari, aji që shëtit;Ithaka, i thak, idhnak;Droilos, Droili(os), ai që druhet, frigac.Shumë të tjera mund t’i shtohen kësaj liste. Nuk është çudi nëse njerëzit që kanë studiuargjuhën shqipe të thonë se kjo është gjuha origjnale e Homerit dhe që grekërit e morën ngapoetët Pellazgjikë të shumtën e këngëve të trimërive dhe ato heroike. Sa dituri e madhe e pretarkeologun kur toka Shqiptare do të hapi thesarin e historisë Pellzagjike! Këta dhe shumërrjedhime të tjera provojnë që Shqiptarët sot janë mbi tokën e të parëve dhe flasin gjuhën estërgjyshëve të tyre. Edhe përpara se dega helene të njifej në malet e Thesalisë, Shkodra,qyteti kryesor i Shqipërisë, qe pa dyshim kryeqyteti i mbretërisë madhështore të Ilirisë.Shqipja qe gjuha amtare e Aleksandrit të Madh që pushtoi botën dhe e Pirros së Epirit, njënga gjeneralët më të mëdhenj që përmend historia dhe përballues i fundit i ushtrive pushtueseRomake. Një tragjedi, përtej përfytyrimit të tragjedistit, është kjo që një racë e vjetër dhe efortë erdhi në një gjendje kaq të keqe dhe mizore, gjë e cila shikohet si skandal i qytetërimitEuropian. Nuk është për çudi që otomanët nuk lejuan ndonjë gërmim në tokën Shqiptare,sepse ajo mund t’i sillte ndërmend këtij populli lulëzimin e parë. Web: http://prishtinapress.info/amaneti-i-presidentit-amerikan-washington-per-shqiptaret/ • Solli n`këtë formë: www.facebook.com/marjan.dodaj ( 6 nga 6 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *