Home

Lajme

Lajcak me parime të qarta për dialog apo ardhje me duar në xhepa?

No Comments Lajme Opinion

Shkruan Blerim Burjani

Lajcak ne Prishtinë po vjen me duar në xhepa apo me një platform urgjente dhe me të shpejtë për zgjidhje te ngërcit shumë vjecar te relacioneve Kosovë –Serbi.

Dialog te stërzgjatur nuk e do SHBA DHE BE, përderisa ka njerëz të cilët në Kosovë paraqiten herë si opiononist dhe analistë e në realitet janë gazetar edhe pse edhe këtë zanat e kanë lanë dhe nuk dihet kush janë dhe cfarë thonë e flasin për politika ndërkombëtare më hamendje nën moton po ua merr mendja, se në politik nuk është vetëm me ta marrmendja por duhet edhe me njohur parime dhe rregulla dhe disciplina dhe kënde e thënie diplomatike.

Në Kosovë po ekziston një eufori pa mbulesë, në shkencat juridike , politike e as ndërkombëtare nuk ka eufori.

Në Serbi e don dështimin e Lajcak, atje po mbretëron ideja se ai kësaj here do të sjellë një platform për dialogë që mund të jet përfundimtarë , ata po thonë se Lajcak po punon për Kosovën dhe se ai po sjellë letrën për njohje të shtetit të Kosovës, e në Prishtinë për Lajcak thonë se iu kanë “përzi hartat “ dhe se u qujtë skandal , Lajcak duhet te jet I vemendshëm , i qartë , serioz dhe neutral.

Ai po humbë kredibilitet dhe kredenciale diplomatike për tëu marr më Kosovën.

Kosova ende pa qeveri përcakton agjend dhe prioirtete?

Prioritetet ndërkombëtare në praktikat ndërkombëtare diplomatike nuk përcaktohen vetëm nga palët në konflikt por nga interesi ndërkombëtar, e mbi të gjitha që reflektojn paqën ndërkombëtare dhe rajonale.

Pa paqe ska asgjë ?

Paqja mbetet e brishtë mbi 20 vjet në Ballkanin Perendimor, Dialogu ndërkombëtar pragmatik ai iSHBA zgjidhen problemin rreth emrit të Maqedonisë , Bullgaria doli dhe e stopoj Maqedonin e Veriut rreth integirmit te Maqedonisë së Veriut në BE.

Pra ende ka faktor evropian destruktivë që nëse nuk i shkon dikujt për shtati me politikat, shetet anëtare të BE mund të stopojn shtetet tjera dhe kjo mund te I kushtoj shumë BE.

BE për Kosovën nuk ka strategji të qartë se si do ta integroj Kosovën në BE apo të hynë Serbia në BE dhe ta pengoj Kosovën përjetësisht të bëhet pjesë e BE.

BE gjendet para shumë sprovave të pa zgjidhura brenda vetës,Kosova pengohet në liberalizim vizash.Në anën tjetër Kosova gjithnjë e më shumë shkonë ka SHBA se sa BE , fatkeqsisht në Kosovë ka individ dhe parti që SHBA i don tëi zëvendësojn më SHBA dhe kjo mund te ikushtoj shtetit tonë? BE duhet te jep argumente të fuqishme se e don Kosovën brenda e jo të bëjë përpjekje se si të ofroj më shumë Serbin në BE e të largon Maqedonin e Veriut , Malin e Zi , Shqipërin.

BE më tepër formale se sa pragmatike

A don BE dialogun me rezultat apo e do më shumë vetëm formën dhe stërgjatësin e problematikes në favorë të Serbisë.Kosovaret gjithnjë më shumë po ofrohen me SHBA edhe ashtu Kosova është pjesë ndërkombëtare e politkës së SHBA.

BE po bon jo favore politikës sësaj duke mos dhen për Kosovën ndonjë shpresë integrative e në anën tjetër duke kërkuar mirëkuptim për politikën e saj sic ishte rasti I hapjes së Ambasadës së Kosovës në Jerusalem.Kosova nuk e dëgjon BE kur nuk ka interesëdhe kjo tegon se Kosova ka nevojë për njohje dhe anëtarësim në BE dhe OKB, e deri me tash Kosova nuk po arrin dotë të fitojë liberalizimin e vizave.

Në Kosovë po mungon pragmatizmi politik dhe qendrushmëria institucionale

Në Kosovë po bëhet problem euforia , e kjo nuk shkon bashkë me politikën e as me qëllimet, euforia politike zakonisht është shumë e shpejt dhe është kalimtare dhe nuk përsëritetet.Euforia në gjuhën popullorë thuhet me i marr mësysh vetës e mos me pa ditën tënde”.

Pra tash ka shumë nevojë për një maturi politike , menquri dhe diplomaci kreative.Nëse din me lujt fiton nëse jo humbë, nuk është mirë me humbë dy herë e me lan fajtor të tjerët pse nuk din vet më luajt. Lajcak po vjen në Kosovë edhe për të sygjeruar politikanët kosovar edhe për t’iu thenë se këtu kam ardhë më iu thën por edhe me iu I lutëe me kuptuar se kreatorë të politikës ndërkombëtar nuk jeni vetëm ju por së pari është SHBA dhe BE e Kosova dhe Sërbia janë lojtar më rregulla të tyre.Dikushmendon se është duke folur në mahallë për këtë punë e jo me SHBA dhe BE si fuqi perendimore qe e krijuan Kosovën shtet.

Në politik nuk duhet me folë kur nuk din , sa më shumë që flet ato janë argumente kunder teje, prandaj vëmendja duhet të jet ne atë se cfarë po thua dhe pse po thua?Ideja se unë jam unë dhe unë bëjë cfarë dua? Është dështim I juaj politik dhe kjo iu kushton politikisht jo vetëm juve por edhe popullit.

Më mirë mëi kushtuar individit se popullit ,kyështë shpëtim për popullin e dështim për një njëriun e pa dishëm.

Në Kosovë problem po mbetet niveli I dobët I edukimit edhe arismor edhe politik, cfarë edukimi keni aq keni sjellje politike, pra është refleksion i diturisë së cekët.

Prioritetet e Kosovës

Prioritet I parëështë vaksinimi I qytetarëve, rikonsolidimi dhe shpëtimi ekonomik I ndërmarrjeve nga bankroti, zhvillimi idialogut Kosovë –Serbi, reforma në adminsitratën publike , reformimi i sistemit edukimit te lartë dhe vetingu qe do të përfshijë : Gjyqësin,Prokurorin, Universitetet Publike dhe mbrojtja shendetësore e qytetarëve pra themelimi i Fondit për Mbrojtje Shëndetësore.

Themelimi i institucioneve duhet të ndodhë sa më parë , Albini kryeministër dhe Vjosa Osmani presidente është qëllimi I VV dhe Lëvzijes së Vjosës.Tash edhe LDK dhe PDK janë pajtuar se do të mbetën opozit, e AAK ka dëshirë më marr dicka nga pushteti I ALbinit dhe Vjoses, nëse nuk arrin president të bëhet Ramushi ai mund të vetknaqet me postin e kryetarit të Kuvendit dhe disa ministri për të vazhduar zanatin e vjetër të AAK për pasurim.Këtë se besojë që e lejon Albini dhe Vjosa , pra nuk ka më zhvatje të buxhetit dhe përfitime personale.

Heshtja ne politik kur nuk di është ari, se ka njerëz që mendojn se din shumë?

Heshtja dhe nxjerrja e vendimeve që ndryshojn jetën e qytetarëve është pragmatizëm dhe menquri politike, me punuar politikisht dhe me folë janëgjera tëndryshme, më mirë sa me pak me dal në televisione e me nxjerr vendime positive që ndryshojn jetën e qytetarëve atëherë jeni duke fituar besimin e plotë sepse jeni duke prunuar për qytetarët , ata I shohin ndryshimet qe sjellë tij e kjo pelqehet më shumë se sa me folë shumë e mos me u ndal e mos me than asgjë, kjo në politik quhet fjalët e luanit dhe veprimet e miut”, pra kujdesë cfarë thua? Sepse me nuk je në opozitë por je vendimarrës ,..

Opozita nuk do ta përkrahë VV

Qysh tash po dihet se VV mbetet vetëm?Opozita nuk do të bashkëpunoj dhe do ta lë vetëm

VV, për shkak se këtë e ka dasht populli janë disa nga arsyetimet e PDK e LDK, dhe thonë se kanë të drejtëplotësisht ! PDK dhe LDK nuk mund të rrin duarkryq e të shikojn si spektator VV dhe pakicat se cfarë do të bëjnë?

Edhe kjo nuk duhet të ndodhë , më shumë konstruktivitet duhet te ketë në politikë , dialogu Kosovë –Serbi nuk mund tëjet pronë e vetëm pozitës dhe opozitës por është cështje e të dy palëve pra bashkëpunimi në këtë temë duhet te ndodhë shumë seriozisht.Me mbet vetëm në politik është shumë keq , sikurse ne luftë me të len vetëm , pra nuk duhet kjo të ndodhë në Kosovë, edhe pse tash kjo po shihet se mund të ndodh dhe kjo i bjen se nuk do te ketë sukeses dialogu Kosovë –Serbi, sepse nuk do te ketë aprovim të marrvëshejs në Kuvend cfarëdo qoftë ajo?

Ose sërish shpëtimi të kërkohet me zgjedhje te reja…

Pra a ka VV strategji me opozitën?

Nuk po shihet se ka?Përvec si i ka mundur politikisht e I ka bërë tokë si thueht në gjuhë popullore.Menquria e VV është te ketë kuadro dhe ekspert të mjaftushëm për të kooridnuar dhe arritur ndryshimet ne shtet.Për politik të jashtme uhet teketë njëri kredibil, përvoëj e jo miq sepse miqët nëkëto situate t ëtilla nuk të ndihmojn gjë se nuk din vec të thon she mirë e ke e të len vetëm për të dështuar,pra në politik duhet t eke njerëz të dijshëm të sprovuar politikisht dhe të aftë , pse jo VV mund të ia besoje dialogun edhe opozitës por këtë nuk do ta bej VV , atë do ta ruaj për vete. E tash të presim kompozimin e qeverisë së re he zgjedhjen e presidentit.Pasta të shohim se cfarë solucione do të ofroj VV?

Burimi/kosova-sot.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *