Home

Lajme

Skënder Karaçica – BELLOVI I SVERKËS DHE FRIGA E UJKUT

No Comments Lajme Opinion

Nga goja e popullit
BELLOVI I SVERKËS DHE FRIGA E UJKUT
Në katundin Sverkë të Llapushës njani e kishte një qenë për qejfi dhe e thërrsnin ,,bellovi,,.
Bellovi ia kishtë frigën ujkut dhe,sa herë që ia ndiente erën e tij se po sillej nëpër katund,ai strukej nën hambar apo të dera e shtëpisë.
Një ditë,në oborrin e shtëpisë kishin ardhur disa argatë që qelnin një bunar për ujë të pijshëm.Derisa ata shkuan të pushojnë,ujku kish pas ra në fund të bunarit.Kur e panë se çfarë kishte ndodh me ujkun,argatët e menduan mirë dhe,vendosën që të lëshojnë në bunar bellovin.
Posa e afruan afër bunarit,bellovi filloi të nuhasë erën e anmikut të tij dhe,i nguli kambet që mos të ketë punë.Mirëpo,argatët nuk ia vetën qejfin dhe e lëshuan në fund të bunarit.Bellovi kur e pa se iu sos sakaku,i ra në qafë ujkut dhe e bani copa-copa.
Argatët nga gëzimi dhe trimnia e bellovit,nisen e po bartasin nga gëzimi:

  • O prite bellov,prite bellov i Sverkës,-ndihej zani i argatëve të gëzuar për fitorën e bellovit ndaj ujkut.
    Tash kur dikush del fitimtar,në odën e burrave në shenjë të humorit dhe të respektit,ia veshin shpejt e shpejt,,llagapin,:
  • Jeni ba si bellovi i Sverkës…!
    (Shënuar në Drenicë)

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *