Home

Lajme

Shkencëtari pretendon se Vaksinat Covid mund të krijojnë “Variante shumë infektive”(VIDEO)

No Comments Shendetesi

A është e mundur që vaksinat COVID disi mund të çojnë në përhapjen e varianteve më infektive?
Sipas konsensusit aktual, sepse secila prej vaksinave COVID në qarkullim përmban një gjen të vetëm nga virusi që shkakton COVID-19, dhe gjeni udhëzon qelizat tona që të bëjnë proteina pa asnjë proteinë tjetër nga virusi që po bëhet, nr.

Të gjitha grimcat e virusit nuk janë kurrë të pranishme, dhe si rezultat, njerëzit që janë të vaksinuar nuk mund ta derdhin ose përhapin virusin te njerëzit e tjerë. Por a mund ta themi këtë me siguri?

Një hipotezë e re nga eksperti i vaksinave Dr. Geert Vanden Bossche, duhet ta konsiderojmë se mund të ndodhë.

Në Indi tani, ka përhapje në shkallë të gjerë të varianteve të reja dhe një rritje të mprehtë të rasteve.

Kjo vjen pasi gati 120,000,000 njerëz kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës COVID-19, ndërsa 23,000,000 kanë marrë dy të shtëna.

Fushata e tyre e vaksinave filloi muaj më parë dhe shpërthimi eksponencial i fundit po krijon tituj në të gjithë globin.

Nëse i hidhni një sy grafikut më poshtë, India ka përjetuar më shumë se 300,000 raste në ditë për ditë të shumta tani.

Fushata e vaksinimit të Indisë filloi në janar. Ngritja në raste, së bashku me një variant të variantit është e ndërlidhur me një normë të rritur të vaksinimit.

Korrelacioni nuk do të thotë shkak, por është korrelacion që çon në hetime të mëtejshme.

Dikush mund të argumentojë gjithashtu se 120,000,000 të shtëna nuk përfaqësojnë as 10 përqind të popullsisë totale të Indisë dhe rritja e rasteve mund të jetë për shkak të faktit se ende nuk janë vaksinuar mjaft njerëz.

Ka disa faktorë që mund të çojnë në këtë majë të mprehtë, disa shkencëtarë kanë argumentuar se masat e izolimit, si bllokimet, thjesht krijojnë valë më infektive për shkak të faktit se këto strategji parandalojnë imunitetin natyror të tufave, si dhe dobësojnë imunitetin tonë sisteme për shkak të mungesës së ekspozimit ndaj patogjenëve të ndryshëm.

Përsëri, kjo në vetvete debatohet shumë midis shkencëtarëve.

Për më tepër, nëse vaksina ishte e lidhur me përhapjen, pse nuk do të ishim duke parë të njëjtin lloj gjëje në Shtetet e Bashkuara për shembull, ku vaksinimet kanë ndërlidhur me një rënie të rasteve?

Përsëri, ka shumë pyetje për të bërë, dhe gjërat zakonisht bëhen më të qarta në planin afatgjatë sesa ato në afat të shkurtër.

Në Kanada, dikush mund të bëjë të njëjtin argument si India në lidhje me shfaqjen e llojeve të reja. Tani për tani, ka shumë që nuk i dimë.

Dr. Geert Vanden Bossche është një nga shumë ekspertë të vaksinave, shkencëtarë dhe mjekë nga e gjithë bota që po shprehin shqetësimet e tyre rreth vaksinës COVID-19. Kush eshte ai?

Bossche mori DVM-në e tij nga Universiteti i Ghent, Belgjikë dhe doktorin e tij në Virologji nga Universiteti i Hohenheim, Gjermani. Ai mbajti emërime të fakulteteve shtesë në universitete në Belgjikë dhe Gjermani.

Pas karrierës së tij në Academia, Geert u bashkua me disa kompani vaksinash (GSK Biologicals, Novartis Vaccines, Solvay Biologicals) për të shërbyer role të ndryshme në vaksinat R&D, si dhe në zhvillimin e vaksinave të vonë.

Geert pastaj kaloi për t’u bashkuar me ekipin Global Health Discovery Health të Fondacionit Bill & Melinda Gates në Seattle (SHBA) si Zyrtar i Lartë i Programit; ai më pas punoi me Aleancën Globale për Vaksinat dhe Imunizimin (GAVI) në Gjenevë si Menaxher i Lartë i Programit Ebola.

Në GAVI ai gjurmoi përpjekjet për të zhvilluar një vaksinë Ebola. Ai gjithashtu përfaqësoi GAVI, me partnerë të tjerë, përfshirë OBSH, për të rishikuar përparimin në luftën kundër Ebola dhe për të ndërtuar plane për gatishmërinë globale të pandemisë.

Kthehu në 2015, Geert shqyrtoi dhe vuri në dyshim sigurinë e vaksinës Ebola që u përdor në provat e vaksinimit të unazave të kryera nga OBSH në Guinea.

Analiza e tij kritike shkencore dhe raporti mbi të dhënat e botuara nga OBSH në Lancet në 2015 u dërguan të gjitha autoriteteve ndërkombëtare shëndetësore dhe rregullatore të përfshira në programin e vaksinimit Ebola.

Pasi punoi për GAVI, Geert u bashkua me Qendrën Gjermane për Kërkimin e Infeksionit në Këln si Shef i Zyrës për Zhvillimin e Vaksinave.

Ai aktualisht shërben kryesisht si konsulent Biotech / Vaksinash ndërsa kryen edhe hulumtimet e tij mbi vaksinat me bazë qelizash Vrasësi Natyror.

Bossche shkruajti një letër Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), duke deklaruar sa vijon:

“Unë jam të gjithë përveç një anti-vaxxer. Si shkencëtar, unë zakonisht nuk i drejtohem asnjë platforme të këtij lloji për të dhënë qëndrim mbi temat e lidhura me vaksinat. Si një virolog i dedikuar dhe ekspert i vaksinave, unë bëj një përjashtim vetëm kur autoritetet shëndetësore lejojnë administrimin e vaksinave në mënyra që kërcënojnë shëndetin publik, pa dyshim kur provat shkencore nuk merren parasysh.

Situata aktuale jashtëzakonisht kritike më detyron të përhap këtë thirrje emergjente.

Ndërsa përhapja e paparë e ndërhyrjes njerëzore në Covid-19 – pandemia tani rrezikon të rezultojë në një katastrofë globale pa të barabartë, kjo thirrje nuk mund të tingëllojë aq fort dhe fort. Siç u tha, unë nuk jam kundër vaksinimit. Përkundrazi, unë mund t’ju siguroj se secila prej vaksinave aktuale janë hartuar, zhvilluar dhe prodhuar nga shkencëtarë të shkëlqyeshëm dhe kompetentë.

Sidoqoftë, ky lloj vaksinash profilaktike janë plotësisht të papërshtatshme, madje edhe shumë të rrezikshme, kur përdoren në fushatat e vaksinimit masiv gjatë një pandemie virale. Vaksinologët, shkencëtarët dhe klinikët janë verbuar nga efektet pozitive afatshkurtra tek pacientët individualë, por nuk duket se shqetësojnë për pasojat katastrofike për shëndetin global.

Në qoftë se nuk jam vërtetuar shkencërisht i gabuar, është e vështirë të kuptohet se si ndërhyrjet e tanishme njerëzore do të parandalojnë që variantet qarkulluese të kthehen në një përbindësh të egër. “

Ju mund ta lexoni letrën në tërësinë e saj, si dhe një shpjegim më të thelluar disa javë pasi ai e shkroi letrën, duke adresuar edhe kritikat e shumta ndaj tij, këtu.

Ai sjell temën e ikjes imune virale, e cila, bazuar në kuptimin tim për shpjegimin e tij, është kur sistemi ynë imunitar fillon të mbrohet kundër një virusi, duke kërcënuar potencialin e replikimit dhe aftësinë e tij për t’u transmetuar të tjerëve.

Si rezultat i kësaj, vetë virusi do të bëjë atë që duhet të bëjë në mënyrë që të mos mund të njihet më nga sistemi ynë imunitar, që do të thotë se po përpiqet të zhvillojë mënyra të tjera për të mbijetuar.

Nëse zhvillohet në mënyra që nuk mund të njihet, nuk mund të sulmohet nga sistemi ynë imunitar dhe për këtë arsye është në gjendje t’i shpëtojë imunitetit. Kjo quhet “ikje imune virale”.

Nuk është sekret që viruset kanë ‘studiuar’ imunologjinë për miliona vjet bashkëevolucion me mikpritësit e tyre.

Gjatë këtij edukimi të vazhdueshëm ata kanë zhvilluar mekanizma të panumërt për të shpëtuar nga sistemi imunitar i nikoqirit.

Një studim i botuar në International Journal of Experimental Pathology shpjegon,

Këto viruse vazhdojnë, zakonisht në nivele të ulëta, dhe biologjia e qëndrueshmërisë së tyre përfaqëson një grup strategjish të lidhura evolucionare. Këto janë patogjenë të bazuar në ADN, me gjenome të mëdha sipas standardeve virale, që përmbajnë qindra gjene.

Armët e tyre kryesore mund të përshkruhen si ‘maskim’ dhe ‘sabotim’, posedim i molekulave shumë të evoluara, të cilat janë të koduara me virusin në hyrje dhe të cilat janë evoluar për të prishur mekanizmat konvencionalë të mbrojtjes së strehuesit.

Mekanizmi tjetër i përdorur nga këta pushtues është synimi i vendeve për replikim në rajone të trupit, ndoshta më pak të arritshme për mbrojtjen pritëse.

Në të kundërt, ka shumë viruse me gjenome të bazuara në ARN, shpesh shumë më të vogla, të cilat gjithashtu arrijnë të krijojnë infeksion të vazhdueshëm dhe të mbijetojnë brenda strehuesve përballë përgjigjeve imune të vazhdueshme.

Strategjitë e përdorura nga ky grup organizmash, të cilat kanë shumë më pak ‘teknologji’ në dispozicion, janë mjaft të ndryshme.

Ndryshe nga homologët e tyre më të qëndrueshëm të ADN-së, ndryshueshmëria e këtyre gjenomeve të ARN-së lejon që ky grup, potencialisht, të evoluojë brenda strehuesit të tyre dhe të vendosë qëndrueshmëri të ‘nivelit të lartë’. Strategjitë kryesore të përdorura këtu mund të përshkruhen si ‘shpejtësia’ dhe ‘ndryshimi i formës’.

Bossche shpjegon arsyetimin e tij më të thelluar, me të gjitha arsyetimet e tij shkencore në punën e tij të fundit të gjetur në faqen e tij të internetit.

Për një shpjegim të plotë dhe detaje më specifike / shkencë, unë sugjeroj që të kontrolloni që të merrni shpjegimin e plotë.

Bossche ka marrë shumë kritika
Në këtë ditë në moshë, nëse vini në dyshim vaksinat në pothuajse çdo mënyrë, do të bëheni një shembull i kësaj.

Këto ditë, shqetësimet legjitime nuk adresohen kurrë me të vërtetë brenda mediave kryesore, gjë që është turp sepse nuk është vetëm anti shkencë por gjithashtu potencialisht keqinformon publikun.

Imunologu viral, profesor në Universitetin e Guelph, dhe eksperti i vaksinave Dr. Bryan Bridle, ka shpjeguar disa shqetësime në lidhje me përdorimin e vaksinave COVID.

Ai e bën të qartë se “ka shumë njerëz që janë mendimtarë shumë të thellë për këtë, duke bërë hulumtimet e tyre rreth vaksinave COVID-19 dhe duke dalë me pyetje shumë të ligjshme”.

Fatkeqësisht, këto shqetësime pothuajse gjithmonë hasen me tallje.

Për shembull, një artikull i botuar nga Jonathan Jarry për Universitetin McGill i quan pretendimet e Bossche “marrëzi të plota”.

Kjo është marrëzi e plotë. U drejtova te Dr. Paul Offit, një pediatër i specializuar në vaksinat dhe imunologjinë dhe bashkë-shpikësi i vaksinës rotavirus, për të marrë mendimet e tij nëse rezistenca ndaj antibiotikëve dhe ikja imune e lidhur me vaksinat janë vërtet të krahasueshme.

“Në një kuptim është, por ai i mungon çështja kryesore,” më tha Dr. Offit.

Një vaksinë i tregon trupit tuaj një pjesë inerte të virusit në mënyrë që të mund të bëjë antitrupa neutralizues kundër tij.

Nëse trupi përfundon duke bërë nivele të ulëta të këtyre antitrupave, d.m.th. nuk mjafton për të vrarë shpejt virusin kur e kapni, kjo mund të lejojë që virusi të rrinë në trupin tuaj për pak dhe të bëjë kopje të vetvetes.

Disa nga këto kopje mund të kenë rastësisht llojet e duhura të gabimeve në kodin e tyre gjenetik për t’u bërë variante shqetësuese, megjithëse shkalla e mutacionit të këtij koronavirusi është mjaft e ulët.

“Por nëse keni një vaksinë që rezulton në nivele të larta të antitrupave neutralizues, kjo nuk është një mënyrë për të krijuar variante,” vazhdoi ai.

Për të përdorur një analogji, nëse një gumëzhitje pushtuesish po vjen por ju keni arritur të grumbulloni vetëm disa ushtarë, jini të përgatitur për një rrethim të gjatë gjatë të cilit armiku mund të mësojë një ose dy gjëra për mbrojtjen tuaj dhe të përshtatet.

Por nëse keni një ushtri të plotë dhe mbizotëruese në komandën tuaj, pushtuesit nuk do të rrinë për shumë kohë. Kështu që pyetja bëhet: a na japin vaksinat COVID-19 nivele të ulëta ose të larta të antitrupave neutralizues?

Nuk jam i sigurt nëse jam dakord me pohimin, “shkalla e mutacionit të këtij koronavirusi është mjaft e ulët”, veçanërisht duke pasur parasysh faktin se po shohim të shfaqen më shumë variante.

Offit gjithashtu pretendon se nëse keni një vaksinë që rezulton në nivele të larta të antitrupave neutralizues, nuk është një mënyrë për të krijuar variante. Por sipas Bossche:

Viruset, në ndryshim nga shumica e baktereve, duhet të mbështeten në qelizat e gjalla të nikoqirit për t’u shumëzuar. Kjo është arsyeja pse ndodhja e ‘mutantëve të arratisjes’ nuk është shumë shqetësuese për sa kohë që gjasat që këto variante të gjejnë me shpejtësi një host tjetër është mjaft e largët.

Sidoqoftë, nuk është veçanërisht rasti gjatë një pandemie virale! Gjatë një pandemie, virusi po përhapet në të gjithë globin me shumë subjekte që derdhin dhe transmetojnë virusin (madje duke përfshirë including transportuesit ’asimptomatikë).

Sa më e lartë të jetë ngarkesa virale, aq më e lartë është mundësia që virusi të përplaset në subjekte që nuk janë infektuar ende ose që janë infektuar, por nuk kanë zhvilluar simptoma.

Në qoftë se nuk mbrohen mjaftueshëm nga mbrojtja e tyre e lindur imune (përmes Abs natyral), ata do të kapin sëmundjen Covid-19 pasi nuk mund të mbështeten te Abs tjetër, d.m.th.

Kontrolli i Fakteve AFT e bën të qartë mendimin e tyre se ajo që po ndan Bossche është informacion i rremë:

Gary McLean, një profesor i imunologjisë molekulare në Universitetin Metropolitane të Londrës, i tha AFP se në vend që të krijonte një “përbindësh” siç sugjeron Vanden Bossche, mutacionet në proteinën spike mund të pengojnë përhapjen e virusit.

Mutacionet janë relativisht delikate në majë dhe nuk mund të shkojnë aq larg sa sugjerohet përndryshe ato nuk do të ngjajnë më gozhdë, “tha ai, duke shtuar” virusi do të humbasë mënyrën e tij të infektimit të qelizave nëse thumba vazhdon të mutojë dhe virusi do të shuhet “

Për më tepër, variante të virusit u shfaqën para disponueshmërisë së përhapur të vaksinave.

Përsëri, Bossche u është përgjigjur shumë kritikave të pretendimeve të tij në letrën e tij në faqen e tij të internetit. Një video e postuar së fundmi nga Bossche jep një përmbledhje të konkluzioneve të tij, ku ai deklaroi se ndoshta do të jetë komenti i tij përfundimtar për këtë çështje.

The Takeaway
Pse media e zakonshme nuk arrin të ketë biseda të hapura rreth temave “të diskutueshme” si vaksinat?

Pse informacioni dhe provat që ngrenë shqetësime të ligjshme në lidhje me vaksinat etiketohen si “teori konspirative anti-vaksine?” Pse këto shqetësime nuk janë adresuar kurrë në të vërtetë ose janë pranuar brenda rrjedhës së zakonshme? Pse shqetësimet në lidhje me vaksinat gjithmonë etiketohen si “lajme të rreme?”

Për një person mesatar, ne marrim vendime bazuar në informacionin që marrim nga analistët dhe ekspertët, por çfarë ndodh nëse nuk po i marrim të gjitha informacionet? A jemi të informuar si duhet?

A mund të marrim vendime të mençura? Në fund të ditës, a ka rëndësi edhe kush është i drejtë apo i gabuar? A nuk duhet të shqetësohemi më shumë vetëm për të konverguar në të vërtetën e ndershme dhe transparente? Si na ndihmon censura e ideve të arrijmë te e vërteta?

Burimi/Stopfake.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *