Home

Lajme

Nënshkruhet Marrëveshja E Madhe Historike Midis Shqipërisë Dhe Kosovës: Një Komb, Një Ushtri..

No Comments Aktualitet Lajme

Ministritë e Mbrojtjes të Kosovës dhe Shqipërisë nënshkruan një marrëveshje për bashkëpunim në Prishtinë, e cila parashikon një rritje në numrin e aktiviteteve që të dy ushtritë do të kryejnë së bashku.

Pas ceremonisë së mirëseardhjes së delegacionit shqiptar të udhëhequr nga ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi dhe takimit të dy delegacioneve, ministri i Mbrojtjes i Kosovës Armend Mehaj tha në një konferencë për shtyp se sfidat në Kosovë dhe Shqipëri janë të njëjta, kështu që qëllimet strategjike të të dy vendeve janë të ngjashme.

“Duke vlerësuar m arrëdhëniet e shkëlqyera vëllazërore midis dy vendeve tona, ne shprehim vullnetin tonë të përbashkët për ta ngritur këtë marrëdhënie në një nivel edhe më të lartë me qëllim krijimin e një praktike të re të projekteve të përbashkëta, si dhe krijimin e një baze ligjore për një koordinim sa më të mirë të mundshëm të veprimtaritë tona ushtarake,” tha Mehaj.

Mbështetja e Shqipërisë për Kosovën

Ai tha se një marrëveshje ishte nënshkruar midis dy vendeve që parashikon aktivitete të përbashkëta në nivelin profesional midis dy ministrive, kordinimin e këshillave ekspertë të Ministrisë shqiptare të Mbrojtjes për ndihmën në çështjet politike, ushtarake dhe ligjore për integrimin e Kosovës në NATO, si dhe ushtrime dhe angazhime të përbashkëta ushtarake dhe pjesëmarrja në 0peraci0net ndërkombëtare në të ardhmen.

Shqipëria do të vazhdojë të mbështesë Kosovën në të gjitha proceset, veçanërisht në rrugën e anëtarësimit në NATO, tha Peleshi.

“Ne kemi kaluar rrugën që aspiron Kosova, domethënë rrugën për anëtarësimin në NATO. Ne jemi anëtarë të NATO-s për 12 vjet, kështu që kemi përvojë që mund ta ndajmë me Ministrinë e Mbrojtjes, me F0rcën e Sigurisë së Kosovës në rrugën drejt aleancës më të madhe politike dhe ushtarake, pjesë e së cilës jemi”, tha Peleshi.

Gjithashtu, ministri Peleshi foli për stërvitjen e NATO-s “Defender Europe 2021”, e cila po mbahet në Durrës dhe në të cilën Shqipëria dhe Kosova po marrin pjesë kra 28,000 t rupave amerikane.

Peleshi vuri në dukje se pjesëmarrja në s tërvitje është një mesazh i rëndësishëm për rolin e të dy vendeve në rajon.

Burimi/global-news24hr.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *