Home

Lajme

Gazetat zvicerane: Shqiptarët mashtrojnë shqiptarët. Një fluturim për në Prishtinë kushton dy fish më shtrenjtë se për në Amerikë!

No Comments Aktualitet Lajme

Çmimet çmenden: Biletat dy herë më të shtrenjte. Një fluturim për në Prishtinë kushton më shumë sesa një udhëtim për në Nju York, shkruan Blick, transmeton gazeta zvicerane Le Cabton27.

Fluturimet ajrore me kosto të ulët kurrë nuk kanë qenë kaq të ulëta.

Sidoqoftë, me përmirësimin e krizës shëndetësore, çmimi i biletave për destinacione të caktuara të njohura nga zviceranët po rritet përsëri … dhe sfidon çdo logjikë.

Çmimet e fluturimeve nuk kanë më kuptim. Për nëntë franga mund të fluturoni për në Dublin dhe për pak më pak se 50 franga për në Palermo ose Spanjë me linja ajrore me kosto të ulët. Çmime të cilat sfidojnë të gjitha logjikat dhe që janë në të shumtën e kohës më të shtrenjta se udhëtimet e thjeshta me tren.

Prandaj linjat ajrore po konkurrojnë për shitje dhe zbritje për të përmbushur një objektiv të përbashkët: të rimbushin aeroplanët tani që situata shëndetësore duket se po përmirësohet. “Këto janë vetëm oferta me humbje për të inkurajuar rezervimet,” i tha Blick eksperti i aviacionit Andreas Ëittmer.

Por këto çmime të ulura gjithnjë e më shumë po sfidojnë logjikën. Me uljen e rasteve të Covid, qytetet evropiane edhe një herë merren nga stuhia, ndryshe nga destinacionet transatlantike. Për shkak të kërkesës, një fluturim për në Prishtinë është bërë më i shtrenjtë se sa një fluturim për në Nju York!

Një lexues shqiptar me origjinë nga Kosova, por që u rrit në Zvicër i tha “Tages Anzeiger”: “Në fund të korrikut, gjeta një ofertë për një fluturim kthimi nga Cyrihu në Neë York për 373 franga. Nga ana tjetër, një biletë kthimi nga Cyrihu për në Prishtinë kushtonte 720 franga! ”

Një çmim që bazohet vetëm në kërkesë dhe jo në kostot aktuale: Prishtina është 1,120 kilometra nga Cyrihu ndërsa fluturon sorra, ndërsa Nju Jorku është më shumë se 6,300 kilometra larg. Komuniteti shqiptar dhe kosovar dyshojnë se familjet ballkanike janë lopa e parave të linjave ajrore në Zvicër. Në të vërtetë, nëse një familje me pesë veta merr avionin për t’u kthyer në shtëpi në sezonin e lartë, mund të kushtojë disa mijëra franga.

Për më tepër, çmimet jo vetëm shtyhen lart nga binacionalitetet: gjithnjë e më shumë pushues zviceranë duan të zbulojnë peisazhet spektakolare të Shqipërisë, Kosovës, Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi.

“Çmimi kontrollohet nga oferta dhe kërkesa”, tha një zëdhënës i Edelëeiss për “Tages-Anzeiger”.

Faktorët vendimtar janë kur rezervohet fluturimi dhe cilat vende janë akoma në dispozicion. Ai mbron veten nga akuzat për mbajtjen me qëllim të lartë të çmimeve.

Burimi/kosovaime.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *