Home

Lajme

Ira S. Kurti – Filozofia dhe Realiteti!

No Comments Lajme Opinion

Sokrati para një dyqani me artikuj të shumëllojshëm thotë – Sa shumë gjëra që nuk më duhen paska këtu! Rryma Cinike (400 para Krishtit) i ka rrënjët te thëniet e Sokratit. Diogjeni, më i njohuri i Cinikëve, thonë që jetonte në një fuçi e nuk kishte pasuri tjetër përveç një rrobe për t’u mbuluar, një shkop e një trastë (strajcë). Aleksandi i Madh kur takoi njeriun e ditur Diogjen e pyeti – çfarë dëshire kishte që ai t’ja plotësonte menjëhere. Diogjeni i përgjigjet – “Mos më ndalo atë që nuk ma jep dot”!
Nuk po jua bëj analizën e fjalëve aq të thella të Diogjenit, por dua t’ja referoj realietit tonë me viruset e Covidit! Duke i thënë OBSh-së, dhe kujdo tjetër që bëhet zëndhënës i tyre që duan ta bëjnë të detyrueshme vaksinën (që nuk është as vaksinë), kur ata nuk ma japin dot “Jetën” e as “Shpirtin” mos të guxojnë të luajnë rolin e Zotit tim me jetën tonë.
Shkenca ka provuar të krijojë kloune, apo organe të veçanta, por nuk ka mundur të krijoj Shpirtin, biles as ta kuptoj atë.
Është koinçidencë që OBSh bën thirrje për vaksinimin e njerzëve në vendet e varfëra? Si mendoni pse i bjen theksi te vendet e varfëra! Ç’ka lidhje varfëria me virusin?
Është koinçidencë që tani pasi janë pothuaj mbaruar vaksinimet po lejojnë në rrjetet sociale të gjithë mjekët e gazetarët që kundërshtuan me fakte vaksinimet, të cilët ngelën të bllokuar për një periudhë të gjatë?
Është koinçidencë që njeriu më i pasur i Botës Bill Gates është njeriu i pashkolluar? Është po ky që nga injoranca tha që L3B nuk do jetë me armë e shpërthime atomike, por do duket si ky virusi i vogël! Dhe është po ky që luan rolin e mjekut? Ç’lidhje ka pasuria e tij nga kompjuterat mikrosoftë me shkencën e mjekësisë?!
Nga ana tjetër njeriu më i zgjuar i periudhës tonë Elon Musk që shpiku AI (inteligjencën artificiale), ndërtoi makinat me motorë elektrik etj shkruajti në Twitter para ca kohësh- “Të frikësohesh nga Covidi është një budallallëk!”
Gjithashtu në një intervistë ai tha që njerzit, inteligjentë nuk do pësojnë gjë nga virusi!!
Unë i besoj thënies së Elon Musk. Po a do ta pranonin Filozofët ta fusnin te Stoikët – (që u quajtën Kozmopolitët ) që dmth Humanistët, thëniet e tij?
Ciceroni thoshte që njeriu është në qëndër të Jetës, e kjo dmth të jesh Humanitar! Pra njeriu për njeriun është i Shenjtë! Por nëse në qëndër të jetës vendos vetëm njerzit inteligjenta, a mbetesh Humanitar?
A mendoni se i shkau goja kryetarit të Bashkisë Tiranë Erion Veliaj të thoshte në intervistën e tij, se qyteti i tij mbahej për një qyetet Kozmopolit, ndaj gjithë “Afganët me zotësi/aftësi” do t’u jepej pashaporta Shqiptare, apo ashtu ja kishin diktuar dhe ai e tha si dikur që mësimin e thoshin përmëndësh pa e kuptuar seç po thoshte? (Nuk dua përgjigjet t’i merrni të gatshme nga unë, pasi kjo nuk më bën mësuese të mirë. Bashkëbisedimi është më I dobishëm se leksioni apo lektorja)
Misticizmi është filozofia që njeson Njeriun me Zotin ose “Shpirtin Kozmik”, ndryshe njohur si “natyrë”, apo “univers”.. Në besime të ndryshme ka ndryshim midis Zotit dhe Krijuesit, por mistikët këtë diferencë nuk e pranojnë të ekzistojë!
Ne jemi një “Unë” i madh i lidhur me njëri tjetrin nga katilizatorët e këtij shpirti kozmik, që nuk vdesin kurrë. Ajo që njoh të jem unë, në fakt nuk është “unë”. Një plak i mënçur Indian ka thënë – Kur isha unë, nuk ishte Zoti. Tani që është Zoti nuk jam unë!
Shumë do mendonin se humbën veten të pranojnë një shprehje të tillë, por harrojnë se kanë humbur një atom uji dhe kanë fituar një Oqean, pra vet Universin!
Platoni ishte shprehur që shpirti është I pavdekshëm. Ai gjithashtu mendonte që Shteti duhej drejtuar nga Filozofët sepse ata vejnë Virtytet njëlloj si Trupi njeriut ka shpirtin. Pra sipas Platonit njeriu ndahet në tre pjesë:
1- Koka që I takon Arsyeja, dhe aspiron diturinë
2- Gjoksit që I takon vullneti, aspiron kurajon
3- të përbrëndshmet që I takon dëshira/oreksi, aspiron përmbajtjen.
Shpirti është virtyti/ideali që mban këta tre pjesë të trupit bashkë. Kur tre pjesët e trupit funksionojnë në unitet do kemi produktin e një njeriu të ndershëm!
Racionalizmi I Platonit të çon nê krijimin e një Shteti të shëndetçëm drejtuar nga arsye-ja!
Oh, sa keq që realiteti ynë na ballafaqon me megallomanë, me të paditur, të pashkolluar, të pa lexuar e të pa ndriçuar!
A ka zgjidhje? Unë ja kam gjetur zgjidhjen. Po ju?
Ira

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *