Home

Lajme

Skënder Karaçica – Erdhën në Prekaz dhe në Drenicë…!

No Comments Aktualitet Lajme

Në dritën shqiptare
Kompleksin Memorial,,Adem Jashari,,në Prekaz të Drencës e kanë vizituar 13 milionë qytetarë nga trojet shqiptare dhe nga vendet e botës.
Këtë e ka bër të ditur,Bekim Jashari, në një bisedë me TV Klan nga Shqipëria(me gazetarin Blendi Fevziu).
Në Prekaz dhe në Drenicë,u thyen kthesat e padrejtësive historike ndaj kombit shqiptar,që u bën para syve të Evropës me skenarët e njohur,të grabitjes së trojeve tona nga fqinjët dhe vrasja tragjike e Kosovës…!
Në Prekaz dhe në Drenicë,pushka e djelmenisë dhe flaka e luftës(UÇK) kundër regjimit fashist të Serbisë,shqiptarët e prekën ëndrrën shekullore të Lirisë dhe Pavarësinë e Kosovës…!
Në Prekaz dhe në Drenicë,erdhën për të vizituar Kullën e djegur,varret e familjes së Adem Jasharit,që u bënë lulet e Lirisë për Kosovën martire…!
Erdhën 13 milionë qytetarë nga trevat tona dhe nga vendet e botës për të parë nga afër se si vdekja heroike në Prekaz të Drenicës,e kthej mbarë historinë kombëtare dhe padrejtësitë ua kthej atyre që për dy shekuj,Evropa u bë e shurdhër për vdekjen dhe shfarosjen në substancë të shqiptarëve nga regjimet e Serbisë(!).
Në Prekaz në Kompleksin Memorial,,Adem Jashari,,erdhën për të vizituar 13 milionë qytetarë nga trevat tona dhe nga vendet e botës!
Erdhën në Prekaz dhe në Drenicë…!
Çikago,nëntor të motit 2021

Burimi/Facebook

MËSIMI I GJUHËS SHQIPE NË DIASPORË (2)

No Comments Kulture

KËSHILLI KOORDINUES I ARSIMTARËVE NË DIASPORË ·
Musa Pali
MËSIMI I GJUHËS SHQIPE NË DIASPORË (2) 1.
Rëndësia e mësimit të gjuhës shqipe nga fëmijët e shqiptarëve që kanë emigruar në vendet e ndryshme të botës është e dobishme dhe e pashmangshme. Për këtë çështje të këtij mësimi kanë shkruar shumë specialistë të fushave të ndryshme të huaj por jo nga specialistët shqiptarë.
Mirëpo këtu pak i është dhënë rëndësia çështjes se çfarë dobie ka kur fëmija është dygjuhësh
Mësimi i gjuhës shqipe në shumë vende të botës qëndron në baza të dobëta për sa i përket aspektit financiar dhe institucional. Problem i madh është pagesa e mësimdhënësve ku te komuniteti shqiptarë është barrë në të shumtën e rasteve e prindërve. Vendet e emigrimit të shqiptarëve këtë çështje e konsiderojnë si barrë e vendeve të prejardhjes. Mësimi i gjuhës shqipe në të shumtën e rasteve nuk është i lidhur fare me mësimin e rregullt të shtetit ku jetojnë shqiptarët. Në shumë raste bashkëpunimi me mësimdhënësit e klasave të shkollës së vendit nuk zhvillohen fare.
Pastaj orët e mësimit të gjuhës shqipe janë vetëm dy orë në javë gjë që krijon problem kyç në procesin mësimor në vazhdimësi.
Ndjekja e mësimit të gjuhës nga nxënësit në të shumtën është vullnetarisht ku detyrimi nuk është i mjaftueshëm.
Struktura e moshës e nxënësve në klasën e shkollës shqipe është e ndryshme ku marrin pjesë njëkohësisht nxënës prej klasës së parë e gjerë në klasën e nëntë. Kjo gjë kërkon që mësimdhënësi duhet të ketë aftësi të lartë didaktike.Pastaj paraqet vështirësi për të diferencuar nxënësit në klasë.
Me formimin KKAD-së ( Këshilli Koordinues i Arsimtarëve në Diasporë) në këto kushte është shumë me rëndësi sepse do të ndihmojë shumë në njohjen me realitetin dhe specifikat e mësimit në shkollat me shumë klasa në emigrim me autoritet e prejardhjes së tyre.
Kjo ndikon shumë në mundësit e përpilimit të teksteve shkollore për shkollat me klasa në emigrim. Mësuesit nga vendlindja kanë një arsim të mirë bazë
Por një pjesë e tyre nuk e kanë të njohur realitetin dhe specifikat e shkollave të klasave në emigrim.
2.
Ndërsa vendet e emigrimit merren shumë pak me kualifikimin e mësimdhënësve që duhet ose që punojnë në këto klasa.
Mësuesit e gjuhës së prejardhjes parimisht kanë marrë në vendet e tyre të prejardhjes një arsimim të mirë bazë, por nuk janë të përgatitur për realitetin dhe specifikat e mësimit në shkollat në këto klasa në emigrim. Mundësitë e kualifikimit në vendet e emigrimit zhvillohen në masë ende të pamjaftueshme.
Rëndësia e mësimit të gjuhës amtare
Dygjuhësia është gjë e mirë për trurin. Studiuesit thonë se kompetenca gjuhësore përmirëson gjithanshmërinë dhe që çel rrugën e prioriteteve, si dhe ndihmon shmangien simptomave të hershme të sëmundjes Alzheimer, shtojnë ekspertët.
Duke qenë dygjuhësh, fëmijëve të moshave të reja u jep një avantazh të zhvillimit të mentalitetit të tyre dhe që sa më herët të fillohet me mësimin e gjuhëve aq më mirë do të jetë për ata.
Edukimi dygjuhësh është parë nga disa qarqe politike të arsimit si pak më shumë se një teknologji e papjekur për të mësuar nxënësit gjuhën e vendit nikoqir. Edhe pse kjo merr forma të ndryshme, programet dygjuhëshe të arsimit zakonisht i përfshijnë nxënësit në nxënie në të dy gjuhët e tyre amtare. Por neuroshkectarët janë gjithnjë duke kërkuar që të bien dakord që dygjuhësia ka më shumë pasoja pozitive për trurin. Disa studiues udhëtuan për në mbledhjen vjetore, kushtuar këtij problemi e që merret Shoqata Amerikane. për Avancimin e Shkencës në Uashington, DC, për të paraqitur rezultatet e tyre. Në këtë takim ata përfunduan me këto konkluzione:
• Fëmijët dygjuhësh janë të gjithanshëm.
• Të rriturit të cilët flasin më shumë se një gjuhë bëjnë një punë më të mirë sidomos në lëmin e informacionit kryesisht në situata potencialisht konfuze.
• Tek të moshuarit duke qenë bilingual ndihmon parandalimin e simptomave të hershme të sëmundjes së Alzeimerit.
Këto përfitime vijnë nga të pasurit në tru vazhdimisht ballafaqimin me dy – ose më shumë – gjuhë, tha Ellen Białystok, profesor i psikologjisë në Universitetin e York në Toronto, i cili foli në takimin vjetor të AAAS. Për shembull, një person që flet dy gjuhë Hindi dhe tamulisht nuk mund ta qes jashtë përdorimit tamulishten , edhe nëse ai flet Hindi për përdoruesit e përditshëm, sepse truri është vazhdimisht ai që vendosë se cila gjuhë është
3.
më e përshtatshme për një situatë të caktuar.
Kjo shkuarje para mbrapa vazhdimisht midis dy sistemeve gjuhësore, do të thotë ushtrim i shpeshtë, për atë që quhet funksionet e trurit e
të kontrollit të ekzekutivit, të vendosur kryesisht në lëvoren paraballore. Kjo është pjesa e trurit që është përgjegjëse për të fokusuar vëmendjen, duke injoruar zbavitjet dhe duke mbajtur informacione të gjera në mendje, kur përpiqeni për të zgjidhur ndonjë problem, pastaj i kthehen njëri-tjetrit.
Për të testuar aftësinë e identifikimit të një çështje përkatëse, duke qenë i granatuar nga informatat që vijnë nga jashtë, shkencëtarët përdorin atë që quhet provë Stroop. Çështjet janë të paraqitura me fjalë të një ngjyre të veçantë , dhe nëse fjala është në “blu” dhe në të njëjtën kohë është shtypur në ngjyrë blu, nuk ka problem. Nëse, nga ana tjetër, fjala “blu”është shtypur në të kuqe, atëherë duhet të përcaktohet se çfarë pjesë të informacionit tregon ngjyra, duke e bërë atë të qartë – dhe kështu ata këtë e kanë patjetër të nevojshme.”
“Është jashtëzakonisht e vështirë për ta bërë, sepse kjo është tmerrësisht e vështirë për të bllokuar informacionin e fjalës,” tha Białystok.
Tek folësit njëgjuhësh, ky lloj i të menduarit Curveball , do të shtojnë për 240 milisekonda kohën e tyre të reagimit – një vonesë të konsiderueshme në drejtim të reagimit të trurit. Ndërsa ata që flasin dy gjuhë, nga ana tjetër, ju duhet vetëm 160 miliseconda më shumë për ta zgjidhur këtë çështje.
Białystok e mbështet këtë teori sepse ata janë mësuar ta qesin sa më shpejt informacionin që ka prioritet nga që janë ushtruar në situata potencialisht konfuze çdo ditë.
Folësit dygjuhësh rrallë përdorin gjuhën e keqe ose të përzier me një person që flet vetëm një gjuhë. Por në qoftë se auditori gjithashtu i di të dy gjuhët, folësit mund të marrin atë gjuhë që jep më mirë informacionin.
Kur dygjuhësorët përgatiten për të folur, truri i tyre duket se pengon njërën gjuhë duke përdorur gjuhën tjetër, tha: Pennsylvania State University profesor i psikologjisë në Judith Kroll, i cila gjithashtu foli në konferencë. Ky efekt, shtoi ajo, është shumë më i ndjeshëm kur folësi zgjedh gjuhën e dobët për informacion në vend të asaj që është më efektive.
Kjo aftësi për të bllokuar shpejt përkohësisht gjuhën jo relevante është një trajnim mendor që përmirëson funksionin e kontrollit të trurit të ekzekutivit.
Të mësosh që të manovrosh me dy gjuhë në tru është një aftësi që përfitojnë njohësit dygjuhësor “- edhe pse studiuesit theksojnë se kjo nuk do të thotë se ata mësojnë më mirë se njerëzit që njohin një gjuhë të vetme. Por ato mbajnë trurin në gjendje më të shkathët, duke ju mundësuar
4.
dygjuhësorëve gjithanshmëri, të zgjedhin informacionet kyçe shpejt dhe efektivisht injorojnë ngacmimet përreth.
Këto përfitime nuk janë të dobishme vetëm për fëmijët e shkollës – ata zgjasin, gjatë tërë jetës. Një studim i botuar vitin e kaluar në revistën Neurologji intervistuese 211 pacientët të diagnostikuar me sëmundjen Alzheimer është konstatuar se ata që flasin vetëm një gjuhë kanë parë shfaqjen e simptomave të tyre 4-5 vjet më parë se sa moshatarët e tyre dygjuhësh. Duke njohur dy gjuhë nuk e lufton sëmundjen, por do të përforcojë ato pjesë të trurit që janë të ndjeshme ndaj sulmeve nga çmenduria e hershme, duke mundësuar rezistencën e sulmit për një kohë të gjatë.
Mësimi i gjuhës amtare nga fëmijët e prindërve në emigrim, është një çështje e nxehtë pothuaj politike nga disa parti politike të vendeve ku janë emigruar. Mirëpo fatkeqësisht duke mos njohur rëndësinë e njohjes dhe të folurit drejt të gjuhës amtare, shumë prindër bien pre e manipulimeve shpesh si sugjerim i pa matur i mësimdhënësve të vendit nikoqir. Ka ndër aso mësues, në shkollën e shtetit nikoqir, të cilët i thonë prindit që ndjekja e shkollës me mësim plotësues ndikon negativisht në përvetësimin e gjuhës së shkollës. Siç u theksua më lartë në këtë artikull, jo vetëm që e ndihmon fëmijën të gjykoj më shpejt e më drejt në përvetësimin e lëndëve shkollore por atij i jep prioritet që të shkathtësoj trurin në identifikimin e informacioneve të me më prioritet.
AUTORI :
MUSA PALI
Mësimdhënës shumëvjeçar në
Zvicër
P.S. FOTOJA MË POSHTË ËSHTË NGA “Shkolla Shqipe “Alba Life” ne NY, Ambasador i Kombit “.

Princ Leka – 10 vite pa ty i dashur Babi!

No Comments Aktualitet Lajme

Në këto vite jeta më ka sjellë momente shumë të gëzuara, të cilat do të kishin dhënë lumturi të madhe, si edhe momente të vështira, ku forca dhe kurajo jote më kanë munguar. Kur u bëra baba dhe mora në krahë për herë të parë Geraldinën e vogël, ju pashë ty dhe mamin brenda zemrës sime! Sa do doja tju kisha pranë ato çaste! Ajo do ishte gezimi juaj më i madh, është aq e dashur!
10 vite më parë të përcollëm në atë botë tjetër ku të gjithë takohemi një ditë, e unë lutem që së bashku me mamin të jeni në paqen e amshuar!
Babi, kur ti mbylle sytë e na fike shpirtin, ishin shqiptarët e tu ata që na dhanë ngushëllim, na mbushën me dashuri në ato ditë aq të dhimbshme. Erdhën nga të gjitha trojet për të të përcjellë e nderuar ty, njeriun që besonin, Mbretin e tyre. Ti arrite të bashkosh shumë zemra, solle shpresë në kohë shumë të vështira, fitove respektin dhe besimin e shumë njerëzve.
Kur mbështetësit dhe dashamirësit e Familjes Mbretërore të kujtojnë ty, flasin për një burrë me karakter të fortë, me urtësi dhe vlerat më të vyera shqiptare. Do doja shumë të të ngjaj, të ngjall atë besim dhe shpresë, pasi më ke trashëguar shumë dashuri për këtë vend, i shtrenjti babai im! Hera e fundit kur ti pamë sytë e hapur e të përlotur ishte 28 nentori, ku kërkove flamurin në dritaren e dhomës së spitalit. Ai flamur që e deshe aq shumë!
Na mungon shumë, madje Elia emocionohet çdo herë që të kujtojmë, e të kujtojmë gjithmonë…

Mund të jetë një imazh i 2 persona, fëmijë, njerëz në këmbë dhe ambiente të jashtme
Mund të jetë një imazh i 1 person dhe në këmbë
Mund të jetë një imazh i 2 persona

Burimi/Facebook

Skënder Karaçica – ABETARJA E UNIFIKUAR PËR TROJET ETNIKE NË BALLKAN

No Comments Lajme Opinion

Në dritën shqiptare
Në mbledhjen e shtatë të dyja qeverive të Shqipërsië dhe Kosovës,mbajtur në Elbasan,në kuadër të nënshkrimit të marrëveshjeve,ndër të tjera u tha se vitin e ardhshëm do të nis hartimi i ABETARES së unifikuar për Gjuhën Shqipe për fatosat shqiptarë të shkollës shqipe për tërë hapësirën etnike të trojeve tona.
Është thënë me të drejtë se ABETARJA dhe SHKOLLA SHQIPE për një shekull e pati misionin arsimor dhe edukativ të brezave me temën kombëtare:Si duhet të bëhet Atdheu…!
ABETARJA e Gjuhës Shqipe i bëri vijat e gjeografisë kombëtare shqiptare në Ballkan.
Çikago,nëntor të motit 2021

Burimi/Facebook

Ibrahim Morina – NJERËZIT E VEGJËL QË (S’MUND TË) KUNDËRSHTOJNË (DOT) SALI BERISHËN

No Comments Lajme Opinion

“Njerëzit e mëdhenj flasin për ide…,njerëzit e mesëm flasin për ngjarje …,njerëzit e vegjël flasin për të tjerët…”.
Kjo shprehje rreth 2400-vjeçare mbetet ende aktuale edhe sot, jo thjesht se e ka thënë Platoni, por edhe për filozofinë e saj që ajo mbart dhe përcjell.
Që të jem i sinqertë, tani nuk arrij të bëj dot dallimin, apo më saktë klasifikimin, në se më erdhi më parë në mendje kjo shprehje lapidar, apo më ra në sy shterpësia e argumenteve të “njerëzve të vegjël” që kundërshtojnë sot Sali Berishën. Afër mendsh këta njerëz, i bie të jenë edhe mbështetësit e Lulzim Bashës, por në këtë mision të sforcuar ata duken edhe më të vegjël, xhuxhë, apo liliputë, aq sa as shprehja e famshme e Platonit, nuk mund ti përfshijë.
Për sa i përket pastaj se çfarë përfaqëson kjo kategori “njerëzish të vegjël”, se çfarë përfaqëson pesha e tyre opinionbërëse, partiake apo mediatike, ky është një tjetër diskurs…


Që prej mesit të shtatorit të këtij viti Sali Berisha publikisht ka shpallur platformën e tij për rithemelimin e PD-së. Kjo platformë nuk ka mbetur thjesht dhe vetëm në kuadrin e një deklarate publike, por në përditshmërinë e tij, ai edhe ka filluar dhe po vazhdon konkretizimin e saj, në takimet dhe diskutimet hapura me anëtarësinë, e thënë ndryshe, bazën e PD-së.
Në këto takime anë e kënd vendit, Sali Berisha ka shoqëruar platformën e tij edhe me disa kërkesa, të cilat nisin me nevojën e shkarkimit të Lulzim Bashës, kreut aktual të PD-së dhe bashkë me atë edhe largimin e kreut aktual të qeverisë, Edi Rama. Pjesë e kësaj platforme për Sali Berishën mbetet edhe mbrojtja e sovranitetit të PD-së e cila nuk mund të marrë kurrë vendimet të diktuara nga askush përveç nga anëtarësia e saj, sikurse edhe mbrojtja e statusit, kushtetutës, së PD-së, që nuk i jep asnjë kompetencë për masa disiplinore kryetarit, kur një tagër të tillë e ka Këshilli Kombëtar, biles edhe ai dhe me dy të tretat e votave.
Në komunikimin e tij me bazën e PD-së Sali Berisha ka denoncuar me fakte dhe emra, që nga Xhorxh Soros e deri te Edi Rama, sigurisht me bekimin edhe të Lulzim Bashës, përpjekjet e tyre deri në shpalljen e tij “non grata” nga SHBA. Për Sali Berishën, denoncimin që ai i bëri përpjekjeve për zhbërjen, ndarjen e Kosovës, mbetet shkaku i vetëm i vendimit ekstrem ndaj tij.
Por çfarë ka ndodhur në më se një muaj e gjysmë, kohë në të cilën Sali Berisha, i përsërit këto argumente, e fakte, bashkë edhe me denoncime emrash?
Mbështetësit e tij, të cilët logjikisht janë edhe kundërshtarët e Lulzim Bashës, në kryesinë e PD-së në grupin parlamentar, në Këshillin Kombëtar, në Kuvendin Kombëtar, deri edhe te anëtarësia e PD-së, por edhe mbështetësit mediatikë, mbështesin shkarkimin e Lulzim Bashës, mbështesin sovranitetin e PD-së, mbështesin edhe mbrojtjen e statusit të saj. Dhe jo vetëm kaq, por ata sjellin edhe argumente si, humbjen e të gjitha zgjedhjeve në 8 vitet e fundit, rënien e numrit të votuesve të opozitës në përgjithësi dhe të PD-së në veçanti, mungesën e aftësisë motivuese të Lulzim Bashës, vendimmarrjet personale të kreut të PD-së dhe injorimit prej tij të strukturave të saj, deri edhe në denoncimin me fakte të kapjes së tij prej Edi Ramës. Në këtë mbështetje nuk mungojnë edhe sinkronizimi me Sali Berishën për sa i përket denoncimit të shkakut të shpalljes së tij “non grata”, dhe të listës së “autorëve” që janë investuar në këtë vendimmarrje amerikane, bashkë edhe me denoncimin e pabesisë së Lulzim Bashës për përjashtimin e Sali Berishës nga grupi parlamentar i PD-së.
E kundërta ndodh në “krahun tjetër”.
Kundërshtarët e Sali Berishës, partiakë e mediatikë, të cilët po aq logjikisht i bie të jenë mbështetësit e Lulzim Bashës, përmbushin “kushtin” për të merituar përcaktimin “njerëz të vegjël”, sipas përkufizimit të Platonit. Për aq sa çdonjëri prej jush ka ndjekur zhvillimet intensive të politikës që nga messhtatori, a ka dëgjuar ndonjë argument të mundshëm kundër, nga kundërshtarët e Sali Berishës, për platformën e tij…?!
Natyrisht që jo!
Të gjithë këta “njerëz të vegjël flasin për të tjerët…”, por jo “për idetë dhe ngjarjet”, flasin për Sali Berishën duke ricikluar çfarë kanë thënë në më se 30 vitet e fundit për atë, por nuk thonë asgjë për çfarë ai po thotë e po bën në këtë më se një muaj e gjysmë të fundit.
Më e keqja ndodh me mbështetjen e Lulzim Bashës. Askund, askush nga mbështetësit e tij, nuk ka guximin të artikulojë një arsye të vetme pse ai duhet të vazhdojë të qëndrojë në krye të PD-së. Më shumë se një e keqe, kjo është një fatkeqësi për Lulzim Bashën, i cili do të rri, por edhe vetë nuk di pse duhet të rri në krye të PD-së, kur as mbështetësit e tij, kundërshtarët e Sali Berishës, nuk dinë çfarë ti thonë, qoftë edhe sa për ngushëllim, edhe për atë pse ai ka marrë nëpër këmbë sovranitetin e PD-së, apo edhe statutin e saj.


PD-ja është një parti me një histori më se 30-vjeçare. Ky rrugëtim i saj si forca e parë politike, demokratike, ka bërë bashkë në mënyrë të pandashme anëtarësinë e saj me liderin e saj Sali Berisha. Të mirat dhe të këqijat e këtij rrugëtimi janë përjetuar së bashku. Ndaj edhe sot, është e natyrshme që këtë situatë ku PD-ja dhe drejtuesi i saj nuk zgjojnë asnjë shpresë, anëtarësia e PD-së ta përjetojë në mënyrën më të keqe të mundshme këtë situatë, sigurisht me liderin historik të saj, Sali Berisha. Ky përjetim ka një të veçantë këtë herë, sepse të dy palët i bashkon nevoja për ringritjen e PD-së dhe për aq sa Lulzim Basha shihet si e keqja më e madhe, Sali Berisha shihet si e kundërta e tij. Për këtë arsye edhe anëtarësia e saj që përbën bazën e PD-së, mbush sallat e takimeve të tij.
Zhgënjimi ndaj Lulzim Bashës duket se është shumë i madh, për aq sa numri i mbështetësve të Sali Berishës është në rritje dhe shumë i madh.
Bashkë me mbështetësit e lartë politikë dhe ata mediatikë, anëtarësia e PD-së, përbën forcën kryesore të këtij bashkimi, i cili nuk duhet shpërfillur. Jo vetëm kaq, por për aq kohë sa këta “njerëz të mëdhenj…, e të mesëm…” i bashkon në këto momente dëshira për ta parë PD-në në ditët e saj më të mira dhe që për po aq kohë sa përbëjnë shumicë absolute, Lulzim Basha ka detyrimin të di si të përballet me ata, duke pranuar verdiktin e tyre.
Në demokraci fuqinë e bëjnë numrat, sigurisht të konfirmuara nga gara e ballafaqime, të ndershme. Në rast se Sali Berisha dhe mbështetësit e tij po kërkojnë midis të tjerave edhe rikthimin e institucionit të garës dhe ballafaqimit brenda PD-së, Lulzim Basha me emërimet dhe vendimmarrjet e tij personale “ia ka zënë frymën” mundësisë së garimit dhe ballafaqimit brenda forumeve drejtuese. Në këto kushte në pjesën dërrmuese, mbështetësit e vetëm të tij mbeten “emërtesat e tij”, të cilët nuk e kapërcejnë kufirin e kryesisë, apo të grupit parlamentar. Këta mbështetës, të katapultuar në kryesinë apo grupin parlamentar, të vetmet vlera kanë ndonjë histori të mundshme rozë, diku-diku midis tyre, apo diku-diku tjetër, ndonjë histori për përfshirje në afera të dyshimta kriminale e korruptive. Për aq kohë sa kjo pakicë, ka edhe një pakicë vitesh rrugëtimi me PD-në, janë të papërfillshëm dhe të pamjaftueshëm për të ndaluar fatin e “foltoreve” të Sali Berishës dhe “për të mbajtur ende në këmbë”, të padobishmin Lulzim Basha.
Këtë fat nuk mund ta ndryshojnë as mbështetësit e tij mediatikë, të cilët për ironi të fatit, janë ata që e kanë ironizuar më shumë Lulzim Bashën për gjumin e gjatë letargjik, apo edhe për njohuritë e shtrembëruara të tabelës së shumëzimit . Ndaj edhe në kushtet, së pari të mungesës së një dëshire reale dhe të vërtetë “për ta parë mirë” Lulzim Bashën, dhe së dyti në kushtet kur për ata emri Sali Berishës ka qenë “kryefjala” e tyre më se 30-vjeçare, për aq kohë sa ende “vazhdojnë të ushqehen” duke ricikluar të njëjtat thënie e stërthënie ndaj tij, në këtë pikë mbështetësit e tij nuk mund ta ndihmojnë Lulzim Bashën as aq sa ta zgjojnë nga gjumi, apo as aq sa ai të mësojë tabelën e shumëzimit. E megjithatë ata vazhdojnë me këmbëngulje në përpjekjet e tyre se duke përbaltur Sali Berishën, ndihmojnë Lulzim Bashën.
Në këtë përpjekje këmbëngulëse atyre u duhet njohur një meritë “pro” Lulzim Bashës… Kanë arritur të zbulojnë se nga 4200 formularë anti-Lulzim Basha, janë zhdukur formularët e Bujarit dhe Freskidës…, dhe e zhurmojnë këtë “fakt” si “argumentin” e vetëm pse Lulzim Basha duhet të vazhdojë të rri në krye të PD-së.

Burimi/Facebook

Bashkim Jashari emërohet komandant i ri i FSK-së

No Comments Aktualitet Lajme

Xheneta Murtezaj
Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, njëherësh komandante supreme e Forcave të Sigurisë së Kosovës, ka emëruar gjeneralmajor Bashkim Jasharin komandant të ri të Forcës së Sigurisë së Kosovës, në përputhje me kompetencat kushtetuese.
Emërimi është bërë siç parashihet në ligjin për FSK-në, pas propozimit të ministrit të Mbrojtjes dhe rekomandimit të kryeministrit të Republikës së Kosovës.Para emërimit të komandantit të ri të FSK-së, Presidentja e Republikës së Kosovës, mbështetur në dispozitat ligjore, ka dekretuar lirimin nga detyra të komandantit të deritanishëm të FSK-së, gjenerallejtënant Rrahman Rama, pas paraqitjes së dorëheqjes nga ana e tij.

Burimi/kallxo.com/

Musa Kurtulaj – Si ka mundësi që ky paradoks i paprecedent nuk i bën përshtypje udhëheqësisë së Kosoves, si….?!

No Comments Aktualitet Lajme

Udhëheqësia e Kosoves nuk eshtë në rregull ! Shkon gazetari Blendi Fevziu nga Tirana dhe gjenë në një podrum të Prishtinës ekspoziten me deshmitë e 1133 femijëve të vrarë gjatë masakrave të ushtrisë e policisë serbe në Kosovë, në vitet 1998 – 1999 !!!! Si janë lenë në podrum, në vënd që të ekspozohen në një mjedis sa më tërheqës, që të shikohet nga mbarë vizitorët e Prishtinës genocidi i okupatorëve serbë mbi fëmijet e Kosovës !!! Nuk e kupton udhëheqësia e sotme e Kosovës se ka ardhur një kohë kur po tentohet nga disa segmente të dyshimta, por ja pa influencë në qarqet nderkombëtare, që agresorin serb ta quajn viktimë ! Pse harrohet se per çfarë janë arrestuar e po mbahen ne dhomat speciale të Gjykatës per Kosoven në Hagë, ish-drejtuesit kryesor të UÇK-së ? Si nuk kujtohet udhëheqësia e Kosoves të kërkojë që këte ekspozitë ta dergojë deri në Hagë, dhe atje të shikohet e deshmohet gënocidi i pushtuesve serbë në Kosovë, që nuk kanë kursyer edhe femijet, por lihet në podrumet e Prishtinës ! Janë 1133 fëmijë të vrarë dhe të zhdukur në 2 vite ! Kjo është më shumë se tragjedi, ndërkohë që lihet në heshtje në podrum kurse ata që drejtuan UÇK-në per të mbrojtur Kosoven nga ky masakrim sot janë të arrestuar në Hagë !

Burimi/Facebook

Bujar Nishani – Të ringremë PD, për të shpëtuar Shqipërinë.

No Comments Lajme Opinion

Lëvizja politike që ka nisur në Partinë Demokratike përmes Foltores së Z. Berisha dhe përfshirjes së shumicës dërrmuese të anëtarësisë së partisë ka filozofinë dhe qëllimin e saj politik ashtu siç ka dhe kundërshtarët e vet politik.
Askush i përfshirë në këtë Lëvizje, nuk duhet të kompleksohet nga identifikimi dhe përballja politike me kundërshtarët, qofshin dhe këta në drejtimin aktual të partisë apo brenda grupit parlamentar.
Kjo është një betejë politike. Betejat politike nuk zhvillohen në ajër.
Ato lindin e zhvillohen mes palëve, mes ideve, në mes modeleve.
Sot për sot një fakt është i sigurt dhe publik.
Kjo betejë është mes një shumice dërrmuese dhe një pakice minore.
Pakica flet nga institucionet zytare të partisë. Kryetari, kryesia, grupi parlamentar.
Kjo është edhe një prej arsyeve pse shumica zgjodhi të aktivizojë institucionin që i takon asaj, Kuvendin Kombëtar.
Fakti nëse e drejta është me shumicën e partisë dhe terrenit apo me pakicën e zyrës së Kryetarit, mbetet për tu provuar.
Personalisht nuk kam dyshim, por morali në pokitik kërkon të konsumohen të gjitha fazat e lëvizjes.
Pikërisht këtu qëndron avantazhi i shumicës, tek qëllimi dhe objektivi i Lëvizjes.
Pakica e zyrës së kryetarit po përpiqet me të gjitha mjetet në dispozicion ta fokusojë Lëvizjen tek debati Berisha-Basha.
Eshtë e vërtetë që ka një relacion problematik midis Z. Berisha dhe Z. Basha, për shkak të një akti ilegal dhe amoral politik të L.Bashës.
Por ta zhvendosësh thelbin e Lëvizjes politike tek beteja Berisha-Basha është ; sipërfaqësore prej emocionantëve dhe taktikë për të fshehur thelbin prej djallëzorëve.
Akti i L. Bashës ndaj Dr. Berishës ishte një akt i mirëfilltë politik, i ideuar, planifikuar e lobuar prej kohësh.
Pavarësisht se S. Berisha ishte larguar nga vendimarrja dhe drejtimi i PD.
Por shënjestrimi i Z. Berisha ishte shënjestrimi për PD.
Aleanca e lidhur tashmë Rama-Basha, e kalkulonte Sali Berishën si simbolin e unifikimit dhe energjizimit të forcës politike dhe elektorale të PD.
Kjo në fak u provua se ishte e vërtetë, tashmë gjatë Foltores.
Situata në PD vijoj të degradonte vit pas viti deri sa në 2021, PD u kthye në një forcë politike pa kurrfarë rrezikshmërie elektorale ndaj të majtës që siguroi 12 vite në pushtet, ndërsa PD shkonte drejt zhvlerësimit total.
Denoncimi i paaftësisë dhe dembelizmit të L. Bashës kishte vlerë veç pak kohë pas 25 prillit, ku u konsolidua përfundimisht mendimi, se me të PD nuk i fitonte kurrë zgjedhjet.
Zhvillimet politike dhe qëndrimet e L. Bashës në javët dhe muajt që pasuan 25 prillin flisnin për një dimension shumë më të rëndë.
Ato konfirmonin misionin e L. Bashës.
Mbajtjen e PD nën kontrollin e tij, pavarësisht se ajo ishte drejt komas politike.
Prej këtu lindi thelbi dhe qëllimi real i Lëvizjes politike.
Foltorja e materializojë atë.
Eshtë e vërtetë që nga pjesmarrësit masivë në Foltore ka edhe doza të larta nostalgjie ndaj S. Berishës, por po aq i vërtetë është dhe fakti i motivimit të kësaj shumice dërrmuese në Lëvizje, si nevojë e energjizimit të papajtueshmërisë së tyre me opozitën fasadë, lodër e pushtetit.
Kjo teori ka vlerën e së vërtetës edhe anasjelltas.
Kundërshtarët e Foltores dhe Lëvizjes politike në PD kanë doza armiqësie personale ndaj S. Berishës, por më së shumti ata janë në funksion të mbajtjes së PD, të gjunjëzuar, të vogël e opozitare e përjetëshme.
Kjo e dyta është edhe një problem i rëndë moral, pasi individi i gjen të përmbushura interesat personale duke pranuar asgjesimin e një prej dimensioneve më universale publike, pluralizmin politik.
Ndaj kjo është një betejë mes palëve që përfaqësojnë hapur idetë dhe vlerat ku qëndrojnë.
Ajo nuk është një betejë për përjashtime, siç bën kryetari në detyrë.
Por, është një përballje mes shumicës dërrmuese e pjestarëve të asaj familje politike që kërkojnë rivendosjen e vlerave, të drejtën e përfaqësimit përmes garës së barabartë dhe ekzistencën e alternativës politike, me pakicën e zyrës së kryetarit që synon “status quonë” për pushtetit personal duke dhunuar sakrificën e mandatarëve të cilët kërkojnë t’ja heqin besimin e dhënë.
Kjo jo vetëm është një e drejtë universale dhe ekskluzive e mandatarëve por dhe thelbi i betejës mes shumicës dhe pakicës. Kjo është një betejë që duhet bërë.
Nuk ka alternativë !
Një betejë që synon përmes reformave politike të riktheje vendimarrjen tek shumica që kërkon të vij në qeverisje përkundër pakicës komode në opozitë.
Shumica në PD pa e bërë dhe fituar këtë betejë sot brenda vetes, nuk mundet të bëjë dhe të fitojë nesër betejën me kundërshtarët politik në vend.
Tashmë është koha që çdokush në anëtarësi, në parlamen apo në kryesi të identifikohet me parimet që janë në përballje !
Të ringremë PD, për të shpëtuar Shqipërinë. 🇦🇱

Burimi/Facebook

Kujtim Cekani – Qazim Mulleti – Njeriu qe shkruante dhe fliste 10 Gjuhe te Huaja

No Comments Argëtim Histori

Historia e vërtetë e familjes së Qazim Mulletit! Tronditjet nga regjimi komunist dhe shenjat që i la komedia ‘Prefekti’
Ju tregojme historinë e vërtetë të Qazim Mulletit, jo atij te komedisë “Prefekti”, por atij me diploma në Stamboll e Vjenë e që njihte aq gjuhe të huaja sa lodhesh duke i numëruar! Rrugëtimi i Qazim Mulletit mes emigrimit dhe Shqipërisë…”Puthi tokën kur u kthye dhe tha se nuk do të merrej më me politikë”….Si pranoi të shërbente në Tiranë si prefekt dhe kryebashkiak në periudhën më të keqe. Kalvari i familjes pas luftës…Persekutimi, dhe komedia “Prefekti” si armë vrasëse.
🔴
Qazim Mulleti
Qazim Mulleti është një personazh i rrallë.
Historia jonë është treguar e rreptë dhe e padrejtë me të.
I diplomuar në Universitetin e Gallatasarajt e më tej në Akademinë diplomatiko-ushtarake të Vjenës, ai ishte një nga poliglotët e rrallë që ka pasur Shqipëria.
Njihte dhe fliste turqisht, greqisht, gjermanisht, arabisht, serbisht, italisht, latinisht dhe frëngjisht.
Emrin e tij e hasim në ngjarjet kryesore historike të Shqipërisë që nga shpallja e pavarësisë me ngritjen e flamurit në Tiranë dhe në Vlorë, më tej si një prej katër adjutantëve të Princ Vidi, si pjesëmarrës energjik në Kongresin e Lushnjes, si komandant i forcave vullnetare për mbrojtjen e kufijve nga serbët, mbështetës i qeverisë së parë në Tiranë, e më tej i pozicionuar në rradhët e opozitës si fanolist i bindur. Që prej shtypjes së revolucionit të qershorit 1924, ai merr rrugët e mërgimit. Në Vjenë martohet me Hajrie Kusin dhe pati nji djalë të vetëm: Reshitin, i cili u rrit pothuajse me figurën e munguar të të atit. Pas pushtimit të Shqipërisë, Qazim Mulleti kthehet në atdhe, ku ushtron për pak vite detyrën e kryebashkiakut të Tiranës dhe atë të prefektit. Në fund të Luftës, ai merr sërish rrugën e mërgimit duke lënë në Shqipëri bashkëshorten dhe dhjalin e vetëm, të cilët nuk do t’i shihte më kurrë.
Por ndryshe nga ky profil, për 50 vjet të regjimit komunis, shqiptarët e personifikuan Qazim Mulletin me një figurë groteske. Kjo për shkak të një komedie, ku e tallën dhe e fyen atë dhe familjen e tij, duke përdorur për personazhet e komedisë emrat e tyre realë.
Falë dëshmisë së mbesës së tij, Fatbardha Saraçi Mulleti, sot do të mësojmë historinë e vërtetë të familjes së Qazim Mulletit.
Ishte shtator i vitit 1944. Reshiti 14 vjeçar mbeti sërish pa të atin. Qazim Mulleti ishte arratisur për të mos u kthyer më kurrë në atdhe. Nuk do ta shihtë më djalin e tij dhe as bashkëshorten Hajrien.
Por historia dëshmoi se komunistët e derdhën gjithë hakmarrjen e tyre mbi fmailjarët e kundërhstarëve politikë, qofshin fëmijë, gra apo pleq, duke i bërë të përjetojnë ferrin për gjysëm shekulli
Fatbardha ishte 5 vjeç kur u instalua regjimi komunist në Shqipëri. Ajo s’kish si të kuptonte çfarë po ndodhte e aq më pak të perceptonte të ardhmen e errët. Por shpejt do të shihte lot në sytë e nënës së saj, pasi babanë do t’ia arrestonin e me familjen e saj do të përjetonin ditë me të vërtetë të vështira, në kasolle e bodrume, për vite e vite me radhë.
Ky ishte vetëm fillimi i persekutimit për familjen e Fatbardhës, një persekutim që do të zgjaste afro gjysëm shekulli. Shijen e tij Fatbardha e provoi mbi lëkurën e saj. Por ajo nuk do të rrëfejë vetëm historinë e saj personale, por të gjithë familjes, e sidomos të familjes së xhaxhait të saj Qazim Mulleti, familje që sot është shuar tërësisht pa trashëgimtarë.
Ishte vitit 1948. Besim Levonja shkruan komedinë “Prefekti”, ku satirizohej tallej e përbaltej figura e Qazim Mulletit, e gruas së tij Hajries dhe sidomos e djalit të tij Reshitit. Komedia merr famë menjëherë dhe pushton gjithë skenat e vendit. I madh e i vogël tallej me batutat e kësaj komedie. Ndërsa në familjen e Qazim Mulletit bashkëshortja Hajrie dhe djali i saj Reshiti ishin troditur. Pse ta shkruante këtë komedi, për më tepër me emrat realë ai komedian i ri, që gjatë luftës ia kishte shpëtuar kokën vetë Qazim Mulleti???
Pak vite më vonë ky djalosh që i kishte shpëtuar vdekjes vetëm falë zemërgjerësisë së Qazim Mulletit do të shkruante komedinë “Prefekti”.
Mësuesja e tij Alija, sapo mësoi për këtë komedi, shkopi drjet e në zyrën e Besim Lëvonjës në Lidhjen e shkrimtarëve.
Ndërsa vijonin dënimin në Tepelenë, një ditë i kishin thirrur në Tiranë në Degën e Brendshme ku i kishin torturuar, duke iu kërkuar të tregonin se ku i kishin fshehur florinjtë
Jeta në internim ishte e vështirë përtej çdo imagjinate. E gjithë jeta në kasolle teneqeje dhe dërrase, por më e rënda ishin mungesa e lirisë. Reshiti në kujtime te tij thotë së ai s’kishte të drejtë të lëvizte nga kampi përveçse me leje. Dy herë në ditë i nënshtrohej apelit. Duhej të paraqitej tek polici i kampit në mëngjes dhe mbrëmje. Shpesh i kërkohej ta bënte këtë edhe në drekë… Punoi gjithë jetën në bujqësi, në vendet më të largëta e të vështira. Por mallkimi i komedisë “prefekti” do ti kapërcente të gjitha vuajtjet. Ja një kujtim tjetër i dhimbshëm i tij…
Pas arratisjes në vjeshtën e 1944, Qazim Mulleti e jetoi pjesën e mbetur të jetës së tij në emigrim, bashkë me vëllanë e tij të vogël.
Familjarët e mbetur në Shqipëri mundoheshin të rrëfenin diçka prej jetës së tyre në letrat e rralla që këmbenin. E po ashtu edhe me rrugë të tjera ata në Itali merrnin lajme nga Shqipëria. Fatbardha tregon edhe një detaj se si e mori vesh Qazim Mulleti që për të kishin vënë në skenë një komedi kushtuar atij…
Qazim Mulleti jetoi pak vite pas arratisjes dhe pothuajse nuk u mor më aktivitet politik.
Lajmi i vdekjes së Qazim Mulletit e gjeti familjen e tij të mbetur në internim, në një kasolle të mjerë në Savër të Lushnjes… Fatbardha e kujton si sot ditën që morën telegramin me lajmërimin e vdekjes së xhaxhait.

Burimi/Facebook

Shpetim Zinxhiria – Ende në kërkim zhdukja e 39-vjeçarit shqiptar KELVIN DERVISHI

No Comments Aktualitet Lajme

GREQI / Edhe një tjetër Thriller me zhdukjen e një 39-vjeçari nga Pirea, i zhdukur më se prej 9 muajsh. Ende familja pret ndonjë lajm për djalin e tyre.
Shqiptari 39-vjeçar është i gjatë 1.70 m dhe me peshë normale, ka flokë gështenjë dhe sy kafe. Ditën e zhdukjes Ai kishte veshur një xhaketë blu, një bluzë të zezë, xhinse dhe atlete të zeza.
Dy ditë më parë më 27/11/2021, fotografia e tij është publikuar nga institucioni grek në Athinë “Buzëqeshja e fëmijës” me kërkesë të të afërmëve të tij të pasi vihet në rrezik jeta e tij.
Sot në mbrëmje në komunikim me këtë institucion mësuam se Kelvini ende vazhdon të figurojë i zhdukur.
Me një mirkuptim i kërkoj mediave shqiptare të publikojnë njoftimin shoqëruar me fotografinë e tij si dhe bashkëatdhetarve që kushdo që ka një informacion të kontaktojë me institucionin “Buzëqeshja e Fëmijës” në telefon 24 orë në ditë, në “Linjën Kombëtare 1017”, në Komisariatet e Policisë në Greqi me numrin 100, si dhe përmes aplikacionit MissingAlertapp të japë informacionin lidhur me zhdukjen.
Humbja e gjurmëve të 39-vjeçarit shqiptar e çon numrin në listën e të humburve në Greqi në 143 shqiptarë.