Home

Lajme

POEZIA E POETIT REMZI BASHA KOINCIDON ME ARSYETIME FAKTIKE SE KULTURA SHQIPTARE ËSHTË KULTURË EVROPIANE

No Comments Argëtim Letersi

Nga Hysen Ibrahimi

Nuk ka asnjë përshkrim të disponueshëm

Förslöv-Suedi, 25.11.2021

POEZIA E POETIT REMZI BASHA KOINCIDON ME ARSYETIME FAKTIKE SE KULTURA SHQIPTARE ËSHTË KULTURË EVROPIANE

Nuk ka asnjë përshkrim të disponueshëm

Për të ilustruar 52 veprat e poetit tonë të shkëlqyer Remza Basha do orientohem në energjinë enorme të tij, për idealin e tij kombëtar, pastaj aftësinë për të krijuar, botuar e përuruar dhe për të lënë gjurmë atdhetarie në mërgim. Në vargun poetik të poetit Remzi Basha, përveç tjerash e gjejmë idealin e tij për prestigjin e shqipes, duke bërë përpjekje maksimale që përmes veprave të tij poetike, të thellon sa më shumë në shpirtin e pastër të shqiptarit, me një atdhedashuri, poezi këto që janë të ndërtuara edhe me elemente evropiane, por gjithëmonë në të drejtën e njeriut dhe të shqiptarëve për bashkimin kombëtar sikurse popujt e tërë Evropës

. Poeti Basha, lufton për shqipen, ai kryekëput është i lidhur ngusht me preokupimin e poezisë që kanë origjinë Pellazgo-Ilire, e që sot ai e shkruan me ëndje në gjuhën letrare shqipe.

Nuk ka asnjë përshkrim të disponueshëm

Derisa poeti ka një strukturë të veçantë të ndertimit të poezisë, ai me ëndje e përjeton vargun e Gjergj Fishtës, që çdo herë bënë apel duke u shprehur për tokat arbërore, për kthimin e tyre në trungun e Shqipërisë etnike që janë okupuar padrejtësisht nga popujt sllav të ardhur nga Rusia. Poeti Basha, jo vetëm që i shkruan, por edhe i deklamon me të drejtë dhe shumë shpirtërisht para publikut kudo që ndodhet. Nga ky aspekt, vërejm se poeti Besha dhe poezia e tij e ndërtuar, është e motivuar kryekreje nga Rilindasit tonë shkrimtarë, që shumë herë ata në poezinë e tyre kanë bërë thirrje kushtrimi për mbrojtjen e tokave arbërore me armë në dorë. Përshembull, poezia e

Pashko Vasës, Naim e Sami Frashërit, Ndre Mjedës, Aleks Stavre Drenova (Asdreni), Zef Serembes, Naum Veqilharxhit, Petro Nini Luarasit, e deri te Noli. Të gjithë këta poetë, shkrimtarë e atdhetarë ishin të lidhur ngusht me udhëqjen tonë të Rilindjes kombëtare siç ishin: Ymer Prizreni, Abdyl Frashëri, Iliaz Pashe Dibra, Dom Nikolle Kaçorri, Ismail Qemal Vlora, Isa Boletini, Luigj Gurakuqi, Haxhi Vehbi Dibra, Haxhi Zek Byberi, At Gjergj Fishta, Kol Idromeno, Hasan Prishtina, Ded Gjo Luli, Mehmet Pashe Vrioni, Mehmet Pashe Deralla, Sylejman Vokshi, Kostandin Kristoforidhi, Gavril Dara (i riu), Hasan Tahsini, Bajram Curri e shumë të tjerë.

Nga kjo mund të nxjerrim se poeti Remzi Basha, ka nxjerr një mësim të sigurt të rilindasve tonë, për ndërtimin e poezisë që ka gjuhën, thelbin e saj

që e përbëjnë në radhë të parë apelin për të ruajtur trojet tona, për të ruajtur gjuhën, traditat tona kombëtare, për të punuar dhe luftuar për atdheun kudo që ndodhemi pa dallim feje sepse jemi të një gjaku të një gjuhe jemi SHQIPTAR mbi të gjitha, pavarësiht se okupatori sllav e ka detyruar popullin shqiptar të shpërngulet me dhunë nga trojet e tij autoktone. Duke u nisur nga kjo, mund të themi se krijimtaria e poetit Remzi Basha, kanë gjetur shkas për të krijuar dhe shofim se 52 veprat e tij poetike janë vepra tejet me vlerë letrare poetike.

Tani kur po nxjerrim një përfundim më të përgjithësuar për poezinë e poetit Basha, me afro 5000 poezi, në 52 veprat e tijë, si e kanë thënë edhe krijues dhe studiues të tjerë për poetin Basha, na del me shumë të drejtë se është njëri ndër poetët më më të mëdhenj në Evropë të këtij shekulli. I ngjanë kohës së Rilindjes sonë kombëtare, si një intelektual i rrallë, që poezia e Remzi Basha, koincidon me arsyetime faktike se kultura shqiptare është kulturë evropiane.

Mund të jetë një imazh i teksti që thotë "Shoqata Shkrimtareve, Artistêve dhe Krijuesve Shqiptare Suedi apa Klementi Albani ME RASTIN EKREMTIMIT TỂ DHJETEVJETORIT TẾ SHOQATES SẼ SHKRIMTAREVE DHE ARTISTÊVE SHQIPTARE "PAPA KLEMENTI XI ALBANI" SUEDI DEKORATA "Papa Klementi XI Albani" ljepet Z.Remzi Basha Nënkryetar ÛSH-s "Papa Klementi XI Albani". Suedi Motivacioni: Intelektual, krijues, humanist dhe veprimtar shquar per Lirinë Kosovës, bashkimin kombètar, kultivimin dhe ruajtjen e gjuhës, kulturës dhe traditës shqiptare nẽ botë. Ãngelholm, 20.11.2021 Në emèr SHSHASHS Hysen Ibrahimi, Kryetar."

Poezia letrare e poetit Remzi Basha, ka hapësirë të mjaftueshme që të studiohet, që të ndriçohet më në thellësi dhe të mos lehet nën hijen e tij patriotike, sepse vërtet ai ka punuar për çështjen kombëtare, duke e ngritur zërin për pavarësinë e DARDANISË. Ndaj, sot Remzi Basha, njihet edhe si atdhetar, por edhe si poet, ku më së miri flasin 52 veprat e tij të botuara dhe të promovuara. Ai, me të drejtë sot është Nënkryetar i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani” në Suedi dhe kryetar i shumë jurive për vlerësimin e poezisë shqiptare gjatë orëve letrare që mbahen në kudër të Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ”Papa Klementi XI Albani”. Për tërë punën e tij, ai është shpërblyer me dhjetra MIRËNJOHJE, DEKORATA E FALËNDERIME, për punën e tij ta palodhshme. Është shumë i dashur, dhe tipik poet që ngjanë me urtësinë e tij me RILINDASIT TONË.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *