Home

Lajme

Tema: Pornografia efektet e saj në psikologjinë e fëmijëve

No Comments Psikologji

Shkaqet e internetit jo vetem revolucionarizoi botën e komunikimit ,gjithashtu ndryshoi përkufizimin e socializimit ,arsimit ,punësimit dhe argëtimit në një mënyrë të konsiderueshme . Interneti ofron përfitime të shumta nëse përdoren në mënyre racionale por një shpërqëndrim i lehtë nga përdorimi i tij i ndërgjegjshëm mund ta cojë përdoruesit në një rreth vicioz problemesh dhe fëmijët bëhen me të prekshëm ndaj ksaj. Interneti sjell rezultate të mira nëse përdoren në mënyrë të kontrolluar. Adoleshentët janë përher kurioz të zbulojnë gjërat. Në kërkim të këtyre gjetjes së këtyre përgjigjeve rrezikojmë veten e tyre në “pornografinë e fëmijëve” e cila u sigurinë një akses të lehtë ,të padiskutueshme për të eksploruar botën.
Ekspozimit ndaj pornografis dëmton zakonet e të mësuarit të fëmijëve dhe pengon rritjen e tyre mendore. Imazhet që nguliten tek një fëmijë të veprojë seksualisht kundër fëmijëve të tjerë. Kto aktivitete të parakohshme janë vec rezultat i përmbajtjes pornografike që kan hasur në internet.
Interneti po ashtu është mjet i dobishëm për pedofilët dhe grabitqarët seksuale pasi ata shpërndajnë pornografi për fëmijë, përfshihen në biseda seksuale të qarta me fëmijët dhe kërkojne viktima në dhomat e bisedave. Sa me shume akses të kenë aq më i lartë është rreziku të bëjnë atë që shohin ,duke përfshirë sulmin seksual, përdhunimin dhe ngacmimin e fëmijëve.
Një shqetsim tjetër është rritja e sëmundjeve veneriane tek fëmijët -ndikimi i përmbajtjes së pahijshme /erotike që lulëzon në internet. Një problem tjetër është shtatëzanit e padëshiruara mes vajzave adoleshente, që është një tjetër sfidë për komunitetin botëror. Adoleshentët po ashtu përballë me shumë probleme psikiatrike si Crregullimi I hiperaktivitetit të deficit të vëmendjen (ADHD),fobi sociale ,armiqësia ,agresioni; vetkontrolli i reduktuar , pagjumësia dhe depresion,ky problem është tek fëmijët që janë viktima të varësisë nga interneti.
Këshilla për prindërit /mësuesit si të minimizojnë rrezikun.
Edukimi i fëmijëve për efektet e dëmshme të internetit është mënyra më e mirë për të mbrojtur fëmijët tuaj nga ndikimet e keqija në internet. Fëmijët mësojnë nga prindërit e tyre pasi zoti i ka bërë prinderit ,mësuesit me të mirë të fëmijëve .Inkurajojnë fëmijët të ndjekin aktivitete në natyre dhe lojëra ekipore në mjedise natyrore. Kultivoni zakonet,duke përfshirë leximin ,të ndezim talentin e tyre të fshehur dhe ti motivojnë për aktivitetet jashtëshkollore.
Bashkepunimi I treshes midis prindër,fëmijë dhe mesues duhet të diskutojnë me mësuesit e fëmijëve të tyre në të njëjtën kohe mësuesit parashikojnë nëse je një nxënës po kaloni një përmbytje të sjelljes. Prindi mund të komunikojë me administratën e shkollës bibliotekaren për të krijuar faqet me të mira për ti vënë në një kompjuter shtëpiak.
Sugjerim prindërve për monitorim të duhur. Vendosni kompjuterin në një zonë të ngarkuar të shtëpisë dhe jo në dhomën e gjumit të fëmijëve . Përdorni motore kërkimi miqësore për fëmijët dhe shfletues uebi ose motorë kërkimi për të rritur që të ofrojnë opsionet filtrimi.
Blloko dritaret kërcyese ,të cilat zakonisht përdoren nga sajtet pornografike. Përdorni softer filtrues për të bllokuar përmbajtje të përshtatshme sipas kategoris së moshës. Mbani mend se vetëm softueri i filtrimit të përmbajtjes nuk do i mbrojë fëmijët tuaj në internet por zvogëlon rrezikun. Hulumtoni teknologjinë e filtrimit.
Përdorni kontrollorët prindërore të ofruar nga ofruesi i shërbimit,monitoronin gjithmonë aktivitetet e fëmijës suaj pasi në shumicën e trasteve fëmijët tundohen nga dhunuesit seksual.
Nëse vereni dicka të ndjeshme ,mos reagoni tepër,duhet të keni një kimi të mirë me ta dhe ti lejoni ti ajrosin frikën dhe shqetsimet e tyre. Shtëpia duhet të jetë zona e rehatshme për fëmijët.
Ilaci që funksionon për shumicën e fëmijëve është “lidhja familjare”. Fëmijët kanë nevojë për kujdes të ngrohtë dhe shpeshherë devijojnë nga rruga e drejt kur gjejnë veten të vetmuar e të shkretë. Prindërit duhet të jenë një dorë ndihmëse për të fituat ata në një “botë shoqërore realiste”në vend të një “botë shoqërore virtuale”. Prindërit dhe mësuesit duhet tu rrënjosesh vlerat etike dhe ti bëjnë të admirojnë për të jetuar një jetë të shëndetshme dhe të denjë,aktivitetet si leximi i librave ,shkuarja në vende rekreative,pushimet familjare dhe turner edukativ do të jenë të dobishme në zhvillimin e personalitetit të përgjithshme të fëmijëve të tyre. Përgjegjësia e prindërve të monitorojnë se cfarë shikojnë fëmijët e tyre dhe sa shpesh vizitojnë faqet e qarta në internet. Nëse prindërit marrin këto masa paraprake atëher padyshim , interneti është një burim i pacmuar për të mësuar dhe rritjen e fëmijeve.

Shkruar nga Ejona Grozha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *