Home

Lajme

Sazan Guri – ÇFARE KISHIM PARA PUSHTIMIT TURK?

No Comments Argëtim Histori

 1. Kishim një Universitet në vitin 1380 në Durrës. Që të krijoni idenë: Gjermania e ka hapur universitetin e parë, 6 vjet pas Durrësit (Heidelberg University).
 2. Kishim 6 qytete plotësisht të zhvilluara po aq sa Firence, Venecia, Marseja apo Parisi. (Durrësi, Shkodra, Drishti, Lezha, Berati dhe Preveza).
 3. Kishim klasën tonë aristokratike me 12 familje bujarësh (Balshajt, Topiajt, Muzakajt, Kastriotët, Arianitët, Zebenishtët, Shpatajt, Dukagjinët, Gropajt, etj.m,) të lidhura në martesë deri edhe me Habsburg-ët dhe Bourbon-ët.
 4. Kishim filozofët tanë humanistë, qe me idete e tyre gjeniale, ishin këshilltarë të familjeve perandorake në Hungari, Itali dhe Austri. (Xhemisto Pletone, Gjon Gazhuli, Pal Ëngjëlli, Leonik Tomeo dhe Gjon Durrsaku)
 5. Qytetet tona kishin Statute dhe qeveriseshin me Demokraci ndërkohë që Amerika p. sh. qeverisej nga Indianët Cheroki apo fiset Azteke që pinin ende gjak njeriu dhe jetonin si kanibalë.
 6. Në Durrës, intelektualizmi ishte aq i lartë, sa kemi të dokumentuar në shekullin e XII për herë të parë notën e protestës së një Metropoliti Ortodoks, i cili i shkruan Kostandinopojës, kundra skllavërisë, 300 vjet përpara se në Europë të fillonte si debat.
 7. Në Durrës bëhej tregti deri edhe me Tunizinë, Ukrainën dhe me Francën, që në shek. V-VII. Ndërkohë që p. sh. vendet skandinave jetonin ende duke adhuruar pemën apo malin.
 8. Kishat e Shqipërisë kishin nxjerrë Pape e Kardinal (dhe kardinal nuk ishte gjë e vogël atëherë).
  Çfarë ndodhi më pas?
  Asgjë! Thjesht erdhi turku.
 9. Nga ky vend ka reth 500 vjet që vetëm ikin njerëzia. Përpara se të vinin osmanët hapesira arbërore ishte 5 milion banorë, po aq ishte dha Anglia. Sot ne jemi në një Shqipëri të tkurrur 3 milion banorë, ndërsa Anglia është 50 milion.
 10. Ata që na përfaqësojnë për hir të marëdhënieve të mira me Turqinë, paturpësisht mohojnë historinë.
  Ja pse
  Shqiptari i ketyre shekujve te fundit e ka me te lehte te iki nga vendi i tij dhe perballet me te panjohuren rrugeve te botes sesa te perballet me problemin apo te panjohuren por ne shtepine e tij! Bota gjen shesh dhe ben pershesh, dhe kjo nuk eshte ndonje gje e re! Trim eshte ai qe perballet me stuhine ne shtepine e vet, dhe jo ai qe ia mbath nga frika dhe prej saj justifikon dibesine e vet deri tek vdekja! Nga trupi del ajo qe nuk i duhet thene fiziologjikisht! Duhet ndertuar nje profeci me shembuj pozitive, qe historia ka me bollek, dhe adresuar atyre dobesive kombetare si kundra peshe se vetem keshtu krijohet shteti-komb, jo duke u qare per ate cka u be apo iku?! Profecia vetembushese eshte sekreti: ne baze te kesaj teorie, qe ka marre cmim nobel diku ne 60-at, eshte ndertuar dhe mbahet edhe Izraeli sot ne cdo aspekt te jetes.
  mesazhi
  nese leme motivin, qellimin apo profecine bosh si cifutet dikur do vazhdojme ende te endemi…

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *