Home

Lajme

Skënder Karaçica – Beogradi dëshironte një ,,gjuhë të dytë letrare,,për shqiptarët në ish-Jugosllavi

No Comments Lajme Opinion

Gjuhësi
Beogradi dëshironte një ,,gjuhë të dytë letrare,,për shqiptarët në ish-Jugosllavi
Kongresi i Drejtshkrimit(Tiranë,1972)ishte vazhdimësi e Kongresit të Manastirit (1908),që,në projektin kombëtar me përmasën të kulturës,të shkencës dhe të gjuhës shqipe e unifikuar për shqiptarët në hapësirën etnike në Ballkan,qarqet antishqiptare në Beograd nuk e pritën mirë.
Në dritën e këtyre ngjarjeve historike,qarqet e orëve të kurdisura në Beograd i kërkuan organeve të larta të Maqedonisë(lexo:KQLKM dhe LSPPM),kërkoi një raport në lidhje më unifikimin e Gjuhës Letrare Shqipe në Kongresit të Drejtshkrimit në (Tiranë,1972)dhe i kërkuan profesor Petro Janura(lexo:për të themeluar një gjuhë letrare të dytë për shqiptarët në ish-Jugosllavi.
Këtë kërkesë antishqiptare nga Beogradi,profesor Petro Janura në Shkup e pati kundërshtuar më tërë forcën dhe tabanin shkencor e kombëtar, në asnjë mënyrë skenarët e njohur të qarqeve në Beograd për njëfarë ,,gjuhe të dytë letrare shqipe,,në ish-Jugosllavi[1].


[1]Prof.Zeqirja Neziri,Shkup,(si fusnotë).

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *