Home

Lajme

Viktor Mark Daragjati – Koha për Kosovën po ikë.

No Comments Lajme Opinion

Në mungesë të njohjes nga Serbia, opsioni i dytë i Kosovës është që disi të bashkohet me Shqipërinë fqinje. Ose një Union ose një Konfederatë do të ofronte një rrugëdalje alternative nga situata e vështirë aktuale në Kosovë. Jo vetëm që do të konsolidonte ndarjen e Kosovës nga Serbia dhe do të siguronte mbrojtjen e Shqipërisë; por bashkimi do t’i jepte Kosovës edhe qasje në botën e jashtme.
Kosovarët mund të udhëtonin me pasaporta shqiptare; mund të zhvillonte tregtinë ndërkombëtare me kushtet shqiptare; mund të përfaqësonte Shqipërinë jashtë vendit, qoftë në OKB apo në garat sportive. Me pak fjalë, Kosova pak a shumë mund të normalizojë pozicionin e saj ndërkombëtar pa “miratimin e Serbisë”. Shqipëria do të fitonte një ekonomi më të madhe në një shkallë që do të tërhiqte më shumë investime perëndimore dhe do ta bënte atë më pak të varur nga Turqia.
Kjo nuk është një ide e re. Qëllimi i bashkimit kombëtar diskutohet gjerësisht dhe ka mbështetje të fortë në mesin e njerëzve që jetojnë në Shqipëri dhe Kosovë, të cilët e shohin veten si pjesë e një kombi të vetëm shqiptar. Një sondazh i vitit 2019 zbuloi se 64% e shqiptarëve në Kosovë dhe 75% e shqiptarëve në Shqipëri do të votonin pro bashkimit kombëtar në çdo referendum për këtë çështje.
Rama e mbështeti politikisht idenë e një bashkimi, por që atëherë e ka braktisur atë. Rama ka mbështetur së fundmi një version të zgjeruar të “Normalizimit Ekonomik” të quajtur tashmë “Ballkani i Hapur”. Ai është më i afërt me Vuçiqin dhe Erdoganin se sa me Kosovën.
Duke pasur parasysh dobësinë e ekonomisë shqiptare, marrëveshja e “Ballkanit të Hapur” do të zëvendësonte efektivisht ekonominë shqiptare me atë të serbëve dhe turqve. Në Shqipëri nuk do të prodhohej asgjë përveç lëndëve të para dhe mallrave bujqësore. Të gjitha mallrat e përpunuara dhe të prodhuara do të importohen.
Një bashkim me Kosovën do të krijonte më shumë vende pune. Travesti i “Ballkanit të Hapur” do të ulte vendet e punës dhe do të rriste migrimin.
Marrëveshja dypalëshe me Turqinë e 17 janarit po përshpejton përfundimin e pavarësisë ekonomike të Shqipërisë. SHBA do të përballet përfundimisht me dy shtete të dështuara, Kosovën dhe Shqipërinë, dhe Ballkanin e destabilizuar nëse nuk arrihet bashkimi i dy shteteve shqiptare. Serbisë do t’i duhej të kënaqej me një Mitrovicë gjysmë autonome dhe me premtimin e integrimit në Bashkimin Evropian.

May be an image of 3 people, people standing and text that says 'a a a a alam. alar alamy a a alamy'

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *