Home

Lajme

Sazan Guri – Nga e dini ju pyesin disa me të drejt!?

No Comments Argëtim Histori

Po unë këtë punë di të bëj studime, studime, studime. A quhet lumi i Tiranës, i tirrenit? A quhet liqeni i Tirinit pak më në veri të Tiranës? A quhet qytetërimi i parë këtu rrotull si Tujani me kovacanë në rrëzë të Dajtit? A ikën tirinët nga Egjeu vite drite para se të hynin grekët në histori? A e thonë me dhjetra libra, si edhe kënga e Nikaj Mërturaj se ata emigruan në Thesalinë (pellazge), në Athinën (pellazge), në Epirin pellazg, në Butrint, pastaj shtegtuan në mes të Albanisë që quhej Albanopolis ose Tirin apo Tiranë, zona Kruje, Fushë Krujë, Durrës, Lac, Mirditë, etj., ku pushuan dhe shkuan përfundimisht në Etruri, Toskan, Turhan, Tirhen që i dhanë emër edhe detit Tirren që thiret sot. Ju mendoni se zbriti kot Papa në Fushë Krujë, apo Xh. Ë. Bush apo Erdogani. Dhe një pjesë e tyre që e thotë kënga u ngjitën në Nikaj Mërturë si shtegtim i fundit. Këto janë me libra, jo me faqe, hajdeni merrni librin “Studime mbi Epirin – e vërteta mbi Shqipërine dhe shqiptarët”. Po ky Albanopolis nga Platoni në mes të shek.-II mbas Kr. sikur thirej një krahinë e rrënuar që të kujtonte një krahinë të lulëzuar në shekujt V-VI para Kr. Po pse Alban? Sepse ishin të bardhë, se alb i thonë në të gjitha rastet bardhësi si albumina, alba-zbardhje e ditës, etj. Ndaj shqiptarët i kanë me shumicë emrat alban, arban, arjan, arben, arbër, aldo…., ag, ago, agim! Po Alb i thonë edhe njerëz të ardhur nga lart, nga debora si hiperboreanët. Po Alb ose albanët ose arbanët, janë ata që përpunonin arin si Peja, Gjakova mjeshtër edhe sot, apo arën tokë, sepse ata që kthyen Athinën nga shkëmb në tokë buke ishin pellazgët hyjnore, ata të pjellë ar, si të bardh si ari, ndaj dhe kovacanët ishin për xehe, ku nxehesh minerali, ziente apo nxinte minerali, që sot në gjithë botën quhet xehe, xeheror, sepse shqipëria ka mbi 2000 kovacana, ndaj mirditoret deri ne Dukagjinë (Gjakovë) quheshin pirusta si njerëz që merreshin me prushin, ndaj dhe lindi emri Pirro bjond, i thekur, si djali i Akilit apo si 25 perandorët romake që ishin veçse bionda, që cilësonte tiparin alban, pellazg, ilirë, thrakë, thesalë, maqedonas, epirot, (not hellenes, not Greeks), pastaj hynë laroshët nga Egjypti në lojë në tokën që thirej ‘granej’ në tërë mijëvjecarin e parë para Kr. Pra, në matriarkat, pra vend me gra, ose tanagra të ‘tana gra’, sepse udhëhiqeshin nga gra, që romakët quajtën ‘Graeci’ vendin ku sot jetojnë grekët që morën dhe shporrën çdo kulturë barbare – parapare. Nëse duhet më, ka dy libra për Epirin nga viti 25,000 p.e.s deri me 1950 sot.

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *