Home

Lajme

Mette Frederiksen – Nga 1 shkurti, Danimarka do të jetë sërish plotësisht e hapur.

No Comments Aktualitet Lajme

Të dashur të gjithë
Në dy vitet e fundit kam mbajtur 26 konferenca shtypi për koronën. Ato janë të vështirë për t’u dalluar nga njëri-tjetri. Por konferenca për shtyp sot. Është një moment historik.
Nga 1 shkurti, Danimarka do të jetë sërish plotësisht e hapur.
Ky është një lajm tepër i mirë. Pas dy vitesh të gjata dhe të vështira, është pothuajse e pakuptueshme. Por me këtë – e dimë tani – guxojmë të besojmë se jemi në fazën kritike.
Javët e fundit kanë ofruar shkallën më të lartë të infeksionit gjatë gjithë pandemisë. Prandaj, mund të duket paradoksale. Por ne mund të shohim se kurba e pacientëve të shtruar në repartin e terapisë intensive është thyer.
Kjo është për shkak, së pari, për faktin se kaq shumë danezë janë vaksinuar. Dhe më pas autoritetet vlerësojnë se omicron zakonisht jep një rrjedhë më të butë të sëmundjes. Kjo është arsyeja pse Danimarka është në një vend vërtet të mirë në përgjithësi.
A do të thotë kjo se pandemia ka mbaruar? Nr.
Korona është ende mes nesh. Dhe ne si shoqëri kemi një përgjegjësi të veçantë për t’u kujdesur për të moshuarit dhe të pambrojturit tanë – veçanërisht tani. Të gjithë duhet të jenë në gjendje të ndihen të sigurt kur të hiqen kufizimet.
Në të njëjtën kohë, korona është dëshmuar të jetë e paparashikueshme. Dhe ne duhet të jemi gati të përballemi nëse varietetet e reja, serioze shfaqen në vjeshtë.
Por sot mund të nxjerrim një psherëtimë lehtësimi.
Faleminderit! Për të gjithë ju që keni marrë përgjegjësi. Ka marrë vaksinat. Kujdesuni për njëri-tjetrin dhe komunitetin tonë. Shfaq shpirtin e komunitetit.
Tani shikojmë përpara me një optimizëm të madh. Pranvera është në rrugën e saj. Dhe ne presim një verë me përqafime, tubime, festivale, koncerte dhe festa. Gjithçka që na ka munguar. Një Danimarkë e hapur

Burimi/Facebook

Mette Frederiksen

Kære alle
De seneste to år har jeg holdt 26 pressemøder om corona. De er svære at skelne fra hinanden. Men pressemødet i dag. Det er en milepæl.
Fra den 1. februar vil Danmark igen være helt åbent.
Det er utrolig gode nyheder. Efter to lange og hårde år, er det næsten ikke til at forstå. Men med det – vi ved nu – tør vi tro på, at vi er igennem den kritiske fase.
De seneste uger har budt på de højeste smittetal under hele pandemien. Derfor kan det virke paradoksalt. Men vi kan se, at kurven over indlagte på intensiv er knækket.
Det skyldes for det første, at så mange danskere, er blevet vaccineret. Og så vurderer myndighederne, at omikron typisk giver et mildere sygdomsforløb. Derfor står Danmark samlet et rigtig godt sted.
Betyder det, at pandemien er overstået? Nej.
Corona er stadig iblandt os. Og vi har som samfund et særligt ansvar for at passe på vores ældre og sårbare – særligt nu. Alle skal kunne føle sig trygge, når restriktionerne bortfalder.
Samtidig har corona vist sig at være uforudsigelig. Og vi skal være klar til at kunne håndtere, hvis der i efteråret opstår nye, alvorlige varianter.
Men i dag kan vi drage et lettelsens suk.
Tak! Til alle jer, der har taget ansvar. Taget imod vaccinerne. Passet på hinanden og vores fællesskab. Vist samfundssind.
Det er med stor optimisme, vi nu ser fremad. Foråret er på vej. Og vi forventer en sommer med kram, samvær, festivaler, koncerter og fester. Alt det, vi har savnet. Et åbent Danmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *