Home

Lajme

Vitore Stefa Leka – Berati im!

No Comments Argëtim Letersi

Qytet i ndertuar ne shtate kodra , si ne shtat mrekullite e botes , ka patur privilegjin te ket simbole ne ujdhesen e vet Deshmi per kete eshte Egnatia ,ku mendohet te ket kaluar nje nga Apostujte e jetshkrimit te Krishtit , Shen Pavli
NeBerat jetoi piktori i pa perseritur Onufri dhe dalta e Dovit Selenices , ne punimet e ikonostasave ne Akropuli e Krishterimit ne Kalane e banushme dhe te rralle ne Ballkan dhe Europe si banese e fortese te Komenit Berati permendet per trashegimine boterore me kodiket e rralle , i ipitafit te Gllavenices punuar me argjend
Profesor Bedri Dede e ka quajtur Beratin “djepi i psikologise dhe paleologjise , qe u perkund nga mesuesi i popullit Bab Dud Karbunara “Berati ka qene dhe mbetet model i bashkejeteses fetare Ne kete qytet te lashte dhe me aq shume histori , ne porten e tij dhe ne kalldremet e tij , ka trokitur dhe ecur i madhi Naim Frasheri si dhe Hoxha tasim , nje poliedrit.
Nje nga ciceronet e rralle te muzeut Todi Sotiraj thoshte “Tek shtepia e Bizbiqeve i eshte bere atentati i pare bimbashit qe u vra ne Gjirokaster..
Qyteti lashte dhe i rralle i Beratit eshte dhe vendi i Neo martireve te Krishterimit , Shen Nikodhimi .Po nga ky qytet ka lindur jetuar dhe punuar mjeshtri argjendar i madh Agathagjel Mbrica
Kultura bizantine ka ne kete qytet ,ditarin e biografise si ne arkitekturen e qytetit dhe te faltoreve te kultit mysliman e Kristian ! Nje tjeter mrekulli eshte Medreseja , per vlerat arkitektonike qe ka
Roshniku i Beratit vend-lindja e Qyperllinjeve , ku kane lene nder dhe emer ne porten e Stambollit
Ne Berat lindi Muzaka , krahu i djathte i Kastriotit Po nga Berati jane karbunara, Shyqeri Fuga, Vrionasit Resuli, Buharaj Pulake Gjergj Stefa qe mbeten simbol te qytetit Vet emertesat e ketij qyteti , Antipatria , Pulihapolis , Beligrad i japin tipikun , si qyteti urtesise, ndershemrise dhe diturise ,qe kane si produkt ,fisnikrine
Berati te befason , sepse eshte i vetmi qytet qe ka limane , ku ankorohet, udhetari e vizitori Ne keto limane ku jane copeza jete te ketij komuniteti eshte dhene ditari i ketij qyteti shekullor me bukuri te rralle…

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *