Home

Lajme

KULLË PUKJANE THESAR I KOMBIT !

No Comments Argëtim Histori

Lavdi dëmshorëve të atdheut !
Nga mesi i shekullit të XIX dhe fillimin e shekullit të XX, në përpjekjet Kombëtare për pavarësinë e Shqipërisë dhe mbrojtjen e tërësisë territoriale të saj, në Berishë të Pukës ka një veprimtaria të dendur patriotike kulla legjendë e Mark Dedës me djmët e tij:
1 – Mark Deda (1840-1910); I pari, «Dëshmor i Atdheut» në viset e Pukës.
2- Ndoc Mark Deda (1880-1915); «Dëshmor i Atdheut»,
Prijësi i djelmënisë dhe
komandati i njërë prej çetave të para në
brigje te drinit.
3- Mëhill Mark Deda (1889-1915); «Dëshmor i Atdheut».
4- Gjegj Mark Deda (1885-1936); «Qytetar Nderi Komuna Iballë».

  • Të përjetësuar në shumë këngë e poezi:
    Në at Stamboll po knëdon gazeta
    Si nep armët Ndoc Mark Deda
    Besa armet nuk i nap
    Per pa i vra çata zapti

Se këtu i thonë Berishë, Puke e Malësi

Xhemal Meçi, Nacional, Në F-Arrëz ngrihet një memeorial madhështor…, f.21

  • Vido bashkangjitur u mor ne fb, 3 minuta sekuence nga dokumnetari: «Ndoc Mark Deda Tribun Lirie».

Burimi/Facebook/Puka Iliro Arbnore

(Fotoja eshte vene nga ana jone – Redaksia Radio Projekti)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *