Home

Lajme

Benjamin Haxha – Referendum në Danimarkë

No Comments Aktualitet Lajme

Sot është një referendum në Danimarkë, ku duhet të votojmë nëse duam të heqim rezervën e mbrojtjes së Danimarkës në BE, që do të thotë se Danimarka mund të marrë pjesë në bashkëpunimin evropian për sigurinë dhe mbrojtjen. Danimarka e ka këtë rezervë mbrojtëse që nga viti 1993, gjë që do të thotë se Danimarka nuk merr pjesë kur shtetet anëtare marrin vendime në fushën e mbrojtjes. Kështu, i takon vendeve të tjera të BE-së që të përcaktojnë drejtimin për bashkëpunimin evropian për sigurinë dhe mbrojtjen. Prandaj, Danimarka, për shembull, nuk mund të marrë pjesë në misionet ushtarake të BE-së, të cilat, ndër të tjera, synojnë të kontribuojnë në stabilitetin në vendet jashtë BE-së dhe të trajnojnë dhe këshillojnë forcat e armatosura.
Nëse Danimarka voton pro dhe heq rezervën e mbrojtjes, kjo do të thotë se ne mund të përfshihemi plotësisht në bashkëpunimin e përbashkët të BE-së për sigurinë dhe mbrojtjen. Danimarka do të përfshihet në diskutimin dhe vendosjen se ku dhe kur BE-ja duhet të vendosë misione ushtarake, për shembull për të ndihmuar në krijimin e stabilitetit në zonat e konfliktit me rëndësi për sigurinë e BE-së.
Prandaj u bëj thirrje të gjithë shqiptarëve me të drejtë vote në Danimarkë të votojnë pro heqjes së rezervës së mbrojtjes, që së bashku të forcojmë BE-në dhe mbrojtjen e saj!

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *