Home

Lajme

Selim Kurti – Violina, ky instrument diabolik që i shmanget edhe shkencës

No Comments Argëtim Histori

“Nje tavoline, nje karrige, nje shporte me fruta dhe nje violine. Çfare i duhet tjeter nje njeriu per te qene i lumtur?”
Keto fjale i ka thene Ajnshtajni, gjeniu i fizikes dhe violinisti ne tentative.
Studioi violine nga mosha 6-vjeçare ne ate 13-vjeçare.
Megjithate, nuk hoqi dore kurre nga violina dhe ka pohuar se, nese nuk do te kishte menduar ne gjuhen e muzikes, nuk do te kishte mundur ta perpunonte teorine e relativitetit.
E kane pyetur Ajnshtajnin:

 • A mundet nje shkencetar ta zbuloje sekretin e Stradivarit (marke violine e jashtezakonshme, e Antonio Strazivarit), a ekziston nje ligj shkencor qe te shpjegoje tingullin sublim te violines?
  Dhe ja pergjigjja:
 • Violina eshte nje instrument diabolik qe i shmanget analizes matematike.
  Mesuesi i violines i Ajnshtajnit, me emrin Toscha Seidel, perdorte nje violine te rralle Strazivari, e prodhuar ne Itali, ne vitin 1714.
  Pikerisht kjo violine, e pagezuar si “Da Vinci, Ex-Seidel”, ne nje ankand te Nju Yorkut, u shit me çmimin e larte 15.34 milione dollare.
  Megjithate, ky nuk eshte çmimi me i shtrenjte i nje Stradivari.
  Ne vitin 2011, violina “Lady Blunt” Strad, u shit per 15.9 milione dollare.

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *