Home

Lajme

Aleksandr Dermentli – Ndoshta, nuk do të ishte ekzagjerim të thuhet se rrugët Bolshaya dhe Malaya Arnautskaya janë të njohura në të gjithë botën.

No Comments Argëtim Histori

Në fund të shekullit të 18-të meqë ra fjala, falë shqiptarëve në Odessa, buka arnaut u shfaq fillimisht. Pak më vonë, marinarët filluan të vendosen këtu, të dalluar për ndërtimin e tyre të fuqishëm. Dhe rruga paralele u zgjodh nga kalorësit, të cilët, siç e dini, u zgjodhën nga ushtarët e shkurtër. Nga këtu u shfaqën emrat e rrugëve – Bolshaya dhe Malaya Arnautskaya.
Banorët e Bolshaya Arnautskaya kryesisht e fitonin jetesën duke shitur produkte ushqimore. Për shembull, në një nga ndërtesat kishte një zyrë përfaqësuese të kompanisë së famshme franceze Saint-Raphael.
Ai strehonte gjithashtu zyrën përfaqësuese të fabrikave më të mëdha të sheqerit në jug të vëllezërve Bobrinsky, si dhe një magazinë fabrike ku mund të blije ndarës dhe rripa lëvizëse prej lëkure dhe lesh deveje.
Banorët e rrugës Malaya Arnautskaya kishin arsyen e tyre për krenari të veçantë. Kjo rrugë me të drejtë mund të quhej letrare, sepse këtu kanë lindur dhe janë rritur shumë poetë dhe shkrimtarë të njohur.
Emrat e shumë pronarëve të bizneseve që u vendosën në Malaya Arnautskaya janë vendosur aq fort në gjuhën Odessa sa ne i perceptojmë ato thjesht si emra. Odessanët ende i quajnë peshoret e vogla të dorës “kanter”, duke harruar se emrin ia detyrojnë Yakov Kanter, pronarit të një fabrike të veçantë peshoresh dhe peshash.
Bolshaya Arnautskaya është një rrugë legjendare: ishte këtu, në terrenin sportiv, që i famshëm i ardhshëm i futbollit, Konstantin Furs, goditi topin. Dhe shahisti Efim Geller dhe kompozitori Oscar Feltsman studionin në shkollën, e cila ndodhej në Bolshaya Arnautskaya në shtëpinë numër 3.
Ne duhet të dimë historinë e popullit tonë. Pa të kaluarën nuk ka të tashme dhe të ardhme të etnosit shqiptar në territorin e Ukrainës. Ekipi ynë ka bërë një punë të madhe arkivore. Gjetëm shumë figura të njohura shqiptare që kontribuan në zhvillimin e qytetit. U vendos që të përgatiten dokumentet përkatëse për zbatimin e projektit të riemërtimit të rrugëve. Odesa ishte, është dhe do të jetë qendra e Rilindjes Shqiptare.
Lavdi Ukrainës!!!

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *