Home

Lajme

Viktor Mark Daragjati – A duhet t’i jemi mirënjohës Rusisë?

No Comments Lajme Opinion

Rusia, pa dashje, e shtyu Bashkimin Evropian të hapte negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, ndërkohë që negociatat me Serbinë dhe Malin e Zi janë në vazhdim. Ky është një zhvillim shumë i favorshëm sepse disa pretendime serbo-mali të Zi që prekin interesat tona kombëtare tani mund të përfshihen në negociatat tona me një perspektivë shumëpalëshe.
Rruga e negociatave nuk është as e shkurtër dhe as e lehtë. Pika më e dobët e Shqipërisë është mosbesueshmëria, pandershmëria dhe mosgatishmëria e autokratëve tanë për të negociuar profesionalisht për të mirën e vendit. Ata janë mësuar vetëm të promovojnë interesat e tyre personale dhe klasore.
Para së gjithash, kufijtë kombëtarë duhet të mbrohen. Atëherë duhet të eliminohen padrejtësitë sociale që ekzistojnë sot në Shqipëri, të cilat përplasen me vlerat europiane, pasi qytetarët shqiptarë do të jenë edhe qytetarë europianë.
E drejta e diasporës për shtetësi do të ruhet si kudo tjetër në Evropë. Diaspora do të fitojë të drejtën e votës dhe zgjedhjet do të jenë më të drejta. Evropa do të investojë në zhvillimin e zonave më pak të zhvilluara për të krijuar vende pune, për të rritur standardin e jetesës për të ndaluar rënien e vazhdueshme të popullsisë.
Duhet t’i vijë fund hegjemonisë ekonomike turko-serbe, e cila po krijoin deficite shumë herë më të mëdha se prodhimi bruto shqiptar dhe ka penguar zhvillimin ekonomik vendas,
Një klasë e re lidershipi, me kredenciale dhe aftësi euroatlantike, do ta udhëheqë vendin me transparencë dhe parime unifikuese të barazisë.
Shpresojmë që Edi Rama, për sa kohë të jetë në pushtet, do të ketë prioritet angazhimin ndaj Brukselit në vend të rrugëve të ngushta dhe pa premtime që të çojnë në Ankara dhe Beograd.
Evropa është e ardhmja jonë. Falënderimi ynë për të gjitha 27 vendet anëtare që na hapën bujarisht derën.

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *