Home

Lajme

Mal Berisha – PËRBËRJA E PERSONELIT TË LEGATËS AMERIKANE NË TIRANË, FILL PAS VENDOSJES SË MARRËDHËNIEVE DIPLOMATIKE ME SHQIPËRINË.

No Comments Argëtim Histori

Shtetet e Bashkuara të Amerikës e njohën shtetin shqiptar dhe vendosën marrëdhënie diplomatike më 28 korrik të vitit 1922. Ministër Amerikan në Shqipëri u emërua Ulysses Grant-Smith, i cili arriti në Tiranë në dhjetor të atij viti.
Një notë e Legatës Amerikane dërguar Ministrit të Punëve të Jashtme, e gjetur në Arkivin e MPJ-së të RSH-së na tregon emrat e antarëve të personelit të saj:

Ja teksti i notës i përkthyer në gjuhën shqipe:

Legata e Shteteve të Bashkuara të Amerikës,
Tiranë
Ministrisë së Punëve të Jashtme Prot. C-IV- 770 arritur më 6-III-1923
Shkëlqesisë së tij, Monsinjor Pandeli Vangjeli
Ministër i Punëve të Jashtme të Shqipërisë
Tiranë
Ministri amerikan i paraqet komplimentet e tij ministrit shqiptar të Punëve të Jashtme dhe ka nderin të transmetojë bashkëngjitur informacionin e mëposhtëm me listën e personelit dhe punonjësve ndihmës të legatës.
Lista:
Rodgers, J.Donald, C., sekretari i parë i legatës
Erickson, Charles Telford, zyrtar i legatës
Minor George C., zyrtar i Legatës
Kuqali, Kol (Shtetas shqiptar), përkthyes (I pushkatuar nga komunistët në vitin 1945)
Shërbëtorë:
Anthony Stevens (shtetas amerikan), postier
Sulejman Përmeti, kavas
Ahmet Osmani, kuzhinier
Beqir Feta, shërbyes
Shaja Meti, shtëpiake
Hane Xhemaili, shtëpiake
Z.Grant Smith përfiton nga rasti për t’i rishprehur Shkëlqesisë së tij z.Pandeli Vangjeli, sigurimet e konsideratës së tij më të lartë.
Tiranë, 2 mars 1923

Burimi/Facebook/Autori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *