Home

Lajme

Viktor Mark Daragjati – Deshtuesi i çmimit Nobel po flet sërish pa thënë asgjë.

No Comments Lajme Opinion

E vërteta ka vlerën më të madhe kur shprehet në kohën e duhur dhe në mënyrën më të qartë e origjinale. Ajo që thotë sot Kadareja për konvertimin e shqiptarëve në fenë islame është e vjetër dhe shumë e njohur. Asgjë nuk ndryshon.
Është thënë në mënyrën më elokuente, katër dekada më parë, në Nju Jork, në vitin 1980 nga Ing. Tahir Kolgjini se shqiptarët e ndërruan fenë më shumë nga gulçimi se sa nga dëshira. Mbiemri i tij i krishterë, tha ajo, e vërtetoi këtë fakt. Tani është e lehtë të flasim për historinë e vjetër. Fetë shqiptare janë këto që janë, por nuk e zbehin shqiptarizmin.
Kadareja nuk është i padijtun në marifetet e publicitetit ku nuk thotë asgjë të re apo të rëndësishme. Çmimi i parë, revista e parë… janë mjete marketingu që synojnë t’u bëjnë përshtypje atyre që nuk e njohin Kadarenë përtej disa titujve të librave të tij me tregime.
Por plagët e servilizmit të Kadaresë ndaj Enver Hoxhës, urrejtja ndaj letërsisë gegë, sidomos ndaj Gjergj Fishtës, do ta ndjekin Kadarenë me turp në varr.

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *