Home

Lajme

Gjeto Turmalaj – ** Rrathet e Burgut **

No Comments Argëtim Letersi

              -Poemth  deshprimi -

“Nga lotët e emigrantit në burgë”
Plattsbursh. NY
~
Një zë përfrigueshem del naltë mbi re
i trisht nga burgu në Plattsbursh
e jehonë e zemrimit, kapton në qellë
zemërdjegur si në ferrin e Dantes!!
.
Kushtrimi kumbon, në dallge të Oqeanit.
rrevolta çierrët me vikam si në shkretëtirë
Oh, unë biri i Lëzhës, viseve të bardha!
po klithi i prangosur ne trup e shpirtë
prej rrathve të ketij burgu renkoj.
.
Eh, atje, atje në atë Lisus une linda
të ai Qytet arkelogjik bri Kalas moçme.
aty njoha madhshtin e Atdheut,e zemrën e Nanës.
edhe temerrin e komunizmit
Ku prej trishtimi e dveta një hër:
-Nga do na vij neve shpetimi?
E përgjegjë;
-po është thenë së:
-“Vjen andeja nga mbyllë synin e flë Dielli”.!
.
Ja befi ajo kohë që u shemb komunizmi
por jo diktatura
Pushtetar,Gjykates e Policia ishin po ata
ku s’mungoj,denigrimi, skamja e çensura
Ngado, banda e përgjakja pa nda..
.
E ashtu më zemër-plagosur,
ika, ika e eca mbi Atllantik,
I etur për te arrite në token e bekume.
O njerzë më ndigjoni?:
-Unë 17 vjeçë shkela në Florida Amerikë
Isha,i njomë e i pa njodhë,
i pa fare djadhzi
.
Eh…botë e genjeshtrave me mbolli frikë
Pra, vetem Zotin e punen dashni njerzore
e bekimin mkonja çdo ditë.
.
Nën trysni e drojes. punoja, për bukë e Advukat
e mbeta Shpirtëngrirë çdo çastë
U orvata për mbi 10 vjetë pa ndal
E prisnja t’vijë edhe për mua një fillë drite
Por jo, jo, dhe jo!?
Asnjehër zemra s’me buzqeshi!
Kjo Tokë u bë për mua
“Molle” e ndalume.
Adami e Eva me gjykim strikt,!!
prej kopshtit “Edenit” me debuan!
.
Eh,si keshtu m’u venit çdo shpres!
Sapo “Kolegji i Gjykates Federalë”
dha verdiktin:
-Largohu përgjithmon nga Amerika
e zemra fshau me denes.
Babë,Nanë e motra me përcuallën tuj qa.
Eh Babi me jeptë zemer,Biro kurrajo,
kurrajo e shpreso pa nda!
.
E unë fatëkeqi nga te shkonja, ku të vinja.!?
gojëkyçur mora udhën e largimit
Loti s’mu terë në faqet e dhimbjes
zemër thyer për 12 orë udhtim në Tren
deri sa arrita ne Bërlington,!?
Aty në Vermontë, kambet sikur me hynë në dhe
e zemra gadi sa s’po therriste
ku shkon??
A e di, ç’te pret.?
Po, ku je o i shkret?
diku Azil lypnja punë e mbijetës kerkonja.
.
Eh ç’eshte kjo zymtesi e kohes
me terrin e pafetyrsisë njerzore!!
Trafikantet tu thirrë në Celular
ecë rrugë e pa rrugë
nga të shkonja atyre anve kuturu !?
A.thua“Shqipo-Trafiku”me fali si shpagim
më besën e “dhën”me drejtontë në greminë?
.
Ja befi dhe çasti i trishtushem fatkeq
Uturinjë tmerri e nen kercnimin e armëve
më hollën hekurat në duar.
Oh ato pranga te kobëzisë
Oh ç’drithrime mjeranë, o heshtje varri.!
A ,ky qenka shpërblimi i çiltërsise?
A, kjo është pagesa e gjakut e blasfemisë?
Çdo anderr për ketë vend, a thua u sos?
në absurdin e kthetrave të shgënjimi
LKu ta gjej me, dritën e kuptimësise?
.
Përse keshtu, me mbyllet në keto Qeli?
I lodhur s’tepërmi në kete rrathet e burgut.
ndjehem si era egër kurë thyhet guri
.
me nje vule, ne gjokse qe ma kane dhane.
iniciali i emerit tim qe me thrrasin nr.249
Eh po vikase më denes që në Rini time te veshtirë
Për asgje me shume por…
Desha, dhe po dua, dua, e dua
vetëm punë, e të jetoj në liri.
Qe rrathet e burgut t’mos me lidhin në fyt pa cak!
.
Gjeto Turmalaj.
nga vllimi poetik “Borxh per Nes

Burimi/Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *