Home

Lajme

Arba Kokalari – DUKE FESTUAR 30 VJET NË SUEDI!

No Comments Argëtim Histori

Sot ne diten e zgjedhjeve 11 Shtator mbushen 30 vite qe une dhe familja ime erdhem ne Suedi nga Shqiperia.
Ka qenë një udhëtim i mbushur me ngjarje dhe kthesa të pakta që askush prej nesh nuk mund t’i kishte parashikuar.
Herët në jetë, duhej të shihja familjen dhe atdheun tim të vuante jashtëzakonisht nga diktatura komuniste dhe pastaj të binte në luftë civile.
Si familje e filluam nga e para në një vend të ri demokratik me liri dhe të drejta njerëzore. Duhet të përjetonim sistemin suedez të azilit dhe ishim gati të deportoheshim.
Na u desh të luftonim rrugën tonë për të dalë nga varfëria edhe pse qeveria e bëri aq të vështirë kur prindërit e mi donin të punonin me profesionet e tyre sesa të shkonin me grante
Dhe unë gjithmonë isha vajza emigrante në klasë që vija nga një vend që askush nuk e dinte se ishte i ulët.
Jam shumë mirënjohës ndaj prindërve të mi që bënë sakrifica të mëdha në jetën e tyre që unë dhe vëllezërit e mi të kemi një jetë më të mirë. Që të mund të plotësonim ëndrrat tona kur ata nuk e morën.
Gjithashtu do të jem mirënjohës përgjithmonë për miqtë dhe shpirtin e zjarrtë që kanë vendosur për familjen tonë, sidomos kur ishim të rinj në Suedi dhe kur kishim kohën më të vështirë.
Suedia është një vend fantastik që më ka dhënë të gjitha mundësitë. Ndjej se është detyra ime të kthehem dhe ta bëj vendin tonë më të mirë dhe për të gjithë njerëzit të jetojnë jetën e tyre në siguri dhe liri. Ja pse u angazhova politikisht herët.
Por zhvillimet në Suedi më shqetësojnë. Nuk mund të lejosh që problemet shoqërore të rriten pa bërë diçka. Do të ishte tallje me të gjithë gjeneratat e mëparshme që ndërtuan Suedinë. Unë nuk do të jem bashkëpunëtor për ta lejuar atë të vazhdojë.
Qytetarët tanë, qofshin mërgimtar apo vendas, duhet të inkurajohen të punojnë e jo të shkojnë në grante, të fillojnë biznese pa u tepruar, të ndjekin ëndrrat e tyre pavarësisht se kush je. Sepse kështu bëhen udhëtimet në klasë dhe një shtet që rri bashkë.
Socialdemokratët mund ta kenë ndërtuar Suedinë 60 vjet më parë. Por janë Moderatorët ata që janë partia e vërtetë e punës së sotme. Unë mendoj se është kaq e qartë në këtë fushatë zgjedhore se cila anë ka idetë, sugjerimet dhe energjinë. Shpresoj që më shumë njerëz të përdorin zërin e tyre për të votuar për ndryshim.
📸 Fotografia është bërë në vitin 1992 në Tiranë, pak para se të shkonim në Suedi. Ne shqiperi duhej te shkoje te nje fotografe per te bere foto, sepse ne ekonomi avioni, askush nuk mund te blinte nje aparat fotografik.

Burimi/Facebook/Autorja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *