Home

Lajme

Vasfije Krasniqi Goodman,kandidon per Kuvendin e Republikës së Kosovës

No Comments Aktualitet Lajme

Nga – Vasfije Krasniqi Goodman

Qytetarë të dashur të vendit tim!
Asnjëherë në jetën time nuk e kam menduar këtë moment, madje as para pak ditësh, por sot është një moment i ri në jetën time, tani i kam vënë vetës një detyrë e që nuk është e lehtë aspak për mua.
Siç edhe e keni kuptuar, unë do të kandidoj për një ulëse në Kuvendin e Republikës së Kosovës në mënyrë që edhe më aktivisht t’i përfaqësoj të mbijetuarat/it e dhunës seksuale nga lufta e fundit në Kosovë.
Përfaqësimi i një kategorie të tillë në tempullin e demokracisë do të jetë sfidë dhe nderë për mua, sfidë sepse kërkon sforcim shpirtëror e emocional, e nderë sepse përmes këtij përfaqësimi unë do të punoj me dëshirën më të madhe, dhe ju e dini përse!
Këtë garë unë kam vendosur ta bëj duke qenë pjesë e listës zgjedhore të Lëvizjes VETËVENDOSJE!, subjekt ky i cili më nderoi më renditi 4 në atë listë.
Falenderoj secilin nga ju që në një mënyrë ose tjetër më keni mbështetur dhe vazhdoni të më mbështesni.
E juaja Buqja.

Burimi/Facebook

Hakif Bajrami – TË KALUARËN NUK MUND TA PËRMIRËSOJMË-TË ARDHMËN MUND TA BËJMË TË NDRITUR

No Comments Lajme Opinion

Rubrika: “Projeksioni i ardhmërisë”

Hakif Bajrami

TË KALUARËN NUK MUND TA PËRMIRËSOJMË-TË ARDHMËN MUND TA BËJMË TË NDRITUR

(Përkujtojmë sakrificën e DY ADEMAVE dhe mizorinë e okupatorit në Reçak: 15 I 1999-15 I 2021)

Përmendore-statu, meritojnë ata që kanë sakrifikuar për çlirimin e Kosovës. E ata si ushtarë të Skenderbeut, janë Dy ADEMAT, që duhet ta nderojnë kryeqytetin, po aq sa Kastrioti legjendar!

Nuk shkruaj për modalitete artistike, por shkruaj me fakte që ta ftojë trustin mendor shqiptar në rreshtimin e pesë faktorëve që të krijojë energji pozitive për ardhmëri të ndritur, për bashkim kombëtar. E kur e theksojmë ne shqiptarët fonemën BASHKIM, zakonisht mendojmë emocionalisht, se ishim dikur të bashkuar, ishim Arbanas, që do të thot se ishin ata që bënim ara për të prodhuar bukë, ose e përpunonim arin, më mirë se çdo kush në tokat e zbuluara. Le të transplantohet kjo fonemë në qëndrrim për t` u bashkuar, pa e rrezikuar lirinë e asnjë populli fqinjë. Pra, shqiptarët duhët të rreshtohën për bashkim, jo për invazion e as për supremaci mbi dike jashtë xhakut tonë, por për një realitet që duhet të ndodhë gjatë shekullit, që e filluam dhe tani jemi në dekadën e tretë. Pra vizioni i bashkimit, projekti kombëtar është në trurin tonë, madje i shkruar dhe i botuar e ai duhet të peshohet në projektin e shteteve shqiptare, në projektin e të gjithë shqiptarëve, sepse kjo kërkesë është kauzë sigurie shpirtërore dhe emocionale, e materializuar, në obligimin njerëzor. Por, kështu si jemi, në parti e tarafe “intelegjente”, krahinore, trevat shqiptare i kemi mbushë me neobajraktarë fisesh e mëhallash. Pra, vendin e bajraktarit e ka nxënë kryetari i partisë, i degës, i nëndegës partiake, që ngadal po krahinarizohën dhe është rrezik të na kthehen kohët e bajraktarit fisit, që ka fituar fron nga trashëgimia e jo nga dituria shkollore. Dhe, këta të fisit ri (partisë që ka një program ideologjik), gjithë ditën flasim për një transformim demokratik, e ndër “sofër” nuk lënë intrigë e zezonë pa thurë kundër njëri tjetrit, kundër “fisit” tjetër. Pra kemi përparuar shumë, fiset nuk po i harrojmë, por partitë po na robërojnë gati dyfish më tepër, sepse ato (partitë) po provojmë, t` i mjelim si lopën. E partinë e kemi bërë lopë, e tamlin e saj e kemi kthyer në ushqim fisnor, pra jo ushqim fiziologjik. Madje, kjo thurëje, e kuzhinës neobizantine neobajraktare, ka zënë shtat, në trojet tona, në diasporën tonë të shenjtë, edhe në bashkpunim me dhunuesit tradicional të shqiptarëve, po përçahemi dhe jemi bërë pikë e pesë, sa që as diktatura më e egër nuk do të na bashkon. E unë nuk i besoi asnjë iluzioni se dikush po na pengon, të paktën sot.

Pse mbijetuam gjatë sehkullit XIX dhe sidomos më 1918-1941 në Shqipërinë Kontinentale. Sepse Lidhja Shqiptare e Prizrenit i vuri kapak pleqërisë se Shqipëri do të ketë me çdo çmim; sepse nga Prespa e deri në Bihor e kishim (1918-19410 vetëm një parti-BASHKIMIN (që zyrtarisht quhej XHEMJET). E kjo parti edhe nga Klubi “Bashkimi” (1908) për t` u trasferuar në “SHQIPTARI” (1915), e për t` u rilindë më 17 XII 1919 në Shkupin shqiptar me emrin ilegal “BASHKIM” (Xhemjeti). Çka ka ndodhë në Shqipërinë Bregdetare dihet. Mbreti Ahmet Zogu, edhe pse sundoi me egërsi të pashoqe dhe në fund tradhtoi duke u larguar nga fati i populit, prap se pra bota e dinte se “Mbreti i të gjithë shqiptarëve është Ahmet Zogolli i Parë).

Duke e lexuar librin: “SHQIPTARI DINAK”, erdha deri te “informtata”, se shqiptarët paskan sundur gjatë historisë, deri me tash në 12 shtete. Edhe më konkretisht, edhe armiqët më të mëdhej që i kemi, nën “rrogoz”, na e pranojnë se: “Jemi populli më i lashtë i Ballkanit”. E disa idealista shkojnë edhe më largë dhe na quajnë: “më të vjetrit e Evropës”. E ne çka jemi sot, shtrohet pyetja. Së pari, nuk kemi më nevojë të hargjojmë energji dhe të arsyetohemi më duke thënë sa, na kanë lënë në prpambeturi dhe injorancë okupatorët. Ajo kohë ka ngja. Tash, kur në trojet tona etnike funksionojnë 15 univerzitete shtetërore, e po kaq apo më tepër private, çka jemi ne. Kujtë i ankohemi, kush na ka faj se na ka mbuluar fantazia se vetvetiu do të bashkohemi, e në anën tjetër arratisemi nga trevat tona me shpresë se do të bëhemi të pasur, duke larë piata nepër botë!!!.

Më nuk e kemi asnjë të drejtë ta lakojmë emrin prapambreturi në kuptimin akuzonjës për dike, sot. Nesër edhe më tepër jo. E pra ku jeni profesorë univerzitar, që sot zëri fare nuk u ndihet; ku jeni JU studnetë që jeni strukur dhe “luftoni” për nota, duke jetuar nepër pallate studentore dhe banesa luksoze. Zëri JUEJ, zëri i ZOTIT, që ia ka pasë dridhë themelet kartahurës Jugosllavi më: 1968; 1981-1997, disi është molegë, e nuk guxon të mekët, e të kthehët në një shkretirë dembelie dhe narcizmi ambivalent,duke u infektuar nga ‘bota’ teknologjike,sidomos nga interneti prosperonjës. Studentë të nderuar të kohës “moderene”, shumë pak po hargjoni energji për ndryshime, për ardhmëri, të cilën mund ta menaxhoni drejtë progresit, sepse energjia juaj është e pashterrëshme dhe plotë frymë patriotike. Rezervohuni e hargjoni kohë më pak për të kaluarën, të cilën nuk mund ta ndryshoni me asnjë akuzë apo urrejtëje. Ajo kohë ka ndodhë. Ejani mos t` i vejmë pikë të kaluarës, pra pa e harruar kurrë. Pra si futurista të startojmë në rrafshin: çka është e nevojëshme sot, çka është e domosdoshme nesër, çka është e pashmagëshme në vijim. Por jo, atë vijim ta lejojmë që të notojë sot për nesër, sepse shndërrohemi në gjenratë pa vizion. Pra, të jemi edhe ne popull evropian nën kontroll autokton, pa i harruar adetet dhe zakont tona, sidomos gjuhën tonë shumë të begatëshme, dhe, t` i takojmë familjës progresit, e mos të tallën me neve seicili që ngritet më herët, si thot populli. Pra t` i themi prapambeturisë MJAFTË ke mrizuar në trojet tona, me e pa fajin tonë.

Për ta arritur te progresi i duhur, mendoi se duhet zbërthyer, se çka është DEMOKRACIA e PËRKRYER, të cilën nuk mund ta ndërtojmë për një vit, me një kuadër, me një prijës, që disi prap po e fetishizojmë, që për dhjetë vejtë, apo ca dekada atij (prisit) i kemi bërë proskineza (përkulje sa është gjallë e pastaj në varr), e pastaj po aq kohë hargjojmë për ta zhbërë “proskinezën”. E edhe nëse nuk e bëjmë, atë po e bëjmë sepse me disa parti është më mirë, por të gjithë në një rreshtim tolerant, të na pret sopata në një vend, e ta nxierrim këtë komb nga liturgjia e lutjeve dhe ideologjive të mykura politikaneske, sespe mirëqenja nuk vjen nga qielli, por nga puna r dlirë. Pra, demokracisë, ashtu si e kuptoi i duhet: Liria, Siguria, dhe Prospertiteti. Nga ky pozicion,DEMOKRACIA sjell ivestim në lumturi dhe optimizëm për gjeneratat, gjithnjë me kujdes, nga poshtë lartë, dhe anasielltas, në nivel dialektik.

Mjaftë kemi hargjuar kohë në spjegimin e totalitarizmit që identifikohet me : represion, pasiguri dhe varfëri. Sikur këtë nivel të së kaluarës, e kemi identifikur me fonemën: Shefi i shtetit dhe Shefi i elektoratit, e mbi të gjithë është Shefi i partisë. E është e ditur, se totalitarizmin e kemi krijuar vet, duke investuar fetishizëm në shefin e partisë pa konkurencë dhe shefin e shtetit pa kurorë, dhe jo vetëm neve, por neve çdo shef shteti, pa kurorë, na janë bërë një palë njerëzish, që thonë se: na e ka nxënë frymën dhe na ka sunduar në emrin tonë, duke harruar se vet e kemi instaluar në trurin tonë, gati në

rang të shpëtimtarit, pra të gjithë duhet të jemi shpëtimtrë të vetvetës dhe individit. Ata të djeshmit, dhe këta të sotmit, që janë një soj faraonësh, që sundojnë në emër të popullit, janë kah na riepin në emër të “elektoratit”, gjithëmonë si të paknaqur, e ata dhe këta, po paraqitën kinse po duam për ta ndëruar historinë, por nuk po na lejojnë opozitarët. Kësaj dokrre i thon hipokrizi. Duhet të thuhet e të kuptohet se përparimin sot po e ngulfatë: korrupsioni, nepotizmi, hajnia, spiunimi tek ata që “diktojnë”, sepse infektimi me kravata dhe modalitete rrobash, për t` u dukuar sa më fodull në kolltuk, janë thjesht një katrahurë që “shkelqen” mjerim. Madje, kur i vrenë ish nxënsit dhe ish studentët e deridjeshëm që vinin në ligjerata me nga një fletore të zdraluar, e tash lëvizin me përciellje dhe me vetura të blinduara, sepse të tillë i ka bërë partia, faraon, për një përdorim, disi fajin e kemi edhe vet sepse më shumë kemi hargjuar kohë duke “shitë” dituri se sa duke dhuruar edukatë. Pra njeriut modern i duhën të dya: Edhe dituria edhe edukata. E unë si asrimtarë jam përpiekë të i vejë në binarë homerik të dya: diturinë dhe edukatën. E kur historia i hudhë në mbeturina palaçot, atëherë ngritën matrapazët dhe atë mbeturinë njrrëzish ne dkisi i shqelmojnë. Nëse shkelmimin e bëjmë me kohë jami fitimtar, nëse shkemimin e bëjmë pasi që kemi pritë a do të na gjuajnë ndonjë asht në gojë, atëherë haraçi dhe prambeturua paguhet me fajde, pra jo me kamatë, sespe nga fillimi çdo gjë është e egër. E dhjet se askush tjetër por vet e kanë ngritë deri në qiellë i ndividin fetish apo kult. Pra,edhe këtij degradimi civilizues i thonë “histori”.

E vërteta, qarqet politike shqiptare sot, në dekadën e tretë të shekullit XXI, pas shembjës së totalitarizmit, janë kah shesin dushk për gogla dhe po flasin e po shkruajnë se: jemi “për bashkim kombëtar”. Shiqoni programet e partive sot. Ato janë aq të pa sistemuara, sa që as nuk kanë koncept, e as definicion, për bashkimin fare. Shkurt e shqip është e përfolur një frazeologji EZIPOANE. Pra popullin po e rrejnë, elktoratin po e gënjejnë dhe Diogjenin po e brengosim. E rrejë ose gënje, është njësoj.Pra disi nuk jemi as me Ezopin e as me Diogjenin. E bashkimi ose është bashkim, ose nuk është. Madje ka të atillë që në radhët e SHQIPTARISË i kanë krijuar dy koncepte për të njejtin element. E atomi ose është atom ose nuk është. Pse po e shtroi këtë? Për shkakun se një pjesë (nja 10 % e popullit që është sot i ‘pasur’ ) po propogandon se: “bashkimi kombëtar, do të ndodhë në Bashkimin Evropian”. E bashkimi evropian, në esencë është kauzë me: “hiekë dorë nga kombi, nga bashkimi shtetëror-ekonimik”, dhe mu për këtë dështoi aprovimi i Kushtetutës BE-s. Nga kjo aksiomë, doli se bashkimi është realitet i sinqeritetit. Por, pas BREXIT të Britanisë, u kuptua se “njëra dorë e frymës bashkimit” në Evropë duhet të kthehet në invalid. Kështu disi truri anglez e ka kuptuar Beë-n. Pra përpaësi i jep qenjës vetë angleze. Se bashkimi evropian është asociacion i të pasurve, është një ‘demant’, që vetvetiu tregohet, se brenda tij nuk ka siqeritet. E ne, mu pse nuk jemi të pasur, nuk do të thot se nuk jemi të sinqert, se nuk mund të jemi në shoqërinë e tyre, deri sa të bëhemi të pasur. Bje fjala, Britania është e pasur, por Turqia nga viti 1984 është e kyqur në bisedimet për BE-n. Nuk dihet fati i këtij shteti dhe kombit që i takon, a do të jetë ndonjëherë antar i BE-s apo nuk do të jetë kurrë. Madje, po ajo BE që ka një eksponent të pushtetit kryesor në Kosovë e që quhet EULEX, fare nuk kontribuon që Kosova t` i afrohet BE-s, sepse BE nuk e pranon Kosovën si shtet. Pra, BE drejtohet më tepër kah Serbia, sepse shteti i Borellit dhe Llajçakut, nuk e pranojnë Republikën e UÇK-ës. E ata na i caktojnë fatet tona për viza, për investime, për PISA, për Interpoll, për…. E pse llomotitin politikanët, po shkojmë drejtë BE-s, është çështje që populli duhet thot: mjaft na keni rrejtë, ndaleni korrupsionin dhe hajninë në pikë të ditës u avulluan dy milion Euro shih nga TREZORI i shtetit dhe asgjë. Jo në këtë “diagram” ka lidhje edhe: AKI-a, policia, partia-Qevderia!!!

E premtimeve të partive parap duhet t` u besojmë. E a duhet t` ua afatizojmë premtimet.Por,si duket, partitë për t` ia thyer kurrizin popullit, e aknë gjetë çelsin e mbylljës së rrenave dhe po organizojnë zgjedhje të shpeshta, në stilin: më shkarkove , të shkarkova, vetëm për të shpërndarë dokrra-premtime. Kosova nuk ka viza, sepse BE dhe EILEX, natë e ditë janë për destabilizim të shtetit Kosovës Shiqoni, ku ka vend në botë që t` i sejllë dokuemnegtet “konfidenciale” në pikë të ditës, e pastaj të burgosë pse t` i kam siellë, bile në zhyre. Ky realitet është palgë diçka më tepër se koloni. Ku është AKI, Prokuroria, policia, sherbimet shtrretrore. Ato janë për INTERES të AQYTETARËVE-të shtrtit e jo anasielltas, populli të jetë për interes të tyre, bile vetëm sa të zgjatë koha e fushatave zgjedhore. Në këtë destabilizim, nuk janë largë në kilometrazhë as disa parti në trevat shqiptare, të cilat “nuk e dijnë” se BE nuk e pranon Kosovën si shtet, dhe mu për këtë nuk ka VIZA. Pra ka viza të rrenave për çdo ditë, për ta mbajtë popullin në iluzione. E sot ‘INDUSTRIA; më profitabile në Republikën e Kosovës dhe Republikën e Shqipërisë, është të jesh partiak, i afër me Këshillin drejtues të partisë nanë. Baba po dihet-kryetari. Më së miri do të ishte që në këtë filozofi të jemi për një kohë “jetim”.

Cilët janë pesë faktorët e bashkimit kombëtar

Së pari, pa medyshje nëse duam abshkim kombëtar, duhet të jemi të ORGANIZUAR. Së dyti, duhet të të PUNOJMË të organizuar. Së treti, punën në proces, duhet ta NDAJMË. Së katërti, në ndarje të punës, duhet t` i ndajmë FUNKSIONET. E në hapësirën e funksioneve duhet, nëse e kemi synim bashkimin komnbëtar, të na drejtoi një ideal i përbashkët.

A mundemi këtë strukturim ta zbërthejmë në saktësi të shkencave ekzakte-natyrore. PO. Të jemi të organizuar si NATYRA. Të punojmë në shoqëri të interesave të tregut lirë të diturisë-kapitalit, që prej tij del çdo progres. Çdo ndarje e punës, nuk është asgjë tjetër, përpos se një rrevolucion shoqëror, që ka bazament social dhe ancional. E rrevolucionin mund ta bëjë vetëm dituria që është në sherbim të shoqërisë. Ndërsa idealin e bashkimit, mund ta bëjë fuqia humane e ndritur me trurin që nuk prodhoin urrejtëje, segregacion, shtypje dhe shfrytëzim brenda llojit e jashtë tij, duke e shfrytëzuar po llojin që i takon.

Çka na imponon momenti aktual për shqiptarë kudo që janë

Edhe në Kosovë edhe në Shqipëri në gjysëm e parë të këtij viti kemi zgjedhje pushtetore. Si duket, zgjedhje lokale do të kemi prap në Republikën e Kosovës në vieshtë. Pra tërë viti do të hargjohet nga politikanët duke premtuar. E kur t` i shtohet brenga e COVITIT19, atëherë çështja komplikohet, jo në numra përfasusish por në prapanngecje ekonomike, sepse premtimet duhet të janë të dyfishta. E besa koha po është më e shpejtë se sa premtimet, të cilat jemi të detyraur t` i parnojmë. E si t` i bashkoish ato pjesë, madje me padituri. E pa pasë diçka, nuk ke çka të bashkoish fare. E kur t` i shtohet fakti se partitë po ia mohojmë “sukseset” njera tjetrës, atëherë bashkimi është shumë më largë.

Tani në Republikën e Kosovës janë dy persoanlitet që qëndrojnë fuqishëm në maje të PIRAMIDËS politike. I pari do të zgjidhet Kryetar Qeverie me shumë lehtësi, mendoi unë. I dytë (e dyta) në pozitën e Presidentit, mendoj se do të ketë problem pa një koperim me ata që janë në zgjedhje, sepse këta dy të parët, po thonë se jemi në REFERENDUM. Dhe është krenari se ky REFERENDUM, do të jetë pozitiv. Me Kushtretutë, kryetari i Qeverisë dhe Qeveria mund të zgjidhet me 61 votë, plus. Nuk ka rëndësi a janë në

sallë me rastin e vitimit, humbësit. Por, kur është fjala për Presidentin që deri me tash është spejeguar se e “përfaqson popullin-tërë elktoratin”, patjetër me rastin e votimit duhet të janë në sallë 81 deputetë plus, pra shumica apsolute, nga 120 deputet sa janë të lejuar me Kushtetutë. Këtë kvotë (81) VV në kolicion të ngushtë, zorë se do ta arrijë. Pra imediativisht duhet që sot të fillojë xhurimimi i simpatizantëve ose mbështetësve të kvotës 81. E ky realitet tani në aspektin psikologjik është shumë largë, madje shumë larg nëse qysh tash nuk i zbusim “xhakrat”, sa që vendi mund t` i ketë dy zgjidhje: të vendosë prap Arabëria, ose të shkojë vedni në zgjedhje, të reja. Në këtë pikë kritike jemi, na përlqeu ose jo. Pra Kosova vtëvetiu, nëse na deshtojnë zgjedhjet, po dëshmohet pastaj se është një trust politik i pasigurtë. E këtë e pret Serbia dhe Putini me Llajçakun dhe Borrelin, ku Brukseli nuk do të mungojë së aplauduari. Pra fatin e popullit, fatin e Republikës e ka populli i Kosovës dhe Gjo BAJDENI, në dorën e djathtë. Pra, për të satën herë e themi se pa miqë, pa Amerikën, zor se do të arrijmë, për faktin se po e luftojmë vet qenjën tonë, për interesa partiake, do të thot klanore.Drejtues të partive, mendoni më shumë për popull se sa për veti. Nëse e doni Kosovën më shumë se vetëvetën, ju do të jeni në anën pozitive të historisë.

Këto ditë lindi një problem se kur dhe ku duhet vëndosë statuat e personalitrtrve kombëtare. Pa asnjë dilemë e them se familja e Prof Anton Qetës, plasoi një shembull shqiptarie. E me prof Antonin dy vite i kam kaluar në pajtimin kombëtar, kudo nepër viset shqiptar dhe nepër Evropë. Ai ishte një personalitet shumë i respektuar dhe i dashur, që me ekipin e tij ka sheruar aq plagë sa që ua ka kaluar të gjitha gjeneratave para tij.

Po, statuomania e ka përfshi Kosovën. Dilni në qytetin e Prishtinës, në ballë të institucioneve të shtetit e ke HEROIN KOMBËTAR GJRETGJ KASTRIOTIN-SKENDERBEUN, njertin nder pesë gjenerlët më të njonur të njrëzimit. E ky persoanlitet ka luftuar për 25 vjet për liri dhe ushtarët e tij kanë derdhë lumej xhaku. E për ballë TIJ, qëndron një stau e një njeriu që e ka SABOTUAR luftën,(këtë e ka thënë edhe Krist Hilli, që i ndrronte drafete për fatine Kosovës, si vetë e Krishtlindjeve), e Ai sot është kthyer në fetish. I pari kurrë nuk është takuar me Sulltanin, i dytë tri herë është takuar me kasapin dhe prap detyrohemi ta durojmë, madje ta kthejmë në kult që sjellë vota “lumturie”. Mu për këtë disa partiak të LDK e duan Ibrahimin, sepse ai u sjellë pozita në parti, e që kurrë me te nuk i kanë ndrruar as dy fjali. A nuk i ngjanë ky realitet atij faktit kur shkonim në Tiranë 1972-1980, në pjesën e djathtë të Hotel “DAJTIT”, qëndroinin dy personalittete joshqiptare. Ishin aty Lenini dhe Stalini. I pari ia hiqte kapelën të dytit. Këta në Prishtinë (Skenderbeu dhe Ibraimi), në vend se ta mbajmë Heroin Kombëtar pa konkurencë, ia kemi vu përballë një saboter të luftës ÇLIRIMTARE. Më kuptoni si të doni, por si ushtarë i Adem Demaçit dhe Adem JASHARIT- UÇK-ës, kurrë me asnjë veprim Ibrahim Rugovën, nuk e kam urrejtë. Madje luftën propogandistike, LDK e ka bërë me librin tim të botuar më 1995 me titull “Politika e shfarosjës së shqiptarëve dhe kolonizimi serb i Kosovës (1844-1995), Prishtinë 1995, botim: QIK. Ky publimim është shpërndarë nepër shumë ambasada mike dhe armike. Dhe kurrë nuk kanë mund të japin asnjë vrejtje. Pra, Kosova, Adem Demaçi, Adem Jashari e heronjkët e kohës duhën e respektohën me vepra e jo me hipokrizi, për të fituar pozita profitabile finasiare.

Madje sot, (15 janar 2021) shumë politikanë u përkulën para palgës kombëtare të Raçakut heroik. Por asnjëri nuk e tha të vërtetën, që ua ka thënë më 16 janar 1999 Adem Demaçi, emisarëve të Hollbrukut me këto fjalë: “Ne Zotëri i liruam 8 ushtarër e Serbisë më 11 janar. Ata i kishte zënë rob Zona

operative e Shalës Bajgorës, duke u përgatitë që të masakrojnë popullin duartahtë. Ju po i toleroni të na masakrojnë më 15 janar 1999. Mos harroni se nga 8 janari 1999 Millosheviqi i ka siellë edhe 62000 trupa vrasësish në Kosovë”. Ata: Ibrahim Rugova nuk po mendon si Ju Zotëri Adem. Tani para 40 minutave na tha se “Do të dialogojmë”. Baci: Ai ka folë në emër të vet. Unë flas në emër të popullit dhe të UÇK-ës që i ka rrokë armet për liri. Në këtë rrugë ne jemi të gatëshëm ta paguajmë çmimin më të lartë, por nuk do të ndalemi. Luftën e kemi nisë për njëmend. Ju falemnderojmë shumë…..”!.

Ku ishit ju intelektualët me pedigre që ta luftoni okupatiorin. Jo, jo, askush nuk e thekson se Adem Demaçi duhej të ishte përballë Kastriotit, sepse ky 28 vjet vuajti burgjeve, plus nuk u kursye dhe doli si luftetar politik në qendër të Prishtinës, për t` u njohjur UÇK, si organizatë ÇLIRIMTARE. Në anën tjetër,si e ka quajtë UÇK-ën tërë stafi drejtues i LDK,kur në qershor 1998 dezertoi Brigada e Dukagjinit; si të quhet ndryshe kërkesa e Delegacionit të LDK-ës që shkoi në Drenicë (shtator 1998) dhe i tha Shtabit të UÇK-ës: “Dorzoni armët. Shkoni nepër shtëpia”. E jo vetëm ky rast nuk ka ndodhë pa urdhër nga lartë. E këto tradhti, histiria nuk do t` i heshtë kurrë, sepse janë njolla të zeza, që edhe sot e minojnë bashkimin kombëtar.

Unë kombit, vizionit të luftës Adem Demaçit dhe Adem JASHARIT, që sakrifikuan çdo gjë për çlirim të Kosovës, për famën e UÇK-ës në Botë, për LUFTËN E DREJTË, për bashkimin kombëtar, i besoj.

Prishtinë më 15 janar 2021

V: O Derguar per botim nga Kolonel Laver Goxhai

VETING-un politik në Kosovë e bën Referendumi i 14 Shkurtit, VETING-un institucional do e bëjnë KURTI dhe OSMANI

No Comments Lajme Opinion

Nga Skënder Sadri KAPITI

Me 14 Shkurt vota popullore do e ndëshkojë ashpër politikën e vjetër të LDK, PDK, AAK dhe NISMA, të cilat tashmë janë konsumuar së tepërmi nga fakti i keqeverisjeve të tyre në këto 20 vite.

Elita e vjetër politike në Kosovë ka dështuar rëndë në ngritjen dhe ndërtimin e shtetit ligjor, modern e me standarde moderne; elita politike LDK, PDK, AAK dhe NISMA ka dështuar rëndë në luftën kundër krimit dhe korrupsionit pasi ajo vetë simbolizon dhe identifikohet me korrupsionin, hajninë dhe tradhtinë; ka dështuar në punësim, në shëndetsi, në arësim,pra ka dështuar në sferën sociale, të mirëqënies, të progresit e zhvillimit si dhe në atë të integrimit europian.

Për këto arsye opinioni dhe votuesi kosovar politikën e vjetër do e ndëshkojë ashpër pasi atë verdikti i popullit edhe e ndëshkoi dhe një vit më parë me 6 Tetor 2021.

Mirëpo gjatë këtij viti të fundit dhe pas zgjedhjeve të 6 Tetorit politika e vjetër u ngarkua me të këqija dhe me kusure të tjera edhe më të rënda. Ajo tashmë është diskredituar publikisht por edhe nderkombëtarisht me aktin e pashëmbullt edhe në rang botëror: në atë se në kulmin e pandemisë globale të koronavirusit dhe në kulmin e punës shëmbullore të qeverisë KURTI, politika e vjetër ndërmori një grusht parlamentar që bëri të mundur rrëzimi e qeverisë legjitime KURTI dhe formimin e një qeveria të dobët dhe pa legjitimitet demokratik e cila ka dështuar thellë, dhe madje me marrëveshjen e Washingtonit në dëm të Kosovës, qeveria dhe kryeministri Hoti sipas asaj marrëveshjeje e kthyen Serbinë në Kosovë.

Tashmë populli në Kosovë është e sigurtë se do e ndëshkojë thellë politikën e aleancës të së keqes, LDK, PDK, AAK dhe NISMA.

Pikërisht ky fakt do të thotë se Referendumi i 14 Shkurtit 2021, verdikti popullor do të bejë të mundur VETING-un e madh politik në Kosovë që është: largimi nga pushteti, dhe ndëshkimi i ashpër me votë të politikës së vjetër. Pra zgjedhjet e 14 Shkurtit 2021 do të jenë një votëVETING popullor ndëshkues i së vjetrës dhe besim, shpresë e triumf i së resë, Kurtit dhe Osmanit.

Ky referendum u jep shansin edhe antarësisë së partive politike LDK, PDK, AAK dhe NISMA që të bëjnë edhe VETING-n brënda tyre, ku votuesit e këtyre kanë shansin që të ndëshkojnë dhe të mos dërgojnë në parlament individët prej të cilëve ato do të ndëshkohen ashpër si organizata politike. Ky referendum le të shërbejë pra edhe si një VETING politik për këto parti për t’u cliruar nga kapësit e pronarët e tyre, pra për të ndëshkuar autokracinë, nepotizmin dhe korruptimin.

KURTI dhe OSMANI do të kryejnë reformimin, VETING-un e sistemit të drejtësisë, pasi vetëm ata janë të lirë, të pashtrënguar dhe të motivuar kombëtarisht për ndërmarrjen e kësaj reforme të reformave, të kësaj reforme jetike për Kosovën, pasi si Osmani dhe Kurti janë të pastër dhe nuk janë, nuk kanë dhe as nuk janë të akuzuar për rekorde krimi, korrupsioni, hajnije dhe as tradhtie publike e kombëtare.

KURTI dhe OSMANI janë në pozicione dhe në antitezë diametralisht të kundërt më atë se cfarë kanë në biografinë e CV-në e tyre ata të cilët do të ndëshkohen me 14 Shkurt 2021.

Me VETING-un në drejtësi fillon edhe VETING-u gjithistitucional në Kosovë, fillon sundimi i ligjit, fillon funksionimi edhe i demokracisë, shtetit dhe shoqërisë të kapura nga politka e vjetër; me VETING-un e drejtësisë fillon cmontimi i sistemit kriminal të hajnisë e korrupsionit mision të cilin populli në Kosovë do t’ua besojë Albin KURTIT dhe Vjosa OSMANIT.

Takoni Elon Musk, personin që PO SFIDON REALITETIN!

No Comments Argëtim Histori

SIPËRMARRËS TË SUKSESSHËM
Elon Reeve Musk ka lindur në 28 Qershor të vitit 1971 në Afrikën e Jugut dhe tani ai është një investitor, inxhinier dhe shpikës. Ai është themeluesi, CEO dhe CTO i SpaceX; bashkëthemelues, CEO dhe arkitekt produkti i Tesla Motors; bashkëthemelues dhe drejtues i SolarCity; bashkëdrejtues i OpenAI; bashkëthemelues i Zip2 dhe themelues i X.com i cili u bashkua me PayPal. Në Qershor të 2016, ai kishte një vlerë neto prej 12.7 miliardë $, duke e bërë atë personin e 83-të më të pasur në botë.Musk ka deklaruar se synimet e SolarCIty, Tesla Motors dhe SpaceX rrotullohen rreth vizionit të tij për të ndryshuar botën dhe njerëzimin. Qëllimet e tij përfshijnë reduktimin e ngrohjes globale nëpërmjet prodhimit të energjisë së rinovueshme dhe reduktimin e “rrezikut të zhdukjes së njeriut”, duke “bërë jetën multi-planetare”, duke krijuar një koloni të njeriut në Mars.Përveç aktiviteteve primare të biznesit, ai ka parashikuar edhe një sistem transporti me shpejtësi të lartë të njohur si Hyperloop dhe ka propozuar një avion VTOL supersonik reaktiv me shtytje elektrike, i njohur si jet-i elektrik MUSK.Përmbledhje e shkurtër e biografisë së Elon MuskI lindur në Afrikën e Jugut në vitin 1971, Elon Musk u bë një multimilioner në të 20-tat, kur ai shiti kompaninë e tij të parë, Zip2, një divizion të Compaq Computers. Ai ka arritur më shumë sukses duke themeluar X.com në vitin 1999, SpaceX në vitin 2002 dhe Tesla Motors në vitin 2003. Musk bëri disa artikuj në maj të vitit 2012, kur SpaceX nisi një raketë që do të dërgonte automjetin e parë komercial në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.Jeta e hershmeLindur dhe rritur në Afrikën e Jugut, Elon Musk e bleu kompjuterin e tij të parë në moshën 10 vjeçare. Ai mësoi vetë se si të programonte dhe kur ai ishte 12 vjeç bëri software-in e tij të parë, duke shitur një lojë që quhej Blastar. Në moshën 17-vjeçare, në vitin 1989, ai u transferua në Kanada për të marrë pjesë në “Queen’s University”, por ai u largua në vitin 1992 për të studiuar biznes dhe fizikë në Universitetin e Pensilvanisë. Ai u diplomua me një diplomë universitare në ekonomi dhe qëndroi për një diplomë të dytë bachelor në fizikë.Pas largimit nga Pensilvania, Elon Musk u drejtua për në Universitetin e Stanfordit në Kaliforni për të ndjekur një Ph.D në energji fizike. Megjithëse lëvizja e tij ishte në kohën e duhur kur ndodhi internet boom, ai u largua nga Stanford, vetëm dy ditë pasi u bë pjesë e saj, për të nisur kompaninë e tij të parë, Zip2 Corporation.Një udhëzues online i qytetit, Zip2 u rrit shumë shpejt duke ofruar përmbajtje për web faqet e reja të “New York Times” dhe “Chicago Tribune”, dhe në vitin 1999, një divizion i “Compaq Computer Corporation” e bleu Zip2 për 307 milionë $ në para në dorë dhe 34 $ milionë në aksione.Gjithashtu në vitin 1999, Musk bashkë-themeloi X.com, një kompani online të shërbimeve financiare dhe të pagesave. Një blerje e X.com në vitin pasardhës çoi në krijimin e PayPal-it siç është e njohur sot dhe në Tetor 2002, PayPal u ble nga eBay për 1.5 miliardë $. Para shitjes, Musk kishte në pronësi 11% të aksioneve të PayPal.Duke mos ndalur kurrë nga puna, Musk themeloi kompaninë e tij të tretë, Space Technologies Exploration Corporation, ose SpaceX, në vitin 2002 me qëllim ndërtimin e anijes për udhëtime komerciale në hapësirë. Në vitin 2008, NASA i dha kompanisë kontratën për të trajtuar transportin e ngarkesave për International Space Station dhe për planet për transportin e astronautëve në të ardhmen, në një lëvizje për të zëvendësuar misionet e vetë NASA-s për anijet në hapësirë./Artikulli u publikua më parë në faqen 47 të numrit 12 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 12 të saj.Tesla MotorsNjë tjetër sipërmarrje e Musk është Tesla Motors, një kompani e dedikuar për prodhimin e makinave të përballueshme elektrike. Pesë vjet pas formimit të saj, kompania në vitin 2008 zbuloi Roadster, një makinë sportive të aftë për përshpejtimin nga 0 në 60 mph në 3.7 sekonda, si dhe duke udhëtuar rreth 250 milje me baterinë e saj me lithum. Sukseset shtesë përfshijnë Modelin S, sedanin e parë elektrik të kompanisë. Të aftë për të mbuluar 265 milje në një karikim, Model S u nderua si Makina e Vitit në 2013 nga revista “Motor Trend”.Përgatitja për nisjeNë 22 Maj 2012, Musk dhe SpaceX bëri histori kur kompania lançoi Falcon 9, raketën e saj në hapësirë me një kapsulë pa pilot. Automjeti është dërguar në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës me 1000 paund furnizime për astronautët e stacionuar atje, duke shënuar herën e parë që një kompani private ka dërguar një anije kozmike në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës.Para nisjes, Musk citohet të ketë thënë: “Unë ndihem shumë me fat. … Për ne, është si të fitojmë Super Bowl”.Në dhjetor 2013, SpaceX shënoi një moment historik kur Falcon 9 transportoi një satelit në orbitën e transferimit, një distancë në të cilën sateliti do të bllokohej në një rrugë të orbitës që përputhet me rrotullimin e Tokës. Në shkurt 2015, SpaceX nisi një tjetër Falcon 9 pajisur me satelitin “Deep Space Observatory Climate” (DSCOVR), me qëllimin për të vëzhguar rrezatimet ekstreme nga dielli që ndikojnë rrjetet e energjisë dhe sistemet e komunikimit në Tokë.HyperloopMusk ka vazhduar punën e tij në përpjekje për të bërë idetë e tij novatore realitet. Në gusht të vitit 2013, ai publikoi një koncept për një formë të re të transportit të quajtur “Hyperloop”, një shpikje që do të nxisë shkurtimin e kohës së udhëtimit mes qyteteve të mëdha.Idealisht rezistent ndaj motit dhe mundësuar nga energjia e rinovueshme, Hyperloop do të vihet në lëvizje përmes një rrjeti tubash me presion të ulët me shpejtësi duke arritur më shumë se 700 milje për orë. Musk vuri në dukje se Hyperloop mund të marrë nga 7 deri në 10 vjet që të ndërtohet dhe të jetë i gatshëm për përdorim.Edhe pse ai e paraqiti Hyperloop me pretendimet se do të jetë më i sigurtë se një avion ose tren, me një kosto të llogaritur prej 6 miliardë $ rreth 1/10 e kostos për sistemin hekurudhor të planifikuar nga shteti i Kalifornisë – koncepti i Musk ka tërhequr skepticizëm. Megjithatë, sipërmarrësi ka kërkuar që të inkurajojë zhvillimin e kësaj ideje. Në qershor të 2015, ai njoftoi një konkurs për ekipe të paraqesin planet e tyre për një prototip Hyperloop, ku pjesëmarrësit kishin mundësinë për të testuar krijimet e tyre në SpaceX në qershor 2016.Blerja e SolarCityNë gusht të 2016, në përpjekjet e vazhdueshme të Musk për të promovuar dhe çuar përpara energjitë e rinovueshme dhe produktet për një bazë më të gjerë të konsumit, ai arriti një marrëveshje prej 2,6 miliardë $ për të kombinuar makinën e tij elektrike dhe kompanitë e energjisë diellore. Tesla Motors Inc. njoftoi të gjithë aksionerët për marrëveshjen e blerjes së SolarCity Corp. Si një kompani, Tesla dhe SolarCity mund të krijojnë produkte banimi, tregtare dhe të rrjetit të gjerë të integruara plotësisht që përmirësojnë mënyrën si energjia është prodhuar, ruajtur dhe konsumuar,- thuhej në një deklaratë në faqen e Teslës rreth marrëveshjes.Elon Musk është në përpjekje për të ripërcaktuar transportin në Tokë dhe në hapësirë. Nëpërmjet Tesla Motors, ai synon të sjell automjete plotësisht elektrike për tregun masiv; në SpaceX ai është duke punuar për të dërguar njerëzit në planetet e tjera.Tani për tani ai ka nisur satelitë dhe ka një kontratë 1.6 miliardë $ me NASA për të dërguar furnizime në hapësirë, me plane në të ardhmen për të dërguar astronautët në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës në mesin e vitit 2017. Kjo marrëveshje ka patur një rritje “meteorike” për Musk, pasi të dyja kompanitë që ai themeloi janë rritur shumë në vlerë dhe e kanë vënë Musk në qendër të vëmendjes.FilantropiMusk është kryetar i Fondacionit Musk, i cili fokusohet në përpjekjet filantropike në sigurimin e sistemeve të energjisë diellore në zonat e fatkeqësisë. Në vitin 2010, fondacioni Musk bashkëpunoi me SolarCity për të dhuruar një sistem të energjisë diellore në përgjigje të stuhive në gjirin e Aleancës së Jugut në Coden, Alabama. Në korrik të vitit 2011, Fondacioni Musk dhuroi 250,000$ për një projekt të energjisë diellore në Soma, Japoni, një qytet që ka qenë i shkatërruar nga cunami.Në janar të vitit 2015, Musk dhuroi 10 milionë $ për Institutin “Future of Life” për të drejtuar një program kërkimor global që synon mbajtjen e inteligjencës artificiale të dobishme për njerëzimin. Që nga viti 2015, Musk është një administrues i besuar i Fondacionit të Çmimit X dhe nënshkrues i “The Giving Pledge”./Artikulli u publikua më parë në faqen 47 të numrit 12 të revistës Business Magazine Albania. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 12 të saj.8 mësimet nga të cilat ju mund të mësoni nga karriera e Elon MuskMusk mund të jetë i jashtëzakonshëm, por karriera e tij ende ofron shumë mësime për të gjithë.Kur një përdorues i site-it të pyetjeve dhe përgjigjeve, Quora bëri pyetjen e thjeshtë, “Çfarë mund të mësojmë nga Elon Musk?” një mori përgjigjesh erdhën. Në mesin e përgjigjeve më të mira ishte një përgjigje nga blogeri James Altucher, i cili kishte dëgjuar çdo intervistë që kishte bërë Musk dhe përpiloi një listë me quotat më frymëzuese.”Më poshtë janë disa nga 22 thëniet që ai ka nxjerrë nga të gjithë hulumtimet:1. Fokusohuni në efektin që japin ëndrrat tuaja, jo në mundësinë nëse mund të ndodhiNdoshta reagimi juaj i parë për këtë parim është se do të shqetësoheni nëse ëndrrat tuaja të veçanta mund të jenë të pamundura. Por, Altucher ju kujton lexuesve: kjo këshillë vjen nga një njeri i cili dëshiron të kolonizojë Marsin.A janë ëndrrat tuaja më pak se kaq? Çfarë po prisni?2. Askush nuk bën gjëra të mahnitshme për para“Unë kam intervistuar më shumë se 100 njerëz në “poadcast”. Secili prej këtyre 100 personave ka arritur rezultate të mahnitshme në jetën e tij,” thotë Altucher. “Por asnjëri prej tyre nuk e ka bërë për para.” As Musk, i cili Altucher citon të ketë thënë:“Duke shkuar nga PayPal mendova se cilat janë disa nga problemet e tjera që kanë të ngjarë të ndikojnë në të ardhmen e njerëzimit” Jo nga perspektiva, “Cila është mënyra më e mirë për të fituar para?” Nëqoftëse ju doni të bëni gjëra të mëdha, përqëndrohuni në ndryshimin që ju do të bëni në botën ku jetoni (ose tek vetja), jo në shpërblimet financiare (ose lavdinë).3. Ndiq parimet që ke vendosurShumë është shkruar për mendimet e Musk, por Altucher përmbledh qasjen e tij të pazakontë dhe tepër efektive me këtë quote: “Boil things down to their fundamental truths and reason up from there”.Me pak fjalë, për të përmirësuar të menduarit tuaj, përpiquni t’a shihni botën me sytë e freskëta, duke përdorur të dhëna objektive dhe duke bërë një vëzhgim të qartë.4. Vazhdimësia paguanJo të gjitha mësimet e karrierës së Musk janë të papritura. Ndonjëherë, ai dëshmon se dituria konvencionale është e drejtë. Ashtu siç thotë kjo quote: “Vazhdimësia është shumë e rëndësishme. Ju nuk duhet të hiqni dorë, vetëm nëse jeni të detyruar të hiqni dorë.”.5. Në punësim, talenti i mund numrat“Është gabim të punësosh një numër të madh të njerëzve për të bërë një punë të komplikuar. Numrat nuk do të kompensojnë talentin në marrjen e përgjigjes së drejtë (dy njerëz që nuk e dinë diçka nuk janë më të mirë se një), do të priren për të ngadalësuar progresin dhe do të bëjnë këtë detyrë tepër të shtrenjtë, ” citon Altucher.Kështu që herën tjetër që ju duhet të punësoni dikë, merrni kohë për të gjetur talentin e duhur në vend që të shpresoni se “numrat” do t’ju shpëtojnë.6. Talenti nuk mund të kompensojë një personalitet “të fëlliqur”Sipas Altucher, Musk ecën me idenë se aftësia që ka dikush nuk mund të kompensojë një personalitet të “fëlliqur”. Quota që përdor ai është: “Gabimi im më i madh është mbështetja më shumë në talentin dhe jo në personalitetin e dikujt. Mendoj se ka rëndësi nëse dikush ka një zemër të mirë.”.7. Bëjini vazhdimisht pyetje vetesJu do të mendoni se dikush me arritjet e Musk mund të jetë i kënaqur me përpjekjet e tij, por që ky nuk është rasti. Musk thotë se ai vazhdimisht përpiqet për të përmirësuar veten.“Është shumë e rëndësishme që të keni një feedback, ku ju jeni vazhdimisht duke menduar në lidhje me atë që keni bërë dhe se si mund t’a bëni më mirë. Unë mendoj se kjo është pjesa më e mirë e këshillës: “Vazhdimisht mendoni se si ju mund të bëni gjëra më të mira dhe pyesni veten gjatë gjithë kohës,” tha ai.Nëse Musk nuk pushon kurrë, nuk duhet të pushoni as ju.8. Gjetja e pyetjes së duhur është pjesa më e madhe e betejësMe sa duket, libri i preferuar i Musk kur ishte adoleshent ishte Guida e Hitchhiker për në Galaxy. Aty ishte mësimi më i madh që mori: “Më mësoi se gjëja më e vështirë është se çfarë pyetje duhet të bësh, por sapo ju t’a bëni atë, pjesa tjetër është me të vërtetë e lehtë.”“I’m very pro-environment, but let’s figure out how to do it better and not jump through a dozen hoops to achieve what is obvious in the first place.” —Elon Musk/Artikulli u publikua më parë në faqen 47 të numrit 12 të revistës Business Magazine Albania. Business Magazine Albania është revista e parë dixhitale me përmbajtje origjinale në shqip të orientuar nga fusha e biznesit. Ju mund të Shfletoni Këtu nr. 12 të saj.

Burimi/businessmag.al/

Një pyetje publike: Me kë është e vërteta dhe moraliteti politik, me Vjosa Osmanin apo me Isa Mustafën e kompani

No Comments Lajme Opinion

Nga Skënder Sadri KAPITI

E vërteta dhe moraliteti politik, LDK-ja dhe Vjosa Osmani para opinionit public por edhe atij ndwrkombwtar

Kwtw shkrim tw shkurtwr po e bwj si pyetje publike drejtuar kryesisht votuesve nw Kosovw.

Nëse pyeten “opinionistët” apo “mediatikët” për politikë të re, për alternativë të re politike kjo do të ishte disfatë dhe regres, sepse shumë nga opinionistët apo analistët e mediatikët duan të duken gjithmonë si kompetentë, të gjithdijshëm dhe sidomos të jenë “kritikë” ndaj asaj politike që është dhe ekziston, por duan të bëhen edhe prognozuesit, parashikuesit dhe largëpamësit duke “kritikuar” edhe atë alternativë politike e cila nuk është shfaqur akoma. Kështu ka ndodhur gjithmonë në Shqipëri, dhe po kështu po ndodh edhe në Kosovë, ku jo pak nga këta farë opinionistësh dhe shkruesish po hamëndësojnë dhe janë bërë “kritikë” sharlatane kundër Vjosës për atë se ajo mund të formonte parti të re dhe pse ajo është ndarë nga LDK-ja.

Atëhere përderisa ka shumë asish që janë kundra kësaj, kjo të con në dyshimin se opinionistët dhe analistët e këtij kalibri janë kaparuar ose janë edhe mercenarë të elites së vjetër politike, por që sa për dukje bëjnë sikur janë mediatikë dhe mendimtarë opozitarë të politikës; si dhe tjetra është ajo se shumë të tillë si të dështuar, frikacakë, egoistë e nihilistë janë kundër të gjithëve dhe kundër gjithckaje politike deri atëhere kur ata të joshen, të shpërblehen dhe të paguhen nga politika.

Ky është edhe amoraliteti intelektual opinionisto-mediatik.

LDK-ja sot është një forcë politike e zhveshur nga parimet: nga nacionalizmi dhe demokracia dhe aty nuk ka vënd as për meritokracinë, as per të vërtetën dhe as për kompetencën, por është kthyer në një parti ku pararoja dhe garda e saj janë klanizmi, korrupsioni, nepotizmi, interesi personal, si dhe matrapazllëku, pazari dhe cdo aventurizëm për interesa të klanit uzurpator të LDK-së.

Kundër këtij realiteti dhe për ndryshimin e tij, pra për reformimin e LDK-së ishte Vjosa Osmani. Mirëpo kjo përbente herezi për klanin e fuqishëm uzurpator të LDK-së me në krye Isa Mustafën të cilët e shkarkuan atë nga të gjitha postet drejtuese të LDK-së, sic veprohet në partitë autokratike e diktatoriale. Aty ka humur dhe është asgjësuar liria dhe mendimi ndryshe.

Politika është një aktivitet i cili gjithmonë kërcënohet nga pandershmëria, interesat e ngushta, subjektivizmat, nga korrupsioni, klientelizmi, autokracia, matrapazllëqet e pazaret intriguese dhe egoizmi. Aktualisht në LDK-në e sotme shikojmë nje devijancë të madhe politike nga moraliteti prej lidershipit aktual të saj.

Këtu nuk është rasti që të argumentoj se në cfarë ka rrëshqitur dhe ku ka degraduar LDK-ja, pasi ato tashmë duken, por edhe po thuhen e stërthuhen, si dhe dihen nga antarësia e LDK-së dhe nga opinioni i gjërë që sheh, dëgjon dhe vëzhgon politikën dhe debatet e saj.

Por nuk kishte se si të mos bëhej publike, mediatike dhe analitike imponimi që Lidershipi i LDK-së ia imponoi Znj. Osmani që ajo tashmë të distancohet nga LDK-ja si pasojë e një fushate inkuizicioni që iu bë por edhe vazhdon t’i bëhet nga një kastë e LDK-së e cila ka kapur dhe e ka privatizuar atë.

Pervec kësaj kaste brënda LDK-së në këtë inkuizicion kundër saj janë angazhuar edhe disa intelektualë dhe politikanë nga partitë e tjera dhe mediatikë sahanlëpirësish e servilë të pushtetit të IshPresidentit Thaci, të kualicionit qeverisës Hoti të palegjitimitet në bashkëpunim edhe me injorantë, të cilët përdorin edhe harbutërinë politike, por edhe djallëzinë dhe finesën djallëzore, mashtruese e hipokrite kundër saj.

Tashmë ka ardhur koha që të vendosë moraliteti kundër amoralitetit politik:

A është më mirë dhe më e duhura sot për Kosovën ndëshkimi i elitës politike të vjetër , apo vazhdimi saj edhe për më tej?

A është më mirë një koordinim e bashkëveprim politik i Vjoses me VETËVENDOSJEN , apo me ishpushtetin të cilin e ndëshkoi vota popullore me me 6 Tetor 2019 dhe që LDK gjatë fushatës elektorale ndëshkimin e ish atij pushteti e paraqiti si kauzë të saj, por që tashmnë e ka tradhtuar kauzën e vet dhe të qytetarëve të cilët e votuan atë?

A është më morale dhe më i pranueshem bashkëpunimi i Vjosës me VETEVENDOSJEN, apo bashkëpunimi i LDK-së me AAK-në, me Listën Serbe, me NISMA-n dhe me me opozitën mashtruese , PDK, e cila është formalish në opozitë, por realisht punon dhe vepron si opozitë kundër VETEVENDOSJES dhe kundër Vjosa Osmanit.

Pa qenë nevoja për t’u zgjatur më tej , vjen edhe kjo pyetje për publikuvn se: me kë është moraliteti politik, personaliteti dhe dinjiteti e përgjegjshmëria publike e kombëtare në këtë rast, me Isa Mustafën e kompani, apo me Vjosa Osmanin?!

Anila Kalleshi – Trupi ndryshon, mendja jo.

No Comments Shendetesi

Duke numëruar vitet e mia kam kuptuar se kam më pak kohë për të jetuar nga këtu e tutje sesa kam jetuar tashmë ..
Ndihem si ai fëmija që fitoi një kuti me karamele dhe të parat i hëngri shpejt , por kur vuri re që kishin mbetur pak, ai filloi t’i shijojë ato me qetësi …
Tani e tutje nuk kam kohë të duroj njerëz absurdë që pavarësisht moshës së tyre nuk janë rritur ende… Nuk i duroj manipuluesit dhe oportunistët…
Jam mërzitur nga urrejtësit, të cilët përpiqen të diskreditojnë ata qe jane më të aftë për të ruajtur dhe pershtatur per vete vendet qe nuk ju takojne…dua të jetoj pranë njerëzve shumë njerëzorë,qe dine të buzëqeshin me gabimet e veta,qe nuk fryhen me “fitoret”e tyre,qe nuk e konsiderojne veten “të perzgjedhur” përpara se t’i zgjedhim ne,qe nuk ju ikin përgjegjësive të veta, qe mbrojne dinjitetin njerëzor, që duan te jene në anën e së vërtetës dhe të ndershmërisë dhe per te cilet gjëja me thelbësore është ajo që e bën jetën t’ja vlejë për të jetuar…
Po … Unë nxitoj të jetoj jeten me intensitetin qe vetëm pjekuria mund të më japë… Kërkoj të mos harxhoj asnjë “karamele”të vetme nga ato qe me kane mbetur pa i shijuar
Koha që kemi ne dispozicion është e lirë ,por nuk ka çmim.
Ju nuk mund ta zotëroni , por mund ta përdorni ate!
Ju nuk mund ta mbani , por mund ta shpenzoni ate!
Pasi ta humbni, nuk mund ta ktheni kurrë me!
Qëllimi im është që më në fund të kënaqem në paqe me të dashurit e mi dhe me ndërgjegjen time. Shpresoj edhe ju … sepse në një mënyrë apo në një tjetër te gjithe luftojme për një të ardhme më të mirë …
Dhe gjithmonë kujtoni:
Para se të diskutoni, merrni frymë!
Para se të flisni, dëgjoni!
Para se të kritikoni, shikoni veten!
Para se të shkruani, mendoni!
Para se të lëndoni, ndjejeni atë!
Para se të hiqni dorë, provoni!
Para se të vdisni, jetoni!

Burimi/Facebook

Safet Hasani – Keqpërdorimi i “fjalës së lirë dhe mendimi ndryshe”, mund ta sjellë shoqërinë tonë në të zbatimin e të Drejtës Kanunore!

No Comments Lajme Opinion

Kur e themë “Gjykimin apo Drejtën Kanunore”, e kam për qëllim t’ju tregoj atyre se, s’është në kulturën shqiptare që për interesa politike vetëm se mendon ndryshe t’i fyesh, shashë, kërrcënosh, shantazhosh, etj.
Më së shumti fenomeni “liria i fjalës së lirë” keqpërdoret nga gazetarët, pjesëtarët e Shoqërive Civile, OJQ-të, etj! Për ata që flasin dhe mendojnë se po cenohet “mendimi i lirë, fjala e lirë”, fillimisht opinioni i gjer duhet kuptuar ç’është “mendimi i lirë, e fjala e lirë”!? Mendimi i lirë apo fjala e lirë, s’është të gënjeshtrosh, akuzosh pa fakte, fyesh, gënjesh, linçosh, shantazhosh, të flasësh gjëra me qëllime armiqësore. Mendimi i lirë është kur ju japni mendime të argumentuara apo faktuara, me qëllim të mirë për opinionin. Po ashtu, mendim i lirë (fjala e lirë) është kur ju nuk pajtoheni me veprimin e ndonjërit, por ju me fakte duhet ta vërtetetoni së keni të drejt! Por assesi, në adnjë mënyrë, për përfitime të ndryshme politike apo çfardo përfitime tjera! Unë e kuptoj që sot fjala e lirë ka mbetur vetëm si shprehje, asgjë më shumë! Por, janë pikërisht një pjesë e gazetarëve që për klikime në faqet e tyre të internetit nxisin opinionin të cenoj fjalën e lirë. Pra, fjala e lirë dhe mendimi ndryshe s’është ta akuzosh pa fakte e të shpifësh, fyesh, gënjesh tjetrin.
Sot, shumë individë, për t’i hyrë në hatër njërës palë, shajnë dhe fyejnë palën tjetër, në emër të fjalës së lirë! Kështu, kjo natyrë është rrezik që ta sjell prapë shoqërinë shqiptare, por edhe me të drejt, në gjykim përmes “TË DREJTËS KANUNORE”!

Burimi/Facebook

Genc Cakaj – Në majë të Jezercës me Doktorin e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës

No Comments Opinion

Fatmir Xhelili i ka dhënë krejt çka mundur Kosovës, në ditët më të vështira e në orët më vendimtare të historisë së saj të vonë:
Kur paqja u bë e pamundur, ai u bë një prej themeluesve të UÇK-së, kur lufta u bë domosdoshmëri, ai shërbeu si drejtues i lartë institucional e politik i saj, kur ballafaqimi ushtarak përfshiu rëndë tërë vendin, ai shërbeu me vetëmohim si ushtar i zakonshëm e pranë nevojtarëve si mjek i jashtëzakonshëm lufte, kur shtetndërtimi ishte në pyetje, ai punoi pakursyer me vetëdije të lartë kombëtare në mbrojtje të interesave të Kosovës, kur po shpallej mëvetësia, ai nuk festoi gjatë e shumë si të tjerët sepse ishte në krye të qendrës për ruajtjen e sigurisë vendore në bashkërendim të plotë me miqtë ndërkombëtar, kur forcimi i brendshëm institucional u bë sfida kryesore e Republikës, ai punoi me zell e nder, profesionalizëm dhe dinjitet, pavarësisht përkatësisë partiake, në të mirë të Kosovës.
Doktor Xhelili mbetet i të gjithëve sepse iu dha gjithmonë përparësi interesave shtetërore të Kosovës dhe interesave kombëtare të shqiptarëve.
Miqësinë time me Doktorin nuk e ka ndarë asnjëherë dallimi në moshë, sepse e ka bashkuar dashuria për Shqipërinë, Kosovën, përkushtimi për të punuar papushim për çështjen shqiptare. Miqësia e ngushtë me të ka qenë sa nder, aq edhe mësim, sa frymëzim i vazhdueshëm aq edhe shembull i prekshëm se si duhet atdheu pa kushte

Burimi/Facebook

Ca fjale me shume per aktorenDRITA Pelingu (Kripa )Drita bënte pjesë në “brezin e haruar”

No Comments Argëtim Histori

Gezim Llojdia
Drita Pelingu(Kripa),lindi,erdhi në jetë nëpër kohë në saj të një talenti më vital ,që kaloi në një mjedis,që zhbirohet kompleks. E lindur në Vlorë,atje ku deti llapashitë dallgët,përmes talentit të vet,ajo shqipton njeriun qenien e vet në kohë dhe hapësirë duke synuar të shpalosi botën e vet,ta sqarojë dhe ta lexoj veten dhe shpirtin dhe zemrën e vet. Lindi,80 e ca vite më parë,në Vlorë dhe u shkollua,në familjen tregtare të Kripajve një familje shqiptarësh të mirë e atdhetar. Kur ka mbritur në kryeqytet thelbore ishte pastërtia, e zërit,thellësia përmes arsyes,që mund të zotohet nga pushteti i talentit. Ishte e para vajzë,që shkollohet në artin magjeps të dramës,nën këshillat e Mios. U shua në moshën 87-vjeçare.
Duke mbritur viti 1946, gjendet aktore e teatrit profesionist,ndërkohë që është në shkollën pedagogjike me studime. Kryen kursin 3 vjet,aktore-regjisore. Ka përcjellë në radio –Tirana emisione,që të impononin respekt. Posedon 120 personazhe si sintezë më e përsosur e shpirtit dhe zemrës së akumuluar si ngarkesë,që kaloi në heshtje nga regjimi,kur mediokrit preknin qiejt,gjenit zbrisnin në tokë. Përmes qenies së shtypur,Drita bënte pjesë në “brezin e haruar”,nga kritika,përmes zërit kristal dhe idealeve të qëndresës,nuk mbriti kurrë thyerja ,vinte ëndërrimi i botës së artistes,që nuk solli zhgënjim,që luftoi për hir të zilise dhe çikërrimave të vetmive dhe i dashurive dhe urrejtjeve, që ngjallte pathosi artistik i të madhes Drita Pelingu(Kripa).Hysen Pelingu,bashkëshorti i saj,ky artist i madh i skenës u bë ombrellë,për të mbrojtur artin dhe bashkëshorten nga zilit e atij arti,që zbriste nga labirintet klasore,që e ndante e mbulonte talentin,që kishte mbritur nga qyteti detar i Vlorës . 100 role në teatër dhe ndoshta më tepër janë arkivuar në fondin e artë të aktores së personazheve e të paharruara. Otello dhe Hamleti
Veçohet kompleksiteti dhe interpretimi skupluroz tek dramat e gjenive :”Mbreti Ilir”,”Otello’,”Hamleti”,”Intrigë dhe dashuri”,”Letra e humbur”,”Djali plëngprishës”,”Halili dhe Hajria”,”Tartufi””Arturo Ui”.
Naim Frashëri,artisti i popullit,bashkëkohës i Dritës në teatër,në fillesën e saj e ka koncentruar obligimin e tij,qysh në atë kohë. Thënia e tij :”Është kënaqësi të kesh partnere në skenë,Drita Pelingun”.Një vlerësim serioz nga një aktor brilant si N. Frashëri,që siç duket të impononte respekt.
BUDJA
Në botën e filmit,në titrat e tij gjendet emri i Drita Pelingut,që ka gjetur rishtazi një truall të ri,të ngrohur nga një zjarr i brendshëm,ku talenti ka mposhtur krejt ithtarët e pushtetit të kuq,që nëpër buzë,kanë dashur,s’kanë dashur kanë mërmëritur”Luan bukur”.Personazhet e saj: ”Nëna” .”Budja” .”Halla”, Mësuesja’ ,”Mukadezi”.
KËNGA E MJELLMËS
Nga ana regjisoriale ka realizuar :”Kënga e Mjellmës”,”Hijet”,”Shumë zhurmë për asgjë”,’Kush e solli Doruntinën “,Korrupsion në pallatin e drejtësisë”.Ka vënë në skenë,në teatrot e Shkupit,Vlorës etj. Drita Pelingu ka punuar për 20 vjet si pedagoge në Akademinë e Arteve. Bashkëpunëtorët e saj në teatër Mio, Stillu, Mima,Qesari. Kjo është aktorja e madhe Drita Pelingu (Kripa) e adhuruara e artdashësve shqiptar,që disponon hapësira , frymëmarrje , rezonancë dhe qëndresë nga cikërrimat e luftës klasore. Kjo është Drita,që ka pushtuar me rolet e saj,zemrat artdashëse,që regjimi i asaj kohe,dot nuk e bëri,”Artiste e Popullit”,shikuar nga ky kënd rezonimi mund të thuhet se Drita Pelingu është artiste e të gjithë shqiptarëve,është qytetare nderi e Vlorës,pavarësisht se i mungon ,ajo sajdisja zyrtare. Arti i Dritës do të jetojë gjatë,ngase jeta e aktorit e shkurtër është por arti tij jeton ,ai është futur në panteonin e kulturës,së këtij kombi artdashës. Ky është edhe nderi,që i bën arti kombëtar,veprës së Dritës .Kësaj plejade kaq të ndritur,që bëri shumë për kulturën kombëtare,por që mori pak,i shtohet edhe vlimi vullkanik i 120 personazheve të artistes magjepse Drita Pelingu (Kripa).

Burimi/Facebook/Gezim Llojdia

Mirënjohja, virtyt i lartë i Prof. Eshref Ymeri

No Comments Lajme Opinion

Nga Skënder Sadri KAPITI .

Nxitja ,apo shtysa për ta shkruar këtë shkrim më erdhi pasi lexova te “Fjala e lirë” shkrimin e Prof. Eshref Ymeri me titull “Mirënjohja është pasuri shumë e çmuar shpirtërore”. Te ky shkrim i tij vihet re ajo e cila u mungon shumicës dërrmuese të intelektualëve shqiptar te të cilët shëmbullon egoizmi, smira dhe xhelozia. Te profesor Eshref Ymeri mbi gjithcka konstatojmë shpirtgjërësinë, modestinë dhe respektin e mirënjohjen që e karakterizon atë. Mirënjohja, respekti dhe vlerësimi i të tjerëve, i atyre meritorëve e kontributorëve në fusha e lëmenj të krijimtarive të ndryshme letrare, historike, politike, sociale, filozofike , shkencore e sidomos kombëtare është ajo e cila e lartëson akoma më shumë këtë personalitet të madh e të shquar, akademik, Profesor Eshref Ymerin.

Ky shkrim i tij për mirënjohjen si dhe thënia e filozofit të madh Immanuel KANT “mosmirënjohja është burimi të gjitha poshtërsive” më nxiti që ta ndërmarr e ta shkruaj sot këtë shkrim. Prof. Ymeri në këtë shkrim vlerëson “Fjalën e Lirë” dhe kolegune tij Prof. Doc. Fatmir Terziu ku po citojmë:

“Si shqiptar, jam shumë krenar që Prof.Fatmir Terziu

, në Perëndimin evropian, përfaqëson modelin e intelektualit me dinjitet të lartë kombëtar, i cili, si shkencëtar, si shkrimtar mjaft i talentuar, si kritik i rrallë në letërsinë shqipe, si studiues dhe hulumtues me pasion të veçantë, si një ithtar i pasurimit të tradidës në lëmin e memorialistikës shqiptare dhe si mjeshtër në artin e dokumentimit kinematografik, i vlerësuar lart në Mbretërinë e Bashkuar, ka zënë një vend nderi në historinë e kulturës kombëtare”.

Ai më tej liston duke përmendur dhe sidomos lavdëron dhe shpreh konsiderata të larta mirënjohjeje për shumë intelektualë, studiues dhe personalitete të tjera. Nëpërmjet këtij Portali ai u shpreh mirënjohjen të thellë :

Vilhelme Vrana Haxhiraj

Profesor Resmi Osmanit,

Kozma Gjergji

Sotir Athanasiou,

Novruz Abilekaj,

Faruk Taqe,

Adem Harxhi

Kadri Çopja

Aleko Likaj,

Baki Dervishi,

Eqerem Canaj

Resmi Çorbaxhi,

Albert Lulaj

Flori Bruqi,

Kadri Tarelli,

Kujtim Matelli

Dr. Jorgji Kote

Artur Shemaj,

Ahmet Dauti

Odise Çaçi

Merita Pinos,

Xhemile Abdiut

Kozeta Nushit,

Eli Trojës

Petrika Troja,

Mira Meksi,

Elida dhe Zotërisë Skënder Buçpapaj

Është shumë e rrallë dhe madje shumë e tepër rrallë që mund të gjesh një akademik si Eshref Ymeri që të jetë kaq modest, kaq mirënjohës dhe kaq respektues për talentin, krijimtarinë dhe për dhuntinë intelektuale të të tjerëve. Por jo vetëm kaq ,por unë si lexues dhe admirues i Prof. Eshref Ymeri , prej shkrimeve të tij dhe të analizave, gjykimeve dhe vlersimeve e të studimeve të tij për shumë intelektualë të tjerë kam mësuar dhe gjetur prej tij personalitete të larta me formim intelektual, letrare e shkencor të fushave të ndryshme ku përfshihen edhe këta të cilët profesori i nderuar i përmënd në këtë shkrim të tij. Prandaj dhe sot pikërisht për këtë, në mbyllje, po i shpreh edhe unë Profesor Ymerit respektin dhe mirënjohjen time të thellë karshi tij si një personalitet i madh, shpirtgjërë e mirënjohës, si dhe i uroj suksese në krijimtarinë e tij gjithdimensionale letrare,, historiko-kombëtare, sociale, politike, filozofike etj.

Durrës, nga Skënder Sadri KAPITI