Home

Lajme

RRUGËTIMI NËPËR VITE I SHKRIMTARIT RUDI BERISHA

No Comments Argëtim Letersi

Rudi Berisha është autor i këtyre veprave letrare:

 1. “ Foleja e Dashurisë”, poezi , 2007
 2. “ Dallëndyshja e lirisë”, poezi, 2008
 3. “ Kohë e përflakur”, poezi, 2010
 4. “Të gjithë një fole Shqipëri”,(Grup autorësh ),poezi, 2014
 5. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ (Grup autorësh ) ,poezi, 2016
 6. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”,(Grup autorësh ), poezi , 2016
 7. ‘’ Shqipëri ‘’ ,( Grup autorësh ), poezi , 2016
 8. ‘’ Ukshin Hoti-Dritë dielli për atdhe,(Grup autorësh ), poezi , 2017
 9. ‘’ Ukshin Kosumi-Në shërbim të UÇK-së ,(Grup autorësh ), poezi , 2017
 10. ‘’ Shqipëri, nëna ime ‘’, (Grup autorësh ), poezi , 2017
 11. ‘’ Qazim Ilaz Shehu-Në rrugëtim për liri ‘’, (Grup autorësh ), poezi , 2019
  Rudi Berisha, themelues i Klubit Letrar “Zahir Pajaziti”, Podujevë
  Rudi Berisha ka themeluar Klubin Letrar “Zahir Pajaziti”, në Podujevë, më 22 prill 2009 dhe është kryetar i tij. Ky klub ka zhvilluar shumë aktivitete, akademi përkujtimore, manifestime letrare dhe botime librash, dhe Rudi Berisha ka qen Organizator i shumë Manifestimeve në Kosovë.
  Përherë të parë pas përfundimit të luftës dhe çlirimit të Kosovës Rudi e nxori revistën letrare në Podujevë, ‘’ Ringjallja ‘’. Ai është edhe redaktor i saj.
  Autori Rudi Berisha është Botues i këtyre veprave:
 12. “Ringjallja”, revistë letrare, 2010
 13. “Sytë e Diorit”, poezi, 2010
 14. “Rrugës së kombit”, poezi, 2010
 15. “Arbëria, toka jonë”, poezi, 2010
 16. “Tokë dardane”, poezi, 2010
 17. “Ëndrrat e mia”, poezi, 2011
 18. “Atdheu”, poezi, 2012
 19. “Ujku mbetet ujk”, poezi, 2012
  Rudi Berisha është redaktor në këto vepra:
 20. “Atdheu”, poezi, 2012
 21. “Kush na e vrau shpirtin”, poezi, 2012
 22. “Sfidat e jetës”, poezi, 2013
  4: ‘’ Të gjithë një fole Shqipëri ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2014
 23. “Adem Demaçi në faqet e historisë’,(Grup autorësh),poezi, 2016
 24. “Zahir Pajaziti -Syri i lirisë”, (Grup autorësh), poezi , 2016
 25. ‘’ Gjuha e truallit tonë ‘’, poezi, 2016
 26. ‘’ Shqipëri ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2016
 27. ‘’ Aleppo ‘’Antologji, (Grup autorësh), poezi, 2017
 28. ‘’ Ukshin Hoti –Dritë dielli për atdhe ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2017
 29. ‘’Ukshin Kosumi-Në shërbim të UÇK-së ‘’,(Grup autorësh),poezi, 2017
 30. ‘’ Lidhja e Prizrenit ‘’, poezi, 2017
 31. ‘’ Shqipëri, nëna ime ‘’ (Grup autorësh), poezi, 2017
 32. ‘’ Vështrime letrare ‘’, Recensentë, 2017
 33. ‘’ Liri pa kurorë –Rrëfim nga jeta ‘’, 2018
 34. ‘’ Fjalë të arta ‘’ (Thënie të njerëzve të mençur), 2018
 35. ‘’ Qazim Ilaz Shehu në rrugëtim për liri’’ (Grup autorësh), poezi, 2019
 36. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 1 –2019
 37. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 2 –2020
 38. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 3 –2020
 39. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 4 –2020
 40. “ Dritë mbi fshatin Grajçevc-Gjurmë nëpër kohë, 2020
 41. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 5 –2021
 42. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 6 –2021
 43. ‘’ Ecim nëpër faqe të historisë’’, poezi, 2021
 44. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 7 –2021
 45. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 8 –2021
 46. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 8 –2021
 47. ‘’ Si hark Ylberi ‘’, poezi, 2021
 48. ‘’ Rruga e mërgimtarit ‘’, poezi, 2021
 49. ‘’ Dashuri për vargun’’, poezi, 2021
 50. ‘’ Revistën Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale-Nr. 9 –2021
  Rudi Berisha ka Botuar shkrimet e tij në këto antologji:
 51. “ 100 -Rrënjë të gjethit bohem”, Klinë ( Poezi ), 2012
 52. “Ujërat e dashurisë”, Bukuresht-Rumani, (Poezi), 2012
 53. “ Ilaz Kodra e Antigona Fazliu”, ( Poezi ), 2014
 54. “ Çamëri zemra ime”, Tiranë ( Poezi ), 2014
 55. “ Idealit të dëshmorit, Sejdi Krelani”, ( Ese, Poezi ), 2015
  6.” Faqeve të pavdekësisë – për mësuesin Bafti Krasniqi”, Bujanoc ( Poezi), 2015
 56. “ Pena e lirisë”, Arif Shala, Prishtinë ( Poezi ), 2015
 57. ‘’ Lulëkuqet e Lirisë ( Çdo Shesh, një përmendore), Prishtinë (Poezi ), 2015
 58. ‘’ Aleppo ‘’, Prizren ( Poezi ) , 2017
 59. ‘’ Buzëqeshje lirike’’, Tiranë ( Poezi ), 2017
 60. ‘’ Dhembje që vret”, Gjakovë (Poezi), 2017
 61. ‘’ Kreshniku i lirisë ‘’, Shkup ( Poezi), 2018
 62. ‘’ Antologjia poetike kombëtare e Jehonës Shqiptare ‘’, Tiranë ( Poezi ), 2018
 63. ‘’Antologjia poetike kombëtare e Jehonës shqiptare ’’, Tiranë ( Poezi), 2019
 64. ‘’Antologjia poetike kombëtare e Jehonës shqiptare ’’, Tiranë ( Poezi), 2020
  Rudi ka botuar në këto revista dhe gazeta:
 65. Në revistën letrare “Nositi”, Dardani, 2012
 66. Në Edicionin e Dytë, të mbajtur në Grykën e Karadakut
  “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2012
 67. Në Edicionin e Tretë, të mbajtur në Grykën e Karadakut
  “TREKËNDËSHI POETIK I PAQES”, 2013
 68. Në gazetën “VLORA”, 2010
 69. Në gazetën “Shqipëria Etnike”, 2012
 70. Në gazetën “ Nacional”, 2014 – 2015
 71. Qëndresa, Preshevë, 2017
  Rudi Berisha publikoi shkrimet e tij në këto portale elektronike:
 72. BotaPress. Info; 2. Struga Ekspres; 3. Zëri; 4. Standardi
 73. Gazeta Nacional; 6. PortAlb. MK; 7. Iliria TV
 74. In FOKUSI; 9. Pashtriku. Org; 10. Tetova. Sot
 75. Shqipëria e Bashkuar. Info; 12. Kosova NEWS
 76. Fakti Ditor; 14. Tradita; 15. Dritarja. Onlin
 77. Kanuni TV; 17. Fjala. Info; 18. Shqipëria Etnike;
 78. Dritare.info; 20. Press Preveza. 21. Zemra Shqiptare. de
 79. Albania-Ilire-Pellazge. 23. 27. AL. 24. Luigjipres. Com
 80. Radio-Projekt. DK
  Rudi Berisha Botoi në këta Libra Grup Autorësh:
 81. ‘’Ese dhe poezi kushtuar dëshmorëve të familjes Jashari.
  “Vijmë edhe një herë”, poezi-ese, 2012
 82. “Flakadani i Lirisë”, kushtuar Zahir Pajazitit, poezi, 2013
 83. “Të gjithë një fole Shqipëri”, poezi, 2014
 84. “Adem Demaçi – Aromë atdheu”, poezi, 2014
 85. ‘’ Fli, Bir i Nënës, kushtuar Florim Rushitit -Kingjit, poezi, 2016
 86. “Adem Demaçi në faqet e historisë’ (Grup autorësh), poezi, 2016
 87. “ Zahir Pajaziti-Syri i lirisë”,( Grup autorësh ), poezi , 2016
 88. ‘’ Miratoci në rrugën e dritës’’,( Grup autorësh ), poezi , 2016
 89. ‘’ Në rrugën e dritës së diturisë’’,( Grup autorësh ), poezi , 2016
 90. ‘’ Mumin Kastrati, Mësuesi i Përkushtuar, Atdhetari’’, (Grup autorësh), poezi, 2016;
 91. ‘’ Shqipëri ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2016
 92. ‘’ Aleppo ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2017
 93. ‘’ Flas me fjalën tënde ‘’ (Grup autorësh), poezi, 2017
 94. ‘’ Ukshin Hoti-Dritë dielli për atdhe ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2017
 95. ‘’ Ukshin Kosumi- Në shërbim të UÇK-së, (Grup autorësh), poezi, 2017;
 96. ‘‘ Shqipëri, nëna ime ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2017
 97. ‘‘ Nënës ‘’, (Grup autorësh), poezi, 2017;
 98. ‘‘ Albion M. Kumnova, Martir i kombit (Monografi), Gjakovë, 2018
 99. ‘‘ Një krismë pushke për liri’’, (Grup autorësh), poezi, 2019
 100. ‘’ Bllaca 99 ‘’, (Grup autorësh-Poezi), 2019
 101. ‘‘ Përjetësia e poetit (Poezi dhe shkrime për Halil Haxhosaj), 2019
 102. ‘‘ Bukuroshja e lirisë-1, (Grup autorësh-Poezi), 2019
 103. ‘’ Qazim Ilaz Shehu në rrugëtim për liri ‘’ (Grup autorësh-Poezi), 2019
 104. ‘’ Bajrush Behrami-Rrugëtues i lirisë’’(Grup autorësh-Poezi), 2020
 105. ‘’ Kika Malësia e Gollakut, Mulla -Idriz Gjilani (Grup autorësh-Poezi), 2020
 106. ‘’ Buqetë poetike, përzgjedhje të poezish shqipe nga poetët e Llapit(Grup autorësh-Poezi), 2020
 107. ‘’ Ëndërr për një Botë ‘’(Grup autorësh-Poezi), Biblioteka Ndër-komunale. Prizren, 2020
 • Rudi Berisha është Ideator për nxjerrjen në dritë te Revistës Kombëtare, gjithë-shqiptare. Me 28, nëntor 2019 sjelli në dritë :
 1. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 1 –Më, 28 Nëntor 2019
 2. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 2 –Më, 31 janar 2020
 3. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 3 –Më, 05 mars 2020
 4. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 4 –Më, 28 Nëntor 2020
 5. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 5 –Më, 31 janar 2021
 6. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 6 –Më, 05 mars 2021
 7. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 7 –Më, 16 Maj 2021
 8. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 8 –Më, 26 korrik 2021
 9. ‘’ Revistë Shqiptare Albania Shqipëri Natyrale –Nr. 9 –Më, 14 shtator 2021
  Rudi Berisha është Organizator i shumë aktiviteteve :
  Akademisë Përkujtimore Memorial Kushtuar Dëshmorëve “ Zahir Pajazitit, Hakif Zejnullahut dhe Edmond Hoxhës ” (Kjo Akademi mbahet për shumë vite, dhe është tradicionale).
  Akademisë Kushtuar Adem e Hamëz Jasharit dhe Familjes Jashari (Është mbajtur dy vite radhazi).
  Ditës Përkujtimore dhe Sensibilizimit të Prof. Ukshin Hotit dhe përurimit të librit kushtuar mendjendriturit Prof. Ukshin Hotit (Që është mbajtur dy vete radhazi).
  Manifestimi në Kërkim të Pagjeturve shqiptar të Kidnapuar në pragun e derës nga hegjemonizmi serbë. Po ashtu dhe në kërkim të Prof. Ukshin Hotit.
  Manifestimi kushtuar Zahir Pajaziti-Një poezi për Zahirin.
  Manifestimi i titulluar “ Poezia Shqipe ”( Është mbajtur për disa vite radhazi).
  Manifestimi i titulluar “ Poezia e Verës ” ( Është mbajtur për disa vite radhazi).
  Akademisë Përkujtimore Memorial Kushtuar Dëshmorëve “ Zahir Pajazitit, Hakif Zejnullahut dhe Edmond Hoxhës ” (Kjo Akademi mbahet për shumë vite, dhe është tradicionale). Prishtinë ( Edi 2), 31 janar 2021
  Rudi Berisha ka mbajtur dhe shumë-shumë aktivitete tjera, si përurim librave të shumë autorëve, ka udhëhequr dhe ka qen moderator në disa aktivitete të miqve të tij. Rudi Berisha ka qen Organizator i mbi gjashtëdhjetë (60) aktiviteteve deri më tani.
  Rudi Berisha u shpërblye me mirënjohje e dekorata:
 10. Nën patronazhin e kryetarit t ë Komunës së Klinës, z. Sokol Bashota, në Manifestimin e katërt me radhë ‘’Ora e Tahir Deskut ‘’ i ndahet Rudi Berishës Vendi i Parë për poezinë e lexuar në Orën Letrare, Klinë, 07 shtator 2012
 11. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau mirënjohjen Rudi Berishës për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2012
 12. Festivali Kombëtar i Folklorit ‘’ Lajmëtari i lirisë ‘’ ia ndau Mirënjohjen Rudi Berishës për kontributin e dhënë në realizimin e Festivalit, Podujevë, 2012
 13. Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve ‘’ Pegasi Kosova ‘’ e shpall Rudi Berishën ‘’ NDERI I LNPSHA ‘’ Pegasi Kosova ‘’, për kontributin e mirëfilltë dhe ngritjen e vlerave në letërsi dhe në kulturë, 2012
 14. Lidhja ndërkombëtare e Poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve ‘’ PEGASI -Kosova ‘’ i dhurohet Mirënjohje Rudi Berishës për meritat në Kongresin e Parë Ndërkombëtar ‘’Muza Poetike 2012 ‘’me temën’’ Universaliteti i Vlerave në Letërsi dhe në Artin Bashkë-horë ‘’, Prishtinë, 2012
 15. Kongresi Ndërkombëtar ‘’ Muza Poetike ‘’ Pegasi Vitrina,‘’ Universaliteti i vlerave në letërsi dhe në artin ‘’ i dhurohet Rudi Berishës certifikatë meritore për pjesëmarrje aktive në Kongresin e Parë Ndërkombëtar, për kontributin në debatin dhe mendimin novator për zhvillimin e një letërsie bashkë-hore, për të qen prezent në sipërmarrje masive të progresit letrar, artistik, si dhe për Universalitetin e vlerave dhe kuptimit novator, Prishtinë, 2012
 16. Në kuadër të shënimit të 100 – vjetorit të Shtetit shqiptar, Drejtoria për Kulturë, Rini dhe sport e Kuvendit Komunal të Malishevës e nderon më Mirënjohje Klubin Letrar ‘’ Zahir Pajaziti ‘’ në Podujevë, falë punës së kryetarit Rudi Berisha, Malishevë, nëntor 2012
 17. Shoqata letrare ‘’ Ndue Bytyçi ‘’ nga Tirana, në Festivalin ‘’ Poetika mbarëkombëtare ‘’ i ndau Mirënjohje Rudi Berishës, Tiranë, 2012
 18. Turneu Memorial “Rrahim Curri-Behar Begolli”, turneu XIII, organizohet për nder të Ditës së Çlirimit të Podujevës, 19 Qershor, i ndau Mirënjohje Rudi Berishës për pjesëmarrje dhe kontribut, Podujevë, 2013
 19. Klubi Letrar Internacional ‘’ Arif Shala ‘’, Kanada – Kosovë, e shpalli Rudi Berishën ‘’ Pishtar të diturisë’’. Për stilin e tij të veçantë në krijimin e vargjeve, për kontributin e madh në organizimin e manifestimeve përkujtimore kushtuar dëshmorëve të UÇK-së, si dhe për ndihmën humanitare për t ‘iu falur të rinjve shqiptarë, hapësirë për të prezantuar shkrimet e tyre, si dhe për punën e palodhshme në Klubin Letrar ‘’ Zahir Pajaziti’’, Prishtinë, 2014
 20. Festivali Ndërkombëtar për të Rinj ia ndau Mirënjohjen Rudi Berishës për çmimin e tretë në poezi, Podujevë, 2014
 21. Shoqata për Kulturë dhe Letërsi ‘’ Tafil Kelmendi ‘’, Malishevë, për pjesëmarrje në orën letrare tradicionale i ndan Mirënjohje Rudi Berishës me rastin e shënimit të 15-vjetorit të rënies së dëshmorëve të kombit : Jahir Mazreku, Hysen e Maliq Sopaj, Malishevë, 2014
 22. Produksioni “ArtUniversal” e nderon me Mirënjohje Rudi Berishën për kontributin e dhënë në fushën e letërsisë, për ruajtjen e vlerave të luftës çlirimtare dhe të dëshmorëve në vargje, Prishtinë, 2014
 23. Zëri i “Emigrantëve shqiptarë” në Itali e shpall Rudi Berishën ‘’ Hero Poet i Penës së Artë ‘’ për stilin e tij të veçantë, për vargjet falura atdheut tone shqiptar. Për kontributin e dhënë për të radhitur në vargje poetike Trojet Etnike Shqiptare dhe për kontributin në vetëdijesimin e të gjithë popullit për të bashkuar Trojet Etnike në Një Shqipëri. Itali, 2014
 24. Radio-Ilirida e nderon me Mirënjohje Rudi Berishën në shenjë falënderimi për bashkëpunim të frytshëm e korrekt me Radio –Iliridën, si dhe për kontribut të veçantë në çështjen kombëtare, Itali, 13 shkurt 2014
 25. Shoqëria Kulturore Artistike në Komoran i ndau Mirënjohje Rudi Berishës për pjesëmarrje në manifestimin ‘’ Ditët kulturore sportive ‘’, në përkujtim të Xheladin Gashit – Komandant Plakut, Bushat, 20 mars 2015
 26. Familja Krasniqi e nderon me Mirënjohje Rudi Berishën dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në realizimin e librit me poezi për Bafti Krasniqin ‘’ Faqeve të Pavdekësisë ‘’, Prishtinë, 31 tetor 2015
 27. Familja Rushiti e nderon me Mirënjohje Rudi Berishën dhe e falënderon për kontributin e dhënë për mbështetjen në realizimin e librit me poezi për ‘’ Florim Rushitin–Kingji ‘’ Fli, Bir i Nënës’’, Prishtinë, 02 prill, 2016
 28. Shoqata e Shkrimtarëve ‘’ Naim Frashëri ‘’ Malli poetik i Kosovë (Kalaja e Harilaçit, Fushë-Kosovë) e nderon më Mirënjohje Rudi Berishën për pjesëmarrje në manifestimin letrar ‘’ Malli Poetik i Kosovë ‘’ Fushë-Kosovë, më 04 gusht 2016
 29. ABC-ja Poetike dhe ( Shtëpia e Kulturës-Shkup ), nën Organizimin e kryetarit z. Sami Sherifi, i ndan Mirënjohje Rudi Berishës për poezinë më të mire të lexuar në manifestimin e ABC-ja Poetike, dhe duke e vlerësuar në përgjithësi cilësinë, veçantinë, stilin dhe vlerën e poezive më vlera të larta dhe kombëtare. Shkup, më 23 shtator 2016
 30. Komuna e Kastriotit (Obiliqit ), Drejtoria e kulturës, Rinisë dhe Sportit ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’ 100 – mijë poet për ndryshimi ndan Mirënjohje Rudi Berishës për pjesëmarrje dhe kontributin e dhënë në orën Letrare ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’. Më moton ‘’ Poetët e Kastriotit apelojnë për paqe dhe drejtësi ‘’. Kastriot, 27 shtator 2016
 31. Shoqata e shkrimtarëve ‘’ Fahri Fazliu ‘’, Kastriot. Në Manifestimin letrar tradicional ‘’ Dritat poetike ‘’ Edicioni 3 ‘’ I ndan Mirënjohje Rudi Berishës për pjesëmarrje në manifestimin letrar tradicional në përkujtim e 27-vjetorit të rënies së dëshmorëve Afrim Zhitia dhe Fahri Fazliu. Kastriot, 02 nëntor 2016
 32. Drejtoria për arsim dhe edukim. Drejtoria për kulturë, Rini dhe Sport (Komuna e Malishevës, Republika së Kosovës). Në kuadër të shënimit të 68-vjetorit të lindjes së prof. Dr. Tafil Kelmendit I ndanë: ‘’ MIRËNJOHJE ‘’, Rudi Berishës, për kontributin e dhënë në pasurimin e fondit librar të bibliotekës së SHFMU ‘’Ramadan Morina ‘’-Damanek dhe bibliotekës së SHFMU ‘’ Ruzhdi Xhyliqi ‘’- Marali. Malishevë, më 03 dhjetor 2016
 33. Komuna e Drenasit, Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport në Manifestimin Tradicional Sofra Poetike ‘’ Ymer Elshani ‘’, i ndahet vendi i dytë Rudi Berishës për poezinë të dërguar më (Shifër – Lisa ), në Drenas, më 17 04. 2017
 34. Në Manifestimin Tradicional ” Në rrugëtim me Yllka Domin ”, të Organizuar nga Qendra Kombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve ” Gjakova ” i ndahet vendi i parë Rudi Berishës për poezinë më të bukur të lexuar dhe të vlerësuar në orën letrare ‘’ Në rrugëtim më Yllka Domin ‘’. Gjakovë, më 11. 05. 2017
 35. Komuna e Drenasit, SHFMU ‘’ Naim Frashëri ‘’, ndanë Mirënjohje Rudi Berishës për kontributin më pajisje më tituj të rinj të Bibliotekës sonë.
  Gllobare, më 25 . 05. 2017
 36. Klubi Letrar ‘’ ABC-ja –Poetike ‘’, në Shkup e Shpall : Poet Nderi të ABC-së Poetike Rudi Berishën. Për kontributin dhe përkushtimin në organizimin dhe bashkimin e poetëve nga të gjitha trojet shqiptare dhe nga mërgata, për udhëheqjen me suksese të Klubit Letrar ‘’ Zahir Pajaziti ‘’, në Podujevë dhe Prishtinë. Po ashtu edhe duke vlerësuar ABC-ja poet të mirëfilltë shqiptar, që tërë potencialin shpirtëror e poetik ia kushton popullit shqiptar dhe në veçanti Shqipërisë Natyrale. Shkup, më 10 qershor 2017
 37. Alfurat për organizimin e paqes botërore në Republikën Arabe të Sirisë Certifikimit të artë të paqes (CERTIFIKIMI I VLERËSIMIT ), për Rudi Berishën nga Kosova. Për aktivitetin e tij për të arritur paqen dhe jetesën paqësore në komunitet. Me përpjekjet e tij të jashtëzakonshme dhe bashkëpunimin e tij të palodhur për të bërë vepra të mira. Më, 29 qershor 2017
 38. Shoqata e krijuesve dhe artistëve letrar ‘’ Naim Frashëri ‘’, Malli Poetik i Kosovës Kalaja e Harilaçit Fushë-Kosovë i ndan Mirënjohje Rudi Berishës, për pjesëmarrje në Manifestimin poetik ‘’ Malli poetik i Kosovës ‘’, Fushë – Kosovë, 2017
 39. Komuna e Kastriotit (Obiliqit), Drejtoria e kulturës, Rinisë dhe Sportit ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’ 100-mijë poet për ndryshim ndan Mirënjohje Rudi Berishës, për pjesëmarrje dhe kontributin e dhënë në orën Letrare ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’. Më moton ‘’ 100.000 poetët për ndryshim‘’. Kastriot, 29 shtator 2017
 40. Unioni i Shkrimtarëve dhe Kritikëve Shqiptarë, Prishtinë-Kosovë. I ndan Mirënjohje Rudi Berishës, për pjesëmarrje në simpoziumin e 5-të ndërkombëtar ‘’ IDENTITETI EVROPIAN NË LETËRSI ‘’. Prishtinë, më 29 shtator 2017
 41. Republika e Kosovës, komuna Skenderaj. Shkolla F.M.U ‘’ Abedin Rexha ‘’, i ndan Mirënjohje Rudi Berishës, për pjesëmarrje në Orën e madhe Letrare me rastin e 10-të vjetorit të pavarësisë së Kosovës. Turiçec, 17 shkurt 2018
 42. Shoqata Kulturore Artistike ‘’ JEHONA SHQIPTARE’’, Tiranë. I ndan Rudi Berishës ‘’ Certifikatë Individuale nga ‘’ Jehona Shqiptare ‘’, me motivacion si bashkë-autorë i librit të I-rë, të titulluar ‘’ Antologjia Poetike kombëtare’’, i botuar nga ‘’ Jehona Shqiptare ‘’, Tiranë, 2018
 43. Ne konkursin Letrar e Poetik të Organizuar nga ‘’ Jehona Shqiptare ‘’, i ndahet vendi i Dytë Rudi Berishës për poezinë e lexuar dhe të vlerësuar nga juria në Orën Poetike-Letrare, Tiranë, 22 mars 2018
 44. Festivali ” Antologjia Poetike Kombëtare i Jehona Shqiptare ”, të Organizuar nga Shoqata Kulturore ” Jehona Shqiptare ”, në Tiranë, i ndahet Rudi Berishës Titulli Nderi. Prishtinë, 22 mars 2018
 45. Drejtoria e Kulturës Rinisë dhe Sportit. Me rastin e 23 prillit-Dita Botërore e Librit. I ndan Rudi Berishës: Mirënjohje për kontributin e dhënë në pasurimin e fondit librar në bibliotekën e Sh. F.M.U ,, Dr. Ibrahim Rugova ’’, në Obiliq dhe paraleles së ndarë në fshatin Mazgit i Ulët. Obiliq, 23 prill 2018
 46. Republika e Kosovës. Komuna Vushtrri. Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport. Me rastin e 23 prillit-Ditës Botërore të Librit Ndan Rudi Berishës: FALËNDERIM, për kontributin e dhënë në pasurimin e fondit librar në bibliotekën ,, Naim Frashëri ’’ në Vushtrri. Vushtrri, 23 prill 2018
 47. Shoqata e krijuesve, artistëve dhe letrarëve * Naim Frashëri *, i dhurohet Mirënjohje Rudi Berishës ‘’ Manifestimi * MALLI POETIK * (Edicioni- VII). Fushë-Kosovë-korrik, 2018
 48. Për nder te madhështisë se nëntorit, për nder të festës se flamurit, ditës me te bukur të Shqipërisë, UÇPMB, Zona Operative e Lluçanit (Brigada * 111 * Fatmir Ibishi), nderon me Mirënjohje Rudi Berishën ‘’ Për kontributin e dhënë në lartësimin e dëshmorëve në vargje, për Organizimin në kujtim të Heronjve të kombit, si dhe në kontributin e dhënë, si donator Të UÇPMB- së’’. Lluçan, 16 nëntor 2018
 49. Komuna e Malishevës-Drejtoria Komunale për Arsim dhe Edukim- Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport. Shoqata për kulturë dhe letërsi ‘’ Tafil Kelmendi’’. Në kuadër të shënimit të 70-vjetorit të lindjes se Prof. Tafil Kelmendit nderon me Mirënjohje, për kontributin e dhënë në pasurimin e bibliotekave të Komunës së Malishevës. Malishevë, 26 dhjetor 2018
 50. Shoqata Kulturore Artistike Jehona Shqiptare ‘‘, i dhurohet Rudi Berishës: ‘‘ Certifikatë Individuale Autorësie e Antologjisë Nr. 2 – e ‘‘Jehona shqiptare – 2019 ’’. Tiranë, 21. 03. 2019
 51. Shoqata Kulturore Artistike ‘‘ Trofe Nderi Artistik i Festivalit të Antologjisë Kombëtare e ‘‘ Jehonës Shqiptare ‘‘, 2019 -100 Vjetori i ‘‘ ATIT TË FLAMURIT TË KOMBIT SHQIPTAR ’’ Ismail Qemail Vlora. I ndahet Rudi Berishës: Titulli Poetik Kombëtar ‘‘ Ç A M Ë R I A ’’, 2019 ^ Tiranë, 21. 03. 2019
 52. Me rastin e 20-vjetorit të rënies se Antogona Fazliut, Familja e heroinës nderon me Mirënjohje Rudi Berishën ‘‘Për kontributin e dhënë ne realizimin e veprës me poezi nga grup autorësh ‘‘Bukuroshja e Lirisë ’’, Prishtinë, 30 maj 2019
 53. Komuna e Kastriotit (Obiliqit ), Drejtoria e kulturës, Rinisë dhe Sportit. Me rastin e 1 qershorit-Ditës Ndërkombëtare të fëmijëve. I ndan Mirënjohje Rudi Berishës ‘’ Për kontributin e dhënë në pasurimin e fondit librar në bibliotekën e SHFMU,, Ibrahim Rugova’’ në Obiliq dhe PNF në fshatin Mazgit I Ulët. Obiliq, 01 qershor 2019
 54. Festivali kombëtar i letërsisë dhe Ditët e Diasporës i ndan mirënjohje Rudi Berishës për pjesëmarrje në takimet letrare ,, Ditët e Diasporës’’, Podujevë, 22 gusht 2019
 55. Komuna e Kastriotit (Obiliqit ), Drejtoria e kulturës, Rinisë dhe Sportit ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’ 100-mijë poet për ndryshim i ndan Rudi Berishës Certifikatë për pjesëmarrje dhe kontributin e dhënë në orën Letrare ‘’ Vjeshta Poetike në Kastriot ‘’. Kastriot, 26 shtator 2019
 56. Shoqata Kulturore Artistike Jehona Shqiptare ‘‘, i ndahet Rudi Berishës: ‘‘ Certifikatë Individuale Autorësie e Antologjisë Nr. 3 –e ‘‘ Jehona shqiptare – 2020 ’’. Tiranë, 21. 03. 2020
 57. Shoqata Kulturore Artistike ‘‘ Trofe Nderi Artistik i Festivalit të Antologjisë Kombëtare e ‘‘ Jehonës Shqiptare ‘‘, 2020 – Rudi Berishës i dhurohet titulli’’ PENA E ARTË-2020’’, Tiranë, 21 mars 2020
 58. Shoqata Çamëria në Kosovë i ndan ‘’ Mirënjohje ’’ Rudi Berishës, për Kontribut Atdhetarë. Fushë-Kosovë, 25 shtator 2020
 59. Komuna e Kastriotit (Obiliqit ), Drejtoria e kulturës, Rinisë dhe Sportit ‘’ 100.000 poet për ndryshim-lexim Global, 2020 ‘’ i ndan Rudi Berishës Mirënjohje për pjesëmarrje dhe kontributin e dhënë në Orën Letrare ‘’ Poet për ndryshim ‘’. Kastriot, 26 shtator 2020
 60. Shoqata Guerile-Shtabi i parë Operativ i Ndanë dhe e nderon më Mirënjohje Rudi Berishën. E shpall ‘ Anëtar nderi i Gueriles. Besianë, 28 Nëntor 2020
 61. Flladi Poetik e nderon Rudi Berishën më CERTIFIKATË VLERËSIMI për arritjen, vlerën dhe lartësimin e vargjeve të tij. Tiranë, 01 dhjetor 2020
 62. Certifikatë kualifikimi dhe vendi i dytë i festivalit të Aktrimit të Rinisë edicioni 4 i titulluar “ Festivali i Aktrimit Jehon, Rinia Shqiptare Triumfon dhe i 100 vjetorit të Tiranës i jepet: Rudi Berishës “ Çmimi i dytë për Interpretimin më të Bukur të Kinematografik “ Tiranë, 08 dhjetor 2020
 63. Shoqata Kulturore Artistike Jehona Shqiptare
  “ Titull Vlerësimi LIDER NDERI ARTISTIK PËR VITIN 2020’’-Motivacioni: Për kontributin e dhënë ndaj Artit, Kulturës, Humanizmit të Çështjes Kombëtare për vitin 2020, Tiranë, 30 janar 2021
 64. ROYAL AWARDS (ÇMIMET MBRETËRORE)-Nderon Rudi Berishën Edukimi, paqe tek njerëzit në botë. ‘’ Ky çmim është për ata që kryejnë misionin e Mbretërisë së Kutai. Mulawarman dhe janë të mrekulluar në veprim real në fushat e arsimit dhe paqes ‘’. Më, 12 shkurt 2021
 65. Në konkursin virtual tek faqja Flladi Poetik, më poezinë kushtuar Pavarësisë së Kosovës Rudi Berisha Fiton Çmimin e parë. Dardani Antike ( Kosovë), 17 shkurt 2020
 66. Arsimi i paqes dhe botës njerëzore, duke dhuruar Certifikatë vlerësimi Rudi Berishës, duke vlerësuar se ka bërë vepra të mira në njerëzimin. Më, 02 mars 2021
 67. Shoqata Kulturore Artistike Jehona Shqiptare ‘‘, i ndahet Rudi Berishës: ‘‘ Certifikatë Individuale Autorësie e Antologjisë Nr. 4 –e ‘‘ Jehona shqiptare – 2020 ’’. Tiranë, 21. 03. 2021
 68. Diplomë vlerësimi ‘’ PENA E ARTË DRITËRO AGOLLI’’- I jepet Rudi Berishës. Motivacioni: Diplomë vlerësimi për nder të ‘’Rilindësit Prof. Dr. Dritëro Agolli‘’ të Festivalit të 4- I titulluar Antologjia Poetike Kombëtare Jehona Shqiptare. Tiranë, 21. 03. 2021
 69. Flladi Poetik, Vlorë-Albani, në konkursin kushtuar ‘’ 1 qershorit Ditës Botërore të fëmijëve ‘’, i ndahet: Rudi Berishës ‘’Çmimi i tretë ’’, për poezi. Më, 01 qershor 2021
 70. Flladi Poetik, Vlorë-Albani, në konkursit ‘’ Kushtuar dëshmorëve të kombit- Ditës se Dëshmorëve’’, i ndahet: Rudi Berishës ‘’ Diplomë Speciale ‘’, 21 maj 2021
 71. Klubi Letrar ‘’ ABC-ja- POETIKE’’, Shkup i ndan Rudi Berishës Mirënjohje për pjesëmarrje në Orën Poetike ‘’ Bllaca 99’’. Bllacë, 05 qershor 2021
 72. Flladi Poetik, më poezinë kushtuar Dritëro Agollit ( Në krahë të mbajnë krushqit) me poet Rudi Berisha nderohet Certifikatë Evaluation. Valona-Vlorë, Albania-Shqipëri, 2021
 73. Republika e Kosovës. Komuna e Klinës. Shkolla fillore e mesme e ulët ‘’ Ali Krasniqi ‘’, në Ujmirë-Klinë i ndan Mirënjohje Rudi Berishës. ‘’ Për kontributin e dhënë në pasurimin e Bibliotekës s’ Shkollës Fillore e Mesme e Ulët ‘’ Ali Krasniqi ‘’, Ujmirë-Klinë’’. Ujmirë-Klinë, 17 qershor 2021
 74. FORUMI LETRAR BOTËROR PËR PAQE DHE TË DREJTAT E NJERIUT. Kjo dëshmon se ka rënë dakord me sukses me Besë-Lidhjen e miratuar nga “Forumi Letrar Woeld për Paqen dhe të Drejtat e Njeriut-WLEPH” përveç Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara (SDGs) dhe Qëllimeve të WLFPH. Në krijimin e ndërgjegjësimit për të promovuar stabilitetin global, ekonomik dhe politik përmes promovimit të vlerave morale të anasjelltas, tolerancës, edukimit, edukimit të harmonisë së pafesë, vendosjes së kulturës së paqes dhe sigurisë dhe të gjithë Qëllimeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm në të gjithë botën, dhe për këtë arsye jepet dhe statusi si: -AMBASADOR NDËRKOMBËTAR I PAQES – RUDI BERISHËS.
 75. Qendra Kombëtare e Poeteve, Shkrimtareve dhe Artistëve ‘’ Gjakova’’. Drejtoria për Kulturë, Rini dhe Sport i ndanë: Rudi Berishës – Falënderim – Për pjesëmarrje në ‘’ Festivalin Mbarëkombëtar të Poezisë ’’. Gjakovë, 14 qershor 2021
 76. Shoqatës e Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë në Suedi “Papa Klementi XI Albani. Me rastin e kremtimit të dhjetëvjetorit të Shoqatës së Shkrimtarëve dhe artistëve shqiptarë ‘’ Papa Klementi XI Albani’’, Suedi i jepet: Mirënjohje Rudi Berishës – Për pjesëmarrje në përurimin e librit ‘’ Thesar kombëtar i Mërgatës shqiptare në Suedi 11’’ dhe mbështetës i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë ‘’ “Papa Klementi XI Albani’’, Suedi. Më, 12 / 08 / 2021
 77. UNIONI I SHKRIMTARËVE DHE KRITIKËVE SHQIPTARË ” USHKSH ” i ndanë: Rudi Berishës – MIRËNJOHJE – Për pjesëmarrje në Manifestimin ‘’ 7 Shtatori’’ dhe kontributin e dhënë për letërsinë shqiptare. Prishtinë, 07 . 08. 2021
  -Rruga ime vazhdon…

Burimi/Facebook

Skender Lazaj – TE RREMBEU NËPËR NATË

No Comments Argëtim Letersi

Ti vjen e rrëmbyer,si era e një shqote
Shpërthen, porta, penxhere, kanatë
Ndjejë kraharorit krahët e zogjve
Dhe sqepin e tyre n’zemër si shpatë.

Qerpikët e ngrirë si heshta antike
Roje e syve mbyllur në kafaz
Kur pastaj një buzëqeshje të binte
Një dhimbje e ëmbël vinte më pas.

Për të hyrë s’të duhej asnjë shpikje
(Kodet e zemrës veç ti i kishe hak)
Të lutesha kur si një ëndërr ikje
-Të lutem mos ik, rri dhe pak:-

Hareshëm zgjohem sakaq
Ti pëkëdhel paksa flokët e artë
Ah kjo ëndërr më koriti paq
Erdhi të rrëmbeu nëpër natë !

Skender Lazaj Trebeshina
13 Shtator 2021 Bs It

Ardiana Dhimiter Mitrushi –

No Comments Argëtim Letersi

Kujtimet e fëminisë jam sa të bukura, por aq të brishta… Ah!… sikur njeriu të dinte gjithshka çfarë e pret dhe do të kalojë në jetë, por a do të kish aventurë, a do të kish përpjekje, përplasje, dyshime, anonime, apo mizanskena që prisnin … Por nuk di pse akoma e ndjej pafajësinë e jetës, nuk e di pse nuk mund t’a ndëshkoj atë… Çdo ditë sjell një shok P-jo që stis shoqen J-po të interpretojnë komedinë e rradhës… Le ti kene keto aktrime jetike, pasi jeta jemi ne qe dime te duame, por te na duan … Sot pikerisht kjo foto më solli gjithë këtë përballje dhe dyndje mendimesh …
Këtu kamë dalë në kopësht për festën e nji Qershorit, festa e fëmijëve. Kjo foto është fotografuar nga një reporter i revistës Ylli dhe u publikua më 06 Qershor 1972, nga e cila unë ruaj edhe këtë foto. 🥰🥰🥰
E strukur brenda fotos, atje ku ti nuk dukesh…, je ti Nan’…
Një foto e vogël, e cila mban brenda saj,
Ardianën e vogël. Kjo foto sa e thjeshtë n’ pamje, aq histori ka brenda.
Interesante, një ëndërr e madhe që strukej brenda shpirtit të saj.
Sa dëshirë do t’ kishte të bëhej aktore, sa ëndërr e madhe do t’ ishte të bëhej këngëtare… Brenda saj qëndronte gjithmon’ një melodi, një poezi që e recitonte shpesh nëpër shtëpi. Ajo shpesh herë kur këndonte spektator kish’ veten, kish’ ëndrrën e saj.
Për çudi dhe, si për dreq më shumë i shtohej dashuria, edhe pse vitet iknin tutje. Kjo foto më solli në kujtesë vargjet e brishta që m’ renditeshin si thërrime n’ shpirtin tim. Ashtu fshehurazi ndigjojnte çdo këngë, por ishte e etur për ti mësuar edhe në gjuhët e huaja. Por, vajza e vogël dëshironte t’ vazhdonte shkollën e duhur të artit.
Ajo e mendonte pambarimisht këtë gjë, edhe pse ajo vazhdonte shkollën në një fushë tjetër. Askush nuk i’a ndigjoj thirrjen e shpirtit të saj. Dëshira e saj nuk ju lexua kurrë, i mungonte
një gjë e madhe, por nuk e di pse?!…
Ajo fjalën nënë e kërkonte, e kërkonte n’ çdo milimetër të ajrit t’ saj.
Ëndërronte t’ia thosh’ dëshirën nënës, atë të shpirtit të saj, edhe pse nuk e dinte se kush. Fjala desh’ t’i fluturonte, t’i rëmbente dëshirën e saj, t’ia thoshte vetëm njëherë të vetme, ajo që unë e di se kush, ajo është një artiste, është e madhërishme.
Ajo është diku dhethith ajrin që thith edhe unë, pasi drama e saj jam unë. Eh!…, kjo foto e vogël sa shumë më shqetësoi…, më emocionoi…, por…,
kurrë nuk më rrëzoi…
Ah!…, sa e vështirë është të thuash fjalën nënë, po aq e vështirë të jesh edhe nënë. Unë sot po i drejtohem
kësaj fotoje, me fortësinë e zemrës time, me ëndrrën që m’u shkërmoq gjatë rrugës, dhe kjo jo për çështje biografie, por për një dramë që ende nuk është shkruar.
Një dramë që mund t’a aktroje vetëm ti, nëna ime. Me lotët që do të më rridhnin nga lumturia e interpretimit, do të thurrja ëndrrën time, ndoshta në thinjat e argjendëta do të shihja historinë time dhe, do të përulesha përpara shkëlqimit brilant…
Sot, ëndërra u flak tutje dhe, nuk e di cilën të zgjedh, ëndrrën në vazhdim, apo nënën që më fali talentin dhe ëndrrën… Unë e di mirë që njërën e humba, por nënën nuk do t’a humbas më kurrë. Unë nuk e di ku apo se kur…
Por ama, unë shumë mirë e di se kush…
Tani që shkruaj poezi, po të drejtohem ty vajza e vogël në foto, po, poty Ardiana Dhimitër Mitrushi;
Larg vendit tim atdheut, atje larg shumë larg në atdheun tim të dytë po shkruaj poezi dhe, do të shkruaj pafund.
Unë do të dëshiroja që çdo varg timin, t’i lexonte edhe nëna ime dhe, nëse do t’a kisha përballë, ja si kjo foto këtu pranë, do të desha që të dëgjonte, të lexonte, të shihte njëherë të vetme fjalën, më fal…
Sa mall!…, sa dashuri…, sa lot…, sa dhimbje në pafundësi, është derdhur dhimbja e shpirtit tim…
Unë mbetem me shpresën, se një ditë do të më shohësh,por tashmë e rritur, e thjeshtë, artiste në shpirt, mbase do
të ishe krenare. Dhe, pikërisht atëherë do të fluturoja nga gëzimi ashtu si në këtë foto.
Sa desha të të thërrisja sikur edhe njëherë, Nanë…
Dhe, as në ëndërr mos më braktis…
Ardiana Dhimitër Mitrushi 07/09/2021…
(Një pjesë e vogël e romanit tim,
e libretit tim).

Burimi/Facebook

Musa Krasniqi – SHQIPONJA PËRBALLË ARMIQËVE

No Comments Argëtim Letersi

Atje u hap një konsullatë
N’tokën time n’veri lartë
nga dy gjakpirësit e gjakut tim
Si sme doli zot asnjë trim
Të thot ndal Vuçiç e Erdogan
Tokat shqiptare n’Sanxhak janë
Ata njerëz gjak shqiptari kanë

Vuçiç Erdogan serb e turq
për njerëzit e mi jeni ujq
Shkollat shqipe ua keni mbyllur
Shqiptarinë për tua shkyçur
Trup e gjuhë ua keni dhunuar
Me xhami i keni mashtruar
T’mos i thonë vetit shqiptarë
T’harrojnë t’vetën farë

Erdogan more pasha
S’befason që je me shka
Me urrejte sa më ska
5 shekuj gjuhën ma ndalove
Fuqinë time ma dobësove
T’mbrohem ma pamundësove
Sllav e grek i trimërove
Gjaku im rrjedhi lum
Trupi im u copëtua shumë

Ti Turqinë s’ke ndryshuar
Gjithmonë më ke dëmtuar
Ke 7 mil shqiptarë pa gjuhë t’vet
E këtu asnjë turk e fakultet
Erdogan more sulltan
Mllefi im shpërthen “vullkan”
Një Skenderbe që smud ta lindë
Popullin tim Ai ta bindë
T’ringjallë n’Lezhë Beslidhjen
Mua Shqiponjës t’ma heç dhembjen

P.S.
Sa gjakosjet, sa humbjet, sa kurthat e sa përqarjet i patem prej armiqeve e kurrë su mbushem mend !
Musa Krasniqi
05.09.2021

Skender Lazaj – MALL I PASHUAR E DHIMBJE E PERBOTSHME

No Comments Argëtim Letersi

Dikur ecja me shpejtësinë e dritës
të derdhesha në krahët e hapur
tash mezi eci, askush s’më priste
dhe dryni i derës, bllok-un kish shpallur

Një tufë lulesh (rit i zakonshëm)
peshon sa një Mal i rëndë, i rëndë
Një dhimbje e një mall i përbotshëm
sa s’di se si qëndroja më këmbë.

Një zë hyjnor prej mermerit vinte
dhe gjoksin më përshkonte tej e tej
lotët, një dorë e padukshme mi fshinte
në shpirtin tim, shpirtin e tyre ndjejë.

Iki me lamtumirën e kobshme
iki dhe hije i bëj hijes
Në të gjallë s’u ç’mallëm sa duhej
tani krrusem nga pesha e dhimbjes.

Skender Lazaj

Dalan Luzaj – PANORAME NGA VLORA.

No Comments Argëtim Letersi

Per besim, kam Zotin,me tej shkollen.
Dashuria ,prijsja e planetit.
Asnje s’e di sa larg e kam Vloren.
Gjumin ne Kanine,ne ballkon nga deti.

Behen palmat re dhe levizin.
Me e bukura dashuri eshte mengjesi.
Tej pulebardhat kaltersite qendisin.
Zjarr dielli detar,blun’e thelle e ndezi.

Vlores se fresket kurohet te nxehtit.
Thithin mushkrite blu dhe kaltersi.
I djegin vajzat syte, jo rera e detit.
Pijet cokollata me buze dhe me sy.

Trupit ,cdo pike uji eshte nje sfere diell,
shpejton renien per tu bere rere.
Uji shkon ne det,diellit ne qiell,
Kthehet cokollat trupit per tu bere.

Rreshqet perendimit buzembremja e kalter.
Mos ja ndrysho ngjyren deteve pa rryme!.
Urdhero farin te shkrepi flatrat!
Te veshtrojne detin nen far,kur mer fryme.

Shkon zeri i farit,gjer te port’e gurte.
Care ka dallget duke thene:Kujdes!
Ndjej nje dore shpirti,kur me flet urte,
fati cohet heret,asnje s’di te pres.

Lagjes detare,tej ne Ujin e Ftohte,
qiellin vala e pastron me kreher.
Djemte,vajzat i derdhin ne gote.
Me krah ky musht djemte i ka bere.

Hapur dyer,dritare,te hyjne detet brenda,
te mbushen dhomezat e etura ne mushkri.
Njezete vjece me te reja i ben zemrat.
Pleqte ne kalendar,djem ne dashuri.

Te bindur detet,brenda njeri-tjetrit,
hyjne e dalin portave neper shqote.
Jane binjak,por ndare i kane shtretrit,
Nje ne Pashaliman,tjetri ne Triport.

Ndizen pulebardhat mbi blun’e thelle,
fushes pjellore rendin per ushqim.
Lahen,pastrohen si copeza diell.
Zgavrave shkembore fikin cdo perendim.

Adresa ime eshte: Kanine-Vlore.
Qindra shekuj buzet Kaninen po pijne.
Gishtat,qe mbire kane ne dore,
firmosin A. D.N,Laburatorit ne Kanine.

Dalan Luzaj.

Burimi/Facebook

Ardiana Dhimitër Mitrushi – Bota dhe majmuni njeri…

No Comments Argëtim Letersi

Të studiova kaq shumë, moj kokë,
po lexoj e lexoj, akoma për çudi…
Librave nuk rreshtnin lumenjtë,
kokat moderne, lakuriq si un’ ‘e ti…

Dua të t’ lexoj sytë në humnerë,
nën librat e tua, ulur nxënë të ri…
Pyes veten kush të polli vallë,
libri mua, a’teoria majmuni njeri?!…

Hulumtova dhe grumbullova,
kockat, bashkë shkruan paditë…
Sot hesht ti sozia ime pa prova,
n’duart kokën, pluhuri historitë…
Ardiana Dhimitër Mitrushi 02/09/2021…

Shënime nga Ndue Lleshaj, kushtuar librit “VEZULLIME”

No Comments Argëtim Letersi

Nga Petrit Aliaj
Shënime nga Ndue Lleshaj, kushtuar librit “VEZULLIME””
me autor mësuesin pasionant, kritikun e përkushtuar, të dashur, e të sertë, lëvrues i artit të të shkruarit, gjurmëlënës në “LSHASHI”, dhe kontribues i gjuhës së njëhësuar shqipe, prof. Ndue SHabaku.
Më hipi në kokë ta shkruaj, ngaqë më duhet, patjetër, ta laj ndërgjegjen prej shkarjes së gjykimit tim. Kjo më erdhi që në faqen e parë, madje, që në rreshtin e parë të parathënies për librin “Vezullime”, me autor Ndue Shabakun, ku redaktori Gjergj Nikolla shkruante: “…, lexuesi ka në dorë një libër të rrallë me kritikë letrare.” Pikërisht këtu m’u ngrehën turinjtë përpjetë. Nuk i shtrëmbërova për profesorin e pasionuar, studiuesin e mirënjohur të gjuhës e letërsisë shqipe, për rrëfimtarin fjalëmbël e mendjenditur, për vlerësuesin e pagabuar, autorin e librit “Vezullime”, zotni Ndue Shabaku, por prej lëvdatës së lëshuar pa kursim nga redaktori Gjergj Nikolla. E paragjykova sapo e lexova togfjalëshin “libër të rrallë”. M’u ngul në mendje. Mendova se ai nuk ka nevojë për mbivlerësim. Dhe …, në pak sekonda, këtë person solla në kujtesë. M’u bë se më erdhi para sysh i tëri miku im Ndue Shabaku. Mik i rrallë. Mik që ma kishte ënda të kaloja kohë sa më të gjatë me të, i sigurtë se do të përfitoja nga ai, ndaj, duke menduar se lëvdata e tepruar e dëmton madhështinë e personalitetit të tij e një si trishtim ma përshkoi shtatin.
Me gjithë respektin për redaktorin Gjergj Nikolla, jo nga njohja e drejtëpërdrejtë me të, por nga lexuesit e të njohurit e tij, përkohësisht, e shkëputa leximin në parathënien e titulluar “Një libër për librat” dhe, si fluturakët që në ikje e sipër ndalojnë e kundrojnë ku të gjejnë ndonjë majë të përshtatshme, zura të shfletoja librin. Çuditërisht, kudo që e ndala shikimin, u ndesha me shprehje të bukura që m’i shembën mendimet e liga. S’prita t’i shkoja në fund. Iu ktheva parathënies. Teksa lexoja, vetiu, e tunda kokën sa majtas djathtas. Nuk e prisja të bija kaq shpejt në kontraditë me veten. Megjithatë, përsëri po më bëhej se njëfarë teprimi e përshkonte tërë parathënien. Ta shohim, i thashë vetes, e u ngula në libër.
U dorëzova shpejt. Ra çdo mosbesim apo keqkuptim se recensuesi i librit “Vezullime”, jo më kot, i kishte vënë titullin mjaft të gjetur parathënies, “Një libër për librat”, por e kishte studiuar me shumë vemendje. Në të nuk kishte bërë ndonjë mbivlerësim apo shprehur ndonjë fryrje. Parathënia është një shtjellim mjeshtror rreth një libri vërtet ndryshe. Poeti i talentuar Gjergj Nikolla e ka pasqyruar tërë përkujdesjen e autorit të librit, për t’i nxitur artshkruesit e për ta bërë me mjeshtri kritikën sa më të kapshme. Ka nxjerrë në dritë autoritetin e tij si studiues, zemërgjërësinë e tij për ta ndarë me autorin mendimin kritik, duke e quajtur edhe vetë një portë që mirëpret këdo … dhe në këtë përfundim ka arritur në bazë të një analize të hollësishme. Ta mbështesja redaktorin, do të kisha dëshirë, por ai e ka analizuar tërësisht e mjeshtrisht. Përpara lexuesit ka zbuluar një galeri të pasur mendimesh e gjykimesh të shprehura bukur ashtu siç qëndiset një gjerdan me gurë xhevahiri.
I lakmova ata gurë e, pikërisht në gjetjen e grumbullimin e tyre, më lindi dëshira dhe mora guximin të shkruaja për librin “Vezullime” me autor Ndue Shabakun.
Ajo që nuk mund ta lë pa e cekur, edhe se është trajtuar shumë mirë nga recensuesi në parathënie, është koncepti i trajtimit ndryshe të një libri me karakter kritik, gjë që me kandarin tim e vlerësova shumë. Trajtimi në këtë libër i disa çeshtjeve prej një pjese krijuesish të panjohur e nga të tjerë të lënë prej kohësh në harresë, autori me dashamirësi ua kujton duke i trajtuar thjesht, bukur e në përputhje me njohuritë shkencore.
Profesori i pasionuar ka ndjekur disa krijimtari artistike, nga më të ndryshmet, duke i bërë ball e reflektuar saktësisht e qartësisht si kritik i sprovuar. Patjetër që jo çdo krijim e meriton të quhet i tillë, por prof. Shabaku, si kritik letrar, është aq i kujdesshëm, sa të mos përdorë hanxharin e prerjes së kokës për asnjërin, por melhemin e kurimit për këdo. Për t’u ardhur në ndihmë, jo vetëm lexuesve e komentuesve të gjithfarëllojtë, por edhe poetëve, sidomos, atyre me njohuri disi të cunguara, autori i “Vezullime”, me një bujari e dashamirësi të pazakontë për këdo, ka lëshuar një tufë drite mbi paqartësitë e mundshme. Atë dritë e përcjellin xhevahiret e shprehjeve të autorit, herë të sajuara nga vepra ku gjejmë kritikat e shumta të gjitha me kripën e duhur, herë të mbledhura nëpër veprat që analizon.
Duke lëshuar dritën edhe në fjalën “muzë”, shpesh të përdorur pa vend apo të lëshuar në tym, autori sqaron prejardhjen dhe domethënien e saj. Kjo i paraprin qartësimit të termit “poezi” gjë që krijuesit të ri i nevoitet të ketë parasysh se ka të bëj me krijimin, mënyrën e lindjes së saj, të shpërndarjes dhe perfeksionimit të vazhdueshëm të kësaj të fundit, e cila ia dorëzon krijimtarinë vlerësuesit të vërtetë, lexuesit. Çështjen “Fakti dhe imazhi artistik”, autori e sjell si domosdoshmëri për t’u kuptuar se nga të rinj të talentuar, duhet të krenohemi, madje, edhe të mësojmë…Trajtimet e disa çeshtjeve të tilla, të cilat redaktori i ka quajtur “minileksione”, për mua edhe se të shtrydhura mirë, të përmbledhta, të thukëta për lexuesin e çdo niveli, më ngjajnë leksione të mirëfillta e fort të goditura. Autori i “Vezullime”, profesor Ndue Shabaku, përmes tyre shpalos njohuritë duke treguar zemërgjerësinë e tij për t’u futur në thelbin e problemeve a ideve që nxirren nga krijuesit në veprat e tyre. Shkurt, secila prej tyre, shërben si mjet konkretizues në shërbim të ballafaqimit autor – vepër – lexues.
Shtjellimet në formë leksionesh, në librin “Vezullime”, vijnë si dielli në të zbardhur për të shquar gjithçka shikohet në çdo recension të tij. Kështu, duke analizuar krijimtarinë e poetit Skënder Braka, me poezinë e titulluar “Përtej ëndrrës së Minervës”, autori Shabaku nxjerr problemet e lindura e kundërveprimet shoqërore. Gërmon dhe zbulon se nga etimologjia dhe kuptimi që nga antikiteti, për të dalë në përfundimin se Minerva, është gjetje, ngaqë ky emër është simboli i gruas intelegjente.
Kritika e prof. Shabakut vjen dashamirëse si përkujdesje për ta konkretizuar atë që e sjell në formë teorie edhe në ciklin “Bernuda”, ku në titullin shumë kuptimor veçon nuancën, vela në formë trekëndëshe, krahasimi i trekëndëshit të detit Greqi – Itali – Shqipëri, i cili në dy anë ka zot e në anën nga Shqipëria, për fat të keq, ende nuk ka. Mesazh kuptimplotë se cënimi i bregdetit tonë ka trofe eshtrat e lëna, vjen i fuqishëm e aktual nga poeti dhe me vlera të shtuara vjen edhe nga recensuesi. Me anën e këtyre analizave trajtuar me finesë si “leksionin” nga autori i “Vezullime” vlen për autorin e poezisë (Gjergj Nikolla), sepse nxit lexuesin të përpiqet ta gjejë e t’i lexojë këto krijimtari, tani me një kureshtje të shtuar.
Teksa flet për poezinë dhe publikimin e saj, prof. Shabaku, vë pikën mbi “i” duke kategozizuar autorët e shkrimeve. Ai ia vë në dukje grupet të poetëve që rendin pas manisë së vargëzimit të pandërprerë, pa u kujdesur për cilësinë, për idetë e tematikat e përafërta, për mangësitë gjuhësore si dhe vlerësimet e tyre nga rethana simpatie apo miqësie si antivlera. Në grupin tjetër autori rendit krijime nga persona ambiciozë me stil të përfeksionuar, duke krijuar filozofinë e artit të fjalës. Autori i inkurajon të dya këto kategori për vetë larminë e lexuesve, por edhe nxit që lexuesit në kritikat e tyre, për hir të artit, të mos mbeten robër të ndjenjave të miqësisë.
Prof. Shabaku ndalet edhe mbi etikën e shkrimtarit, duke e orientuar krijuesin drejt një çlirimi shpirtëror. Këtu thekson se autori duhet të jetë i çliruar nga pesha e vlerave artistike, të shkruara nëpër rrugën e gjatë të artit. T’i shërbejë lexuesit. Jo art për t’u pasuruar (duke rendur drejt sasisë). E këshillon dhe ngulmon në domosdoshmërinë e respektit për lexuesin e kolegun, e do atë pa kompleks ideologjik dhe, së fundi, t’i ruhet korit të lëvdatave. Të gjitha këto janë trajtuar në mënyrë mjaft tërheqëse dhe shumë dashamirëse, ku, përmes thënieve të goditura, del në dritë e veçanta e këtij libri.
Mendoj dhe besoj se, jo vetëm për ato poetë a shkrimtarë të rinj, por dhe për shkrimtarë e poetë me eksperiencë, drita e lëshuar përmes këtij libri, si vetëtimë në netët me re, ku udhëtarit i jepet mundësia të përkujdeset e ta fiksojë shtegun ku do të hedhë hapin, për të mos rënë në greminë në anërrugët e maskuara nga terri, janë lëshuar me vend.
Autori i librit, bazuar në njohuritë e tij të plota e të thella, trajton me autoritet, shkurt e qartë konceptin që mbart poeti e shkrimtari në lidhje me lëvrimin e gjuhës në kërkim të zbulimit të fshehtësive të thesarit të saj, bazuar te fjala me nuancat kuptimore me gjuhë të stisur, me kuptim dytësor të fjalës, për të arritur majat e bukurisë së të shprehurit. Shkrimtari e poeti, sqaron autori në librin e tij “Vezullime”, duke dhënë së pari shembullin e vet, duhet të përdorin e lëvrojnë gjuhën letrare formuar si rezultat i bashkëpunimit të dy dialekteve kryesore.
Në librër kritika e Shabakut nuk vjen si buqeta lulesh të blera tek luleshitësit, për t’u bërë qejfin autorëve. Ajo vjen e rrafshët e ëmbël, tërheqëse, bindëse, aq sa të bën të motivohesh prej tij. Nuk ka vend të marrësh të gjitha shkrimet, (parathëniet kushtuar poetëve apo shkrimtarëve me apo pa eksperiencën e mjaftueshme) për të konkretizuar atë që trajton në udhërrëfimet teorike, parathëniet a recensat. Në secilën gjen krahasime të bukura, thënie të përshtatshme, vargje të spikatura, nxjerrë nga përmbledhjet me poezi, të sjella enkas për të konkretizuar atë që shpreh autori.
Në parathënien e prof. Ndue Shabaku kushtuar antologjisë “Pesë degë trungun thërrasin”, përcillet me tone të larta, ashtu siç e ka shprehur secili autor në poezinë e tij, dhimbja për fatet e kombit. Për ta shprehur këtë, kritiku thekson, … në simbolikën e pikave të lotit dhe të pikave të gjakut, shprehje që të mbetet në mendje. Me këtë ndjesi e me një forcë në rritje në të njejtën parathënie shkruan: “Regëtimat e zemrave të tyre, … që shkakton largësia, travajet e zezonës jetë…” Shprehje të tilla të forta lexuesi i këtij libri i gjen edhe në krijimtarinë poetike të potit Skënder Braka. Ja njëra prej tyre: “… u ngjan kujtimeve të bukura të një ekskursionisti, me trastën e letrave mbi kurriz që është duke eksploruar kozmosin e shpirtit për të arritur në përfundim …”. Nuk besoj se ndonjë lexues, pasi ta kekë lexuar këtë krahasim të shprehur aq bukur, të mos bëjë përpjekjet gjer dhe të mundimshme për ta gjetur bukurinë e poezive të atij libri me plot besim se do të shijojë ëmbëlsinë e frutave të pjekur mirë e jo të përzhitur nga flakët e kashtës, si jo rrallë.
Ai e josh lexuesin duke ia reklamuar bukurinë e poezive që përmban libri me dëshirat e shpresat ëmbëlake, por edhe për pasqyrimin real, reliev i trishtë në rrëpirat e honet në të cilat rrokulliset pa mëshirë fati i njeriut.
Gjithçka që autori i librit Vezullime, i thotë lexuesit, e bën me qëllimin e mirë për ta nxitur atë, duke e drejtuar kah shija e poezisë. I sjell në kujtesë poetit apo shkrimtarit që të qëndrojnë larg zhargonit adoleshentesk, fjalorit të rrugës, etj. Poetin apo shkrimtarin e koncepton në përpjekje të pandërprera për ta lëvruar zellshëm gjuhën shqipe, duke e kanalizuar në dy plane. Në atë individual ku recensuesi përdor krahasimin fat i ngjashëm me akrepat e ndryshkur të orës me fushë të brejtur, dhe në planin shoqëror ku e parapërgatit lexuesin se në poezitë e poetit do të gjejë në heroin e tij barrët e rënda shoqërore të gjitha plagët e rënda që realiteti hap, shkruan duke vlerësuar poetin Braka.
E veçantë është se autori Ndue Shabaku nuk shfaqet si sehirxhi që e shikon ndeshjen nga televizori. Ai të bind se jo vetëm ka hyrë në “stadium” për ta ndjekur drejtpërdrejt, por është aktivizuar në lojë. Me këtë e bën lexuesin ta besojë e të kërkojë edhe ai, ta gjej këtë vëllim poetik, për ta shijuar drejtpërdrejt.
Për vëllimin poetik “Ligjërime”, të autorit Gjokë Beci, prof. Shabaku, në tërë reflektimin shpreh mbivlera. Besoj, ligjërohet kjo që në rreshtin e parë ku e portretizon përmes retorikës: “Burrë i mençur në ligjërim, apo poeti që shkrihet natyrshëm me lexuesin?!” E, diku më poshtë, për vargun e poetit Beci shkruan: “Një varg që e shohim të udhëtojë në mes epizmit historik dhe dhimbjeve njerëzore, mes dritës dhe verbimit prej saj, mes hapave gjigantë të predikuar, dhe hapave prapa të bëra në shekullin memec”. Ky është Gjokë Beci, i rrallë e i lavdishëm, ndaj autori i Vezullime, është shprehur me superlativa në gjithë analizën kritike.
Në recensën e shkruar nga autori i Vezullime për librin “Malli i ka rrënjët larg” të autorit Tonin Nikolli, lexuesi, do të kuriozohet nën trokitjen e lehtë e hapa të padukshëm të epizmit të sofistikuar merr udhë, nervi i jetës tek poezia … Heroi, ndriçon recensuesi, ka kostumin e gërshetuar lirik dhe epik. Autori nxjer në pah vlerat e shumta të poezisë së Tonin Nilollit, duke theksuar që …me mjeshtri të madhe poeti vihet në rolin e mjekut përmes imazheve të gjelbërta që dërgojnë puthje, ledhatime, përkëdhelje.
Pa përmendur se te cili shkrim i librit Vezullime, për cilin autor a në cilën kritikë i veçova ca nga shprehjet që jo vetëm më bënë për vete, por që e pasqyrojnë botën e madhe të brendshme prej artisti të fjalës së shkruar të autorit Ndue Shabaku, ca pjesë të vockla nga të shumtat shprehje kuptimplote, me respekt e dashuri me të cilat e ka trajtuar palcën e kritikës, s’më rrihet pa i veçuar pak prej tyre.
Një poeti të zëshëm: “Varfëria në shpirtin e poetit ka mbaruar dhe pasurinë e ka përkthyer në vagje”. Poetes me të cilën e ka njohjen vetëm virtualisht i jep atë që i takon: “… jam ndaluar me shumë entuziazëm në krijime të tilla si këto të krijuara nga ju”. Një poeti me shumë përvojë: “… poeti shpotit bukur e demaskon ashpër veset që kanë ngritur krye e manifestojnë në shoqëri elementet karakteristike negative” apo “… poezia çliron panoramën e shpirtit …” Në vlerësim të një poeti mjaft cilësor autori Shabaku shkruan: “Nga flakatymi i zhuritjes së truallit tonë dhe nga flakatymi i mishit të njeriut që digjet, nga hiri i shpirtit të përvuajtur të tij të ringjallet”. Një poeteje me varg të konsoliduar: “Një varg i lirë, shumë herë i thyer, i çliruar nga konturet e kanonet e tradicionalizmit, i thjeshtë dhe komunikues”. Një poeti me krijimtari të bollshme: “… autori ka kaluar në sitë lotin e shndërruar nga gjendje e lagët në hirin e thatë dhe mbi të ngelet dhimbje, ngelet dëshpërim, ngelet…” Ai ka ditur të lëshojë dritë mbi metrikën e përdorur nga autori e nuk le pa sjellë nga një “majë luge” me ëmbëlsinë e vargut të tij. Autori i kujton lexuesit se, duke lexuar këtë libër, ka për t’u ndeshur me efikasitetin e games së figurave letrare e sintaktikore pa e harruar neologjizmin si tipar që përshkon gjithë vëllimet e tij. Për një tjetër autor potencial i drejtohet lexuesit se duke lexuar vargjet e këtij vëllimi do të ndjehet në aromën e këndëshme të një buqete me lule të freskëta.
Ama, nuk i mungon edhe ky reflektim: “…mund t’i publikojmë t’i lexojmë, por vlerat lënë për të dëshiruar …” pa harruar të bëjë edhe inkurajimin e duhur, “… gjendem më ngushtë kur më kërkojnë të bëj komplimente, ndaj në mënyrën më të thjeshtë dëshiroj shumë t’iu përcjell maksimumin e mirënjohjes …”
Profesori i pasionuar e kritiku i përkushtuar, i dashur e i sertë thekson se krijuesit i cili rri ditë natë me bllok në dorë që ngrihen nga krevati për të shënuar, një fjalë, një mendim, një ide… i takojnë të gjitha meritat dhe i përkushtohet fort në këtë libër. Kjo bëhet më bindëse në parathënien e një poetje të re ku shpreh me çiltërsi këtë zemërgjërësi: “Dëshira ime është që të njihem me sa më shumë autorë dhe me sa më shumë krijues. Krijuesit gëzojnë respektin tim pa rezervë”.
Ama, asnjëra nga veprat e shkruara që nga mesazhet në internet gjer te shkrimet e botuara (libër, gazetë etj.) nuk marrin asnjë vlerë pa kritikën e shëndoshë që luan rolin e pasqyrës për veprën letrare. Ai kërkon shërimin e saj, aftësimin e përkushtimin.
Unë, si njëri nga lexuesit e këtij libri, e them me plot gojën se është fat i çdo krijuesi që, për ta rehatuar shpirtin e vet, ta çojë librin e tij në dorën e një mjeshtri si ju, gjuhëtar, artist i fjalës së shkruar, i nderuari Ndue Shabaku. Nga dora juaj libri nuk njolloset, por kurohet e merr vlerat e merituara. Si një person me dije të thella e mësues me dashuri e pasion pa kufi, prof. Shabaku i vjen në ndihmë lexuesit duke e mundësuar të gjejë shijen e kërkuar dhe ia evidencon aq sa duhet nga vepra që merr në dorë, pa ia shuar kureshtjen, por, përkundrazi, duke ia nxitur atë.
Përfundimisht, u pa puna. Kritikën e pabazuar e fort të nxituar, sapo lexova rrjeshtin e parë të parathënies së këtij libri, në adresë të redaktorit Gjergj Nilolla, më duhet ta kthej në falënderim për punën e shkëlqyer që ka bërë për Vezullime, këtij libri me vlera të rralla.

Burimi/Facebook

Rudi Berisha – SHPIRTI NË TY ME MBET PËRJETËSISHT NËNË SHQIPËRI

No Comments Argëtim Letersi

Rrugët i kaloj unë i heshtur përditë
Afër atyre maleve e Bjeshkëve të larta
Ku rrënjët i kanë të ujitura më gjak Trimash
Me gjakun e grave e burrave Dëshmorë.

Eci përditë nëpër Brigje e shtigje te Atdheut
Aty tek një lis janë të varura rrobat me gjak
Një ish luftëtar i rënë dëshmor i kishte lënë aty
Ato rroba janë e Amaneti dhe e vërteta për shqiptar.

Po udhëtoja nëpër fushat e bukura të Mëmëdheut
Aty unë shoh varre të burrave e grave te shqiptarëve
E kujtoj luftën dhe lavdinë e betejave për çlirim
Për liri e Ribashkim të Nënë Shqipërisë Natyrale.

Sot drita e diellit nga disa është mjegulluar shumë
Të vërtetën mundohen të kthejnë në pluhur harrese
Por rrobat e shpura nga plumbat e të pikura me gjak
Janë e vërteta për tokën e Mëmëdheut tonë Shqipëri.

Aty ku dielli me ngrohë shpirtin tim të ftohur
Po atje nëpër rrugët e bekuar të bjeshkëve të mia
Atje kam dashurinë e do shkruaj me penën time
Shpirti në TY me mbet përjetësisht Nënë Shqipëri.
……………………………………
© RUDI BERISHA
Prishtinë, 28 gusht 2021
Ora: 11: 10 minuta

Mehmet Elezi – Tregim – ORA E EUROPËS

No Comments Argëtim Letersi

Vuri thierzën në sy, pse ka ngecur (ku i dhemb)? Nuk e di, në Tiranë s’ma morën përsipër. As në Paris nuk ta marrin përsipër. S’ka më si kjo orë.
Qe i vetmi orëndreqës në Kramgasse. Tingëlloi Zytgloggia. Një grumbull turistësh aziatikës me çanta shpine e fotoaparate kundronin shfaqjen e orës pesëqindvjeçe të Bernës. I njëjti ceremonial i kaditshëm, mesjetar, i orës dymbëdhjetë. Pas këngës së gjelit mbreti tund shkopin, fillon marshimi rrethor i përcjellë nga kamerat e turistëve.
-Duhet zëvendësuar një vegël, tha. Vetëm te prodhuesi mund të gjindet. E bëjnë me dorë. Me aq pare, hm… blihet një Zenith i ri.
Më hulumtoi me sy.
-Ma shet mua?
Tunda kryet në mënyrën shqiptare, që shpesh i ngatërron të huajt, s’e marrin vesh është po a është jo.
-Do ta shisnit ju Zytgloggen?
Shkrepi një vetëtimë, fusha e Zenithit u shndërrua në ekran.
1.
I ri e i bukur, një kalorës grah dorinë bregut të përroit. Vapë ky fund vere, vapë, si s’po bie një pikë shi. Kapërcen kodrat me lisa të rrallë, diell të fortë e gjinkalla. Herë pas here mbi krye i bëjnë hije kalaveshë me grezë, rrushi i egër ia bën me sy. Poshtë në luginë shfaqet lumi. Shpërhapen jonet e një kënge vajzash hoj dado hoj. Ai përhumb nëpër ëndërr. Në cilin thep a hije po këndoni? Qe, po lahen në lumë. Cipricullak, siç i ka bërë nëna. Përdridhen, rrëshqasin kundër rrymës, të holla si bolla. Jeni çika a jeni zana që shitoni veç me sy? E ndjeu gojën të tharë. Janë djem, të ka trulluar zhegu! Ulu te ky lumë i bormë e lagmë pak, i thotë buza. Të kthjellohet edhe syri.
Ai s’ka kohë me u ndalë. E mban hovin të kulla e Baram Halilit. Bëzan në oborr. Kam ardhë me e pa Zake Ujkanen.
Zake Ujkania nuk çohet. Rri në odë të miqve, në markëz të vogël, aty ku është vendi i të zotit të shpisë. Dritë në dritë aty. Edhe kur vijnë burra të rrallë prej visesh të largëta, ajo gjithnjë aty, me trimat. Kështu ka vendosur i biri. Në tre breza Lokja ka qenë shtylla e asaj kulle. Nana e saj. Ora mbrojtëse.
I biri nuk po kthehej. Qe zhdukur në mes të Gjakovës, ditën për diell. Pa shenjë, pa dokë. As lajm, as fjalë për të.
Zake Ujkania ia zgjat kutinë mikut. I pjekin kafe të mirë. Nuk i thotë kush je, o djalë, nuk po të njoh. Ç’e mirë të ka prurë këtu, s’i thotë.
-Kam një amanet, thotë djali.
Asaj i frrat zemra.
-Hair.
Ai ia lëshon përpara sahatin Zenith. Vezullon qosteku i argjendtë.
-E paskan vrarë! A dihet kush? Dhe ku?
-Jo, thotë ai. Unë nuk di kurrgjë.
-Kush ta dha këtë orë?
-Një i panjohur, e la amanet. Amaneti shterr detin. E prura.
Zake Ujkania e zhbiron me sy.
-Nuk po marr vesh, thotë.
-As unë nuk di, thotë djali.
-Ma prure shenjën e tim biri, sahatin e tij. Tash duhet me çelë të pamen. Preje o djalë, po apo jo?
-As po, as jo. Atë punë e di Zoti.
Lyp leje me u çue, mirë mbetshi. Nuk pranon me hangër. Më duhet me shpejtue, pa praruar dielli e mshelin kufirin.
I shtinë bukë me vete. Zake Ujkania mbështjell një cigare prej kutisë së vet e ia jep: falëmeshëndet babëgjyshit tënd.
2.
Ti orë qofsh bekuar, ku e ke lënë tënd zot? Vezullon ftohtë qosteku i argjentë.
Zake Ujkania dhe ora e të birit këqyren sy në sy. Ora Zenith çel kapakun. Kapakun edhe gojën. Tik-tak zëri i saj.
Ora nis me folë:
Mbrapa lamë Gjakovën, mes pemëve zdrit një kullë. Gëlqere e bardhë. Tjegullat të kuqe, si flegra bostani. Kam një mik në atë kullë, u thotë shokëve im zot. I mbetet hatri me i ra përskaj pa i bëzâ. Ju grahni kuajtë. Po jua lë edhe kalin tim. Ju mbërrij pa dalë në qafë, pres shpejt nëpër shkurtore.
Mikut i ndrit fytyra, kur sheh tim zot në oborr.
-Me emër të Zotit nuk po del pa drekë. Ja, u poq përpeqi.
Im zot s’ka kohë, por tjetri është i prerë.
Piqen dy përpeqë. I dyti për shokët.
Shtrohet sofra. Edhe pula e pjekur.
Kur marrim rrugë prapë, kishin nisë me kthye hijet.
Udha me pluhur, bari i bregut lodhur prej zhegut. Gjinkallat vëzh-vëzh nëpër
pemë e gardhije. Në qiell shpërhapur do re të thata. Re a mbase flokë të djegur në diell.
Kapemi në qafë, ku është pika e kufirit, dielli do dy orë me u falë matanë bjeshkëve.
Shtatë bashkëudhëtarët, shokë e kushërinj, me kryet kthyer kah rruga. Po presin tim zot. Minutat rrjedhin si gjaku prej një varre. Pikojnë pikë-pikë. Po vjen, thonë. Qe, trupoi te leqja!
Afrohet oficeri.
-Kaloni ose rrini, tash do ta ulim trarin. Një minutë kohë keni!
Fytyra e tij e mrrolët. Sekondat bien, ushtojnë si topa. Leja e kufirit është e përbashkët, tetë emra në një listë. Një copë letër për të tetë. Kemi edhe një shok, po mbërrin, ja erdhi, po bën me dorë. Oficeri këqyr orën, ju kanë mbetur njëzet sekonda. Një ushtar i afrohet dorezës së trarit, bërzhi!
Me u nisë pa tim zot?
Me ndejë e me u nisë nesër, të tetë siç kemi ardhur? Leja është njëditore. Ka vlerë deri në mesnatë. Nesër të tetë quhemi të jashtëligjshëm!
Ata pingul në mes të shtegut.
Trari nuk dëgjon. Bie rëndë si shkëmb. Dheu nën këmbë dridhet. Shpatullat i dhembin.
Ata andej trarit, im zot këndej trarit. Ata matanë trarit, kryet kthyer mbrapa. Sapo është ulur ai tra i nemur. Vetëm tetë hapa i ndajnë me tim zot. Tetë hapa jetë. Oficeri i mëtizët. I vrantë, i nxirë.
-Ti qenke pa leje. Ke shkelur kufirin!
Jo, sqaron im zot. Unë me leje hyra, ja, e keni mbi tryezë. Leje e përbashkët, me firmë e me vulë, aty është emri im. Ja shokët e udhës, po më presin përballë.
Nxjerrin një palë pranga.
Na kthejnë në Gjakovë. Gjakova e bukur, shndërrohet në burg.
Një birucë pa dritare, njëzet e shtatë burra. Mezi marrin frymë në gojë të shoqi-shoqit. Biruca dihat. Biruca frymon si berri kur i bie gjakëza.
Ç’e zezëditë të qiti këtu, thotë një i burguar. E kish njohur tim zot.
Një keqkuptim, besoj. Sa të çelë drita, ka me u sqarue.
Sa të çelë cila dritë? Këtu ka vetëm terr. Prej kësaj biruce veç një krah ka rruga. Veç drejtimin e vorrit.
Pas një grimë here vijnë, e hapin derën. Shpejt, bërzhi, bërzhi! Policët e natës marrin gjashtë burra. Po i çojnë në tjetër vend? Këtu jemi kaq shtrenjtë. Këtu të merret fryma. Mbase i lëshojnë, u thonë shkoni në shpi.
Kështu marrin çdo dy orë, thotë i njohuri i tim zoti. I çojnë matanë kodrave. Atje ka ajër plot. Atje ka ushtimë përroi. Ka lisa me degë, të mëdhenj e të shurdhët si nata. Atje ka dhé të lagësht. U japin kazma në dorë, ia çelni vorrin vetes. Përbri pret mitralozi. I lidhin dorë në dorë dhe i grijnë në varg, të tërë. Kjo birucë është është goja e vdekjes. Këtë gojë të vdekjes nuk e lënë thatë kurrë. Sapo i marrin do, e mbushin me të tjerë.
Im zot më heq prej xhepi. Po ta lë këtë orë, i thotë burrit të njohur. Dashtë Zoti ti shpëton, ua çon djemve të mi. Le ta kenë për kujtim. Ma ka blerë im vëlla në kohë të mbretit, pati dalë në Europë. Djemtë i kam të vegjël.
Në birucë u ul heshtja, rrafsh si pllakë varri.
Pak minuta shkojnë e çelet dera prapë. E marrin tim zot bashkë me pesë të tjerë. Mbi ç’kriter i përzgjedhin, a rastësi e zezë? Njeri i gjallë nuk bëzan, sa kohë që po flet vdekja.
Nëpër ag vijnë prapë, i këputin edhe gjashtë. Këputin edhe burrin që më ruante në xhep. Më le në dorë të një tjetri. Kjo orë është amanet. Me e dërgue te.
Bie agu si dritë bore. Ata nuk duken më. Nuk marrin më njeri as nuk bijen dikë tjetër. Presin me ra terri.
Dhe ia beh muzgu prapë. Si një natë më parë, unë ndryshoj tri duar. Kjo orë është amanet. Ti ndoshta del i gjallë, me e çue në Malsi. Me e çue te.
Të tretën natë ndërroj dy duar të tjera. Asnjëri prej tyre nuk di kujt i përkas. Të tërë dinë një gjë, është amanet kjo orë. Po ta lë amanet. Me e çue te.
Të mbramen herë e shoh veten në xhep të një burri të moçëm. Fytyra e tij e rrudhur si gëzhytra e arrës. E thatë, e terur, e thithur krejt. Nuk di pse e kishin prurë. Nuk di qysh e lëshuan. Bashkë me të u gjeta jashtë, pastaj në shtëpinë e tij. Merre, i thotë nipit. Shaloje kalin turraz e nisu fluturim. Kjo orë është ndorejetë, kjo orë është amanet. Me e çue te. Nuk më ze gjumi i natës deri sa të mbërrijë në vend.
Qe ku nipi i tij më solli sot në kullë. Më pruri te ti, Loke. Tik-tak, tik-tak.
Lokja dëgjon, si lis i vrarë reje. Nuk thonë kot të moçmit, mos e mbaj me zor mikun, mos e shti në burg!
-Ku është yt zot, im bir ku është? Është diku i gjallë apo duhet me e çelë të pamen?
-Qysh me e shpallë dekën pa marrë një lajm, Loke! Dashtë Zoti është gjallë.
-E ç’lajm dashke tjetër, a the e kanë marrë shkiet?
3.
Tri ditë e tri net as në tokë as në qiell. Rreh pa prâ telefonat matanë kufirit. Është një vonesë pahiri. Nuk janë mësuar malsorët me rregulla në kufi. Gjakovën e kanë pasur si shtëpinë e vet, në oborr. Jemi popuj vëllezër, luftën e bëmë bashkë, të ardhmen po e bëjmë bashkë.
Popuj vëllezër, por vëllai nuk përgjigjet. Vëllai matanë hesht. Vëllai matanë autist.
Tri ditë e tri net.
Dhe ja troku i një kali, po rreh prapë drejt kullës. Dhe gurët e kullës rrehin si damarë. Diçka i ndien zemra Lokes. Dikush ngjit shkallët turraz. Yt bir, Baram Halili, sa shkeli në oborr!
-Bir, të ndihmoi Zoti i Madh, i qofshim falë, thotë Lokja.
-Zoti edhe kjo kullë.
Zake Ujkania s’ia ndan sytë.
-Na hipën në kamion burg, nëpër terr të verbët. Motori ndezur, kur ia beh një civil. Çon një fener e na i ndriçon fytyrat. Po ti?, m’i ngul sytë. Nuk pret me e sqarue. Ka një ngatërresë, u thotë policëve në gjuhë të tyre. Ky këtu është tjetër, duhet të vijë atje nalt. Me këtë kemi punë. Dha urdhër edhe zbrita.
-Cili qe ky, bir?
-Vështirë e mban mend, Loke. Sa kanë hyrë e kanë dalë në këtë kullë, err e terr. Ai vinte me partizanët, kanë bujtë në kohë të luftës. Dhe atje tash është dikushi. Nuk i bëri zemra me e shkelë me këmbë bukën. Bukën e gatuar me duart e tua, Loke.
Darka shtrohet vonë.
Zenithit vjerrë në mur i janë sosur fjalët. Tik-taku i tij s’po ndihet.
Më nuk dëgjohet ora e Europës.

Burimi/Facebook