Home

Lajme

ALUMNI- Liceu Artistik – Prof.Asoc. Pranvera ÇAUSHI ( XHOXHI ) – Pedagoge piano

No Comments Kulture

Lindur në vitin 1957 ne Tirane. 1963 – 1975 kryen studimet ne Liceun Artistik te Tiranes per Piano. 1975 – 1980 Kryen studimet ne Institutin e Larte te Arteve ne Tirane. 1980 – 1985 Pedagoge e Pianos ne Liceun Artistik te Tirane. 1985 – 1987 Ass. Pedagoge e Pianos ne I. L. A. ne Tirane. 1985 Kualifikim Pasuniversitar ne Akademine e Arteve. 1987 – 2021 Pedagoge e Pianos ne Akademine e Arteve ne Tirane. 1995 – Specializim ne Itali me Programin TEMPUS 1996 Ka dhene provimin pasuniversitar te gjuhes RUSE 1997 Ka dhene provimin pasuniversitar te gjuhes FRENGE 1998 – Specializim ne Itali me Programin TEMPUS 2001 Specializim ne Itali me Programin INTEREG 2004 Merr Titullin Akademik PROFESOR I ASOCIUAR Panvera Çaushi (Xhoxhi) eshte nje nga pianistet me te talentuara dhe me te pergatitura ne brezit te saj. Te gjitha ciklet e studimet te saj ne piano, nisur nga ato Fillestare, ato te Mesme e ato Akademike Ajo i perfundoi me rezultate te Shkelqyera. Gjate ketyre viteve AJO mori mesime pianoje nga Profesoreshat e Shquara, Marie Rafael, Adriana Dizdari dhe Prof. Anita Tartari. Ajo shpalosi nje talent te vecante ne fushen e mesimdhenies se Pianos Principale gjate viteve te punse se saj si Pedagoge ne Liceun Artistik te Tiranes.Ajo ndertoi nje klase te mire pianoje me nxenesit e saj dhe u evidentua per rezultatet e arritura ne drejtim te lojes ne pianoforte. Disa ish nxenes te saj sot jane pianiste me emer dhe zhvillojne nje kariere te sukseseshme pianistike brenda dhe jashte vendit. Ne vitet e mevoneshme ne Akademine e Arteve, sot Universiteti i Arteve, ku ende vazhdon te punoje siUniversiteti i Arteve, ku ende vazhdon te punoje si Pedagoge e Pianos.Ajo perfaqeson shembullin e nje profesionisteje me pervoje ne pergatitjen dhe formimin e Studenteve te saj. Pranvera gjate viteve te saj si pianiste dhe kuadro ne Universitetin e Arteve, eshte perfshire ne mesimdhenien e Pianos Principale, ate te koplementare ,te Koncert Mjeshtres ne klasat e Violines, ne klasat e Kantos, ne klasat e violoncelit, ate te instrumentave te frymes, te Dirizhimit si dhe ato te lojes ne ansamble dhome. Ajo ka mbajtur edhe detyra funksionale ne komisionin e pianos si dhe ka punuar ne grup ne hartime Planesh e Programesh si dhe ka hartuar Currikula te lendeve formuese te instrumentit te pianos per studentet e profileve te ndryshme si kanto, muzikologji, piano komplementare etj. Ajo eshte anetare e EPTA-s ( European Pianist Teachers Assosation). Ajo eshte anetare ne shume Juri te Konkurseve pianistike. Shume nxenes dhe studente te saj pianiste marrin pjese ne konkurse te ndryshme dhe disa prej tyre nderohen edhe me Cmime.. Ajo eshte anetare edhe e disa Shoqatave te tjera te rendesishme te pianos si psh. Shoqata Miqte e Muzikes, Shoqata e Tonin Harapit, Shoqata Miqte e Shopenit dhe asaj te Muzikes se Re Shqiptare. Ajo eshte autore e shume studimeve pianistike si dhe e disa veprave te kompozitoreve Shqipetare. Ajo ka udhehequr shume diploma dhe si dhe ka bashkepunuar ne udheheqje diplomarsh. Si pianiste Ajo ka marre pjese ne disa konkurse dhe eshte nderuar edhe me cmime te rendesishme.

Burimi/Facebook/ALUMNI – Liceu Artistik

ALUMNI/ Liceu Artistik – Ardita MENI – Pedagoge Kanto/Soliste Lirike Freelance

No Comments Kulture

Filloi studimet muzikore ne intsrumentin e Pianos me prof. L. Kotorri dhe V. Petrela me vepra muzikore nga autore te ndryshem si: Chopin, Beethoven dhe Mozart.
Gjate studimeve 4 vjecare ne Akademine e Arteve (Tirane) aktivizohet ne nje larmi aktivitetesh, konkursesh dhe masterklasse te ndryshme. Fiton vendin e I-re (ne vitin 2006) ne Masterklass-in e realizuar nga dirigjenti italian Roderto de Nadai, nen kuadrin e sezonit nderkombetar te koncerteve “Klasik”. Dipllomohet gjithashtu edhe ne Masterklass-in e Docentes Carmen Gonzales, te organizuar nga Shkolla Superiore e Muzikes ne bashkepunim me Akademine e Arteve (viti 2008)
Pjesmarrese ne Konkursin Kombetar te Zerave Lirike “Jorgjie Truja” dhe u nderua me cmimin e dyte.
Performon si Aktore/Soprano ne bashkepunimin e pare Shqiptaro-Serb ne filmin “Honey Moon” me regjizor Goran Paskalevic. Roli i nuses, te cilen interpretonte, pervec aftesise aktoriale kerkonte edhenje aftesi vokale e cila shprehej ne film me kendimin live te aries “Oh,Quante Volte” (aria e Giulietes) nga opera “I Capuletti e i Montecchi” nga V. Bellini.
Gjate viteve te studimit, per Specialitetin e Kantos, interpreton ne tre Opera te ndryshme tre role
kryesore, me regjizor N. Gurakuqi ne rolet e Konteshes tek opera “Dasma e Figaros” (2008); ne rolin e Euridices tek opera “Orfeu dhe Euridice”; ne rolin e Suor Angelica-s nga opera “Suor Angelica”
Ardita MENI eshte e angazhuar ne jeten artistike te Liceut Artistik “Jordan Misja” me pjesmarrje aktive qofte si Soliste Lirike, ashtu si edhe ne fushen pedagogjike (pjesmarrese, gjithashtu, ne jurite e konkurseve te ketij insitucioni) per realizimin e koncerteve te ndryshem te organizuar nga drejtoria e ketij insitucioni ne bashkepunim me ambasada te ndryshme.
Perkah eksperinces pedagogjike, eshte fituese (gjate viteve 2009 – 2015) ne audicione te veprave te ndryshme operistike prane insitucionit te T.O.B-it dhe gjithashtu pjesmarrese si soliste ne keto vepra me role komplekse dhe me nje nivel veshtiresie te madh per c`do soprano lirike qofte kombetare qofte nderkombetare. Performon ne role dhe koncerte te ndryshem si :

 • “Porgy and Bess” (G. Gershwin) ku interpreton Klaren – (2009)
 • Premiera “La Vita e un Sogno” ku interpreton Rozauren – (2010)
 • Premiera “Vejusha Gazmore” ku interpreton Anen (2010)
  -“Grand Ballo” Ballo e fundvitit ne T.O.B. si soliste kryesore (2010)
  -Soliste kryesore ne koncertin e organizuar nga Bashkimi Europian per diten e Europes, me orchestren e huaj United Europe Chamber Orchestra, me dirigjentin Massimo Palumbo – (2011)
  -“Flauti Magjik” (W.A.Mozart) ku interpreton Paminen – (2011)
  -Soliste ne koncertin e “Marie Kraja” me dirigjen Zh. Ciko (2011)
  -“Grand Ballo” Pjesmarrese si soliste kryesore ne koncertin e mbylljes se vitit ne T.O.B (2011)
  -Soliste kryesore ne koncertin e organizuar nga Bashkimi Europian per Diten e Europes me orkestren e T.O.B-it, e ftuar nderi dhe e dekoruar nga kryetari Ettore Sequi me titullin “Testimone e Bashkimit Europian” (2011)
  -Soliste kryesore ne Kongresin e Strasburgut, ftuar nga Ambasada Shqipetare per te perfaqesuar muziken shqipetare (2011)

Burimi/Facebook/ALUMNI- Liceu Artistik

Sazan Guri – Mqs jemi te Zeusi, i cili vinte nga vinte (Azi e Afrike) por:

No Comments Kulture

 1. Kthehesh ne Epir apo jo, ne brigjet e Thiamisit (camerine e sotme), nga viti 10,000 p.es. deri sa erdhen ata qe vodhen historine dhe e cuan ne Olimp, diku ne vitet 500 p.e.s, rrini ju, merruni me mua sa te nxjerrin miliona euro fitime ata me genjeshtrat e tyre!?.
 2. Ju thoni se lumi Thiamiz ne Londer quhet kot se koti, dakord?
 3. Po ata qe formuan Britanine, sikur iken nga Butrinti apo jo, nuk quhet edhe kjo?
 4. Po sikur Butrinti quhej Troja e re, po edhe Britania fillimisht quhej Troja e re?
 5. Po sikur grupi i Eneas shkuan nga Butrinti dhe formuan nje Troje tjeter ne Rome ne kodrat e Albanit, rastesi edhe kjo?
 6. Po sikur Skocia quhej nuova Albania deri para ca shekujve, rastesi edhe kjo, dakord s’themi gje!?
 7. Po sikur te gjithe heronjt e Trojes u kthyen te gjysherit e tyre ne Cameri apo Epir, edhe kjo rastesi, dakord edhe kjo?
 8. Ottava gjysem note qe i jep kuptim pentagramit – sa qejf kemi te na sillni fakte ndryshe, ju flm, SG
Ingen tilgængelig billedbeskrivelse.

Burimi/Facebook

Sazan Guri – NATA E MIRË E KADRIT

No Comments Kulture

Ora 03 e 30, e kreva Syfyrin dhe sot do te mbaj agjërim, sepse është:

 1. Dita ku edhe vetë mund të agjerosh, por edhe të shtrosh iftar për të tjerët dhe sot kam zgjedhur 3-4 miq qe kane mbajtur agjerim per te shtruar nje iftar me ta!
 2. Vetë kjo ditë është ditë e mirë, sepse ka dritë më tepër, ndoshta, ndaj ka edhe vetë emrin Kadri-ka drit?!
 3. Është 4 ditë para ditës së Bajramit, e cila me sa duket bie 4 ditë para Hënës së plotë, dhe agjërimi kaq ditë para Hënës bën që trupi dhe mendja të ndihen mirë e qetë para kësaj ditë dhe ne ate dite të madhnueme.
 4. Të agjërosh – të rrosh me asgjë, pra asgjërron, dhe thoni po të doni që shqipja nuk është gjuhë zonjë, celës që zbërthen çdo portë. Kush të dojë të gjejë një zbërthim tjetër?
 5. Agjërimi në këtë ditë për vete është respekt për ata që agjërojnë në këto 30 ditë apo nuk është kështu!
 6. Agjërimi është edhe respekt për ata që s’kanë të hanë e të kuptosh se cfarë dtth të mos kesh të hash, që kur të dalë fukarai në rrugë, jo ta pështysh, por ti lutesh Zotit që fuqi t’i jap për ta ndryshuar situatën e tij dhe mos ta shtysh!
 7. Mund të jemi dhe gabim, na korrigjioni, por duke qenë ditë e mirë kurseni fjalët e ……
 8. qofte i lehte dhe agjerim te mbare…SG

Burimi/Facebook

ALUMNI Liceu Artistik – Elda LARO- pianist/dirigjente ( Berlin)

No Comments Kulture

Nje nga artistet me te gjithanshme te brezit te saj, endrra e Elda Laros ka qene gjithmone qe nje dite te shprehej permes dirizhimit. Si dirigjente, pianiste, muzikante,çembaliste e shoqeruese, femija e mrekullueshme nga Shkodra, pas ekzekutimit te koncertit te Beethoven n 1 per piano e orkester ne moshen 11 vjeçe, u zgjodh si nje nga te rinjte me premtues muzikante shqiptare qe iu dha nje burse studimi per te studjuar me pianistin e mirenjohur Remo Remoli ne “Conservatorio G.Verdi “, ne Torino. Elda aktualisht eshte pianiste ne Deutsche Oper Berlin. Si dirigjente kohet e fundit ajo dirizhoi orkestren e Teatro Massimo Bellini ne Catania “Meshen e kurorezimit” te Mozart e koncertin e Beethoven n2 per piano e orkester. Ne 2015 Teatri i Operes TKOB e ftoi ate per te debutuar “I Capuleti e i Montecchi” te V.Bellini e pas ketij suksesi dirizhoi gjithashtu “Cosi fan tutte” te Mozart duke luajtur gjithashtu ne klavicembal e Carmina Burana te Orff te koreografur nga Youri Vamos. Gjate viteve te saj si shefe e muzikes ne Theater Münster, Gjermani, vocal coach ne Musikhochschule, Elda ishte gjithashtu dirigjente e Konzertchor Münster duke dirizhuar rregullisht koncerte e oratorio, dukeduke dirizhuar rregullisht koncerte e oratorio, duke perfshire nje tournée te gjere ne Itali me Brahms “ Ein deutsches Requiem” . Ajo studjoi dirizhim me R.Bohn ne Düsseldorf dhe Masterclasses me D. Renzetti, R.Rizzi Brignoli e Maurizio Arena. Pasioni ekletik i Eldes per te mesuar duke perfshire 10 vjet si violiniste, rrjedhshmeri e gjuheve te drejtperdrejte: italisht, anglisht, gjermanisht, frengjisht e shqip, si dhe nje muzikante e pasionuar e muzikes se dhomes, i jep asaj nje baze te forte. Studimet e pianos fillojne nga Shkodra me Fatmira Pelushi, pastaj me pianisten e njohur dhe te jashtezakonshme Margarita Kristidhi ne Akademine e larte te Arteve ne Tirane, ne Itali me prof. Remo Remoli, pastaj nga Parisi, ku ne 1995- 1996 fitoi nje burse studimi per muzike kontemporane duke studjuar me pianistin e famshem boteror Claude Helffer e ne Salzburg me pianistin gjerman Alfonso Kontarsky. Ekspertiza e muzikes kontemporane e pane Elden kohet e fundit kur ajo u zgjodh per te pergatitur premieren boterore te operes “ Wir aus Glas” te Yasutaki Inamori,nje bashkepunim midis Deutsche Oper Berlin e Biennales ne Münich. Nje shoqeruese shume e kerkuar ne recitals, paraqitjet e fundit ne koncert perfshijne artiste te shquar si Ermonela Jaho, Saimir Pirgu, Gezim Myshketa, Dimitra Theodossiu me te cilen u shfaq ne Wigmore Hall te Londres ( gjithashtu CD) dhe tenorin Marcello Giordani ne Club Athletic ne New York City. Si pianiste ajo ka bashkepunuar me Mirella Freni, Carlo Bergonzi, Roberto Alagna, Renato Brunson, Giuseppe Giacomini, Fiorenza Cossotto e Edda Moser. Gjate sezonit 2019-2020 Elda shoqeroi ne tournée, kengetaren, yllin e kabarese ne bote, Ute Lemper ne Filarmonine e Berlinit, Elbfilarmoni ne Hamburg, Tonhalle ne Düsseldorf e ne vende te tjera te Gjermanise. Shfaqjet si soliste me dirigjente kryesore perfshijne Mtislav Rostropovich, Marc Soustrot, Konrad Junghänel, Antonello Manacorda etj. Orkestrat kryesore perfshijne Teatro Regio te Torinos, Arturo Toscanini te Parmes, Filarmonia e Torinos, Orkestra Verdi e I Pomeriggi Musicali te Milanos, Rtsh Tirane. Tournée koncertesh e kane çuar ne Itali, Spanje, Uk, Austri, Gjermani, France, Japoni, Malezi e United States. Elda mori vleresime kritika te akorduar me 5 yje nga Financial Times per CD e saj Chandos te muzikes se dhomes Bottesini. Ne 2009 Elda u vleresua me çmimin prestigjoz “Premio Danzuso” nga Amici della musica ne Catania.“Premio Danzuso” nga Amici della musica ne Catania. Ne 2011 u nderua gjithashtu me çmimin “Kult” ne Tirane. Pas studimeve te saj ne Accademia della Scala ne Milano, Elda u angazhua si “ Maestro Sostituto” ne Ravenna Festival, Regio di Parma, Aix-en-Provence, Tiroler Festspiele Erl, perpara se te fillonte angazhimin e saj prej 12 viteve ne Catania, Teatro Massimo Bellini. E angazhuar per te dhene ekspertizen e saj, Elda jep rregullisht Masterclass si vocal coach.

Burimi/Facebook/ALUMNI Liceu Artistik

ALUMNI Liceu Artistik – Ada Shalari- piano/ muzikologji- moderatore

No Comments Kulture

Lindur në Tiranë 1996-2004 kryen arsimin tetë vjeçar pranë Institutit të të verbërve në Tiranë ku fillon të marrë edhe mësimet e para në piano. Në vitet 2004-2008 kryen studimet e mesme në shkollën artistike“Jordan Misja”dega piano nën drejtimin e pedagoges Ingrid Pulizo. Në vitin 2008 fiton vendin e parë në konkursin e pranimit në Universitetin e Arteve dega muzikologji. Në vitin 2011 diplomohet në Bachelor me rezultate shumë të larta nen drejtimin e profesor Sokol Shupo.
Në vitin 2013 diplomohet në master shkencor me rezultate te shkelqyera për Muzikologji pranë të njëjtit universitet nën udhëheqjen e Prof. Sokol Shupo.
Si studiuese ka marrë pjesë në dy tryeza të rrumbullakëta në lidhje me çeshtjet problemore të muzikës serioze shqiptare te organizuara nga universiteti i artevekuështëparaqitur me disa artikuj në këtë fushë. Veprimtaria artistike Në vitet 1998- 1999 merr pjesë si këngëtare në festivalet e fëmijëve 35, 36 të Tiranës ku fiton çmimin e dytë dh e të tretë. Është pjesëmarrëse në disa koncerte si kengetare në aktivitetet e organizuara nga kolegji Turk. Është pjesëmarrëse në 8 edicione të koncertit kombëtar “Arti përtej shikimit” ku ka deputuar këngë dhe pjesë klasike në piano në qytetet Tiranë, Shkodër, Elbasan dhe Vlorë, krahas këngëtarëve të njohur të muzikës së lehtë, Klajdi Musabelliu, Saimir Braho, Armand Likaj. Në vitin 2004 jep koncert me muzikë klasike në Prishtinë ku deputon si pianist vepra të Chopen, Bach etj. Në 19 shkurt 2010 jep koncert recital si pianist me vepra të autorëve bashkëkohorë dhe klasikë në shtëpinë qëndrore të Ushtrisë. Në 15 maj 2014 është pjesëmarrëse si pianiste ne“Unlimited” festival organizuar nga British Council Albania ku interpreton vepra nga autorë bashkëkohorë dhe romantikë si; Schubert, Bartok, Bach. Në korrik 2014 fiton çmimin e parë në prozë në konkursin letrar “Me sytë e shpirtit” organizuar nga Shoqata e të Verbërve të Shqipërisë. Ne shtator të vitit 2014 eshte drejtuese e nje emisioni kushtuar muzikes sone folklorike ne radio Tirana. Gjithashtu ne vitin 2017 drejton per shtate muaj emisionin e pare te kritikes vitrina kulturore. Ne datat 10 deri ne 14 tetor merr pjese ne edicionin e dyte te festivalit internacional ne Mersin te Turqise. Veprimtaria studimore: Është autore e një sërë studimesh që kanë të bejnë kryesisht me muzikën serioze kombëtare si: Artikull mbi tetëdhjetë vjetorin e lindjes së artistit AvniMula, “Dukuritë në muzikën shqiptare”, artikull mbi veprimtarinë e Tefta Tashko Koços, paraqitur në konferencën shkencore mbi muzikën shqiptare të paraçlirimit”, organizuar nga U A,“Estetika dhe muzika”, “Gaqo Avrazi dhe ansambli i ushtrisë popullore”, ku diplomohet në Bachelor, “Arti dhe marrëdhënia me publikun”,studim mbi krijimtarinë e kompozitorit Kozma Lara, historia dhe zhvillimi i sonatës, “Fan Noli mes kritike sdhe muzikes” temë diplome në master shkencor.

Burimi/Facebook/ALUMNI – Liceu Artistik

ALUMNI Liceu Artistik – Luljana Tyli (Sejko) piano

No Comments Kulture

Lindur më 28 .07.1943 , Tiranë. Arsimimi: Liceu Artistik,Tiranë (1950-1962). Akademija e Arteve (1971-1975). Jam emëruar pjaniste ,në Teatrin e Operas dhe Baletit,në sektorin e artistëve lirik (1962-1971). Pas diplomimit,emërohem në Liceun Artistik,pjaniste në klasën e kantos. Dal në pension ,në vitin 1993.

Burimi/Facebook/ALUMNI – Liceu Artistik