Home

Lajme

Xhafer Deva, hero i madh

No Comments Lajme Opinion

Nga Skënder Sadri KAPITI

Kush është krim më i madh, ai për të cilin e akuzojnë Xhaferr Devën komunistët shqiptarë për të ashtuquajturën masakër të 4 Shkurtit, apo janë krimet e Partisë Komuniste Shqiptare e cila ua dorëzoi Kosovën pushtuesve komunistë serbo-sllavë; apo është bashkëpunimi i partizanëve shqiptarë me ata jugosllave në krime e vrasje të nacionalistëve dhe patriotëve kosovarë; apo janë krimet dhe vrasjet që komunistët shqiptarë kryen si gjatë Luftës ashtu edhe pas saj kundër patriotëve e nacionalistëve shqiptarë në Shqipëri si dhe vuajtjet, tmerret dhe genocidin që përjetoi populli shqiptar pas instalimit të regjimit komunist në Shqipëri?!

Kjo është një pyetje që jep përgjigjen se Xhaferr Deva si veprimtar nacionalist e luftëtar kundër cetniko-komunizmt serbo-sllav dhe kundër komunizmit shqiptar, ai është HERO I MADH.

Deva është hero për shqiptarët e Kosovës, Maqedonisë, Malit të Zi , Sanxhakut, të Diasporës si dhe për nacionalistët, desidentët , të persekutuarit dhe për patriotët e Shqipërisë.

Atë për të cilën luftoi Xhaferr Deva u realizua në vitin 1999 nga UÇK dhe SHBA e NATO pasi ra komunizmi në Shqipëri dhe pasi u shpartallua regjimi kriminal antishqiptar komunisto-shovinist në Serbi.

Mirëpo ishte fatkeqësi kombëtare që në Shqipëri u instalua komunizmi pasi ai regjim nuk bëri asgjë as për liritë dhe të drejtat kombëtare të popullsisë shqiptare as të Çamërisë, as për të dënuar genocidin grek dhe për të rifituar çamët atdheun e tyre. Por, po fatkeqësisht se asgjë nuk kanë bërë as qeveritë shqiptare pas rënies së komunizmit për Çështjen çame.

Histroria komuniste është përpjekur dhe ka spekuluar me historinë duke ia atribuar rolin kryesor të fitores së Luftës së Dytë Botërore Bashkimit Sovjetik dhe vëndeve që i pushtoi komunizmi, si dhe për të justifikuar shtypjen dhe genocidin që komunizmi ka ushtruar kundër demokracisë dhe lirive e të drejtave të njeriut dhe atyre kombetare për 50 vite nën cizmen sovjetike, shqiptarët e Kosovës nën regjimin komunist titist dhe shqiptarët e Shqipërisë nën regjimin enverist.

Fakti i fundit kur reagoi edhe Serbia por edhe komunistët e pinjollët e nostalgjikët e komunizmit në Shqipëri kundër restaurimit të shtëpisë së patriotit dhe nacionalistit të madh Xhaferr Deva , pse ai ka mbrojtur shqiptarët kundër brigadave komunisto-serbe dhe prej bandave të cetnikëve si dhe pse ai ka qenë kundërshtar i pushtimit të Shqipërisë nga komunizmi sllavo-ortodoks.

Të njëjtën gjë ka bërë edhe komunizmi sovjetik kundër nacionalizmit ukrainas të cilët gjithmonë e kanë kundërshtuar pushtimin dhe regjimin kriminal leninisto-stalinist komunisto-rus.

Nacionalistë ukrainas gjermanët dhe pushtimin gjerman të Bashkimit Sovjetik e shikonin si mundësi për clirim nga cizmja sovjetike, ashtu si edhe shqiptarët jashtë Shqipërisë, ata të Kosovës e shikonin pushtimin gjerman si mundësi për të fituar lirinë dhe bashkimin me Shqipërinë.

Ashtu si serbët që gënjejnë sikur Xhafer Deva ka persekutuar hebrejtë kur ne fakt ai i ka mbrojtur ata. Dhe këtë gjë mundohet që ta përdorë Putini sot, duke i akuzuar si neonazistë luftëtarët dhe mbrojtësit e shtetit të Ukrainës kundër pushtimit rus.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore vendimtare për fitoren mbi Gjermaninë ka qenë aleanca Anglo-amerikane, por përfituesja më e madhe ishte Bashkimi Sovjetik dhe komunizmi mashtrues e demagogjik, i cili në emër të luftës kundër fashizmit, në fakt kryen revulucionin proletar të marrjes me dhunë të pushtetit dhe instaluan regjimin antihuman , antidemokratik dhe pushtues komunist në vëndet ishsocialiste dhe i mbajtën ato nën sundim për afro 50 vjet.

Luftën e Dytë Botërore e shfrytëzuan në maksimum Bashkimi Sovjetik e komunizmi dhe e përdorën atë luftë si një revolucion proletar për të marrë pushtetin dhe për triumfin e komunizmit.

Komunistët shqiptarë e përdorën Nazizmin, Fashizmin dhe Luftën e Dytë Botërore për të marrë pushtetin dhe për të sulmuar, luftuar e asgjësuar të djathtën , nacionaizmin dhe demokracinë.

Këtë e bëri Partia Komuniste e Shqipërisë sipas direktivave,udhëzimeve dhe planeve të Beogradit dhe Moskës.Pavarësisht se luftën partizane shqiptare e mbështesnin me armë, municione e veshmbathje anglo-amerikanët, komunistët shqiptarë shpirtin dhe zemren e kishin te Tito dhe te Stalini, ashtu sikurse edhe sot ishkomunistët shqiptarë bëjnë sikur janë properendimore por veprojnë si serbo-rusofilë.

Komunizmi dhe komunistët gënjeshtarë paraqiteshin si clirimtarë jo vetëm nga nazizmi por edhe kundër shtypjes e shfrytëzimit të egër borgjez e kapitalist, dhe vetëm sa mashtruan popuj e kombe të cilët pastaj ranë nën sundimin e cizmes dhe të prangave komuniste.

Xhaferr Deva, ky nacionalist dhe patriot i madh shqiptar ishte ai i cili e dinte se kush ishte komunizmi, si dhe e dinte rrezikun e tij të jashtëzakonshëm si kërcënim për kombin shqiptar, për shqiptarët e Kosovës por edhe për Shqipërinë.

Gjermanët shiheshin nga shqiptarët e Kosovës si clirimtarë kur ushtria gjermane e pushtoi Serbinë, sepse Serbia ishte pushtuese dhe kolonizatore në Kosovë.

Pushtimi gjerman i Serbisë e gjeti Kosovën në gjëndjen më të rëndë se kurrë më pare, pasi shqiptarëve të Kosovës u kërcënohej ekzistenca jetike si shqiptarë , të cilët ishin nën shtypje dhe nën presion që ose duhej të asimiloheshin e konvertoheshin në serbo-ortodoksë, ose duhej që të largoheshin nga Kosova.

Dhe prandaj mbi ta ushtrohej genocid e dhunë, vrasje,përndjekje , dëbime dhe pastrim etnik. Me pushtimin gjerman të Serbisë elita patriotike e nacionaliste kosovare shfrytëzuan rastin dhe formuan shtetin shqiptar të Kosovës me ushtri, polici, administratë dhe arsim shqip.

Xhaferr Deva kishte si qëllim Bashkimin Kombëtar.

Mirëpo në Shqipëri komunizmi serbo-sllav kishte shtënë në dorë si drejtimin e Partisë komuniste shqiptare ashtu edhe luftën partizane dhe me këto serbo-komunistët synonin të shkaktonin luftë civile mes shqiptareve për mposhtjen dhe shkatërrimin e nacionalizmit shqiptar, dhe pas luftës Shqipëria të ishte satelit i Jugosllavisë dhe pa përjashtuar edhe qëllimin për ta gllabëruar e pushtuar atë komunistifikisht e proletariatikisht.

Në Shqipëri depërtoi lirshëm komunizmi sepse fatkeqësisht nacionalizmi në Shqipëri nuk është se ka qenë dicka e fortë tradicionalisht, pasi Shqipëria londineze nuk e kishte pësuar nga nacional-shovinizmi kriminal e genocidist serbo-sllavo-grek dhe as nuk ishte përballur me të.

Xhaferr DEVA si patriot e nacionalist i madh, duke e ditur faktin se si antikomunistët ashtu edhe komunistët serbë ishin njësoj agresiv, barbarë e shovinistë antishqiptarë, dhe prandaj Deva ishte i përbetuar në luftë si kundër cetnikëve serbë, ashtu edhe kundër komunizmit jugosllav dhe atij në tërësi, dhe po prandaj ai gjithë jetën ia kushtoi ceshtjes kombëtare, luftës për clirimin e Kosovës si dhe luftës kundër regjimit komunist në Shqipëri, gjë e cila triumfoi në Kosovë me 12 Qershor 1999, dhe në Shqipëri në Dhjetor 1990.

Serbët dha rrangallet komuniste në Shqipëri dhe disa në Kosovë e quajnë akoma Xhafer Devën kollaboracinist dhe nazist,ashtu sikurse Vladimir Putini i Rusisë që i quan nazistë, nacionalistët ukrainas pse ata kishin luftuar kundër Bashkimit Sovjetik gjatë pushtimit gjerman të BS-së, si dhe po nazistë i quan edhe këta të sotmit, patrotët dhe luftëtarët ukrainas që po luftojnë kundër pushtimit caristo-stalinist të Putinit.

Ukrainasit sot po luftojnë jo kundër Hitlerit , por kundër Carit e Stalinit të ri dhe kundër mbeturinave dhe agjenteve të Moskës, ashtu sikurse që ka luftuar edhe Xhaferr Deva kundër cetniko-koministëve serbë dhe agjentëve të tyre,

komunistëve shqiptarë të cilët ishin lidhur si mishi me kockën me komunistët jugosllavë.

Presidenti Zelenski i Ukrainës është bërë një hero e simbol lirie e kombëtarizmi në Ukrainë,ashtu sikurse që është për shqiptarët dhe për nacionalizmin e patriotët shqiptarë edhe Xhaferr Deva, hero i madh.

Fari Xh Xhara – Sa e duam historinë tonë?

No Comments Lajme Opinion

Shkruan Fahri Xharra
Përderisa akademitë tona shqiptare janë kundër dhe e mohojnë historinë pellazge, serbët krijojnë literaturë po nga ajo histori, të cilën e përvetësojnë dhe ia paraqesin botës si të tyre.
Kemi nga ata që thonë, se dihet e vërteta, por harrojnë që bota i beson të shkruares e jo “pallavrave”, historisë gojore.
Ta shihni një libër të serbëve :” Perenditë e Olimpit nga Serbia”, një libër i financuar nga shteti dhe i recenzuar nga akademiket serb.
Une e lexova,; serbët e njohin antikën tonë me mijëra herë më mirë se historianët tanë, por e keqja për ne është që ata e shkruajnë si të “para-ardhësve ” të tyre. dike mohuar çdo trashigimi shqiptare.
Mu duk shumë interesant që libri ishte botuar në vitin 1998. Ata ishin në atë kohë të angazhuar me luften e Kosovës,; por vjedhjen e historisë nuk e linin anash sepse historia iu vyente për ” tapi ” të tyre historike mbi Kosovën.
Shfletova me dhjeta portale serbe, ku diskutohej për këtë “histori të shkruar”, por te gjitha komentet ishin lavdërime dhe përkrahje
dhe falënderime autorëve që munden ta shkruajnë këtë libër.
Jam shumë i brengosur me mentalitetin tonë të ngrysur i cili prodhon vetëm urrejtje kundër vetvetës.
Njerëzit tanë me tituj bombastik , ku janë ? Pse heshtin? Pse sulmojnë ? Pse nuk na e çelin rrugën neve vullnetarëve që po mundohemi me mish e me shpirt dhe pa fije ndihme financiare të shpalosim diçka me vlerë nga historia e jonë .
Nëse ne flejmë, e ende nuk u ngimë gjumë, serbët po e zënë vendin e tyre ne mesin e popujve “të lashtë ” të Europes.
Të kemi pak mëshirë, per t`iu siguruar brezave që vijnë një bazë të shndoshë për ardhmërinë e tyre.
Populli pa histori mbetet gjithmonë skllav i të tjerëve.
Fahri Xharra,19.10.19
Gjakovë.

Burimi/Facebook/Autori

Trekëndëshi i Bermudës dhe komploti anti-Basha

No Comments Lajme Opinion

Nga Skënder Sadri KAPITI

Për herë të parë në Shqipëri termin politik “Trekëndëshi i Bermudës”e përdori ish Kryetrari i Partisë Demokratike , reformatori demokrat dhe proamerikani z. Lulzim Basha, ku me të identifikohen treshja politike e së keqes , Berisha-Rama-Meta.

Së pari te tre keta, diku haptazi e diku fshehurazi dhe me hipokrizira vepronin në një aleancë korruptive , të papërgjegjshme dhe me lidhje të shumfishta, bënë të gjitha përpjekjet dhe konsumuan të gjitha mundësitë dhe burimet politike, korruptive, mediatike e qeverisëse me qëllim që të pamundësonin fitoren e Partisë Demokratike; bënë gjithcka cfarë mundën që Lulzim Basha të mos fitonte zgjedhjet e që ai të mos bëhej kryeministër i Shqipërisë.

Peshën kryesore të këtij komploti e organizoi dhe e mbajti Sali Berisha, ishkryeministri dhe ishkryetari i Partisë Demokratike i cili u shpall “non grata” nga SHBA.

Nëse Berisha po të mos ishte përfshirë në listën e deputetëve të Partisë Demokratike ne zgjedhjet e vitit 2021, PD do kishte fituar zgjedhjet pavarësisht manipulimeve të Ramës, dhe Basha sot do të kishte qenë Kryeministër.

Mirëpo dikush thotë se pse nuk e bëri këtë në kohë Basha.

Basha nuk e bëri këtë sepse e kishte shumë të vështirë një ndërmarrje të një vendimi të tillë, sepse kjo nuk do të kuptohej ose do të keqkuptohej dhe nuk do të kishin qenë dakord me këtë deputetët dhe as shumë struktura të PD-së të molepsura nga fanatizmi berishist derisa kur SHBA e shpallën Berishën “non grata”, atëhere Basha e përjashtoi Berishën me të drejtë nga grupi parlamentar. Basha është tashmë politikani shqiptar më proamerikan dhe nuk munden që ta eklipsojë këtë fakt asnjë retorikë

e as alibi shpifëse me epitete të pështira që stisi Sali Berisha e “Trekendeshi i Bermudes” me kompani kundër Bashës.

Po të mos kishte filluar reaksioni tipik komunist e foltorist antiBasha, si një reaksion pengues, bllokues , regresiv , antidemokratrik e anti-SHBA nga ky “grup i rithemelimit”, me siguri që do të kishte pasur zgjedhje të parakohshme parlamentare në Shqipëri pas blerjes së votës që i bëri qeveria e Ramës me 25 Prill 2021.

Lulzim Basha pati meritën e madhe pasi ai filloi pastrimin , hapjen dhe ringritjen e Partisë Demokratike; filloi Veting-un brënda PD-së, filloi dhe kërkonte me vendosmëri dekriminalizimin e politikës, luftën kundër korrupsionit dhe daljen e Shqipërisë nga tranzicioni.

Në këtë ndërmarrje jetike të Bashës, Basha kishte mbështetjen e fuqishme të SHBA-ve.

Mirëpo ky fakt nuk i pelqente elitës së vjeter politike të Partisë Demokratike të kryesuar nga Berisha me ishpresidentin Nishani, ishkryetaren e Parlamentit Topalli dhe as deputetëve, ishministrave dhe përfituesve të tjerë të PD-së kur kishte qeverisur Berisha.

Dhe jo vetëm këtyre por Basha Kryeministër nuk u pëlqente as Kryeministrit Edi Rama dhe as Presidentit Ilir Meta, pra nuk i pëlqente Trekëndëshit të Bermudës, B-R-M dhe as grupit të non gratave, të cilët organizuan një komplot kundër Bashës edhe në zgjedhjet e pjesshme lokale të 6 Marsit 2022, me qëllim që të humbiste Basha dhe PD , e që më pastaj ta largonin Bashën si kryetar të PD-së, pasi ata dhe elita politike e vjetër shqiptare e konsideronin politikanin Basha si potent, si superior dhe si kërcënim, edhe për faktin se Basha kishte edhe mbështetjen e fortë të SHBA-ve. Sa më shumë kalojnë ditët, e vërteta vetëm sa po del gjithnjë e më shumë.

ANALIZË:Shqipëria gjithmonë në krizë dhe si mund ta ndihmojë ajo Kosovën

No Comments Lajme Opinion

Nga Skënder Sadri KAPITI

Sa ka shënuar historia dhe sa kam përjetuar unë ,sa herë që Kosova ka pasur nevojë për ndihmën e Shqipërisë,Shqipëria gjithmonë mbeti në krizë për vete, e jo më që ta ketë ndihmuar Kosovën.

Shikoni akoma edhe sot se në cfarë gjëndje është Shqipëria, kur pushteti i sotëm është shëmbulli më i keq për keqqeverisje në historinë e Shqipërisë , me një qeveri e kaplluar dhe e zhytyr ne korrupsion e në një abuzivizëm e papërgjegjshmëri publike e kombëtare të pashëmbullt në rajon e më gjërë.

Jo vetëm qeveria dhe pozita, por shikoni se në cfarë amullie e gjëndje mjerane është edhe opozita politike shqiptare e coptuar në tre grupime, dhe madje edhe në vetë ato grupime nuk dihet se cfarë janë, bëjnë e veprojnë.Është fatkeqësi që politika në Shqipëri gjithmonë ka spekuluar paturpësisht me vlerat e luftës, sakrificave dhe me ato të demokracisë e të mbështetjes së SHBA-ve për ndërtimin dhe funksionimin e shtetit ligjor..

Dhe po kështu, si përvojë ndaj kësaj politike të Tiranës, një dëm të madh i kanë bërë shtetit dhe vlerave të luftës e të demokracisë edhe politika dhe politikanët e Kosovës, “komandantët” e luftës, të cilët shfrytëzuan vlerat dhe meritokracinë e jashtëzakonshme të saj e të demokracisë si dhe mbështetjen e SHBA-ve dhe BE-së vetëm për interesa personale, familjare e klanore pasurimi e korruptimi.

Këtu në Shqipëri e pëson nga politika ai individ i cili kritikon politikën e Tiranës për harresën apo neglizhencën djallëzore për Kosovën , por sidomos izolohen dhe nuk i don politika e Tiranës ata shtetas e qytetarë të Shqipërisë të cilët kritikojnë politikat dhe qëndrimet politike e qeveritare antiKosovë.Fatkeqësisht e tillë nuk është vetem politika ,por janë edhe mediat, gazetat e televizionet të cilat nuk japin informacione për Kosovën përvecse përciptazi e kalimthi ndonjë lajm, dhe madje publiku në Shqipëri nuk ndjek televizionet, as nuk u interesojnë shumë ngjarjet se cfarë ndodh në Kosovë, madje as për ato sportive.

Pikërisht këta shqiptarë patriotë, kontributorë për Kosovën dhe Kosovëdashës nga Shqipëria, këta nuk i dëshiron dhe as nuk i respekton as politika në Kosovë, sepse politika në Kosovë është e korruptuar, politikanët e saj janë hipokritë të cilët e duan dhe u pëlqen vetëm vetja e tyre dhe interesat e ngushta familjare, bizneset e tyre, dhe është akoma atje një politikë inferiore dhe “servile” karshi politikës së Tiranës.Politikanët e Kosovës vijnë e shkojnë në Tiranë, nëpër resorte e nëpër plazhe dhe kaq mjaftohen ata.

Politikanët e shtetarët e Kosovës vizitojnë Shqipërinë, dalin e duken nëpër mediat e Shqipërisë sidomos ne kohe votimesh vetëm për t’ua paraqitur këto si trofe dhe për mashtrim publik për të marrë respekt e vota në Kosovë, për t’u thënë shqiptarëve në Kosovë se shikoni se sa shumë na don Shqipëria.

Kështu ka ndodhur deri tani, por fatmirësisht politika shqiptare e Kosovës me Albinin kryeministër dhe me Vjosën Presidente ka ndryshuar tërësisht nga ata paraardhësit e tyre, si një politikë e re me vizion e përkushtim patriotiko-kombëtar e interesuar seriozisht për interesin kombëtar dhe për zhvullim , progres dhe për shtetin ligjor.

Shqipëria e ka për detyrë ta ndihmojë Kosovën , shtetin shqiptar i cili e fitoi pavarësinë me shumë sakrifica, me shumë gjak e përpjekje për mbijetesë, pasi Shqipëria është shtet që prej më shumë se 100 vite.Tani Shqipëria e ka shumë të lehtë për ta ndihmuar Kosovën për shtetndërtim, për zhvillim , për integrim, për njohje ndërkombëtare sepse Kosova tashmë është shtet dhe nuk është më e pushtuar dhe as koloni e Serbisë.

Së pari Shqipëria mund ta ndihmonte Kosovën nëse vetë ajo ndërton shtetin modern e ligjor, nëse lufton krimin dhe korrupsionin dhe ndërton shtetin e vet juridik e moral me standarde moderne.

Kosovën e ndihmon një Shqipëri e zhvilluar demokratikisht, e zhvilluar ekonomikisht, e fortë ushtarakisht, e integruar në BE dhe jo si deri më sot ku Shqipëria prodhon dhe ekporton drogë, korrupsion dhe mbeti gjithnjë mbrapa në luftën kundër krimit e korrupsionit, mbeti e prapambnetur demokratikisht dhe në varfëri e papunësi si dhe problematike në eksod.

Shqipëria duhet ta ndihmonte Kosovën duke “eksportuar” në Kosovë një model, edukatë, kulturë dhe eksperiencë shëmbullore mirëqeverisjeje e shtetndërtimi.

Mirëpo Shqipëria duke mos i pasur këto virtyte politike, faktikisht ndikoi për keq. Kjo pasi politikanët dhe shtetarët e Kosovës u ndikuan dhe morën dhe promovuan në politikë e qeverisja edhe ata korrupsion,papërgjegjshmëri, hajdutëri dhe keqpërdorim e abuzim me pronat,pasuritë e me besimin dhe paranë publike ashtu si politikanët e shtetarët e Shqipërisë.

Ashtu si në Shqipëri edhe në Kosovë problem i madh është sistemi i drejtësisë,ku drejtësia në dy shtetet shqiptare është një drejtësi thellësisht politike, oligarkike dhe e korruptuar. Pra Shqipëria do e ndihmonte shumë Kosovën nëse Shqipëria do të kishte pasur një sistem juridik të fortë, të pakorruptuar e profesional ku Kosova do të merrte eksperiencën dhe shëmbullin e saj.

Mirëpo akoma edhe sot qytetarët e Kosovës e shohin me dëshirë dhe me shumë shpresë se ndihma më e madhe Kosovës do t’i vinte nga Shqipëria.

Kosovarët sikur akoma më shumë janë të interesuar për Shqipërinë dhe pastaj për Kosovën , pasi akoma e shohin Shqipërinë si faktorin kryesor që mund ta ndihmojë Kosovën, shtetin e Ri të Kosovës.

Shqipëria mund ta ndihmojë Kosovën duke qëndruar pranë saj, duke u konsultuar me Prishtinën dhe hartuar një plan-projekt strategjik gjithëkombëtar e të ndërtojë aleanca strategjike me ato shtete që janë miq dhe aleatë besnik të shqiptarëve.

Por a po e luan aktualisht Shqipëria një rol të tillë?!

Jo ashtu si duhet, por madje në disa raste edhe përkundrazi,ka vepruar kundër interesave të Kosovës,aq sa dëgjohen shpesh opinione, ankesa dhe dëshpërime të tilla si: “mirë hajër nuk po kemi nga politika e Tiranës, po të paktën sherr e keq të mos na bëjë”

ROBOTËT OSE NJERËZIT – MAKINA

No Comments Lajme Opinion

Nga Dilaver Goxhaj

Këtë titull shkrimi e kam huazuar nga libri i Faik Konicës “Shqipëria si m’u duk”, (vepra, vëll.2). Ajo pjesë që do të shkëpusim nga ky vëllim i Konicës është tipik me ngjarjen që ndodhi në Parlamentin Shqiptar në datën 11 Maj 2022, kur një grup deputetësh të PD paraqiti për miratrim një rezolutë për rë dënuar genocidin e Serbisë në Bosnjë-Hercegovinë në vitet ’90-të të shekullit që lamë pas, të cilën gjithë deputetët e mazhorancës socialiste e kundërshtuan masivisht, madje edhe duke manifestuar edhe veprime qesharake. Kjo ndodhi pikërisht për atë cilësim që bën Konica, prandaj dhe ranë në faj të rëndë politik e diplomatik, por edhe kombëtar. Ata ranë në atë faj të rëndë për të vetmen arsye, se çështjet i gjykojnë duke u nisur zakonisht nga respekti personal që kanë për deputetë të veçantë të opozitës, në rastin konkret ndaj Sali Berishës, i cili ishte një prej deputetëve që e propozuan atë rezolutë.

Mirëpo, edhe pse socialistët e dinë që Sali Berisha është politikan i afirmuar por dhe shumë dinak, përsëri ata ranë në kurthin e tij, duke mos e ndëshkuar Serbinë për genocidin e bërë prej saj në Bosnjë-Hercegovinë.

Pse them se ranë në kurthin e Berishës? Të gjithë jemi dëshmitarë se po atë ditë, më 11 Maj 2022, një rezolutë të tillë do ta miratonte edhe Këshilli i Sigurimit i OKB. Kuptohet që Berisha e ka ditur këtë fakt dhe, për t’i thënë Këshillit të Sigurimit se, ne Shqipëria e kemi dënuar më herët se ju atë genocid, prandaj e ndërmori atë veprim.

Po pse më herët? Sepse ne jemi 6 (gjshtë) orë më përpara se SHBA. Kështu që, kur të mblidhej Këshilli i Sigurimit, Shqipëria do kishte publikuar botërisht 6 orë më herët denoncimin e genocidit serb në Bosnjë-Hercegovinë.

Por, duke qenë se deputetët e PS –Rilindjes janë thjeshtë robotë, thnë ndryshe njerëz-makina, sikundër I ka cilësuar dikur Konica, në vend që ta miratonin atë rezolutë, bojkotuan seancën parlamentare! Mirëpo, 6 orë më pas se deputetët e PS-Rilindjes e hodhën poshtë miratimin e asaj rezolute, anëtari shqiptar në Këshillin e Sigurimit e dënoi rëndë atë genocid në emër të Shtetit Shqiptar. Që do të thotë se Shqipëria doli me dy fytyra politiko-diplomatike, përveç që u thellua ftohja midis popullit shqiptar në Republikën e Shqipërisë me atë në Republikën e Kosovës.

Dhe ky demonstrim prej manekinësh nga mazhoranca socialisto-rilindase është tipik sipas përshkrimit që u ka bërë Faik Konica deputetëve dhe administratës së Shqipërisë në vitin 1929:

“Dikush mund t’i mbrojë robotët e zyrave të Shqipërisë, duke thënë se këta njerëz-makina kanë të paktën një të mirë: – Janë të bindur. Po një mbrojtje e tillë s’mbron gjësendi, se mësimet e historisë janë sheshit për të treguar se të bindurit posi dru, s’bën dobi fare. Vetëm të bindurit me kuptim, të bindurit me shpirt e me zemër, shpëton një vend, lartëson një regjim e një komb.

Jo, kthejeni si të doni, nuk është puna që një vend si Shqipëria të rrojë, të zhvillohet, të vejë përpara, vetëm me rregulla: ka rrojtur mijëra vjet pa pasur rregulla, sepse ka pasur personalitete të gjalla që mblidheshin rreth e rrotull një personaliteti më të gjallë.

S’kam asnjë çast qëllimin t’ua ngarkoj ministrave të kabinetit fajin e robotizmës që mbretëron në zyrat e sotme të Shqipërisë. Faji duket se është gjer në një pikë i rasteve, po ca më tepër, i një drejtimi të lajthitur. Disa nga ministrat m’u dukën njerëz të zotët, dhe të gjithë kuptova se kanë qëllime të mira. Ata e gjetnë, nuk e krijuan, këtë sistem të vdekur. Dhe shpresa ime, duke shfaqur ca mendime, është të kthej sytë e tyre në një drejtim tjetër. Po të bëjnë mundimin ta këqyrin problemin e zyrave nga pikëpamja që shënova më sipër, mund që paskëtaj shakaja e rregulloreve të marrë fund, dhe ndoshta të përpiqen të shtien themelet e një sistemi të themeluar mbi ndërgjegjen, kuptimin, dhe zellin e gjallë të zyrtarëve. Me një frymë të re të këtillë do t’i bëjnë një shërbim të vërtetë edhe Mbretit edhe kombit të cilët duhet të jenë të pandarë.”

Me një fjalë, deputetët socialist-rilindas, për inat të Berishës e bënë si ajo nusja që për inat të vjehrës shkoi e fjeti me mullixhiun, dhe mullixhiu e çnderoi, sikundër këta deputetë e çnderuan Shqipërinë atë ditë, (fjetën me mullixhiun Serbi), duke e nxjerrë me dy fytyra, (dy vendime të kundërt).

Keze Kozeta Zylo – Mark Gjonaj sjellë Gjergj Kastriot Skënderbeun në kalë në Bronx të Nju Jork-ut

No Comments Aktualitet Lajme

Qindra shqiptare me flamuj kuq e zi dhe amerikanë, me veshjet kombëtare, me plisa dhe qylaf të bardhë në kokë vërshuan në lagjen “Arthur Avenue” e “Rescent Avenue” Bronx, një zonë e populluar nga shqiptarë.
Ishte ftesa e dërguar nga zyra e z.Mark Gjonaj që iu kishte bërë gjithë shqiptarëve për të marrë pjesë në këtë ditë të madhe kombëtare, emërimin e një rruge me emrin e Heroit Kombëtar Gjergj Kastriot Skënderbeun. Z.Mark Gjonaj është dishepull i Fan Nolit dhe Rilindas i kohëve moderne duke treguar me punë kolosale dhe tejet dinjitoze dashurinë dhe përkushtimin për Kombin shqiptar dhe Amerikën. Premtimi i tij u bë realitet dhe sot e gëzuam me duartrokitje dhe lot gëzimi emërimin e kësaj rruge duke na bërë të ndihemi shumë krenarë si shiqptarë.
Vlen të përmendet puna e përkushtuar e ekipit të tij tejet mbështetës si dhe e zonjës Vera Mjeku që punuan fort për të realizuar këto projekte madhështore.
Ja i shikoja kalorësit dhe ndjeja rrahje të forta të zemrës, në mendje më vinin vargjet e Atit të poezisë Naim Frashërit i cili i ka kënduar Kryeheroit si:
Krujë, o qytet i bekuar,
prite, prite Skënderbenë!
Po vjen si pëllumb i shkruar,
të shpëtojë Mëmëdhenë.
Ja vjen një ditë pas plot 6 shekujsh dhe Skënderbeu vjen hipur në kalë në Bronx, në Amerikë të përshëndes Mark Gjonaj dhe gjithë shqiptarët që ishin mbledhur sot aty për ta mirëpritur dhe për t’ju thënë qëndroni të bashkuar. Jini bashkë gjithmonë u tha Gjin-ave shqiptarë, sepse kështu edhe pa mua do të fitoni.
Programin e ka hapur humanisti i nderuar z.Aleks Nilaj nga shoqata Shqiptaro Amerikane “Duart e hapura”.
Hymnet Kombëtare Amerikane dhe Shqiptare u interpretuan nga mjeshtrja e madhe Merita Halili shoqëruar nga Maestro Raif Hyseni.
Aktivitetin e moderoi me kulturë dhe profesionalizëm z.Ardhmir Dula një djalë me perspektivë dhe plot të ardhme.
Me shumë duartrokitje janë mirëpritur grupi “Shqiponja” nga Arbëreshët e Italisë, të cilët e kanë ruajtur më shumë se pesë shekuj Gjuhën Shqipe. Midis të tjerash ata sollën këngën 600 vjecare: “Moj e bukura More” që këndohet si: Si të lash e më ngë të pash/ Si të lash, si të lash/ siç të gjeta ngë të lash/ Atje kam unë zotin At/ atje kam unë zonjën Mëmë/ atje kam dhe tim vëlla/ gjithë mbuluar/ nën dhe/ Ah e bukura More!
Një performancë të shkëlqyer solli artistja e shquar Dëshira Ahmeti Kerliu e cila ishte e ftuar enkas për këtë aktivitet.
Është e pamundur të flasësh për morinë e personaliteteve më të larta që morën pjesë në këtë ditë kombëtare shqiptare ata ishin të shumtë dhe folën plot respekt dhe dashuri për shqiptarët që kanë një vend të veçantë në zemrën e amerikanëve.
Nderoi me pjesëmarrjen e tij udhëheqës i shumicës së Senatit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës Chuck Shumer, Kryetari i Bashkisë së Nju Jorkut z. Eric Adams,
z.Erion Veliaj kryetar i Bashkisë së Tiranës i cili përshëndeti plot krenari këtë aktivitet tejet të rëndësishëm.
Kryetari i Bashkisë së Nju Jorkut z.Adams tha: “Ne jemi në shtëpinë më të madhe të komunitetit shqiptar në Amerikë. Shqiptarët janë pronarë biznesesh të vogla, punëtorë të vijës së parë dhe familje punëtore që e bëjnë qytetin tonë të gjallë. Është një nder të bashkohem sot me ju për të nderuar Heroin Kombëtar Shqiptar si Gjergj Kastrioti Skënderbeun.
Letra përshëndetje erdhën nga Kryeministri i Shqipërisë z.Edi Rama letër të cilën e lexoi z.Ferid Hoxha Ambasador i Shqipërisë në Kombet e Bashkuara. Letrën përshëndetëse nga Kryeministri i Kosovës z.Albin Kurti e lexoi Konsulli i Kosovës në Manhattan z.Lulzim Krasniqi.
Në këtë ceremoni të inagurimit morën pjesë kryetari i Federatës Panshqiptare “Vatra” z.Elmi Berisha, biznesmenë të suksesshëm dhe aktivistë të shquar z.Harry Bajraktari me bashkeshorten fisnike znj.Lisa Milicaj, z.Richard Lukaj, z.Sal Rusi etj, si dhe një numër shoqatash nga gjithë New Yorku dhe më gjerë.
Program i pasur artistik
Në këtë program të pasur debutuan me plot dashuri Shkolla Shqipe “Alba Life” Ambasador i Kombit, përgatitur nga mësueset e dashura Tafaj, Krasniqi, Shiqerukaj, Hasanaj, Bulku etj, dhe koordinatorëve Xhaferri dhe Gjocaj. Debutuan gjithashtu Gëzim Nika Mjeshtër i Madh, Grupi i valltarëve “Rozafati” nga Angjelina Nika, Merita Halili dhe Raif Hyseni Mjeshtër i Madh, Denis Delia, Agron Maqellara, Barbara Dini, Arben Krasniqi, Shoqëritë Ana e Malit, Kraja, Ulqini valle grup, Shoqata “Rugova”, nxënësit e shkollës “Children of the Eagle”, Qendra Rinore Shqiptare në Greenwich etj. Arbërie Hetemi dhe Ernest Muhaxhiri, grupi i valleve Nora e Kelmendit, Bukurije Funici, Xhemi Nokshiqi Muzai, Kristina Marku, Bashkim Vushaj,, Fran Vulaj, Besim Murriqi, Faikije Zogaj, Lisa Bujaj etj…
Fëmijët u argëtuan me lodra të ndryshme sjellë dhe organizuar perfekt për këtë ditë të rëndësishme kombëtare.
Heroi Kombëtar na mblodhi të gjithëve bashkë ashtu siç e la në porosinë e fundit të tij:
QËNDRONI BASHKË SE BASHKIMI BËN FUQINË.
Se shpejti do te sjellim kroniken prane kanaleve televizive filmuar nga Valon Gerbeshi gazetar prane TV “Alba Life”, New York.
15 Maj, 2022
Pranë rrugës “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”
Bronx, New York

Mund të jetë një imazh i një ose më shumë persona, njerëz në këmbë dhe ambiente të jashtme
Mund të jetë një imazh i 5 persona, njerëz në këmbë dhe ambiente të jashtme
Mund të jetë një imazh i 3 persona, njerëz në këmbë dhe ambiente të jashtme
Mund të jetë një imazh i 12 persona dhe njerëz në këmbë
Mund të jetë një imazh i 1 person, në këmbë dhe ambiente të jashtme
Mund të jetë një imazh i 2 persona, njerëz në këmbë dhe ambiente të jashtme

Burimi/Facebook/Autorja

Frederik Ndoci – ANALIZE per Eurosong dhe RONELA HAJATIN

No Comments Lajme Opinion

Marr pak shkak nga nje miku im AR(IIIII)ANIT SIMONI
Qe me nje poezi mjaft te bukur cinike ban nje antivlersim ne pershtatje me tekstin e kenges perfaqsuese ne Eurosong

Secret – Rondela

Hejjjj a po ndini o milet
Doli shpejt ky Sekret
Sa filloj telenovelaaa
Hor na bani ne RONDELA

Ehehehehehehheeheheehehhe
Erdhi Vajza pa marre
Turproj Baben ne varre
Xhamadani vija vija
Kam pshtjell betht e shalet e mija

Hejjj I will never regret
Ky asht vetem Hordhek
Loka loka – Ç’ka s’ban toka
Hejjjj The Muzika ka vdeke
Tallava veç ka mbete
Nuk e di nuk e diiiiiii si mu ndi
Po JURIA me pare a asht ngiiiii
Edhe 1,edhe2
3,4, pese e gjashteeeee
Tane kane dale me Bethen jashte
Hehehehhehehehe a po ndin Ti
Festivali Kurvllekut
Akademia Hordhekut
Dhe JURIA e pushtllekut
Ministria e kokrres Lekut
Qeveria Pisllekut
Ma ke ba jeten Balone
Avione,Avione,ma kalon ma kalon

Hejjj I will never regret
Ky asht vetem Hordhek
Nuk e di nuk e di si ke mu ndiiiii
Ministria Kultures e Qeveriiiiiiiiiii

Te falenderoj per perkushtimin dhe vargjet mik dhe ju qe i lexoni por mendoj se shijet jan kryesisht jo si nje emerues i perbashket ne matematik.
Ndryshojne ne formim ne kerkesat qe kan ne lirin e pa kontrolluar dhe ne kontrollin se kush paguan me shum lek ose kontribut, per te marr stafeten.
Per shembull
Un i jam mirnjohes ne fund vitet 1985 te ndjereve B. Bekteshit dhe Marash Hajatit dhe kryesisht Perestroikes qe me lejoi qe edhe pse i denuar te ri hipja shkalletve te skenes ne 1986., dhe Shqiperia te kishte nje F,Ndoci.
Pra po e filloj mbrapsht per te dal aty ku dua.
Se pari Urime Roneles.
Artiste e re plot energji dhe qe shell boten e saj ne menyre open mind.
Kam shum aresye qe te isha i indinjuem me skualifikimin nga italianet (kryesisht) te Roneles dhe Albanis.
Arti i tyne sot per sot asht shum nen nivelin e artit tone, pa çka se atti jone nuk esht as ai askund.
Te shohesh qe artistet shqiptar jan me te shquarit ne competicionet e tyre qe nga Ana Oxa Elsa Lila lene pastaj Elhaida Dani qe i bani me fol me vehte e Djali Shqiptar qe fitoi Sanremon para disa vitesh.
Ata flasin per moral dhe rregulla. A nuk ishte fituesi italian qe u pa ne media duke thithur me hunde lende narkotike? Ne syt e miliona njerezve?
Per at competicion nuk mendoj se duhet nivel ma i nalt.
Pa çka se kam edhe un aludimet e mia personale.
A ishte ma e drejt me shvlersu kangen teme ne 2006 apo ket kang qe mori rrokellimen mbram?
Brezat kan aresyet e veta te gjykojn sipas arsyetimit te tyre, ku % ma e madhe e rinis shqiptare mendon se asht mjaft i arritun.
Po cfar pretendojm ne si popull ku premisat e shthurjes kolektive tashme jan ba ortek dhe kan perfshir jetet tona me shpresa te shkaterruara pothuajse krejt?
Jeta dashnia vlera media muzika politika korrupsioni asht e tana nje tallava nacionale.
Ku fale ketyne fake news ose lajmeve rrene qofte shum rrene qofte pak rrene, jane vetem vler klikimesh per social mediat dhe sidet e vogla dhe ku qeveriu dhe korrupsioni vazhdon vazhdimin dhe si nje thike po ngulet çdo sekond thell e me thell ne trupat tan.
Qeveris i duhen te gjitha sencasionet te verteta dhe te genjeshterta, prandaj i ka blere mediat, qe populli mos te perqendrohet tek jeta qe po shket greminave posht e me posht, por te shperqendrohet nga lajmet sencasionale, pa çka se jan shpifje apo jo.
Prandaj mendoj qe kritika personale e gjithkujt, esht se separi:- duhet dallue ne nji perfaqsim te till, tre faktoret kyç, “ku? kur? pse?”
Artistet tan nuk e dine kete çeles te performances se tyre.
Artistet ne pergjithsi jan te perkedhelur dhe te pa formuar ku shpesh krijojn pa kenaqesi, por a nuk esht nji maratone e pafund edhe jeta sociale gjith shqiptare tuj fillu nga ndjekja me ankth ne mediat tona te programeve zhul si: Perputhen Big Brother telenovelat turke etjer, qe edukojn ma se miri kete brez pa krye, kete brez te pa egoizem vetiak per dije e per aftesi?
Ne atdhe aftesia blihet, bravura blihet, konkurimi blihet, diploma blihet, postet ne krye te partive blihen, votat blihen, e çfar nuk blihet?
Por nuk ka para, qe te fitohen sepse parat i ka korrupsioni.
Shitet nji popull i tere shitet nji nevojtar nji i vobeget nji besimtar nji i vdekur per buk apo nga te ftohtit.
Shitet edhe besimi per te qendruar aty dhe per te mos ia mbathur larg e sa me larg prej aty.
Duhet patur parasysh se perfaqsimi ne Eurosong asht se pari per artistin dhe se dyti per Nacionin.
Artisti duhet te alternoje keta dy faktor qe jane ne dispropocion te shrregullt gjithmon.
Kush e prish artin e vertet?
Me shum se kantautoret askush tjeter. Pasi ata sjellin hermetikisht boten dhe formimin e tyre personal, ku shpesh len per te deshiruar ne shtresa te ndryshme te shoqeris.
A duhet ti llastojm femijet tan dhe me pas ti bejm artist apo ti bejm artist pastaj ti llastojm?
Nese do pretendojm qe nje femij i llastuar te behet artist i madh gabojm, pasi kemi moxart Paganinin Papavramin etj.
Ndersa edhe menyra e fansave se si i llastojn artistet ndikon tek e ardhmja e artisit, pasi ai nuk thellohet me tej ne thellimin e aftesive dhe ne ngritjen e tij profesionale, por i duket se ka arrite galaktikave.
Sa e afte eshte sot liria per te na sjell art precioz?
Te arsyetojm dhe te vjelim te korrat tash 30 vite dhe faktet i ka sejcili parasysh.
Sasia ngandonjeher esht edhe cilesi, por vetem ngandonjeher.
A e kan te veshtir krijuesit te perballen me kerkesat vetiake te kantautorit dhe ne se kerkohet nje bashkpunim ne mes tyre si mund te jete fruti?
Sigurisht veshtirsi pa fund.
Sepse mefshtesia e kantautorit esht shum ma e madhe se deshira e paket e krijuesit per te ndihmuar nje kantautor per konflikt interresi.
Kantautoret e vertet botror punesojn me mijera krijues dhe i vlersojn me rroge dhe me % fitimi me pas duke u bere bashkpuntore krijues.
Kete mentalitet nuk mund ta mesosh neper edukatat dhe shkollat tona profesionale.
Te analizojm se çfar permban ky spektakel ne pergjithsi dhe ne veçanti.
Na ishte dikur Eurofestival.
Ku vertet kan dal personalitete dhe yje te artit botnor.
Por rreth fillim viteve 1980 ky festival u ble si business nga LGTB.
Deri ketu nuk ka asnji gja te keqe ne aparence.
Por ndryshoi struktura sepse filluen dy botet e europes lindja dhe perendimi te perballeshin me kulturat e tyre te hapuna dhe te mbylluna, pra kapitalizmi perendimor dhe ish socialismi lindor.
Bukuria e melosit te kanges u shnderru edhe ne rrymat e ndryshme qe solli kibernetika dhe zhvillimi i muzikes se ftoft me kompjuter ose me bashkim Lube, pak njerez e kuptojn por nje njeri qe njeh pak kompjuterin pa ba asnji sekond shkoll muzike mundet me te formu me lube qe ekzistojn me miliarda duke i bashku bashk krijon nje afersisht kang qe ndryshon nga forma e saj dhe struktura e saj. Kemi fenomene shum te pa arsyetueshme qe hasim pas kesaj forme te re.
Psh
Kanga Franceze Italiane(San Remo) Pak a shum kanga Spanjole Portuguese pesuan disfate te madhe sa edhe sot shihet qart. Mirepo qendruen kanga Anglese jo ne paraqitjet ne Eurosong por personalitetet e art anglez nuk devijuen stilin e tyne. Ndersa shohim ne pergjithsi se ne France ardhja dhe popullimi me etni te ndryshme ndryshoi edhe shijet e Frances dhe te Italis
Kemi rajone dhe shtete qe perfituen nga ky ndryshim. Psh ish Jugosllavia kena pa se si ata kompozitor krijonin gjera interresante dhe ishin gjithmon ne krye te renditjeve dhe shpesh fitues (ne se analizohen melosi i kangve te tyne asht mod ilirik 100%) por bravo atyre dhe turp per ne qe i jena largu aq shum sa qe edhe pakistani mund te na gjykoj per plagjiatur.
Pastaj vijn vendet e ish BRSS qe shpesh melosi qe sillnin ishte kryesisht kopje e keqe e muzikes perendimore por shpesh zgjedhja e melosit etnik te nderthurur me lobet e muzikes se leht shpesh fituen dhe ishin te bukra. Marrim muziken greke ose analizojm kanget e tyre fituese… a kan ndonji gja te perbashket me muziken e buzuqeve?? Jo.
Tashti ketu hyn gjeopolitikat.
Kur greqia dogji flamurin amerikan disa dekada ma par, europa filloi me e ndihmu si dikur uniteti komunist nje antar partie.
U vitue kampionati europjian i futbollit fitoi eurosongu fitoi turizmi fitoi… edhe renia pa parashute e ekonomis fshatare greke, ku e pesuan me qindra mijera refugjat shqiptar.
Pastaj kena Israelin dhe arsyet perse fiton dihet. Kena muziken e shteteve extreme lindore si 🇦🇲 Armenia o Azerbaixhan etj, qe sjellin perla me motivet e tyre folklorike te nderthuruna mir ne muziken popullore.
Mandej kryesorja gjeopolitika e LGTB
Ne se aty vertet je pjes e ketij grupi, dmth LGTB klasifikohesh 20 vende ma nalt.
Ne se je ish republike Russe gjithashtu je 20 vende ma nalt.
Dikur perfitonte Luxemburgu nga qe ishte shtet ne mes te europes perendimore dhe akoma nuk kishte pjesmarrje ish Russia me vendet vasale. Dhe shpesh edhe ballkani.
E fundit si faktor dhe shpesh ma determinanti asht sasia e popullsise qe voton Anglia Gjermania Franca Italia Russia etj. E Fundit San Marino.

Burimi/Facebook/Autori

LETER NGA DJEMTË E GRUPIT TË KUMANOVËS,NË BURGUN E SHKUPIT !

No Comments Aktualitet Lajme

Sot me datë 14.05.2022 diku ka ora 20:00, po e shkruajmë këtë leter pas të 10(dhjetë) ditë grevë urije nga burgu i Shkupit- Shutkë të R.Maqedonis së Veriut, ne 5 (pesë) personat- të burgosur të kombësisë Shqiptare , ish veteran të Ushtris Çlirimtare në trojet e shqiptare, të denuar në një proçes politik të motivuar dhe montuar politikisht, siç njihet në opinjon rasti Kumanov-“Lagja e Trimave” 9/10 maj 2015.
Arsyja pse po e shkruajmë këtë leter është që të ngrejmë zërin edhe në perëndim që të kuptojë edhe diaspora , se si shkelen edhe më tutje të drejtat e shqiptarëve në vendin ku ata jetojnë dhe janë autokton në trojet e veta.
Edhe pse ne ngritem zërin në vendin tonë permes familjarëve,mjeteve mediatike,advokatit të popullit, advokatëve të lëndes tonë që na përfaqësojnë dhe më në fund edhe vullnetarisht, partia politike shqiptare në opozitë Aleanca për Shqiptaret , por pa ndonjë rezultat nga instucionet përkatëse të cilet e zbatojnë çështjen tonë, por me deklaratat e tyre kontradiktore dhe mashtruese duke filluar nga ministri i Drejtësis i kombësis Maqedone, Zevendësi shqiptarë e deri tek drejtori regjional për zabtimin e sanksioneve (maqedonas) dhe drejtori i burgut së bashku me zevendësin e tij shqiptarë .

Nuk ka asnjë përshkrim të disponueshëm


Ne që 19 muaj plotësojmë kushtet për të shfrytëzuar favore të garantuara me ligj, siç është e drejta për shfrytëzim të fundjaves së lirë nga 3 ditë në liri, gjatë vikendit dhe shumë tjera favore ,që në asnjë mënyrë nuk na mundëson burgu ku ne jemi.
Ne jemi që 7 vite në izolim, nuk e respekton instucioni asnjë parim dhe të drejtat që janë të garantuara me ligjë dhe me konventa nderkombëtare,por vazhdon me sjelljet e sajë shoviniste dhe diskriminuese, bën dallime në bazë të nacionalitetit, dhe duke shkaktu kaoz në media përmes ngjarjeve si kjo e jona, që mudohet të defukusoj opinjonin nga skandalet e tyre korruptive që po vazhdojnë pandërpre e ditë për ditë .
Nëse bie në sy dhe veshë të sejcilit individ, apo istitucion që mundet të ketë kopetenca edhe për jashtë vendit e që i lufton këto dukuri – shkelje e të drejtave të njeriut,po ashtu qëllimi jonë kryesorë edhe të mundesis së zbardhjes së rastit në fjalë për të cilin rast, ne vuajmë denim 33 persona me burg në vite në total prej 746 vite dhe për 8 persona burgim i perjetshem!
Lusim të gjithë ata që kanë dijeni e vullnet për të dhënë kontributin e tyre për këto dy shkaqe le të bëjnë, sespe kemi mbetur në mëshiren e fatit dhe ndimen e Zotit.


Letren e shkrujnë së bashku nga qelit e burgut:

  1. Musadik Pajaziti 12 vite heqje lirie
  2. Arsim Bajrami 13 vite heqje lirie
  3. Elham Arifi 13 vite heqje lirie
  4. Irfani Lutfiu 14 vite heqje lirie
  5. Seadodin Abdullai 14 vite heqje lirie.
Nuk ka asnjë përshkrim të disponueshëm

Enver Bytyci – Ne Gjemani jane mbledhur ministrat e Puneve te Jashtme te shtate vendeve me te industrializuara te botes

No Comments Lajme Opinion

Sot ne Gjemani jane mbledhur ministrat e Puneve te Jashtme te shtate vendeve me te industrializuara te botes, perkatesisht SHBA-se, Gjermanise, Britanise se Madhe, Japonise, Frances, Italise dhe Kanadase!
Ata kane leshuar nje komunikate, ne te cilen permendin disa here Ballkanin Perendimor, Kosoven dhe dialogun e saj me Serbine. Gjithashtu vleresohet qendrimi i kater vendeve te rajonit, Shqiperise, Kosoves, Maqedonise se Veriut dhe Malit te Zi per mbeshtetjen e Ukraines gjate agresionit rus kunder saj. Por i kerkojne Serbise qe t’u bashkohet sanksioneve europiane e amerikane kunder Rusise.
Ajo qe bie ne sy ka te beje me faktin se ne asnje rrjesht e me asnje fjale nuk permendet Open Balkan. Nese kjo iniciative serbe do te ishte e dobishme per stabilitetin dhe paqen ne rajonin tone, kjo iniciative do te permendej dhe rekomandohej qe BH, Mali i Zi dhe Kosova te bashkoheshin me tri vendet e tjera.
Duket qarte se Ballkani i Hapur eshte interes serb dhe si i tille demton interesat e shtate Fuqive me te medha industriale te botes! Per pasoje demton edhe interesat e Shqiperise e te shqiptareve! Megjithate pervec Rames kesaj iniciative i eshte shtuar edhe nje gramafon tjeter serb, me emrin Dritan Abazovic! Zoti na ruajte!

Burimi/Facebook/Autori

Xun Çetta – Kuadri i Mergatës tonë nuk po ndalët vetëm më titullin Dr. ata për herë e më shumë po marin titullin si sot, Prof. Dr. Naser Morina

No Comments Lajme Opinion

Pra falë këtij titulli i cili në Universitetin e Zürich-ut u promovua dhe na bashkoj sot, për mua ishte një ditë ndoshta e vitit për kënaqësi, tërë dita Luzern-Zürich, një pjesë e ditës më Familje e tjetra më shoqëri.
Pra sot në Universitetin e Zürich-ut ku z. Naser Skënder Morina muaj më pare, ka mbrojtur titullin Profesor Universitar por për shkaqe pandemie këtë promovim publik nuk ka mundur ta mban, e pra sot ishte kjo ditë më diell dhe e mbarë ku më pjesëmarrjën tonë e nderuam dhe na nderoj si dhe na bëri të jemi krenar pikërisht z. Prof.Dr. Naser Morina nga Klina e Pejës, biografia e të cilët do publikohët shpejt dhe kam kujtime tjera më të dhe familjën e tij shumë vite më parë, të gjitha kujtimet për gëzime si familjar.
Pas një ligjerate gati një orë, ku më u duk se më shumë pati Zvicëran se sa Shqipëtar, Prof. Dr. Naseri na bëri të ndihemi krenar. Pas ligjeratës tij, dualëm dhe cakrruam gotat në një koktej në mesin e objektit të Universitetit, ta quaj koktej edhe pse pati gjëra specialitetesh të cilat rrallë i kasha parë dhe në fund, u pershendetëm duke dalur më familjët tona e kush më shokë aty afer Liqenit aq turistik siq e ka Zürich-u…
Pra edhe pjesa tjetër më familje, ishte një kënaqësi tjetër e rrallë, ku shperthyen kujtimët e ditëve të mia si beqar më aktivitete të kohës duke u mar, per dallim nga sot, ku buzë Liqenit të Zürich-hut, tani isha më gruan time Sevdinë, më djemt Dardanin e Ilirin, më gruan e Dardanit Elizën dhe me më të dashurin tim aktual pra më nipin i cili ma ka kthyer jetën dhë bëri të jam i lumtur, por, emir i nipit tim Marik ( Mar-ik ) dallon nga jeta dhe e kaluara ime (Jep-ik). Pra do doja që edhe nipi im të jap për vendin tonë e pastaj të ik dhe le të mbetet Mergimtar por të ndihët krenar që është Shqiptar.
Jeta qenka kjo, por në fund, ndryshe edhe nuk shkon, popull i vuajtur dhe i shtypur kemi kenë, tani pasojat janë por gëzimi e hidherimët e kohës sot u bënë bashkë dhe u ndjeva më mire se kurr, aq mire sa të mos harrohët kjo ditë kaq e mire..
Dreka në fund perfundoj në ,, Rina Restorant”më gullash tradicional e më qebap por fasula më mungoj ngase nuk pata ku ta qoj.
Kjo ishte dita ime e sotme si Mergimtar, por, kurr nuk ligështohëm vetëm fëmijt të na mbesin Shqiptar, kohëra të vështira kanë ardhur, vendin tonë edhe në liri, rinia po detyrohët më e lënë, po ne qka bëjm ?
Luzern 14.05.2022
Xun Çetta

Mund të jetë një imazh i 3 persona, njerëz të ulur dhe ambiente të brendshme
Mund të jetë një imazh i 3 persona dhe njerëz në këmbë
Mund të jetë një imazh i 1 person, mjekër, i ulur dhe ambiente të brendshme
Mund të jetë një imazh i 3 persona dhe ambiente të brendshme
Mund të jetë një vizatim i në këmbë

Burimi/Facebook/Autori