Home

Lajme

Mette Frederiksen – Nga 1 shkurti, Danimarka do të jetë sërish plotësisht e hapur.

No Comments Aktualitet Lajme

Të dashur të gjithë
Në dy vitet e fundit kam mbajtur 26 konferenca shtypi për koronën. Ato janë të vështirë për t’u dalluar nga njëri-tjetri. Por konferenca për shtyp sot. Është një moment historik.
Nga 1 shkurti, Danimarka do të jetë sërish plotësisht e hapur.
Ky është një lajm tepër i mirë. Pas dy vitesh të gjata dhe të vështira, është pothuajse e pakuptueshme. Por me këtë – e dimë tani – guxojmë të besojmë se jemi në fazën kritike.
Javët e fundit kanë ofruar shkallën më të lartë të infeksionit gjatë gjithë pandemisë. Prandaj, mund të duket paradoksale. Por ne mund të shohim se kurba e pacientëve të shtruar në repartin e terapisë intensive është thyer.
Kjo është për shkak, së pari, për faktin se kaq shumë danezë janë vaksinuar. Dhe më pas autoritetet vlerësojnë se omicron zakonisht jep një rrjedhë më të butë të sëmundjes. Kjo është arsyeja pse Danimarka është në një vend vërtet të mirë në përgjithësi.
A do të thotë kjo se pandemia ka mbaruar? Nr.
Korona është ende mes nesh. Dhe ne si shoqëri kemi një përgjegjësi të veçantë për t’u kujdesur për të moshuarit dhe të pambrojturit tanë – veçanërisht tani. Të gjithë duhet të jenë në gjendje të ndihen të sigurt kur të hiqen kufizimet.
Në të njëjtën kohë, korona është dëshmuar të jetë e paparashikueshme. Dhe ne duhet të jemi gati të përballemi nëse varietetet e reja, serioze shfaqen në vjeshtë.
Por sot mund të nxjerrim një psherëtimë lehtësimi.
Faleminderit! Për të gjithë ju që keni marrë përgjegjësi. Ka marrë vaksinat. Kujdesuni për njëri-tjetrin dhe komunitetin tonë. Shfaq shpirtin e komunitetit.
Tani shikojmë përpara me një optimizëm të madh. Pranvera është në rrugën e saj. Dhe ne presim një verë me përqafime, tubime, festivale, koncerte dhe festa. Gjithçka që na ka munguar. Një Danimarkë e hapur

Burimi/Facebook

Mette Frederiksen

Kære alle
De seneste to år har jeg holdt 26 pressemøder om corona. De er svære at skelne fra hinanden. Men pressemødet i dag. Det er en milepæl.
Fra den 1. februar vil Danmark igen være helt åbent.
Det er utrolig gode nyheder. Efter to lange og hårde år, er det næsten ikke til at forstå. Men med det – vi ved nu – tør vi tro på, at vi er igennem den kritiske fase.
De seneste uger har budt på de højeste smittetal under hele pandemien. Derfor kan det virke paradoksalt. Men vi kan se, at kurven over indlagte på intensiv er knækket.
Det skyldes for det første, at så mange danskere, er blevet vaccineret. Og så vurderer myndighederne, at omikron typisk giver et mildere sygdomsforløb. Derfor står Danmark samlet et rigtig godt sted.
Betyder det, at pandemien er overstået? Nej.
Corona er stadig iblandt os. Og vi har som samfund et særligt ansvar for at passe på vores ældre og sårbare – særligt nu. Alle skal kunne føle sig trygge, når restriktionerne bortfalder.
Samtidig har corona vist sig at være uforudsigelig. Og vi skal være klar til at kunne håndtere, hvis der i efteråret opstår nye, alvorlige varianter.
Men i dag kan vi drage et lettelsens suk.
Tak! Til alle jer, der har taget ansvar. Taget imod vaccinerne. Passet på hinanden og vores fællesskab. Vist samfundssind.
Det er med stor optimisme, vi nu ser fremad. Foråret er på vej. Og vi forventer en sommer med kram, samvær, festivaler, koncerter og fester. Alt det, vi har savnet. Et åbent Danmark

Albin Kurti – Barazi në shoqëri, mbështetje shëndetësisë e thellim bashkëpunimi Kosovë-Shqipëri

No Comments Aktualitet Lajme

Në mbledhjen e 56-të të Qeverisë e miratuam instrumentin kryesor për zbatimin e prioriteteve të Qeverisë sonë, Planin Strategjik dhe Operacional të Qeverisë së Republikës së Kosovës 2022-2025. Bashkë me të, miratuam edhe Programin Legjislativ me 130 projektligje.
Me qëllim të thellimit të bashkëpunimit në mes të Republikës së Kosovës dhe Republikës së Shqipërisë, miratuam dy projektligje, për mbrojtjen shoqërore për qytetarët shqiptarë që jetojnë në të dy vendet, lehtësimin e punësimit, si dhe zbatimin e lehtësirave doganore.
Për bashkatdhetarët tanë, miratuam subvencionimin e policës kufitare, në shumë prej tre milionë euro.
Në mbështetje të shëndetësisë, miratuam pagesën shtesë, prej 10% të pagës bazë për punonjësit shëndetësor të sektorit publik, për periudhën janar-qershor 2022, në shumë totale deri në 5.6 milionë euro.
Drejt realizimit të vizionit të Qeverisë sonë, për një shoqëri ku të gjithë janë të sigurt dhe të barabartë, ku asnjë grua nuk jeton me frikën e dhunës dhe çdo vajzë rritet duke e ditur se është e sigurtë, miratuam Strategjinë kombëtare për mbrojtje nga dhuna në familje dhe dhuna ndaj grave 2022-2026.
Emëruam dhe propozuam numër të barabartë të grave dhe burrave për Bordin e Drejtorëve të Ndërmarrjes Publike “Posta e Kosovës” Sh. A.. Përpjekjet tona për gjithëpërfshirje janë të vazhdueshme.
Për dokumentimin zyrtar shtetëror të vlerave që janë shkatërruar, dëmtuar dhe zhdukur qëllimshëm nga forcat e armatosura serbe gjatë luftës së vitit 1998-99, plotësuam vendimin për Komisionin Shtetëror për hulumtimin, regjistrimin/inventarizimin, vlerësimin dhe dokumentimin e objekteve të trashëgimisë kulturore dhe historike të shkatërruara gjatë luftës.
Me synimin për një fuqi punëtore sa më të kualifikuar, tërheqje të investime të huaja e zhvillim socio-ekonomik të Kosovës, themeluam Komisionin Ekzekutiv për zhvillimin e sistemit të Arsimit dhe Aftësimit Profesional kundrejt nevojave të tregut të punës të Republikës së Kosovës.

Burimi/Facebook

Helidon Bushati – Bashkëqytetarë dhe shkodranët e mi të nderuar!

No Comments Aktualitet Lajme

Të dashur miq!
Bashkëqytetarë dhe shkodranët e mi të nderuar!
Pas një reflektimi të thellë rreth situatës politike dhe zhvillimeve në PD, kam marrë vendimin për t’u tërhequr nga roli i Drejtuesit Politik për Qarkun e Shkodrës. Këtë qendrim, e kam komunikuar me drejtuesit e PD, përpara kësaj shpallje.
PD po kalon momente të vështira por unë jam i bindur se demokratet do të dinë të bashkohen shpejt, e të ringrihen së bashku.
Çfarë i afron sot anëtarët e familjes sonë të madhe politike me njëri-tjetrin është shumë më e madhe se ajo që i ndan, dhe sidomos nevoja jetike që ka vendi për një përballje të fortë me regjimin e mandatit të tretë.
Mendoj se me këtë tërheqje timen, krijohen mundësi për energji dhe impulse që do t’i shërbenin PD me synim përbashkimin. E po ashtu, hapen shanse për promovimin e emrave të rinj. Do të vazhdoj padyshim të jem përfaqësues dhe deputet i Partisë Demokratike dhe do të mbroj deri në fund interesat e qytetarëve të Shkodrës e në veçanti të mbështetësve tradicionalë e historikë të së djathtës.
Ndihem çdo ditë i bekuar nga përkrahja që kam marrë dhe marr prej tyre.
Dua të falenderoj përzemërsisht, të gjithë banorët e qarkut Shkodër, demokratët e palodhur, drejtuesit e strukturave dhe bashkëpunëtorët e mi të afërt për besimin dhe mbështetjen e pakursyer përgjatë këtij rrugëtimi.
Një besim që do bëj gjithçka për ta shpërblyer.
Asnjë post, përgjegjësi e karrierë, nuk vlen sot më shumë se sa analiza, dhe shikimi në sy e me përulësi i realitetit.
Për PD dhe interesat e saj, nuk është hera e parë që unë bëj një hap të tillë, duke lënë në plan të dytë ambicien personale. Bindja ime e palëkundër është se PD dhe demokratët e meritojnë të japësh për ta.

Burimi/Facebook

Myftiu vizitoi prijësit e krishterë të Shkodrës

No Comments Aktualitet Lajme

Myftinia Shkodër, 26 janar 2022
Myftiu vizitoi prijësit e krishterë të Shkodrës
Në kuadër të vizitave dhe takimeve ndërfetare, ditën e mërkurë, më 26 janar 2022, Myftiu i Shkodrës, Imam Muhamed B. Sytari, vizitoi prijësit e krishterë të komunitetit katolik dhe atij ortodoks në Shkodër.
Fillimisht, në Arqipeshkvinë Shkodër-Pult, Myftiu u prit nga Arqipeshkvi, Mons. Angjelo Massafra, me të cilin zhvilloi një bashkëbisedim të ngrohtë, duke vënë theksin tek domosdoshmëria e aktiviteteve të përbashkëta në dobi të shoqërisë dhe besimtarëve.
Myftiu dhe Arqipeshkvi ishin të mendimit se sprovat dhe sfidat me të cilat përballet njerëzimi dhe shoqëria shqiptare në veçanti, janë arsye më shumë për të bashkëpunuar e për të shtuar kontributet e përbashkëta për të mirën e shoqërisë shqiptare dhe njerëzimit mbarë.
Myftiu u prit edhe nga Famullitari i Kishës Ortodokse, At Nikolla Petani, me të cilin diskutoi mbi frymën e bashkëpunimit dhe natyrën e besimeve në trajtimin e sfidave të jetës.
Të dy bashkëbiseduesit ishin dakort që komunitetet fetare duhet të bëjnë më shumë në drejtim të eliminimit të gjuhës së urrejtjes dhe ndasive për shkak të besimit dhe fesë, që përhapet në masë nëpërmjet rrjeteve sociale, si dhe distancimin nga gjuha e përçarjes për shkaqe fetare në ligjërimet politike dhe të çdo natyre tjetër në shoqërinë tonë.
Takimet e ditës së sotme të Myftiut të Shkodrës vijnë në prag të Tre Muajve të Mirë, edhe si një kontribut i natyrshëm dhe faktik në ruajtjen dhe konsolidimin e frymës së harmonisë ndërfetare dhe vëllazërisë kombëtare.

May be an image of 2 people, people standing and indoor
May be an image of 3 people, people sitting and indoor
May be an image of 2 people and people standing

Burimi/Facebook/Myftinia Shkodër

Mentor Kikia – Si të përballojmë gjendjen e jashtëzakonshme nga dimri polar…

No Comments Aktualitet Lajme

U ngrita në mëngjes dhe, sipas porosive të qeverisë dhe cupave të motit, u vesha mirë; dy palë corape, dy palë tuta, tri bluza e dy pulovra, një shall, një kapuc… Mora thikën e madhe të mishit, një mburojë… apo jo, këto të fundit nuk i mora thjeshtë i mendova. Le të vijë i ftohti polar tani po ia mbajti. I thonë -7 në mes të natës, nuk është shaka.
T’ëmën e – kur thonë korcarët. Po unë në këtë temperaturë shkoja cdo ditë në shkollë. Atje në fshatin tim në Elbasan, kishim një përrua plot me uje(binte shi atëkohë jo si sot). Në mëngjes kur gdhiheshin, përroi ishtë tërësisht i ngrirë. Ne, ose kalonim mbi akull, ose nënat tona thyenin akullin e futnin këmbët të na kalonin ne fëmijëve matanë, që të mos lageshin. Kur shkonim në shkollë ndizmin sobën me dru, dhe ndërsa mësuesja shpjegonte mësimin ne ngriheshim më radhë për tu ngrohur pranë saj.
Pale c’bënim tek liqeni i vogël i ngrirë. Mbi akull loznim me karroca me kuzhinieta. Nga catitë vareshin kallamë akulli dhe ne i thyenim të loznim shpatash. Dhe nuk ishin dy ditë të tilla, por plot dy muaj.
Pra dimrit polar ia kishim gjetur anën edhe atë kohë, kur gjithë gjithë kishim dy triko. Thërrinim në ndihmë edhe trahananë e ngrohte në mëngjes, që të na ngrohe barkun gjatë rrugës dhe niseshim për në shkollë.
Marrja e masave nga strukturat qeverisëse është një detyrë dhe punë normale e tyre. Ndaj shpallja e një lloj paniku nga media dhe nje vendim i Ministrisë së Arsmit për mbylljen e shkollave, më duken fare pa vend. Ky duhej të ishte janari normal, por meqë klima ka ndryshuar në mënyrë drastike, ne jemi gati të shpallin gjendjen e jashtëzakonshme pse do të zbresin temperaturat në Tiranë në -7.
Ndërsa ajo që nuk përballoj dot tani janë lajmet me elektricistë që do të rregullojnë telat në këtë të “ftohtë ekstrem”, mjekë që do të ecin në dëborë të shkojnë tek pacienët, policët që janë në shërbim në rrugë, kufitarët që ruajnë kufirin… apo jo, kufitarë s’ka më.

Burimi/Facebook

Shpetim Zinxhiria – Ky zv/ministër…hajde shtet hajde!

No Comments Aktualitet Lajme

A mund te jetë vartës i ketij, drejtori i sotëm i policisë shqiptare?
Largohet nga dipllomacia shqiptare për shpërdorim detyre…
Ky flautist u emërua në heshtje mediatike zv/ministër kur nuk duhej të ishte, por miqësia në të tilla raste vazhdon përtej turpit.
Por…?
Apeli për 480 fëmijët shqiptarë të zhdukur në Greqi, 20 vjet heshtje nga shteti, diplomati arrogant i asaj kohe që nuk donte dhe pengonte zbardhjen e fëmijëve të zhdukur në Greqi, sot është zv/ministër i Punëve të Brendshme. Behet fjalë ish-dipllomatin Andi Mahilaj njeriun më problematik më arrogant dhe më të korruptuar në ambasadën shqiptare në Greqi, në kohën që drejtohej nga z. Kastriot Robo.
Andi Mahilaj ishte i dhunueshëm dhe arrogantë gjë që e kam përjetuar gjatë periudhes së zhdukjeve të fëmijeve shqiptarë në Greqi. Në atë kohë ambasadori Kastriot Robo nëpërmjet autoriteve të Greqisë në shtator të vitit 2000 më krijon kushte për të shkuar dhe parë nga afër institucionin Agia Varvara në Athinë, vendin ku kishin filluar zhdukja e fëmijëve shqiptar.
Një nga dipllomat që nuk kishte qejf zbardhjen e zhdukjeve të fëmijëve ishte shqiptar ishte ky zv/ministri i sotëm Mahilaj, që në atë kohë veproi dhunshëm duke më marrë nga dora mjetin incizues. Aty ishin incizuar theniet e drejtoreshes se shtëpisë së fëmijës që bënte fjalë për këtë person qe i mbyllte telefonin. Menjëherë vihet në dijemi ambasadori i cili e qorton atë.
Ky zv/ministër është nga dipllomatët që ka punuar më gjatë se kushdo, por larguar për shpërdorim detyre, me një diplomë me korrespondencë për juridik. Këtë diplomë e ka marrë kur ishte në SHISH.
Por le të kthehemi te fenomeni i zhdukjeve
Ishte 10 dhjetor 1998 kur u zbatua programi për “mbrojtjen e të miturve lypës”. Policia vendase kapte fëmijët dhe i çonte në institucionin “Agia Varvara”, i cili deri atëherë funksiononte si një shtëpi vajzash në adoleshencë. “Nuk ishte mënyra më e mirë për t’i mbledhur ato përmes policisë, pa patur një program serioz. Në ditën e parë të programit, sipas dosjeve në dispozicion të gazetës së përditëshme “Kathimerini”, 34 fëmijë u dërguan në këtë në institucion. Një bullgar, katër irakian dhe 29 shqiptar. Nga këta, 17 u larguan në drejtim të paditur. Por nga viti 1998 deri në 2001, 661 fëmijë të semaforëve u strehuan në institucionin “Agia Varvara” në Athinë, në kuadër të programit “Mbrojtja dhe kujdesi social i fëmijëve në rrugë”. Në 2004, dy vjet pasi programi mbaroi, Avokati i Popullit zbuloi se numri i fëmijëve të zhdukur ishte 502.
Përfundimisht, nga 661 fëmijë që kaluan përmes “Agia Varvara”, 90 u dorëzuan prindërve të tyre, 47 u zhvendosën në fusha lojrash, 22 u pritën nga policia. Dhe 502 ishin të humbur! (Të dhëna nga policia greke (EL.AS) për Avokatin e Popullit Grek).
Turpi vazhdon me tej:
Në shtator te vitit 2000 pata mundësi të takoja drejtoreshen e ketij institucioni zonjen Ana Kuri e cila me tha se, për tu lidhur me Ambasadën Shqiptare duhet ndërmjetësimi i OKB-së. Kjo u vertetua edhe nga sjellja brutale e dhunshme e ish konsullit te ambasadës sonë ku anashkalonte kete problem. Më e keqja eshte sot ky njeri është zv/minister i Punëve te Brendshme te Shqipërisë. Kanë kalur dy dekada dhe nga shteti shqiptar nuk është hedhur asnjë hap për te zbardhur 480 zhdukje te femijeve shqiptar, 480 familje shqiptare edhe sot presin nje pergjigje nga dy vende se ku janë.
Sot dipllomati që ne atë kohë pengonte zbardhjen e ketij fenomeni sot eshte zv/minister Brendshëm.
Puna e sotme e ambsades nuk ka asgje te perbashket me dipllomate te tille, sot ambasada eshte atje ku duhet ne sherbim te emigranteve.
Deri më sot kam pritur prej ketij njeriu nje ndjesë apo falje , por njerëz te tillë të pushtshëm nuk I njohin këto fjalë përveç dhunës dhe arrogances.

Burimi/Facebook

Agim Alickaj – JOSEPH J. DIOGUARDI, FIGURA HISTORIKE E KOMBIT SHQIPTAR

No Comments Aktualitet Lajme

Udhëheqësit e mëdhenj kombëtarë dhe figurat historike krijohen në rrethana të caktuara historike dhe momente vendimtare të një kombi. Populli ynë ka dhënë shumë djem e vajza të tilla. Një prej tyre është padyshim legjenda e gjallë e kombit shqiptar, ish kongresmeni amerikan me origjinë arbëreshe, kryetari i Ligës Qytetare Shqiptaro-Amerikane, Joseph DioGuardi .
Më datën 30 Janar do të bëhet promovimi i librit të pare të veprës historike të Ligës me në krye Joe DioGuardi-n, të cilit më pas iu bashkua zonja Shirley Cloyes DioGuardi. Ky libër përmban një përmbledhje të dokumenteve dhe fakteve vetëm për 8 vitet fillestare (1985-1993) të punës së DioGuardit, fillimisht si kongresmen, pastaj si kryetar i AACL, përgatitur nga anëtari i Bordit Ekzekutiv, Dr. Faton Bislimi.
Jeni të mirëpritur të merrni pjesë në këtë ngjarje shumë të rëndësishme. Ju lutem shikoni detajet.
JOSEPH J. DIOGUARDI, HISTORICAL FIGURE OF THE ALBANIAN NATION
Great national leaders and historical figures are created in certain historical circumstances and crucial moments of a nation. Our people have given many such sons and daughters. One of them is undoubtedly the living legend of the Albanian nation, the former American congressman of Arbëresh origin, the President of the Albanian American Civic League, Joseph J. DioGuardi,
On January 30, at 1:30 pm, the promotion of the first book of historical work of the League led by Joe DioGuardi and joined later by Mrs. Shirley Cloyes DioGuardi will take place. This book contains a summary of documents and facts for only the initial 8 years ( 1985-1993) of DioGuardi’s great work, first as a Congressman, then as President of the AACL, prepared by the member of the Executive Board, Dr. Faton Bislimi.
You are welcome to take part in this very important event. Please see the details.

Mund të jetë një imazh i 8 persona dhe njerëz në këmbë
Mund të jetë një imazh i 3 persona dhe njerëz në këmbë
Mund të jetë një imazh i 5 persona dhe njerëz në këmbë
Mund të jetë një imazh i 8 persona dhe njerëz në këmbë

Burimi/Facebook

Sali Berisha – Ne vend te votes, 60 plumba ne SMS, SKAPE dhe Tritol!

No Comments Aktualitet Lajme

Kjo nuk eshte republika moniste e Old Major-it te George Orewllit!
Por kjo eshte narkorepublika moniste e Old Major-it te George Soros-sit!
Tritoli ne deren e shtepise te Armand Dukes!
Akt i mirefillte i terrorizmit shteteror te klanit Edvin-Olsi Rama.
Te dashur miq, nje super skandal shpertheu dy ditet e fundit ne fushaten zgjedhore te Federates Shqiptare te Futbollit. Mediat njoftuan mbreme se ne deren e shtepise te Presidentit te Federates Shqiptare te Futbollit, Armand Duka u vendos dhe shpertheu nje eksploziv i fuqishem, tritol.
Ky akt i mirefillte i terrorizmit shteteror ndaj zotit Duka vjen si forme kulmore terrori ndaj tij i klanit te mafies shteterore me te rrezikshme te Europes, Edvin dhe Olsi Rama. Ky klan mafioz meqenese nuk sigurojne dot votat per pushtimin ne zgjedhjet e 2 marsit te FSHF, ishullit te fundit qe nuk ndodhet ne pushtetin e tyre ka vendosur pushtojne ate ‘manu militari’ qofte dhe me akte terroriste.
Vendosja e Tritolit ne shtepine e Armand Dukes nga klani i mafies me te rrezikshme shteterore te Europes Edvin dhe Olsi Rama vjen pas nje seri aktesh te tjera kriminale te ndermarra per kete qellim ndaj tij nga ky klan.
Keshtu, pas manipulimeve te hapura ne zgjedhjen e delegateve dhe ndersimit te SPAKU-t te partise nepermjet gjethes se tyre te fikut Erion Veliaj, linçimit nepermjet mediave te narkoqeverise, kercenimit me mesazhe per ‘60 plumba’ne koke’ ne rastse nuk largohet nga detyra, keta mafioze te rrezikshem urdheruan dje paradite dergimin e banditeve tatimor ne bizneset e presidentit te FSHF me qellimin e vetem per ti imponuar doreheqjen. Mbreme vone, pasi deshtoi me te gjitha keto veprime te shemtuara e primitive per ta detyruar Armand Duken te jepte doreheqjen, Kreu i Meduzes kaloi ne nje akt te mirefillte terrorist urdheroi vendosjen ne darke te tritolit ne banesen e tij.
Per vendosjen e Tritolit nga klani mafioz Edvin-Olsi Rama ( per llogari te tij) ne shtepine e Armand Dukes deshmon deklarata e te keqperdorurit te tyre Erion Veliaj, i cili fill pas lajmit per vendosjen e tritolit duket se zbuloi edhe doresin e krimit duke thene se Armand Duka ka patur probleme me bandat e Shijakut.
Kjo do te thote se detyra per vendosjen e tritolit i ishte besuar njeres prej ketyre bandave dhe sot apo ditet ne vazhdim do kemi dalezotesin, i cili publikisht do marre persiper aktin terrorist kunder Armand Dukes natyrisht jo per qellime elektorale por per sherre personale.
Keto akte kriminale me te cilat vota e lire zevendesohet me manipulim te hapur, fushate te hapur mediatike linçimi, 60 plumba ne zarf ( ne SMS) fallanga narkotaksidaresh ne biznese dhe se fundi tritol tek dera e shtepise se presidentit te FSHF te denja per republiken moniste te Old Major-it George Orwell-it por po ndodhin 72 vite pas vdekjes se autorit, ne Shqiperi, republiken e Old Majorit te George Soros-it apo narkoshtetin e pare dhe te vetem ne Europe.
Duke denuar kete akt te shemtuar te terrorizmit shteteror te klanit Edvin dhe Olsi Rama, u bej thirrje UEFA-s dhe FIFA-s te nderhyne me urgjence per te shpetuar Federaten Shqiptare te Futbollit nga ky klan mafioz qe kerkon te shnderroje kete federate ne megalavatrice te konteinerve me euro te trafikut te kokaines qe ai kontrollon.
U bej thirrje ketyre organizatave te respektuara te kerkojne hetim nderkombetar per aktin e terrorizmit shteteror ndaj presidentit te FSHF dhe aktet e tjera te narkoqeverise shqiptare per pushtimin e FSHF dhe vendosjen e monizmit absolut ne Shqiperi. sb

Burimi/Facebook

Kur edhe pensionet dhurohen për Shoqatën “Papa Klementi XI Albani”, Suedi!

No Comments Aktualitet Lajme

Nga Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë
”Papa Klementi XI Albani”, Suedi

Valdete Kryeziu, tashmë e ndjerë, kishte lënë porosi që pensionin e saj të fundit jetësor ta dedikonte për Shoqatën e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, Suedi.

Profesoreshë Valdete Kryeziu, një intelektuale nga Prizreni, ka qenë mbështetëse e Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, duke vlerësuar lartë punën e anëtarëve të saj.
Në një bisedë me motrën e saj, Myvedete Kryeziu Basha, për veprimtarinë e së cilës shkruhet në numrin e 10 të librit “Thesar Kombëtar i Mërgatës Shqiptare në Suedi (f.64), znj. Valdete kishte insituar që pensionin e saj ta dhuronte për Shoqatën “Papa Klementi XI Albani”, Suedi. “E mbështes shumë Shoqatën e Shkrimtarëve “Papa Klementi XI Albani” në Suedi. Qoftë edhe një laps nëse i dhurohet një shoqate që kontribuon për librin dhe për kulturën shqipe, ti ke kontribuar sa të rritësh një fëmijë jetim”, kishte thënë Valdete Kryeziu.
Kështu, motra e saj, Myvedetja, e ka përmbushur dëshirën e Valdetes, menjëherë pas vdekjës, duke i shtuar asaj shume edhe shumën prej dy pensioneve të saj. “Unë dua që amaneti i motrës të përmbushet ende pa i rënë dheu syve, prandaj kërkova që të bëj këtë transfer menjëherë në shoqatën tuaj, 200 euro nga motra dhe 200 euro nga unë, që sado pak të kontribuojmë për botimet e Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, thoshte znj. Myvedete Basha.
Në emër të Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, z. Rrahman Rrahmani, bashkë me Ymrije Beqirin dhe Hyrë Tejecin, ishin në vizitë në Prizen për të ngushëlluar familjen

Kosovalindore.com » Kur edhe pensionet dhurohen për Shoqatën “Papa Klementi  XI Albani”, Suedi!

Kryeziu. Z. Rrahman Rrahmani ndau Dekoratën “Papa Klementi” për znj. Valdete Kryeziu (postmortem) dhe znj. Myvedete Kryeziu Basha, si dy intelektuale të shquara, kontributdhënëse në të gjitha proceset për arsimin e Kosovës, iniciatore të shumë nismave për çështje të lirisë dhe pavarësisë së Kosovës, humaniste të veçanta, si dhe si mbështetëse të Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, Suedi.
Ndërkohë, në një lidhje të drejtpërdrejtë nga Suedia, kryetari i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, z. Hysen Ibrahimi, shprehu edhe njëherë ngushëllime për znj. Myvedete Basha, për humbjen e së motrës Valdete Kryeziu. Ai çmoi lart gatishmërinë e dy motrave për të kontribuar për shoqatën, duke thënë se vetëm personalitete dhe intelektuale që rrjedhin nga familje të ngritura dhe atdhetare, dinë të vlerësojnë dhe të çmojnë librin dhe përpjekjet për botimin e tij.
Delegacioni i Shoqatës bëri homazh edhe te varri i Valdete Kryeziut dhe la një buqetë me lule.
Znj. Valdete Kryeziu, ishte një ndër intelektualet e para të Kosovës. Ajo kishte lindur më 1953 në Prizren, e rritur në një familje atdhetare, e edukuar për arsimin shqip. Kishte qenë në radhët e studentëve të parë të Kosovës që kanë ndjekur studimet e larta të mjekësisë në kuadër të Kryqit të Kuq Ndërkombëtar në Beograd. Ajo kishte diplomuar më 1973, si studente më e dalluara.

Kosovalindore.com » Kur edhe pensionet dhurohen për Shoqatën “Papa Klementi  XI Albani”, Suedi!

Në moshën 22 vjeçe ishte kthyer në Kosovë, duke dhënë kontribut të madh e duke ngritur shumë gjenerata në Shkollën e Mesme të Mjekësië “Luciano Motroni”, deri në pensionimin e saj.

Valdete Kryeziu ishte një atdhetare e madhe, duke i edukuar dhe frymëzuar edhe nxënësit e saj për atdhedashuri. Në këtë kuadër ajo ishte shumë parimore edhe në vlerësimin me notë, sepse vlerësonte të përgatitë dhe të nxjerrë nxënës dhe kuadro të mirë e profesionistë. “Serbia na don të dobët në të gjitha profesionet. Nuk fal asnjë notë, ndryshe nuk nxjerrim nxënës të mirë”, kujtonte fjalët e të motrës, znj. Myvedete Basha.

Kosovalindore.com » Kur edhe pensionet dhurohen për Shoqatën “Papa Klementi  XI Albani”, Suedi!

Profesoreshë Valdete Kryeziu kishte përjetuar bashkë me nxënësit periudhën e helimit në shkolla nga ana e pushtetit serb, në fillim të viteve 90-të. Ajo ishte helmuar rëndë atë kohë dhe si pasojë shqetësimet shëndetësore e kishin përcjellë deri në fund të jetës. “Por ashtu e sëmurë, nuk i linte nxënësit dhe as orët nuk i humbiste. Shkonte rregullisht në shkollë dhe në praktikën që kishin nxënësit”, kujton Myvedetja. Ajo i trajtonte nxënësit sikur fëmijët e saj, prandaj kishte sakrifikuar shumë për ta.
Pas luftës së vitit 1999, ajo ishte ftuar nga pjesëtarë të KFOR-it gjerman që të zhvillonte një program aftësimi me pjesëtarë të TMK-së. Ajo ishte e vetmja eksperte që kishte studiuar në degën “Patronazh- Kujdesi ndaj

Kosovalindore.com » Kur edhe pensionet dhurohen për Shoqatën “Papa Klementi  XI Albani”, Suedi!

Pacientit”, në Beograd, më 1973. Valdet Kryeziu kishte qenë njëra ndër femrat e para që ishte shkolluar jashtë Kosovës, duke thyer shumë tabu të
kohës.
Valdetja ishte vajza më e re e prindërve Ymer dhe Animshahe Kryeziu. Në Prizren njihet si një punëtore, intelektuale dhe humaniste e madhe. Familja e Ymer Kryeziut nga Prizreni ka dhënë shumë për kombin dhe shqiptarët. Një familje e përndjekur dhe e persekutuar në të gjitha gjeneratat, prej para
Luftës së Parë Botërore e deri në çlirimin e plotë të Kosovës. Trashëgimtarët e Ymerit e kanë ndjekur rrugën e të parëve me shumë dinjitet, duke iu bashkuar shumë iniciativave për liri dhe pavarësi. Ymeri kishte katër djemë e tri vajza, të gjithë të shkolluar dhe të edukuar për të dashur kombin dhe atdheun.
Femrat e kësaj familje kishin qenë shumë aktive, duke nisur që nga zonja Animshah (nëna e Valdetes), e cila kishte kontribuar shumë në ruajtjen e dokumenteve të rëndësishme të kohës. Ajo kishte qenë një grua vizionare dhe e kishte vlerësuar shumë shkollimin dhe edukimin e fëmijëve. Burri i kishte vdekur në moshë të re, duke e lënë atë të vetme me shtatë fëmijë.
Megjithë dhimbjen e madhe që kishte nga familja e saj, të cilës serbët ia kishte persekutuar të gjithë anëtarët e familjës, nëna Animshah, arrin t’ia dalë të punojë çdo gjë, punë fizike e punëdore, vetëm për t’i shkolluar fëmijët e saj.
Shkollimin e fëmijëve të Ymerit, e kishte ndihmuar edhe vetë intelektuali dhe atdhetari i madh, Prof. Anton Ҫeta, i cili e kishte njohur shumë mirë, Ymer Kryeziun dhe veprimtarinë e tij patriotike.
Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, Suedi, do të vazhdojë të identifikojë figura që kanë kontribuar për kombin shqiptar, në të gjitha kohërat dhe të shkruaj për to, si dëshmi e gjurmë që do të mbeten për gjeneratat e ardhshme.

Themelohet Rrjeti i Komunitetit Shkencor Shqiptar në Suedi

No Comments Aktualitet Lajme

Me iniciativën e Ambasadores Shkëndije Geci Sherifi, sot, nën kujdesin e Ambasadës së Kosovës në Stokholm, në një seancë formale u themelua “Rrjeti i Komunitetit Shkencor Shqiptar” në Suedi. Ky rrjet në vete ngërthen profesorë, studjues, ligjërues e hulumtues nga të gjitha trevat shqiptare të profileve të ndryshme akademike që punojnë në Universitete të ndryshme të Suedisë. Rrjeti ka për qëllim bashkëveprimin, shkëmbimin akademik, zhvillimin e kontakteve profesionale e sociale ku, si platformë do të shërbejë Ambasada e Kosovës në Stokholm. Ky rrjet, përveç tjerash, do të kontribuojë edhe për ndërlidhjen e Kosovës me qarqe akademike të Suedisë dhe më gjerë. Në kuadër të këtij rrjeti, planifikohen të organizohen tryeza të rrumbullakëta, diskutime, simpoziume, takime, konferenca, e forume të ndryshme akademike të cilat do të kenë një impakt pozitiv jo për Kosovën por edhe për punën shkencore në përgjithësi.
Në seancën konstituive, të pranishmit diskutuan rreth formave të bashkëpunimit dhe dhanë propozime konkrete se si të relaizohen ato ndërkohë që Ambasada e Kosovës në Stokholm, do të shërbejë si urë lidhëse dhe lehtësuese e komunikimit mes rrjetit dhe institucioneve relevante të Republikës së Kosovës në mënyrë që të jetësohen këto iniciativa.
Aktualisht rrjeti përbëhet nga komuniteti shqiptar akademik si në vijim:
Armend Bekaj – Uppsala University, Hulumtues në programin Paqe dhe Konflikt
Arianit Kurti – Linnaeus University, PhD, Profesor Asistent në Departamentin e Shkencave Kompjuterike
Mevludin Memedi – Örebro University, Profesor në Informatikë
Gent Ymeri – Malmö University, PhD në Shkenca Kompjuterike dhe Mjekësi Digjitale
Zenun Kastrati – Linnaeus University, Ligjërues në Informatikë (Applied Machine Learning)
Donat Agushi – Uppsala University, Master of Laws (LLM)
Lindita Aliti – Linnaeus University, PhD dhe Profesor Asistent në Social Work
Fisnik Dalipi – Linnaeus University, Ligjërues në Informatikë
Valon Junuzi- Malmö University, PhD në Migrimin Ndërkombëtar dhe Marrëdhëniet Etnike
Ilir Jusufi – Linnaeus University, Ligjërues në Informatikë
Nita Mulliqi – Instituti Karolinska, PhD në Departamentin e Epidemiologjisë Mjekësore dhe Biostatistikës
Mexhid Ferati – Linnaeus University, Ligjërues në Informatikë (Data Interface)
Erdelina Kurti – Linnaeus University, Post-doc në Departamentin e Informatikës
Miranda Kajtazi – Lund University, Profesor Asistent në Departamentin e Informatikës, poashtu e perfshire në gender work
Gemza Ademaj – Lund University, PhD në Departamentin e Informatikës
Shqipe Gashi Nulleshi – Linnaeus University, PhD në Ndërmarrësi dhe Ndryshim Social
Bahtijar Vogel – Malmö University, Profesor Asistent në departamentin e Shkencave Kompjuterike dhe Teknologjisë së Medias
Blerim Emruli – Lund University, Ligjërues në Departamentin e Informatikës
Suejb Memeti – Blekinge Institute of Technology, Ligjërues në Shkenca Kompjuterike
Adea Gafuri
University Of Gothenburg
PhD candidate Shkenca Politike
Dua Shala – Södertörn University, Master në Politikë dhe Qeverisje Demokratike
Koordinatore e rrjetit u zgjodh Dua Shala, kurse Donat Agushi do të jetë asistent i projekteve dhe evenimenteve shkencore.
Të pranishmit u dakorduan pjër krijimin e një platforme elektronike të cilën do ta menaxhojë Nita Mulliqi.
Ambasadorja Geci Sherifi inkurajon zgjerimin e këtij rrjeti me sa më shumë pjesëmarrës të rinj.

Burimi/Embassy of Kosovo in Stockholm