Home

Lajme

Prof.dr. Eshref Ymeri Në pritje të aktit të tretë të tradhtisë së lartë?

No Comments Lajme Opinion

Mbarë populli shqiptar në trojet tona etnike, është në pritje të aktit të tretë të tradhtisë së lartë. Kjo është një gjendje ankthi, që janë duke e përjetuar të gjithë ata bashkëkombasit tanë, deri larg në diasporë, të cilët janë të edukuar me ndjenjën e dinjitetit të lartë kombëtar.
Në një shënim të shkurtër, me titull “Akti i tradhtisë së lartë”, të botuar në internet më 26 mars 2020, pata theksuar se rrëzimi i qeverisë Kurti ishte një akt i tillë. Kuvendi i Kosovës, me shumicë deputetësh mercenarë, në shërbim të Beogradit, e rrëzoi qeverinë Kurti, sepse në programin e saj, ajo, mes shumë objektivave, kishte shpalosur dy prej tyre, të cilët ishin të një rëndësie të jashtëzakonshme:

 1. Shpronësimin e të gjitha pasurive të paligjshme të oligarkëve politikë.
  1. Ngritjen e padisë kundër Serbisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, për vënien e saj para përgjegjësië materiale për dëmshpërblimin e të gjitha masakrave dhe shkatërrimeve që ajo pati kryer në Kosovë gjatë viteve ’90.
   Këto dy objektiva e alarmuan tmerrësisht shumicën e deputetëve mercenarë, sepse u prekeshin rëndë interesat e tyre, si hajdutë të oligarkisë politike. Veç kësaj, padia kundër Serbisë, ishte largim nga misioni i tyre antikombëtar, mision ky, i kryesuar nga Thaçi për mbrojtjen e interesave të Serbisë, në përputhje me detyrat që ajo u kishte vënë për të mos ngritur kurrë padi kundër saj. Këtë mision, Thaçi, duke shkelur mbi gjakun e dëshmorëve, mbi nderin dhe mbi dinjitetin e popullit shqiptar të Kosovës, mbi nderin dhe mbi dinjitetin e 20 mijë vajzave dhe zonjave kosovare, të cilat i poshtëroi aq barbarisht egërsia e kriminelëve serbë, e pati kryer në mënyrën më shembullore, që prej takimit të parë me përfaqësuesit serbë në Bruksel më 19 prill 2013.
   Akti i dytë i tradhtisë së lartë u krye më 04 shtator, në Marrëveshjen e Vashingtonit. Përgatitja e këtij Akti pati filluar që në Kuvendin e shumicës mercenare të deputetëve, e cila nuk aprovoi paraprakisht platformën e prezantimit të delegacionit kosovar në takimin e Vashingtonit. Në atë platformë, kryeministrit mumje të Kosovës dhe anëtarëve të delegacionit të tij, u duheshin dhënë porosi të prera që, në takimin me Vuçiçin, në prani të palës amerikane, të mos bëhej absolutisht kurrfarë lëshimi nga pikat e asaj platforme. Prandaj ndodhi ajo që ndodhi: kur Vuçiçi, agai i kryeministrit Hoti dhe i pjesëtarëve mercenarë të delegacionit, kërkoi që pika për njohjen e pavarësisë të hiqej nga diskutimi, kryeministri mumje Hoti dhe ata që e shoqëronin, si njerëz të dobët dhe servilë, ranë në bark në mënyrën më vetëposhtëruese para serbosllavizmit, në prani palës amerikane, në vend që të çoheshin nga tryeza e bisedimeve dhe të braktisnin takimin.
   Ky qëndrim revoltues i mumjeve të delegacionit kosovar, që drejtohej nga kryemumja Hoti, më kujtoi një shprehje bukur të goditur të shkrimtarit dhe të poetit brazilian Paulo Koelo (Paulo Coelho – 1947), në të cilën thuhet:
   “Njerëzit e dobët, në të gjitha kuptimet e kësaj fjale, janë të prirur për tradhti, çka është pasojë e mungesës së forcës së vullnetit, e mungesës së karakterit, e nivelit të ulët të zhvillimit intelektual, e varfërisë shpirtërore dhe morale”.
   Në raste të tilla vendimtare në takime ndërkombëtare, dobësia, servilizmi dhe vetëposhtërimi para bashkëbiseduesit të huaj, është baras me tradhti kombëtare. Sepse marrëveshjet ekonomike me Serbinë, pa një marrëveshje politike fillimisht, janë një zero me xhufkë. Por, në këtë mes, nuk ka asgjë për t’u çuditur. Për arsye se delgacioni kosovar, me në krye një kryeministër pa kurrfarë dinjiteti kombëtar, nuk mund të mbante tjetër qëndrim. Sepse nuk mund të lëvizte nga piketat tradicionale që Beogradi kishte vënë para argatit të vet Enver Hoxha që më 08 nëntor 1941. Prandaj jo më kot argati i Beogradit Thaçi, Enver Hoxhën e ka pasur dhe vazhdon ta ketë kultin e jetës së vet.
   Akti i tretë i tradhtisë së lartë pritet të ndodhë në Kuvendin e Kosovës, nëse do ta aprovojë Marrëveshjen e Vashingtonit.
   Dukuria tradhti është e njohur në mbarë botën. Por, fatkeqësisht, në historinë e kombit shqiptar, ajo ka pasur dhe vazhdon të ketë përmasa tragjike në radhët e politikanëve shqiptarë. Gjatë përsiatjeve për një dukuri të tillë të shëmtuar, mendova se do të ishte mjaft interesante t’u propozoja lexuesve të nderuar një ese fort kuptimplote të një analisti të njohur të botës arabe, në të cilën ai bën fjalë për psikologjinë e tradhtisë. Po e jap të plotë në vijim.

“Është interesante, a mundet ndokush nga ata që e ka tradhtuar njëherë mikun, çështjen ose atdheun, të na shpjegojë psikologjinë e tradhtisë?
A e keni vrarë mendjen ndonjëherë se cila është gjendja psikike e tradhtarit? Kohët e fundit unë kam përsiatur gjatë për këtë çështje. Askush nuk i kursen përpjekjet e veta për të demaskuar ata që kryejnë një veprim të pabesë. Po, në themel të atij veprimi është pozicioni kriminal, por mua më shqetëson diçka tjetër. Për mua është interesant jo aq komponenti kriminal i tradhtisë, sesa psikologjia e tradhtarit dhe baza psikologjike e veprimeve të tij. Nëse tradhtinë do ta trajtojmë si krim dhe mëkat, atëherë ka rëndësi që të nxjerrim në pah jo vetëm motivet e kësaj bëme, por edhe të kuptojmë se si ajo ndikon mbi psikikën e njeriut.
Natyrisht, më e drejtë është t’i drejtohesh këndvështrimit të psikologut ose të psikiatrit. Por unë jam munduar ta kuptoj psikologjinë e tradhtisë nëpërmjet gjykimeve dhe vëzhgimeve personale. E pranoj se ka mundësi që të mos kem qenë në gjendje ta bëj një gjë të tillë plotësisht.
Po ndaj me lexuesit disa ide që më kanë lindur në kokë.
Si ta përshkruash gjendjen psikike të njeriut, i cili tradhton mikun e vet, bashkëluftëtarin?
Përfytyroni për një çast kur njeriu juaj i afërt, me të cilin keni ecur dorë për dorë për vite me radhë, doli keqbërës. Me të marrë vesh tradhtinë e tij, ju, natyrisht, do të shtroni menjëherë pyetjen: “Pse e bëri këtë?”. Në këto e sipër, ju lindin edhe pyetje të tjera: “Kur i paska lindur në kokë mendimi për kryerjen e tradhtisë?. Kur ne bashkë kemi ndarë tryezën, kemi falur namazin, kemi përballuar bashkë një rrugë të gjatë, kemi bërë shaka me njëri-tjetrin? A dëshironte vallë të më bënte keq kur më shikonte dhe buzëqeshte?”. Mendoj se nuk është kështu, ndryshe një qëndrim të tillë mund ta përfshish në listën e sëmundjeve psikike.
Në qoftë se gjatë takimit me një armik, rival ose kokurrent, njeriu buzëqesh në një mënyrë të shtirur, kurse me vete thotë: “Do të vijë edhe ora e ndëshkimit tend”, kësaj mund t’i gjendet një shpjegim i arsyeshëm. Por në qoftë se fjala është jo për armikun ose për rivalin, por për mikun tuaj, me të cilin keni ndjekur prej kohësh të njëjtën rrugë, atëherë gjasat janë se këtu kemi të bëjmë me një tjetër psikologji. Pasi e ka larguar nga koka mendimin për miqësinë shumëvjeçare, ai duhet të krijojë një përfytyrim kaq negativ për ju, saqë të arrijë të kryejë një poshtërsi ndaj shokut dhe mikut të tij të vjetër.
Ç’gjendje psikike është ajo që të nxit të kryesh një krim shtetëror? Si mund të tradhtohet atdheu ku ke lerë, ku jetojnë prindërit e tu, familja, ku kanë burimin kujtimet më të shkëlqyera? Për çfarë mendon tradhtari, cila është logjika e tij orientuese kur ai i përcjell ndonjë shteti tjetër sekretet që ruan atdheu i tij? Në ç’masë paratë janë një argument i mjaftueshëm për justifikimin e tradhtisë? Mendoj se çështja nuk ka të bëjë vetëm me paratë. Dikush vërtet mund të pasurohet kur merr një shpërblim në të holla në shkëmbim të tradhtisë, por ama paratë, besoj, janë të pamjaftueshme për vetë faktin e kryerjes së kësaj tradhtie.
Çështja më interesante lidhet me pyetjen e mëposhtme:
Dikush që ka tradhtuar mikun, atdheun ose familjen, në ç’mënyrë e justifikon tradhtinë para vetvetes? Jam i bindur se deri në momentin e kryerjes së tradhtisë, tradhtari përjeton një luftë të vërtetë brenda vetvetes. Çfarë i thotë një zë i brendshëm i së keqes? Me siguri që ai i jep urdhër: “Ti duhet ta tradhtosh atdheun tend”. Kam mendimin se ai zë e bind në këtë mënyrë: “Kjo nuk është tradhti, kjo është revoltë kundër padrejtësisë”. Për kryerjen e së keqes kundër mikut, ai zë mund ta nxitë në këtë mënyrë: “Po, gjatë shumë viteve ai ka pasë qenë miku yt, por, në thelb, ai të ka shtypur”.
Por ama ekziston edhe një zë i brendshëm i së mirës. Kam bindjen se ai zë ushton në një mënyrë shurdhuese: “Kjo është tradhti, mos e bëj në asnjë mënyrë një gjë të tillë”. Sipas jush, në ç’mënyrë i kalon netët njeriu që ka dëgjuar këtë zë, por që ka parapëlqyer t’i bindet atij zërit tjetës? A mundohet ai vallë ta shuajë zërin e brendshëm të së mirës, i cili i thotë: “Ti po kryen tradhti. Hiq dorë nga kjo rrugë sa s’është vonë”. A e përjeton ai ndjenjën e pendesës kur është duke përsiatur për tradhtinë?
Tradhtia është një veprim i ndërgjegjshëm i njeriut. Ajo është një krim i paramenduar, para kryerjes së të cilit hartohet një plan, përpunohet një ide, përdoret një logjikë. Mandej merret vendimi pë kryerjen e tradhtisë. Pikërisht për këtë arsye, çmimi i tradhtisë është shumë i lartë. Njeriu nuk mund të bëhet tradhtar në çastin e një indinjate ose kur i shpërthen tërbimi.
Tradhtia është një e keqe që kërkon përhershmëri. Kjo është një e keqe që ka vazhdimësi”(Citohet sipas: Ali Nur Kutlu: “Psikologjia e tradhtisë”. Faqja e internetit “Molot”. 18 shkurt 2018).
Ka shumtë të drejtë analisti arab. Tradhtia e kastës politike shqiptare në atdheun amë, në shërbim të grekosllavizmit, është në përhershmërinë dhe në vazhdimësinë e vet, që prej 08 nëntorit 1941. Po ashtu, në përhershmrinë dhe në vazhdimësinë e vet është edhe tradhtia e kastës politike të Republikës së Kosovs në shërbim të serbosllavizmit, tradhti që filloi që asokohe kur Thaçi, pa nisur lufta ende, hyri në shërbim të Beogradit, mandej u vendos në krye të UÇK-së dhe grumbulloi rreth vetes bandën e tij, për të vrarë kundërshtarët politikë gjatë dhe pas luftës, ashtu si edhe krimineli Enver Hoxha, për ta grabitur dhe poshtëruar popullin kosovar, duke e katandisur në gjendjen e sotme të mjeruar. Qeveria Kurti shërbeu si një rreze drite në botën e errësirës së oligarkisë kriminale politike kosovare, por që Thaçi, me ndihmën e bandës rreth vetes dhe të mikut të Serbisë, homoseksualit Grenell, i lëvizi të gjithë gurët e tradhtisë për ta shuar.

Prof.dr. Eshref Ymeri – Misioni historik i Hashim Thaçit

No Comments Lajme Opinion

Prof.dr. Eshref Ymeri

Misioni historik

i Hashim Thaçit

Fjala “mision”, sipas Fjalorit të gjuhës shqipe të vitit 1980, është e shumëkuptimshme (polisemike). Në kuptimin e pestë, jepet ky shpjegim:

“Roli që ka dikush a diçka në një fushë të caktuar të jetës shoqërore, shkalla e pjesëmarrjes dhe e ndikimit në një veprimtari shoqërore; detyrë”.

Gjatë periudhës që ka kaluar pas përfundimit të luftës në Kosovë, në shtyp dhe në faqet e portaleve të ndryshme është shkruar shumë për mjaft krime që janë kryer, qoftë gjatë asaj lufte, qoftë pas saj. Është fjala gjithmonë për krime të shqiptarëve kundër shqiptarëve. Dhe ato krime janë kryer kundër njerëzve me bindje nacionaliste, kundërshtarë të rreptë të shovinizmit serbomadh. Dhe jo rrallëherë është përmendur roli i Hashim Thaçit në kryerjen e atyre krimeve. Po ndalem në njërin nga ato portale:

“Hashim Thaçi qëndron stoik në krah të Vuçiçit dhe Serbisë e kundër interesave të Kosovës!… Ka plot akuza të tjera publike për vrasje dhe krime kundër shqiptarëve, për të cilat Hashim Thaçi do të japë llogari në Gjykatën Speciale në Hagë” (Citohet sipas: Prof.dr. Enver Bytyçi. “Hashim Thaçi në rolin e çakallit sipas skenarit serb të Beogradit!”. Faqja e internetit “xhafershatri.info”. 24 maj 2019).

Në qëndrimin e hapur proserb të Hashim Thaçit dhe kundër interesave jetike të Republikës së Kosovës, nuk ka asgjë për t’u habitur. Sepse në dejet e tij rrjedh gjak serb. Në dy dokumente, të njohura nga lexuesit, të botuara në dy portale të ndryshme në vitin 2012 dhe në vitin 2016, jepen të dhëna faktike për prejardhjen serbe të Hashim Thaçit. Po ndalem në portalin e vitit 2016: “Bota Press: Babai i jot, Hashim, Haxhiu, ishte shumar (roje pylli). Babai i Haxhiut, Sinani, a ishte Sinan Idrizi? Po babai i Sinanit, a ishte Radosllav Danilloviç, pop serb. A ishte martu me rome, dhe kisha a e kishte përjashtuar? E ky prej inatit të tyre a e pranoi fenë islame dhe e merr emrin Jusuf? Pra, Jusufi, që në të vërtetë është Radosllav Danilloviç, ka vdekur në vitin jo të largët 1929”. (Citohet sipas: “Ekskluzive: Ja çka thonë defterët turkë për origjinën serbe të Hashim Thaçit!”. Faqja e internetit “Presheva jonë”. 06 shkurt 2016).

Faktin që Hashim Thaçi është njeriu që varet kokë e këmbë nga Beogradi, e ka pranuar dhe e ka deklaruar publikisht vetë Aleksandër Vuçiçi:

“Ti Hashim varesh nga ne. Jam duke t’u lutur të flasësh, për të mos thënë atë që ti do apo atë që ti nuk

do..! Unë të them ty se nuk do të lejoj një RS (Republika Sërbska – E.Y.) brenda Serbisë, dhe kjo është Kosova” (Citohet sipas: “Deklarata bombë e Aleksandër Vuçiçit: Hashimi varet nga ne! Nuk na ka kërkuar kurrë që Serbia të njohë Kosovën..!” Faqja e internetit “Voal”. 10 maj 2019).

Fill pas kësaj deklarate të Aleksandër Vuçiçit, Kuvendi i Kosovës, po të ishte në shumicë Kuvend shqiptarësh atdhetarë dhe jo Kuvend mercenarësh në shërbim të Beogradit, duhej të ishte mbledhur urgjent dhe ta shkarkonte menjëherë Thaçin nga posti i presidentit dhe t’i rekomandonte prokurorisë për nisjen e hetimeve për krejt veprimtarinë e tij kundër Republikës së Kosovës.

Në qershor të vitit 1999, me porosi të Radiotelevizionit Shqiptar, shkova në Kosovë në rolin e përkthyesit të një grupi gazetarësh ukrainas, të cilët po e vizitonin Kosovën me sponsorizimin e Zyrës së Shtypit të NATO-s në Bruksel. Si përgjegjës kishin Xhon Karvatskin, punonjës i asaj zyre. Gazetarët bënë vizita në disa rajone të Kosovës dhe komunikuan edhe me mjaft qytetarë kosovarë. Kur shkuam në Mitrovicën e Veriut, vura re se qytetarët e Mitrovicës së Jugut nuk u lejuakeshin të kalonin Urën e Ibrit për në atë të Veriut. Por habia ime u bë edhe më e madhe kur shkuam në zyrën e komandantit të trupave të KFOR-it francez në Mitrovicën e Veriut. Në mur ishte varur harta e Kosovës dhe në të, tejpërtej, me ngjyrë të kuqe, qe shënuar një vijë ndarëse mes Mitrovicës së Veriut dhe asaj të Jugut. Kur u larguam

me mikrobus prej andej për në Prishtinë, thashë me veten time: “Veriu me Jugun e Mitrovicës qenkan ndarë përfundimisht dhe kjo nuk mund të mos bjerë era tradhti nga ana e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”.

Pra, vendimi në fshehtësi për kalimin e Mitrovicës së Veriut në përbërje të territorit të Serbisë qenka marrë nga Hashim Thaçi, si kreu i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, që gjatë luftës. Mbi këtë vendim hedh dritë prof.dr. Enver Bytyçi në analizën e sipërcituar:

“Askush nuk i tha atij (Hashim Thaçit – E.Y.) pse në qershor 1999 e ndaloi Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës të çlironte veriun e Mitrovicës dhe në vend që rojet serbe, urën ta kontrollonte UÇK! A ishte ky akt i tij preludi i projektit të ndarjes së Kosovës, të cilin e propagandon sot?!”.

Por atë që s’e bëri Hashim Thaçi për çlirimin e Veriut të Mitrovicës, e bënë serbët, të cilët e çliruan Veriun e Mitrovicës nga shqiptarët, banorët rrënjës të asaj treve, duke i dëbuar mijëra syresh nga vatrat e tyre amtare.

Tani le të gjykojmë me gjakftohtësi. Hashim Thaçi, si një shtetas i Kosovës, por me gjak serb në dejet e veta, me siguri që paska qenë projektuar me kohë e me vakt nga shërbimi sekret serb për të ardhur në krye të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës për interesat e Serbisë. Sigurisht, me synimin që, nga gjiri i asaj ushtrie, do të dilte një parti politike, e cila, duke zhdukur fizikisht kundërshtarët e vet politikë, pikërisht si Enver Hoxha gjatë viteve të luftës, nesër do të merrte pushtetin. Pra, do të vihej në krye të

qeverisjes së Kosovës dhe do të mbronte me vendosmëri interesat e Serbisë në Kosovë, sipas misionit që i ishte ngarkuar nga Beogradi. Dhe kështu ndodhi me të vërtetë.

Në zbatim të atij misioni historik, në dialogun me Serbinë në Bruksel të 19 prillit 2013 dhe deri te dialogu i 25 gushtit 2018, Hashim Thaçi ka mbrojtur me vendosmëri vetëm interesat e Serbisë në Kosovë, duke vepruar krejtësisht në fshehtësi, për t’i falur asaj Veriun e Mitrovicës, me minierën e Trepçës, e cila është nga më të pasurat në Evropë me polimetale, si edhe Liqenin e Ujmanit, që është një burim tejet jetësor për furnizimin e Kosovës me ujë. Po ashtu, në dialogun me Serbinë, po në fshehtësi të plotë nga opinioni publik, Hashim Thaçi ka marrë vendim për krijimin e Bashkësisë së komunave serbe, pothuajse me atributet e një minishteti, të pavarur nga qeveria e Kosovës, si edhe për dhënien e statusit të veçantë kishës ortodokse serbe, e cila sillet si shtet më vete në Kosovë. Veç kësaj, para do kohësh, Kryeministri Albin Kurti bëri publike marrëveshjen e fshehtë që Hashim Thaçi paskej firmosur me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s, sipas së cilës ushtria e Kosovës nuk mund të hyjë në Veriun e Mitrovicës. Normalisht, pasi kjo marrëveshje u bë publike, sikur Kuvendi i Kosovës të ishte në shumicë Kuvend shqiptarësh atdhetarë dhe jo Kuvend mercenarësh në shërbim të Beogradit, siç rezultoi faktikisht me mocionin e mosbesimit ndaj qeverisë së Kryeministrit Albin Kurti më 25 mars, Hashim Thaçin duhej ta shkarkonte menjëherë

nga posti i presidentit dhe t’ia rekomandonte prokurorisë për ndjekje penale.

Pra, siç del nga dialogu i deridjeshëm me Beogradin, Hashim Thaçi ka vepruar në fshehtësi të plotë, si një mbrojtës i vendosur i interesave të Serbisë. Edhe kur erdhi në pushtet qeveria e Kryeministrit Albin Kurti, Hashim Thaçi u mundua me të gjitha mënyrat për ta bindur kryeministrin me kërkesën:

“Hajde ta nënshkruajmë marrëveshjen dhe ta heqim qafe Serbinë!”.

Pra, Hashim Thaçi, në përputhje me misionin e tij historik, kërkonte ta “hiqte qafe” Serbinë, duke i anashkaluar krejtësisht të gjitha krimet që ajo kreu në Kosovë: të gjitha vrasjet, të gjitha zhdukjet pa nishan të njerëzve të vrarë, të gjitha shkatërrimet e ekonomisë dhe të pronës private, të gjitha grabitjet e depozitave bankare të qytetarëve, të gjitha djegiet e më shumë se shtatëdhjetë mijë shtëpive dhe të gjitha poshtërimet që ajo u bëri njëzet mijë vajzave dhe grave kosovare. Kësisoj, Hashim Thaçi, si një përfaqësues i Kosovës me pushtet absolut, të cilin vetë ia kishte veshur vetes, në zbatim të misionit të tij historik në shërbim të Serbisë, në asnjërin prej takimeve në diaologun me Beogradin, nuk mund ta shtronte kurrë kërkesën për dëmshpërblimin e plotë material që Serbia duhet t’i paguajë Kosovës për kompensimin e të gjitha krimeve të lartpërmendura, kërkesë që do të duhej të shoqërohej paraprakisht me padinë për në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Me anashkalimin deri në heshtje të plotë për krimet e Serbisë, Hashim Thaçi ka mbajtur një qëndrim tërësisht përbuzës ndaj popullit shqiptar të Kosovës dhe kësisoj i ka bërë Beogradit shërbimin më të shkëlqyer që mund të imagjinohet. Prandaj, ashtu si edhe kopja e tij e dikurshme në Shqipëri, Enver Hoxha, të cilin Titoja, më 27 qershor 1946, e dekoroi me medaljen më të lartë “Hero i popujve të Jugosllavisë”, edhe Hashim Thaçi e meriton plotësisht dekoratën më të lartë që presidenti i Serbisë duhet t’ia vendosë në gjoks me dorën e vet.

Garda e politikës së vjetër që mbizotëron në Kuvendin e Kosovës, filloi t’u binte kambanave të alarmit për “antiamerikanizmin” e Kryeministrit Albin Kurti dhe, nën parullën e “simpatisë” për Amerikën (simpatia e vërtetë e tyre është për Beogradin dhe për Moskën), në përkrahje të plotë të ambasadorit Grenell, organizoi mocionin e mosbesimit. Në të vërtetë, ishin të tjera arsye ato që gardianët e politikës së vjetër i detyruan ta ndërmerrnin një hap të tillë kundër Kryeministrit Albin Kurti, kurse “simpatia” për Amerikën ishte thjesht një vjegë sa për t’u kapur për kalimin e mocionit të mosbesimit. Sepse Kryeministri Albin Kurti nuk ka qenë kurrë dhe nuk është antiamerikan. Prandaj shumica e gardës së politikës së vjetër të Kuvendit të Kosovës le ta lexojë me kujdes letrën që Profesori i nderuar i Universitetit “John Hopkins” Daniel Serwer i ka dërguar para do kohësh,Hashim Thaçit. Në atë letër ai shkruan:

“Jam plotësisht dashamirës i ambicieve euroatlantike të Kosovës dhe vazhdimisht i kam dhënë përpjekjet e mia për këtë qëllim. Por, nuk është mençuri të besosh se Vashingtoni i kushton “vëmendje të plotë” dialogut Kosovë-Serbi, i cili ka qenë një proces plotësisht i errët. Pak persona në Vashington madje e dinë se ky proces po ndodh, e numër edhe më i vogël është i atyre që u intereson. Kjo pavëmendje u ka dhënë lobistëve të angazhuar nga Beogradi mundësinë të ndikojnë në një administratë që pak i intereson për Ballkanin e fare për Kosovën, të cilën ajo e sheh si produkt i administratës së përbuzur të Klintonit… Objektivi përfundimtar i Grenellit është shkëmbimi i tokave/njerëzve që administrata e Trumpit i ka nxitur dhe ju keni dhënë shenja se mund t’i pranoni. Shumica e popullatës suaj, përfshirë serbët në veri të Ibrit, kundërshtojnë këtë ide të poshtër, e cila do ta bënte Kosovën burim të paqëndrueshmërisë përgjatë Ballkanit dhe më gjerë” (Citohet sipas: “Daniel Serwer i shkruan Hashim Thaçit”. Faqja e internetit “xhafershatri.info. 18 mars 2020).

Pra, nuk është Albin Kurti antiamerikan. Përkundrazi, kundër Albin Kurtit dhe kundër Kosovës është ambasadori Grenell që gëzon mbështetjen e plotë të shefit të Shtëpisë së Bardhë, i cili e quaka “të përbuzur” administratën e Klintonit që e shpëtoi Kosovën nga zgjedha serbe. Pse ky qëndrim antikosovar i administratës së shefit të Shtëpisë së Bardhë? Në këtë mes duhet të ketë arsye serioze. James W. Pardew, ish-diplomat amerikan

dhe njohës i mirë i Ballkanit, në një artikull të botuar në “The Hill”, zbulon figurën e Grenellit përmes fjalëve të ambasadores amerikane në Organizatën e Kombeve të Bashkuara:

“Ambasadorja amerikane në OKB, Suzan Rajs, e ka quajtur Grenellin “një nga njerëzit më të këqij, më të pandershëm që kam hasur ndonjëherë”” (Citohet sipas:

“Grenell po përpiqet të kënaqë shefin e vet me Kosovën”.

Faqja e internetit “Lapsi.al”. 06 prill 2020).

Por le t’u kthehemi arsyeve të vërteta të mocionit të mosbesimit. Në Fjalimin e parë programatik që Kryeministri Albin Kurti mbajti para deputetëve të Kuvendit, midis shumë objektivave që përmbaheshin në të, dy ishin më “therës”, më fshikullues për gardën e politikës së vjetër dhe sidomos për Hashim Thaçin.

Së pari: “Do të miratohet Ligji për kontrollin dhe konfiskimin e pasurisë së pajustifikueshme, i cili do të marrë parasysh praktikat ndërkombëtare të vendeve perëndimore”

Së dyti: “Do të jemi qeveri që do të bëjë dënimin e krimeve të luftës. Do të miratohet ligji për krimet e luftës, gjenocidin dhe krimet kundër njerëzimit dhe agresionit. Do të themelohet “Instituti për Krimet e Luftës”, i cili e mbështet prokurorinë në dokumentimin e krimeve të luftës. Nga institucionet kompetente, bazuar në ligjin vendor dhe ndërkombëtar, do të përgatitet padia kundër Serbisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë për krimet e kryera në Kosovë” (Citohet sipas: “Fjalimi i

parë i Albin Kurtit si Kryeministër i Kosovës”. Faqja e internetit “Lapsi.al”. 03 shkurt 2020).

Këto dy objektiva shkaktuan tërmet në radhët e shumicës së gardës së politikës së vjetër të Kuvendit, sepse konfiskimi i pasurisë së pajustifikueshme do të ishte një tronditje e rëndë për të gjithë ata që kanë vënë pasuri të paligjshme. Kurse objektivi për përgatitjen e padisë kundër Serbisë ishte mjaft befasues për Hashim Thaçin, sepse përbënte mohim të rëndë të kontributit të tij të jashtëzakonshëm dhe të premtimeve të tija të fshehta para Beogradit në procesin e dialogut, për të mos i përmendur kurrë krimet e rënda kundër popullit shqiptar të Kosovës dhe sidomos padinë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësië, çka, me siguri, do të pasohej me kërkesën për dëmshpërblimin në miliarda euro të të gjitha atyre krimeve.

Pra, objetivi i Kryeministrit Albin Kurti për përgatitjen e padisë kundër Serbisë, rrënonte misionin historik të Hashim Thaçit, si “ambasador” i Beogradit në Prishtinë për mbrojtjen e interesave serbe në Kosovë. Përmbushja deri në fund e atij misioni do të kurorëzohej me poshtërimin e mëtejshëm të Kosovës, përmes copëtimit të saj, përmes shndërrimit të pakicës serbe në zot shtëpie, përmes shndërrimit të kishës serbe në një të tillë institucion fetar që s’pyet absolutisht për organet e shtetit të Kosovës dhe merr në zotërim hapësira të gjera toke, duke i konsideruar ato si prona “të trashëgueshme” që së lashti. Përmbushja e një misioni të tillë do të sillte një zhgënjim të madh në radhët e popullit, sidomos në radhët e rinisë, sepse do ta shtonte varfërinë në maksimum dhe do të bënte që njerëzit të braktisin vendin në masë. Kjo do të çonte drejt shpopullimit masiv të Kosovës, çka përbën synimin kryesor të Beogradit. Sepse, sipas deklaratës së lartpërmendur të Aleksandër Vuçiçit, Serbia nuk do të lejojë kurrë ekzistencën e Kosovës si shtet më vete, se e konideron me ligj si pjesë përbërëse të Serbisë

Lëvizja Vetëvendosja dhe kryetari i saj Albin Kurti, nga shqiptarë me vetëdije kombëtare, u vlerësuan si shpresë jo vetëm për Kosovën, por edhe për atdheun amë, në të cilin nuk vihet re absolutisht as ndonjë shkreptimë e vetme për daljen në skenën të ndonjë formacioni politik, me në krye një figurë të pakorruptuar, si kryetari i Vetëvendosjes, për t’i kaluar në opozitë të dyja “plakat” e politikës dhe sidomos këtë “plakën” e tanishme në qeverisje, nën pushtetin e së cilës varfëria e shumicës së popullit arriti deri në atë shkallë, saqë, për më shumë se gjashtë vjet e gjysmë, vendin e kanë braktisur gati një gjysmë milioni njerëz.

Populli shqiptar i Kosovës tani ndodhet para alternativës: ose të rikthejë në pushtet Vetëvendosjen, që të zbatojë programin mjaft shpresëdhënës që Kryeministri Albin Kurti shpalosi para Kuvendit më 03 shkurt, ose të lejojë jetësimin përfundimtar të misionit historik të Hashim Thaçit për interesat e Serbisë, duke shtruar kurrizin para kastës së politikës së vjetër në shërbim të Beogradit dhe duke mbetur përfundimisht në prehrin e varfërisë së përhershme, të shoqëruar me sakrifikimin e lirisë. Prandaj Vetëvendosja duhet të punojë shumë me njerëzit dhe, për të pasur sukses, për të siguruar përkrahjen e ndershme të tyre, duhet të ngulitë në vetëdijen e tyre domethënien e një aforizmi mjaft mbresëlënës të presidentit amerikan në vitet 1913-1921 Uillson (Thomas Woodrow Wilson – 1856-1924). Dhe ta qeverisë Kosovën në përputhje me thelbin e këtij aforizmi:

“Liria nuk buron asnjëherë nga qeveria, liria buron gjithmonë nga nënshtetasit e saj. Historia e lirisë është historia e kufizimit të pushtetit qeveritar dhe jo e fuqizimit të tij”.

Gjatë shekujve, populli shqiptar, në krejt hapësirat ku banon në gadishullin tonë, ka dhënë boll prova se, si pasojë e përçarjes ndërshqiptare, atij i kanë munguar dhe vazhdojnë t’i mungojnë aftësitë vetorganizuse, të cilat politikanët e pamoralshëm i kanë shfrytëzuar djallëzisht për ta varfëruar dhe për t’i mohuar lirinë. Edhe fqinjët tanë grekosllavë e kanë shfrytëzuar me mjaft marifet përçarjen tonë dhe na kanë rrëmbyer trojet etnike. Në dallim nga shqiptarët, serbët dhe grekët punojnë me perspektiva shumë afatgjata. Ata nuk punojnë si shqiptarët dhe si politikanët mercenarë që kanë në krye, sipas parullës: puno sot, ha sot. Jo, grekët dhe serbët ecin në jetë sipas parimit: puno sot që të hanë pasardhësit edhe pas dy mijë vjetësh. A nuk ka deklaruar kryepeshkopi serb Irinej se “ne do të kthehemi në Kosovë, qoftë edhe pas dy mijë vjetësh”?!

Kleveland, Ohajo

26 prill 2020


Reagime

Voal

Fritz Radovani

‘… politikanët e pamoralshëm i kanë shfrytëzuar djallëzisht për ta varfëruar dhe për t’i mohuar lirinë”.

Ju falemnderes Prof. Eshrefi.

Eshref Ymeri

Shumë faleminderit, dashur Fritz, mik i nderuar me brumosje të admirueshme atdhetarie, intelektual i formatit të shkëlqyer nacionalist.

Spiro Xhani

Sipas kësaj analize del qartësisht se Hashim Thaçi është tradhtar i popullit të Kosovës dhe i Tokës së Kosoves. Por duket se ka dhe tradhtarë të tjerë, të cilët bëjnë te pamundurën për ta mbrojtur Hashimin në Kuvndin e Kosovës. Ashtu si dhe në Trojet e tjera Shqiptare, ka shumë tradhtarë që i janë shitur turkut, serbit, grekut, maqedonobullgarit dhe malazezit. Mjer populli në këto Troje.

Frederik Ruço

I nderuar Prof. Eshref Ymeri,

Komentet Tuaja janë melhem për çështjen shqiptare, dhe nëse qytrtarët shqipëtarëm do të kishin vënë në pëdorim mendjen Tuaj, Të Abdi Baletës dhe të kolegëve të tjerë të “Rimëkëmbjes” fillë pas viteve 90’, në poltronet e parlamentit nuk do të guxonte njeri të ulej pa pasur primare zemrën atdhetare, ose, nacionaliste, siç i kemi thënë ne të “Rimëkëmbjes”, ku Ju i keni pasqyruar mendimet në fjalë nëpërmjet gazetës me të njëjtën emër. Prof. Eshref Ymeri, do të lutesha nëpërmjet këtij komunikimi të bëjmë një lidhje të mundëshme, e cila të na shëbejë për një zgjidhje të bashkimit në një mendje të të gjithë shiptarëve, për të bërë njësimin e një shteti ligjor demokratik e të pavarur nga konspiracionet, në Shqipërinë natyrale.

Ju përshëndes.

St. Ing. Frederik Ruço

Cel 0676490074 E-mail frederikruo@yahoo.com

———- Forwarded message ——— From: Atdhe Kosova kosova.atdhe@yahoo.com Date: Mon, Apr 27, 2020 at 7:43 AM Subject: Fw: paci shendet, fat e gezime ne jete To: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com, Skender Kodra dr.kodra@yahoo.com, Vilhelme Haxhiraj haxhirajvilhelme@gmail.com, Sanie Selita sanieselita@hotmail.com

Të nderuar motra, vëllezër, shokë dhe miq të idealit,

Duhet ta them se, sot, me t’u zgjuar, lexova këtë analizë studimore të Akademikut Prof.dr. Eshref Ymeri. Ju them me sinqeritetin më të madh, se shkrimet e këtilla studioze, me përmbajtje të mbrojtjes së interesit të përgjithshëm kombëtar, atdhetar dhe shtetëror shqiptar, i mungojnë universit mbarëkombëtar të Shqipërisë Etnike. Vetëm shkrimet e këtilla, të brumosura me fakte dhe me argumente, mund të shpien në ndriçimin dhe në korrigjimin e gabimeve dhe të të metave politike, historike dhe shoqërore. Vetëm me qëndrime dhe me pikëpamje të këtilla parimore dhe njerëzore, mund të zbardhen, të kultivohen dhe të mbrohen vlerat njerëzore, kombëtare dhe universale. Ndryshe, me mbi 90% të shundit dhe të kiçit masmedial dhe të kuazishkencës epigoniste dhe perverse, që përbëjnë forcat centrifugale për degjenerimin dhe për shkombëtarizimin e identitetit kombëtar shqiptar (1990-2020), nuk priten ditë të mira dhe të bardha për bashkimin kombëtar shqiptar, e as për shkolonizimin dhe bashkimin e territoreve indigjene të Shqipërisë Etnike.

Thjesht, me liderë politikë melezë dhe me pakurrizorë nuk bëhet e as nuk mbrohet liria, as drejtësia, as shkenca, as përparimi e as lulëzimi i kombit dhe i atdheut!

Ndaj, kam nderin ta falënderoj dhe ta përgëzoj z. Akademik Eshrefi për këtë analizë tejet studimore, që hedh dritë për rrethanat dhe për faktet historiko-politike të gjenealogjisë së problemeve të dikurshme dhe të sotme, posaçrisht, kur është fjala për presidentin e sotshëm kontravers, Hashim Thaçi.

Të përgëzoj, i nderuar z. Akademik Eshrefi!

Vëllazërisht dhe me shumë respekt,

Juaj,

Mehdiu

Boston, 27 prill 2020

Forwarded message ——— From: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com Date: Mon, Apr 27, 2020 at 9:34 AM Subject: Re: Fw: paci shendet, fat e gezime ne jete To: Atdhe Kosova kosova.atdhe@yahoo.com, Skender Kodra dr.kodra@yahoo.com, Vilhelme Haxhiraj haxhirajvilhelme@gmail.com, Sanie Selita sanieselita@hotmail.com

I dashur dhe i nderuar Akademik, Profesor Mehdiu,

Ju jam shumë mirënjohës për fjalët që ju burojnë nga zemra në adresë time. Por duhet ta pranoj me çiltërsinë më të madhe dhe me zë të lartë se analiza ime është një “kodrinë e vogël” para malit gjigant të publicistikës suaj nacionaliste, para studimeve tuaja të thelluara nga fusha e historiografisë, si specialist i së drejtës ndërkombëtare, pra, para kontributit tuaj të jashtëzakonshëm që keni dhënë dhe vazhdoni të jepni në mbrojtje të Çështjes Kombëtare Shqiptare, me objektivin madhor për ribashkimin e trojeve tona etnike, të cilin garda e politikanëve të mykur shqiptarë nuk e ka zënë kurrë në gojë dhe madje, si gardë politikanësh frikacakë dhe mercenarë, është kundër një ribashkimi të tillë, sepse, për fatkeqësinë tonë të madhe, si popull dhe si komb, kjo gardë ka qenë dhe vazhdon të jetë argate e të huajve, shërbëtore besnike e neokomunizmit sllavian.

Me respekt dhe mirënjohje të thellë,

Eshref Ymeri

Kleveland, Ohajo

27 prill 2020

———- Forwarded message ——— From: Vilhelme Haxhiraj haxhirajvilhelme@gmail.com

Të dashur dhe të Nderuar Vili dhe Timi,

Më lejoni t’ju përcjell falënderimet dhe mirënjohjen time të thellë për përkrahjen tuaj intelektuale, një përkrahje kjo prej intelektualësh të formatit nacionalist.

Intelektualët e një formati të tillë kanë rënë në të thella, sepse nuk dinë se veprimtarinë e cilit mercenar të analizojnnë më parë, se nuk dinë kë të zënë e kë të lënë, se politikanët mercenarë janë me tonelata.

Ju shtrëngoj dorën dhe ju përqafoj miqësisht.

Eshrefi

Kleveland, Ohajo

27 prill 2020

Zemra Shqiptare

Kadri Tarelli E martë, 28. 04. 2020 05:55 PM

I nderuar profesor!

Një shkrim shumë i plotë, me fakte dhe analiza të thelluara, mbi situatën në Kosovë, por edhe mbi përçarjen mes shqiptarëve. Urime dhe faleminderit.

Eshref Ymeri E martë, 28. 04. 2020 08:01 PM

I dashur Kadri

Ju falënderoj nga zemra për mbështetjen tuaj, si një intelektual me brumosje nacionaliste. Ka shumë halle atdheu amë, por edhe më të shumta i ka hallet Kosova martire, ku shtypja e pakicës shqiptare ndaj shumicës shqiptare është e përmasave të frikshme, sepse ushtrohet jo nëpërmjet dhunës fizike, por nëpërmjet varfërisë. Me shumë respekt dhe mirënjohje.

Eshref Ymeri

———- Forwarded message ——— From: Gjon Bucaj drgjlb2000@yahoo.com Date: Tue, Apr 28, 2020 at 1:31 PM Subject: Re: Misioni historik i Hashim Thaçit To: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com

I nderuem dhe i dashtun z Profesor,

Kam marrë shkrimin tuej mbi “Misionin historik të Hashim Thaçit”. E kam lexue dhe e kam nda me shokë, të cilëvet, si mue, u ka pëlqye shumë. Dërgimin e shkrimit e quej nderë dhe nderim, prandej jam mirënjohës dyfish.

Mbi Hashim Thaçin kam lexue edhe ma përpara, p.sh. nga prof. Enver Bytyçi, shkrimet e të cilit i lexoj gjithashtu me andje, por në Misionin historik… mësova edhe ma shumë.

Përsa i përket shefit aktual të Shpisë së Bardhë, shpresoj dhe dëshiroj me besue se fjalët përbuzëse për administratën e Clinton-it janë ma shumë retorikë elektorale se sa ndryshim substancial apo qëndrimi i ri i Amerikës në lidhje me Kosovën. Shumë politikanë nga ana konservative, edhe në kohën e Clinton-it liberal, kanë qenë kundër politikës së tij me argumente të ndryshme. Por kjo nuk do të thotë se nuk do të përkrahej nga kjo administratë një marrëveshje e pëlqyeme nga të dyja palët, Kosovë e Serbi. DioGuardi e ka kritikue administratën dhe ka kërkue me vend largimin e ambasadorit Grenell. Për këtë, nji grup “republikanësh” shqiptarë këtu në Amerikë e ka kritikue DioGuardin, por asht nji grup me emna që nuk kanë peshë në opinion,

megjithëse ndokush mund ta shfrytëzojë kritikën e atij grupi për interesat e veta.

Sidoqoftë, ne shqiptarët nuk duhet me fjetë, tue dijtë se serbët janë gjithmonë aktivë, dhe Thaçit me bashkëpunëtorë i duhet hjekë maska dhe ndalë hovi shkatërrues; Misioni hisorik… asht pikërisht çka i duhet opinionit shqiptar. Ju lumtë!

Ju uroj shëndet dhe larg rrezikut nga çfarëdo lloj anmiku, i dukshëm a i padukshëm qoftë.

Përzemërsisht,

Gjon Buçaj.

Forwarded message ——— From: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com Date: Wed, Apr 29, 2020 at 7:52 AM Subject: Re: Misioni historik i Hashim Thaçit To: Gjon Bucaj drgjlb2000@yahoo.com

I dashur dhe i respektuar Gjon,

Ju shpreh falënderimet dhe mirënjohjen time të thellë për fjalët tuaja. Ju jeni një intelektual me përvojë të gjatë dhe njohës i mirë i realiteteve amerikane. Ju, gjithashtu, e njihni shumë mirë diasporën shqiptare këtu në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, aq më tepër që keni qenë Kryetar shumë i nderuar i Federatës Mbarëshqiptare “Vatra”. Më vjen keq që diaspora shqiptare në Amerikë vazhdon të jetë e përçarë, gjë që këtu e shtatëdhjet vjet më parë e ka vënë në dukje bashkëkohësi i Nolit, Kosta Çekrezi, në librin me titull “Plani i tretë i copëtimit të Shqipërisë”, të botuar në Va

administrata e tanishme e shefit të Shtëpisë së Bardhë anon nga Serbia dhe me gojën e Grenellit (i cili, siç ka deklaruar ambasadorja amerikane në Organizatën e Kombeve të Bashkuara, qenka një njeri “i pandershëm”) kërkon heqjen e taksës pa kurrfarë reciprociteti, dëshmon më së miri se diaspora serbe është shumë më e organizuar, shumë më e bashkuuar, shumë më e fuqishme dhe me më shumë ndikim në Shtëpinë e Bardhë, ndërkohë që diaspora shqiptare, me përçarjen e saj karakteristike, lë shumë për të dëshiruar. Unë mendoj se qëndrimi i shefit të Shtëpisë së Bardhë kundër administratës së Klintonit, nuk është thjeshtë retorikë elektorale, sepse ashtu thjesht nuk mund të përdoret një retorikë e tillë, e cila del hapur në përkrahje të Serbisë dhe kundër Kosovës. Janë arsye të tjera, shumë më të thella, i dashur miku im i çmuar Gjon, se pse shefi i Shtëpisë së Bardhë mban një qëndrim të tillë kundër Kosovës.

Ju uroj shëndet dhe mbarësi juve, familjes suaj dhe gjithë miqve dhe dashamirësve tuaj dhe Hyjnia ju mbroftë nga ky virus me pasoja të gjëmshme.

Përqafime miqësore.

Eshref Ymeri

Kleveland, Ohajo

29 prill 2020

———- Forwarded message ——— From: Enis Shatri enisshatri@hotmail.com Date: Tue, Apr 28, 2020 at 2:28 PM Subject: Faleminderit dhe Urime per Shkrimin Mekulipress.com Misioni historik i Hashim Thaçit To: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com

Pershendetje i nderuar Prof. dr. Eshref Ymeri. Faleminderit dhe urime për shkrimin e botuar në faqen e internetit Mekulipress.com, me titull “Misioni historik i Hashim Thaçit”. Më pëlqeu shumë ky mendim, analizë.

Zoti ju bekoftë dhe ju ruajtë juve dhe familjen!

Enis Shatri

———- Forwarded message ——— From: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com Date: Tue, Apr 28, 2020 at 4:30 PM Subject: Re: Faleminderit dhe Urime per Shkrimin Mekulipress.com Misioni historik i Hashim Thaçit To: Enis Shatri enisshatri@hotmail.com

Shumë faleminderit, i dashur Enis,

Ju jeni një intelektual atdhetar i kombit shqiptar. Pikërisht në të tilla kohëra të vështira për kombin tonë, kuptohet fare mirë se cilët janë intelektualët me brumosje të shkëlqyer nacionaliste.

Përqafime miqësore dhe Hyjnia ju mbroftë familjarisht nga ky rrezik mbarëbotëror.

Eshref Ymeri

Kleveland, Ohajo

29 prill 2020

———- Forwarded message ———

From <apdede@aol.com

Date: Thu, Apr 30, 2020 at 7:15 AM

Subject: Re: Misioni historic I Hashim Thaçit To: emerieshref@gmail.com

I nderuar,

E lexova menjëherë, bashkë me komentet. Perfekt, siç di të shkruash ti. E lexova për herë të dytë, në mos edhe të tretë. Konstatova, me keqardhje, se ti ua kishe nisur shkrimin më parë të tjerëve. U bëra xheloz (bëj shaka). Mjerë ai që të ka kundërshtar, se je i pamëshirshëm. Unë sikur dua të vras me pambuk, kurse ti e hedh nukaut. Është fjala kur ke të bësh me ata që meritojnë të goditen, se për dashamirëset e tua (dashamirët e tu), apo edhe përë dashamirëset e mia (dashamirët e mi), e ke treguar veten si gentelmen i klasit më të lartë.

Gjithë të mirat

Andon Dede,

Nju Jork, 30 prill 2020

———- Forwarded message ——— From: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com Date: Thu, Apr 30, 2020 at 3:29 PM Subject: Falënderime, i dashur To: apdede@aol.com

I dashur Andon,

Përshtypjet e tua për analizën në fjalë i çmoj lart se ti je një publicist i talentuar dhe me përvojë mjaft të gjatë. Në publicistikën tënde ti vërtet “vret me pambuk”, por edhe unë kam marrë ca “hua nga pambuku” yt. Siç e vure re në këtë analizë, nuk kam përdorur leksik të ashpër dhe objektin e analizës e kam trajtuar me gjakftohtësi. Pra, kam vepruar sipas këshillës tënde.

Me falënderime të përzemërta dhe të fala doktoreshës.

Eshrefi

Kleveland, Ohajo

30 prill 2020

———- Forwarded message ——— From: Eshref Ymeri ymerieshref@gmail.com Date: Tue, Sep 1, 2020 at 5:34 PM Subject: Përshëndetje miqësore dhe një “dhuratë” për tradhtarin Hashim Thaçi To: frederikruo@yahoo.com

I dashur Frederik,

Ju kërkoj shumë ndjesë, ore i bekuari i Hyjnisë, që nuk i jam përgjigjur reagimit Tuaj aq dashamirës dhe aq miqësor ndaj artikullit tim me titull “Misioni historik i Hashim Thaçit”, të botuar në Portalin “Voal” të datës 27 prill 2020. Sot, pas katër muajsh, duke shtegtuar rastësisht nëpër faqet e internetit, hasa në reagimin Tuaj fantastik, çka më ngjalli nostalgjinë e bashkëpunimit tonë në të famshmen dhe të vetmen gazetë nacionaliste të Abdiut të Çmuar “Rimëkëmbja”. Ju kërkoj shumë ndjesë për vonesën e përgjigjes sime. Por, Ju lutem, të më ndjeni dhe të më kuptoni se gjatë këtyre katër muajve unë me time shoqe kemi pasur jo vetëm shqetësimin e shkaktuar nga virusi i mallkuar, por na është dashur edhe të zhvendosemi me plaçkat e vajzës nga qyteti Kleveland (ku ndenjëm 57 ditë pa dalë absolutisht nga apartamenti) i shtetit të Ohajos në kryeqytetin e këtij shteti Kolumbus dhe para dy ditësh u rikthyem te djali në Kaliforni.

Kam dyshime, i dashur Miku im i Çmuar, se kombi shqiptar, sipas të gjitha gjasave, do të shkojë drejt shpërbërjes shkallë-shkallë. Prandaj, siç e keni lexuar në

siguri në internet, jo më kot thuhet në informacionin e OKB-së se në vitin 2100 popullsia e Shqipërisë do të zbresë në 512 mijë banorë. Nuk e di se ç’është ky mallkim, ore i dashur Frederik, që balta shqiptare nxjerr në krye të politikës vetëm tradhtarë.

Më thoni, Ju lutem, telefonin a e përdorni edhe në viber dhe në whatsapp se do t’ju telefonoj. Në fakultet kam pasur një studente të talentuar dhe bukuroshe. Quhej Vjollca Ruço. A keni të bëni me të?

Ju përqafoj shumë miqësisht, duke Ju uruar shëndet dhe mbarësi familjare.

Eshref Ymeri

Santa Barbara, Kaliforni

01 shtator 2020

PARTIA EMIGRACIONI SHQIPTAR PESH LEVIZJA DEMOKRATE POPULLORE E/D

No Comments Aktualitet Lajme

NJOFTIM
Per strukturat e PESH dhe LEVIZJES, per nisjen e pergatitjeve per Zgjedhjet Parlamentare 25 Prill 2021.

Ne kuader te PESH, ky njoftim i drejtohet gjithe strukturave te saj ne Shqiperi: Degeve ne Qark, Degeve ne rrethe/bashki, shoqatave te ndryshme te shoqerise dhe intelektualeve te lire te Shqiperise!
Ne kuader te PESH, ne vendet e BE dhe vende te tjera ku ka komunitete te Emigracionit Postkomunist, i drejtohet strukturave : Degeve Rajonale, Asambleve Rajonale, Perfaqesuesve te Kryesise se PESH, te Keshillit Kombetar te PESH, te Asamblese Kombetare te PESH, te Kongresit Boteror te Emigracionit Shqiptar!

Ne kuader te Levizjes Demokratike Popullore E/D (emer provizor), ky njoftim i drejtohet gjithe Shoqatave, Levizjeve, Sindikatave, Klubeve, Institucioneve te Emigracionit e Diaspores Shqiptare!

FILLOI pergatitja per Zgjedhjet Parlamentare te 25 prillit 2021, ne kuader te PESH, por dhe ne kuader te Levizjes Demokrate Popullore E/D.

Prej dates 10.09.2020 fillon paraqitja e kandidaturave per Listat Paraprake te Kandidateve per Deputet ne Parlamentin Shqiptar.

Kandidatet qe duan te aplikojne per ne Listat e PESH ne adresimin e tyre duhet te shenojne :Drejtuar PESH, Selia Qendrore Tirane.

Kandidatet qe duan te aplikojne per ne Listen e Levizjes Demokrate Popullore E/D (shoqatat e bashkuara) ne adresimin e tyre duhet te shenojne : Drejtuar Levizjes Demokrate Popullore E/D, Qendra e Kordinimit Kombetar (QKK), Tirane.
Fillimisht dergohen listat me emra te kandidateve e me vone do kerkohen jetshkrimet, dekriminalizimi dhe dekomunistizimi.

Per cdo informacion dhe per adresimet keni keto adresa :

KOSTAQ PAPA Deputet i Tiranes dhe Emigracionit
Zyrat e Kuvendit, zyra 402, Blv. Deshmoret e Kombit, Tirane ALBANIA.
email :kostaq.papa@parlament.al
fb : Partiaemigracioni Shqiptar Kostaq Papa
mobil: 00355 67 6350320
00355 68 4460374
Ne kuader te QKK shtohen dhe adresat:
fb : Frederik Ruco
mobil :00355 67 6490074
00355 67 6891541

SUKSESE NE FUSHATEN E ZGJEDHJEVE !
Te bejme gjithshka per perfaqesimin dinjitoz te Emigracionit/ Diaspores dhe Ceshtjes Kombetare ne Parlamentin Shqiptar!

Tirane 10.09.2020

Shote Galica e Medvegjës: Serbia të vrau, Shqipëria të harroi

No Comments Lajme Opinion

Shkruan: Lirona Zuka

Sot, meshume se kurre tek ti po dominon heshtja. Ajo heshtje qe flet aq shume, por me nuk ka kujt ti flet. Ajo heshtje qe po na vulose mbarimin e fundin e keti vendi. Dhe… te shkaterruan o vendi im! Te shkaterruan teresishte dhe per kete as qe u brengosen. Ti mbyllen rruget ne te gjitha anet dhe ti heshte e durove gjithqka. Ndoshta pse kurre nuk e pate mbeshtjetjen e perkrahjen e askujte, nuk e pate guximin tek ata qe flisnin ne emrin tend.

Loznin me dhimbjen dhe krenarine tende, sepse dhimbja jote nuk i’u djeg shpirtin ashtu siç ma djeg mua. Nuk e pate dashnine e sinqerte, per te luftuar per ditet e tua me te mira. Ishe e lodhur prej kohesh, por kishe nje fije shprese dhe kete ta humben. Lexo edhe: Nuk ka postime Nuk pate brengosjen e askujte per ty, dua te jem e sinqerte, jo te te genjej si ata. Askujt nuk i interesoi nevoja, dhimbja e as boshatisja jote. Po, benin vizita nganjehere, zakonishte para zgjedhjeve. Per te mbushur rrjetet sociale me fotografite dhe pershkrimet nga me te bukurat ( te rreme). Ato fjale i shkruanin, qe ty nuk ti thane kurre.

Ato qe vetem fjale te bukura mbeten. Nuk i’a paten frigen kurre mallkimit tend. Te tradhetuan e pas kesaj ktheheshin te te godasin edhe njehere. Me trego o vendi im, sa fjale nga te premtuarat ti realizuan? Gishterinjte e dores jane shume nese i numerojme. Ato premtime me duket i harronin si e kalonin kufirin. E ne fund te fundit llogariten veprat dhe jo fjalet e premtuara! E çfare na ka mbetur te presim? Diten kur ti e gjitha do tretesh? Diten kur i riu i fundit te thote “lamtumire”? Ate dite kur edhe adresen e fundit ta pasivizojne? Kur gjuha shqipe nuk do te flitet dhe shkruhet me ne kete vend? Ate dite kur ketu nuk do te lene me asnje gjurme nga shqipetaret? Ti o vendi im, durove aq shume. Durove ate qe nuk durohet. Durove ata me dy fytyra, ata qe asnje nuk e kishin, ata qe te shihnin vetem si largim te perkoshem, ata qe te tradhetonin dhe punonin kunder t’mirave tua, sepse ashtu ju konvenonte… Vuajtjet e tua jane te shumta dhe nuk jane te paket ata qe ti shkaktuan. Pa asnje ndergjegje!

I durove ata qe shpiknin, flisnin duke u munduar ta ngrisin veten e poshterojne ty. Ata qe per interesat e tyre te harruan ty, e gjithe te tjeret. Keta nje grusht shqiptare, te ndare pik e pese! Durove edhe gjakun e djemve tu qe dhane jeten per lirine e Kosoves, asaj Kosove qe nuk e din as ku gjindesh ti. Durove kete Serbi qe çdo here ti shtypi e shkeli shqipetaret e tu, e ti diskriminoi. Kurre nuk i lejoi te jetojne ketu lirshem, pa politike… A edhe fryme duhet te marrim ashtu siq i konvenon politikes se Beogradit???

Duke e ditur mire faktin se keta shqiptare jane te vetmit qe kjo toke ju takon! Durove edhe Shqiperine, e cila asnjehere nuk reagoi per te gjitha keto. Nuk diti ta ngris zerin per shqiptaret e saj, te mbetur jashte kufive. Te vrane çdo te ardhme o MEDVEGJA ime! Krahet ti thyen premtimet boshe dhe lojrat e felliqura politike. Ata qe te donin vetem per interesin personal. Te premtoj qe une nuk i’u harroj kurre. Me premto edhe ti!

Burimi/shqiperiaebashkuar.al

Faktet të shitjes së Ujmanit: Ishte testament i Sllobos që në 1993

No Comments Lajme Opinion

Kur ‘Pamfleti’ ngriti zërin vazhdimisht për negociatat Kosovë-Serbi që qeveria e Avdullah Hotit, duhet të merrte në delegacion specialistët më të mirë për tu përballur me Beogradin, nuk pati asnjë reagim nga qarqe publike në Prishtinë, e sot ne gjendemi para një fakti të kryer që është realisht i tmerrshëm.

Ekspertët më të mirë të ujrave në Kosovë bëjnë me dije se ajo që ka ndodhur në negociatat e Uashingtonit ka pasoja dramatike, e për këtë duhet të mbajnë përgjegjësi qeveritarët e Prishtinës.

Avdi Gjonbalaj është një nga specialistët më të mirë të ujrave, dhe një nga projektuesit e gjigandit ujëmbledhës të Ujmanit.

Inxhinier Gjonbalaj thekson se interesimi i Serbisë për tu bërë pjesë në liqenin e Ujmanit daton para vitit 1968 që në fazën e projektimit.

“Atëhere Serbia kerkonte 163 milion m3 ujë nga liqeni. Janë zhvilluar polemika të shumta. Në atë kohë Serbia insistonte që mungesat e ujit për pjesen lindore Kosova t’i plotësojë nga pjesa perëndimore më saktësisht me ujëra të Lumit Drini i Bardhë për kundër faktit se kur të kihet para sysh e drejta ujore ndërkombetare nuk e lejon atë pa pëlqimin e shtetit shqiptar.

Nuk donin ta dinin se që nga viti 1962 çështja e ujërave të Lumit të Drinit ishte rregulluar në mes të Shqipërisë dhe Jugosllavisë. Kapërcimi i ujërave nga një pellg në pellgun tjetër nuk mund të bëhet pa pëlqimin e shtetit në rrjedhën e poshtme.

Në aspektin e të drejtës ujore ndërkombetare Serbia nuk e ka as një të drejtë të kërkoj për pjesëmarrje në administrimin e ujërave të akumulimit. Sasia e ujërave që do të shfrytëzohet nga ky liqen nuk i kalon 37% të ujërave të pellgut të lumit Ibër e që është më e vogël se sasia që formohet në territorin e Kosovës.

Perveç kësaj, financimi i objektit është bërë me para të Kosovës, të Federatës, Bankes Botërore, Bankës së Kosovës etj”, thekson Gjonbalaj.

Por projektuesi i këtij gjigandi të rëndësishëm të burimeve energjetike të Kosovës shkon edhe më tej. Ai shton se marrja e Ujmanit ka qenë në një farë mënyre edhe “amanet i Sllobodan Millosheviçit”.

Në vitin 1993, qeveria e Serbisë, i kalon të drejtat e ndërmarrjes ujore “Morava” të Nishit, që të marrë të gjithë inventarin që administronte ndërmarrja tjetër “Ibër-Lepenc”, e cila menaxhonte një pjesë të resurseve të sistemit ujëmbledhës të Ujmanit.

Por cili ishte inventari që ju kalua ndërmarrjes “Morava” nga Nishi?

“Bëhet fjalë për një inventar gjigand që përfshin:

Diga me material rrethanor me lartesi prej107.5 m, akumulimin prej 350 milion m3, hidrocentralin prej 217 MW, Digën e Pridvoricës për rregullimin e furnizimit të kanalit kryesor me lartësi prej 10 m me vëllim prej 0.5 milion m3, vepra e marrjes në digë prej22.2 m3/sec me tri fusha kapërderdhjeje.

Kanalet kryesore (tunele 20 copë, sifon 30 copë, akvadukete 23 copë, Kanalet me gjatesi prej 134.7 km, objektet e shpërndarjes Vërbicë, Mijaliq, Hamidija, dhe Drenica, stacione pompimi,12, prej të cilave dy të mëdha, sistemi i ujitjes në 16783 ha në gjatësi prej 629.5 km.

Në sistem janë vendosur 4985 hidrantë dhe 1652 ulluqe shiu, sistemi i drenazhimit me dy stacione pompimit.

Ka edhe katër objekte në Ujëman, Shkabaj, Vushtrri dhe Komoran.

Nga Ujmani furnizohen 6 komuna, industrija dhe Energjetika në Mitrovicë, Vushtrri, Drenas Obiliq”.

Studimin për t’ja kaluar inventarin e mjeteve nga ndërmarrja e “Ibër-Lepenc” tel “Morava” e Nishit e ka kryer Ndërmarrja Energoprojekt-Hidroinzhenjering nga Beogradi e cila ka qenë edhe projketuese e HS “Ibër”.

Ndërkaq, edhe specialisti tjetër, Baton Begolli, një nga përfaqësuesit e Këshillit të Ujrave në Kosovë, pjesëmarrës në projektet më të mëdha ndërkombëtare nga çlirimi i vendit e sot, thekson se nuk është kontaktuar nga qeveria as për këshillë, e as për të punuar që të hartonte bashkë me kolegët tij një projekt për të mbrojtur Ujmanin.

Begolli shkon më tej dhe thekson se plani për Ujmanin nuk është gjë tjetër pasi është pjesë të masterplanit që Serbia ka për të marrë katër komunat e veriut të Kosovës: Mitrovicën e Veriut, Zveçanin, Zubin Potokun dhe Leposaviçin.

“Nëse Serbia mundi të heqë” pikën për njohje reciproke, edhe ne duhej të hiqnim pikën për Ujman! Çfarë përdorimi i përbashkët… kur vet liqeni i Ujmanit dhe tërfushë Ujmanit është territor Kosovar, përveç nëse plani i dytë është riaktivizimi i humbjes (shkëmbimit) të pjesëve të Veriut! Dëshmoj që kurrë askush nuk na ka konsultuar, as mua as kolegët e as njohësit tjerë të sektorit të ujërave (pak jemi, njihemi dhe jemi unikë) për Ujman”, thekson Begolli.

I pyetur nga Pamfleti, se cila është kleçka e kësaj çështje që mund të ndikojë në atë që ai shtron, pra me rrezikun e shkëputjes së veriut, Begolli është shumë i qartë.

“Rjedha apo burimi i liqenit të Ujmanit është në territorin e Kosovës. Serbia nuk ka mundësi përveçse nëse pretendon me i marr komunat veriore. Sot Serbia nuk e përdor fare. Por jashtë institucioneve tona po financon ndërtimin e një impianti për trajtimin e ujit të pijes për Mitrovicën e Veriut dhe Zveçanit dhe Zubin Potokut. Janë duke hapur një kanal për të marrë ujin direkt nga Ujmani për këtë impiant dhe kështu t’i pavarësojnë komunat në veri nga furnizimi përmes fabrikës në Shipë, në Mitrovicën e Jugut. Pra Serbia nuk kanë hise. Është financuar 100% nga ne, nuk ka shfrytëzim për ta.. prandaj hiç nuk do duhej të ishte temë diskutimi”.

I pyetur se nëse do të ishte pjesë e delegacionit në negociatat e Uashingtonit, i thirrur nga qeveria, cili do ishte këshilla për qeverinë, inxhinieri i njohur i ujrave thekson: “Nuk do të pranomin të flisnim për këtë temë. Serbia nuk ka punë aty fare, për ne të sektorit, jo”.

E shikoni pra që paska qenë shumë e thjeshtë kjo punë, vetëm që Avdullah Hoti të kishte marrë me vete specialistët e të mos fliste fare vetë. Këta inxhinierë që e njohin në themel këtë çështje e kishin argumentuar dhe nuk kishte fare nevojë të bëhej kompromis politik.

Këtë kleçkë e ka shpjeguar mirë kryeministrja serbe Brnabiç, që thotë se çështja e “shkëmbimit ekonomik” ishte një “mënyrë krijuese” për të shmangur njohjen.

Pra si “kopila”, ata kanë punuar gjatë, janë menduar për të përgatitur grackën që ne të Pamfletit e kemi paralajmëruar që kur dështoi samiti i 27 qershorit. E askush nuk e vuri në zjarr. Kjo bie erë që gjithçka është kryer me koshiencë se s’ka mundësi ndryshe.

Liqeni i Ujmanit shtrihet në veriperëndim të Kosovës dhe andej kufirit me Serbinë. Me një sipërfaqe prej 11,9 km² dhe thellësinë maksimale prej 105 metrash, ky liqen është më i madhi në Kosovë. Ujmani ndodhet në Komunën e Zubin Potokut, Hidrocentrali dhe stacioni i pompimit në Vallaç.

Liqeni furnizon me ujë më shumë se gjysmën e Kosovës dhe ujit 20 mijë hektarë tokë, e gjithashtu ofron mundësi të mira për turizëm.

Kushtet për të vizituar tani këtë vend dhe bukuritë që ofron janë të kufizuara për shkak të mungesë së sigurisë, pasi Beogradi financon banda të krimit që kontrollojnë në fakt të gjitha veprimtaritë ekonomike në zonë.

Ndër bukuritë që ka kjo pjesë është edhe vendi i quajtur Veli Bregu. Aty ende ekzistojnë vilat në të cilat më herët janë shfrytëzuar për pushime.

Ky liqen është pasuria më e madhe e Kosovës. Nga Ujmani furnizohen me ujë gati gjysma e qyteteve të Kosovës dhe Termocentrali i Obiliqit.

Fitimet e çdo ndërmarrjeje ekonomike që administron Ujmanin janë të garantuara, sikur edhe 1 cent të shitet metri kub i ujit që ky ujëmbledhës përmban.

Vetëm 8 orë mund të punojë Korporata Energjetike e Kosovës pa ujin që e merr nga Ujmani. Në rast të ndërprerjes së ujit, i cili shërben për sistemet e ftohjes dhe avullimit në termocentralet elektrike, vendi do të përballet me një kolaps energjetik.

Akumulimi i Ujmanit është ndërtuar nga viti 1973 deri më 1977, duke iu zënë gryka lumit Ibër. Më 29 prill të vitit 2013 Kuvendi i Kosovës ka miratuar ligjin për ujërat në të cilin thuhet se resurset ujore janë interes i përgjithshëm dhe janë pasuri të Republikës së Kosovës që ruhen e mbrohen me ligj./Pamfleti

Kostaq Papa – SI NDRYSHOVA RRJEDHEN E FJALIMIT TE KRYEMINISTRIT

No Comments Lajme Opinion

Detin nuk e japim, as token nuk e japim!

Dje u cel sesioni parlamentar i vjeshtes 2020. Parlamenti ne fakt ka filluar te ndjej ethet e zgjedhjeve te 25 prillit 2021! Seanca pati si foles Kryetarin e Parlamentit, drejtuesit e grupeve parlamentare dhe Kryeministrin! Ende pa nisur seanca e pare dhe ishte nje mjedis gjumi !
Ne fjalen e tij z. Murizi (se ata te dy para tij e kishin marr te gatshem fjalimin) u perpoq ta sillte situaten me kembe ne toke e ti ktheheshim realitetit politik…
Kur z. Murizi preku Ceshtjen e Detit, nga vendi ku isha ulur dhe i pergatitur mire per situaten, per te ndikuar pozitivisht i them me ze e pa mikrofon : Thuaju atyre se Detin nuk e japim, as token nuk e japim !
Nje fjali e perbere kjo qe i nguli nje gozhde te madhe idese qe do fjaloste Kryeministri ne foltore.Zoti Murizi mbaroi fjalen e tij dhe i erdhi rradha z. Rama ! Te kryjohej pershtypja se ai nuk kishte ndermend te fliste fare per ate katrahure qe eshte gatuar per detin, shelfin tone kontinental ne detin Jon!
Por “gozhda” e hedhur nga Deputeti Kostaq Papa nuk mund te shkulej nga fiksimi e mendja e kryeministrit! Keshtu qe pese minuta pasi u hallakat kot neper fjali pa rendesi Kryeministri u perpoq te hiqte “gozhden” pas atyre belbezimeve te kota qe i kishte shprehur 2 dite me vonese nga fjala e kryeministrit grek e qe tani duhet te mbante qendrim e te jepte spjegim per realitetin dhe te verteten pse nuk u pergjigj menjehere as ai e as Ministria jone e Europes dhe puneve te jashtme kryeministrit te fqinjit jugor!
Foli per detin me shume se gjysem ore i detyruar! Pjeserisht spjegimi ishte i drejte ndersa pjesa tjeter ishte tym e mjegull per ujqerit dhe cakejt e padukshem qe shesin e blejne hapesirat dhe pasurite kombetare te vendit tim !
Isha pergatitur per me shume per kete ceshtje por dhe me kaq ishte e mjaftueshme qe detyrova kryeministrin ti referohej ngacmimit apo gozhdes time.
Ai nuk beri perballje me ngacmimin tim as me personin tim por rreshqanthi kaloi se gjoja nuk e pa se kush deputet foli ne salle per Detin Jon qe eshte Deti Yne !
Fjalet e mia qe u ngulen si gozhde kane si perkthim ate qe askush nuk duhet te guxoj te shes asnje cm det shqiptar, asnje kg uje teritorial shqiptar, asnje pasuri kombetare shqiptare , sepse rrufete e Kombit Shqiptar do te bien mbi te ! Kjo gozhde e kjo rrufe e trembi ate dhe e beri te flas ne foltore i papergatitur per kete gje e pa busull dhe ne mjegullnaje! Edhe para tij ashtu si kryetari kuvendit dhe dy deputetet e tjere kishin folur neper te, neper mjegull me flalime te pergatitur nga te tjere nga partia meme e qe nuk dolen dot nga pergjumja dhe frika e zgjedhjeve te ardhshme te cilat ai qe ka privatizuar kolltukun e te parit te vendit e qe del shpesh dhe simbolin tone te shqiponjes po na e bene simbol te laraskes nga paturpesia dhe grabitja qe i ka bere kombit, i ka caktuar me 25 prill 2020 !
Motra e vellezer data 25 prill eshte nje date e rendesishme per Emigracionin Shqiptar! Eshte data e themelimit te te pares parti politike te Emigracionit Shqiptar, themeluar me 25 prill 1997, ne vitin e mbrapsht shqiptar, ne pranveren e marezise shqiptare kur ca banda antishqiptare te financuara nga qarqet shoviniste rrenuan shtetin e dogjen Shqiperine dhe lane Emigrantet Shqiptar pa mbrojtje nga atdheu i tradhetuar! Atdhe i tradhetuar nga nje klase politike tradhetare! Mjaft me ! Kjo klase politike e kalbur dhe tradhetare duhet te largohet! Parlamenti duhet ti jap Emigranteve te drejten te votojne, te zgjedhin e te zgjidhen; te kene perfaqesuesit e tyre ne parlamentin shqiptar ashtu sic kane sjell miliarda te ardhura, dergesa, remitanca qe mbajten per 30 vjet jeten gjalle ne Atdhe !
Shqiperia ka zot Popullin Shqiptar e askush nuk shet dot pjese nga Atdheu! Ata qe do perpiqen, nga qeverisjet e kaluara apo qeverisja e sotme do te mbajne mbi supe damken e tradhetareve…
Kryeministrin e imponova te flase, por ende nuk ka dale nga belbezimi per te folur per te verteten !

KOSTAQ PAPA PhD Deputet i Tiranes dhe Emigracionit Kryetar i PESH Tirane duke gdhire 8 shtator 2020

Burimi/Facebook

Vjosa R. Osmani – S’ka trupa, s’ka krime

No Comments Lajme Opinion

Këto janë disa shënime nga ditari i Obrad Stevanoviq, ish – zv. ministër i Policisë Serbe, nga një takim i nivelit të lartë shtetëror serb, të organizuar nga presidenti Sllobodan Millosheviq, në maj të vitit 1999.
Në një takim tjetër, dy muaj më herët, Millosheviq kishte dhënë urdhër për “marrjen e masave për eliminimin trupave të varrosur të civilëve shqiptarë”.
Nga viti 2001, 941 shqiptarë, shumica prej të cilëve civilë, u zhvarrosën nga katër varreza masive në Serbi. Prej tyre, 744 u gjetën në Batajnicë, në periferi të Beogradit, 61 në Petrovo Selo, në Serbinë Lindore, 84 në Liqenin Peruçac, në Serbinë Perëndimore, dhe 52 në Rudnicë, afër Rashkës, në Serbinë Jugore, afër kufirit me Kosovën. Një numër i madh i trupave kishin qenë të djegur rëndë para se të fshiheshin në varrezat masive.

Më 26 Mars 1999, forcat serbe vranë 49 anëtarë të familjes Berisha në Suharekë, shumica e të cilëve ishin gra dhe fëmijë. Mbetjet mortore të 24 prej tyre u zhvarrosën në Batajnicë, 5 u zhvarrosën në Suharekë, ndërsa 20 tjerë ende figurojnë në listën e të pagjeturve.
Dhjetëra familje të tjera – përfshirë fëmijë, gra, dhe të moshuar – e patën fatin e njëjtë si të Familjes Berisha nga Suhareka.
Shumë viktima të tjera – kryesisht nga Gjakova, Peja, Fushë Kosova, Prizreni, Vushtrria e Lipjani – në total 744, janë gjetur në Batajnicë.

Siç tregon Natasha Kandiq, aktiviste për të drejtat e njeriut dhe themeluese e Fondit për të Drejtën Humanitare, në mesin e mbetjeve gjendeshin rroba e lodra fëmijësh. Në rrobat e një viktime në Batajnicë u gjend një çek pensioni për muajin tetor të vitit 1998; tek një viktimë tjetër aty u gjend një set për make-up; tek një tjetër një kuti me ushqim bebesh. Tek një tjetër u gjendën shënime nga raporti mjekësor i Institutit të Onkologjisë: “Fahrija Mamaj udhëzohet për mamografi”.

Këto të gjetura personale përbëjnë aktakuzën më mallkuese ndaj regjimit gjenocidal të shtetit serb, i cili kreu krime monstruoze duke masakruar civilë të pafajshëm.
Prej atëherë, në këto varre masive nuk ka asnjë shenjë, më të cilën kujtohen viktimat shqiptare të varrosura këtu.
Presidenti Vuçiq, ish – ministër i Millosheviqit, i cili ka gjasë të ketë qenë prezent në takimet kur shefi i tij jepte urdhra për zhvarrosje të civilëve shqiptarë me ekskavatorë – sot e asaj dite nuk e ka parë të rrugës të vendosë lule dhe të përkulet aty apo të kërkojë falje për viktimat!

Politikanë, ushtarakë e policë serb në atë kohë i përdornin shumë sintagmat: “pastrim i terrenit” dhe “sanitizim”, të cilat kishin të bënin me zhvarrosjen e viktimave shqiptare dhe transportimin e tyre drejt varrezave masive në Serbi.

Pas dy ditësh, kryeministri i Kosovës do të takohet në Washington me Presidentin Vuçiq për të negociuar për arritjen e një marrëveshjeje ndërmjet Kosovës e Serbisë. Pas këtij takimi do të ketë edhe negociata të tjera në Bruksel.
Marrëveshja, po thuhet nga disa, do të sjellë paqe të qëndrueshme në mes popujve tanë.
E, si mund të ketë paqe me njerëz të cilët s’mund t’i thërrasin ndërgjegjes dhe të kërkojnë falje për viktimat që i kanë shkaktuar?! Ndërgjegjja s’mund të “pastrohet” e as “sanitizohet”. Ndërgjegjja kërkon pendim, kërkim falje, dhe shpagim!

Përveç njohjes, Hoti duhet t’ia kërkojë Vuçiqit lulen e munguar në varrezën masive me shqiptarë në Batajnicë!

Burimi/Facebook

Vjosa R. Osmani – Delegacioni i Kosovës nuk arriti t’i sjellë vendit pikërisht ato që i premtoi qytetarëve

No Comments Lajme Opinion

Njohja nga Izraeli është një prej njohjeve më të rëndësishme që i ka ardhur Kosovës qe një kohë të gjatë. Kjo edhe njëherë dëshmoi se që nga shpallja e pavarësisë sonë, Shtetet e Bashkuara kanë rol ekzistencial në përkrahjen dhe konsolidimin e subjektivitetit ndërkombëtar te Kosovës.

Në anën tjetër, delegacioni i Kosovës nuk arriti t’i sjellë vendit pikërisht ato që i premtoi qytetarëve dhe Kuvendit qe një kohë të gjatë:

 • Njohjen e ndërsjellë me Serbinë
 • Mosnegociimin e shfrytëzimit të resurseve (siç është Ujmani)
 • Mospranimin e Mini-Schengenit (ose siç e quanin mini-Jugosllavi)
 • Mosprekjen e kushtetutës dhe deklaratës së pavarësisë (meqë për 1 vit u hoq dorë dhe u shpall moratorium mbi nenin 17 të kushtetutës dhe nenet 8 e 9 të deklaratës së pavarësisë)
 • Rezultate konkrete për të pagjeturit
 • Dëmshpërblim për reparacionet e luftës
 • Përgjegjësi të Serbisë për krimet e kryera në Kosovë
 • Eliminim të plotë të barierave jotarifore që Serbia i ka vënë Kosovës.

Burimi/Facebook

Islam Lauka – “Njё ujdi e mirё, nё funksion tё fushatёs elektorale tё Donald Trampit”

No Comments Lajme Opinion

Te dashur miq, me poshte gjeni shkrimin tim “Njё ujdi e mirё, nё funksion tё fushatёs elektorale tё Donald Trampit”, ne te cilin shpreh vleresimet e mia per takimin e djeshem ne Uashington.

“Marrёveshje historike”, “e jashtёzakonshme”, “kapitull i ri pёr paqen nё botё”, “arritje madhore pёr Kosovёn dhe kombin shqiptar”, “hap vendimtar drejt njohjes sё Kosovёs nga Serbia”, kёto janё vetёm disa nga vlerёsimet e administratёs sё Trampit, tё politikёs zyrtare nё Prishtinё e Tiranё dhe, me ndonjё pёrjashtim, tё shumicёs sё pёrfaqёsuesve tё medias nё dy vendet tona.

Nё gjykimin tim, arritja mё e madhe nё takimin e Uashingtonit ishte njohja nga Izraeli, pas disa vitesh ngecjeje nё procesin e njohjeve tё reja. Pёr kёtё, pa dyshim, merita i takon administratёs sё presidentit Tramp dhe specifikёs sё marrёdhёnieve tё privilegjuara amerikano-izraelite.

Pёr ҫёshtje tё tjera, kam rezervat e mia, tё cilat po i rendis mё poshtё:

 1. Ajo qё paraqitet si marrёveshje historike, nuk ёshtё as marrёveshje as historike. Qё tё konsiderohej marrёveshje ndёrkombёtare, do tё duhej qё tё kishim njё dokument tё frimosur nga dy palёt, Serbia dhe Kosova. Pas nёnshkrimit (ose parafimit), ajo do tё duhej tё ratifikohej nё parlament me 2/3 e votave. Veҫ kёsaj, do duhej tё kishim afate tё pёrcaktuara mirё pёr zbatim, mbulim financiar konkret pёr ҫdo projekt ekonomik, si dhe mekanizmat e kontrollit dhe ato tё ndёshkimit, nё rast tё shkeljes sё detyrimeve tё marra pёrsipёr nga palёt. Asnjё nga kёto kushte nuk i plotёson dokumenti i Uashingtonit, ndaj mund tё quhet gjithҫka, por jo marrёveshje. Kemi tё bёjmё mё shumё me njё deklaratё politike, ose letёr synimesh, por kurrsesi marrёveshje.

Nuk ёshtё as historike, sepse Kosova dhe Serbia kanё nёnshkruar edhe mё parё marrёveshje ekonomike, por qё nuk janё zbatuar, kryesisht pёr faj tё Serbisё.

Veҫ kёsaj, ёshtё e dyshimtё qё, nёpёrmjet bashkёpunimit ekonomik, tё arrihet pajtimi politik dhe njohja e ndёrsjellё. Serbia mund tё vijё te njohja e Kosovёs, vetёm nёpёrmjet presionit, qё nё kёtё rast, duket se mungoi, ose tё zhvatjes nga Kosova tё territorit, pasurive tё saj, ose tё krijimit tё Asociacionit tё Komunave me shumicё serbe, me kompetenca ekzekutive.

 1. Ështё e paqartё se nga do tё sigurohen fondet pёr sendёrtimin e projekteve infrastrukturore, energjitike, etj. Pandemia Covid 19 ka shkaktuar krizё tё rёndё ekonomike financiare nё tё gjithё botёn, pёrfshirё SHBA-nё. Vetё ekonomia amerikane ka nevojё pёr investime serioze pёr tё dalё nga kriza dhe vёshtirё qё nё kёtё situatё tё gjenden burime financiare pёr projekte tё mёdha nё Ballkanin Perёndimor.
 2. Nё dokumentin e nёnshkruar, pёr herё tё parё ёshtё pranuar qё mund tё negociohet pёr pёrdorim tё pёrbashkёt tё liqenit tё Ujmanit, si dhe qё Kosova tё bashkohet me nismёn e minishengenit ballkanik, tё cilёn deri tani e ka refuzuar kategorikisht. Tё dyja kёto pika, sipas mendimit tim, janё nё dёm tё interesave politike dhe ekonomike tё Kosovёs. Akoma mё e rёndё ёshtё pika, ku Kosova zotohet tё pezullojё kёrkesat pёr anёtarёsim nё organizatat ndёrkombёtare, pёr njё periudhe 1 vjeҫare, e cila bie nё kundёrshtim me Deklaratёn e Pavarёsisё dhe Kushtetutёn e vendit. Duhet theksuar qё zotimi i Kosovёs ёshtё plotesisht i kontrollueshёm (sepse duhet tё ketё kёrkesё me shkrim pёr anёtarёsim), ndёrsa zotimi i Serbisё pёr ndalimin e fushatёs sё ҫnjohjeve nuk mund tё kontrollohet.
 3. Sё fundi, dyshimet e mia lidhen me momentin e nёnshkrimit tё kёtyre letrave. Nё SHBA fushata e zgjedhjeve presidenciale ёshtё nё kulmin e saj. Ashtu si ҫdo fushatё tjetёr atё e shoqёrojnё elementё tё propagandёs dhe reklamёs politike. Nё kёtё kontekst, mendoj se ajo qё pamё nё Uashington, ishte njё ujdi e mirё nё funksion tё rizgjedhjes sё Donald Trampit pёr njё mandat tё dytё si president i SHBA-sё.

Sё pari, ai u paraqit para elektoratit tё vet si njeri qё e mban fjalёn. Para 4 vitesh, ai erdhi nё pushtet, duke premtuar pёr mbylljen e konflikteve tё hapura nga paraardhёsit e tij dhe si tё tillё e paraqiti tani edhe atё midis Kosovёs dhe Serbisё, duke pёrҫuar mesazhin se “unё jam njeriu juaj qё e mban fjalёn”.

Sё dyti, nёpёrmjet kёtyre letrave, ai siguroi, jo vetёm vazhdimёsinё, por edhe shtimin e pranisё sё firmave amerikane nё rajon dhe kjo nuk ka ndonjё tё keqe, me kusht qё SHBA tё kontribuojnё financiarisht me buxhetin e tyre, nё zbatimin e projekteve.

Sё treti, Trampi siguroi mbёshtetjen e Kosovёs dhe tё Serbisё pёr njё numёr qёndrimesh thelbёsore tё politikёs sё jashtme tё administratёs sё tij si raportet me rivalin kryesor, Kinёn (mospёrdorimi i rrjetit 5G), raportet me Iranin, (shpallja e Hezbollahut si organizatё terroriste) dhe zhvendosjen e ambasadave nga Telavivi nё Jeruzalem. Kjo e fundit mund tё ketё pasoja nё marrёdhёniet tona me Brukselin, sepse ai ёshtё distancuar nga kjo lёvizje. Edhe Britania e Madhe, njё aleat besnik i SHBA-sё, e ka kundёrshtuar kёtё hap tё Uashingtonit.

Ndёrkaq, nuk u tha asgjё pёr Rusinё, kundёrshtarin e jashtёm kryesor tё shtetёsisё sё Kosovёs. Pёrkundrazi, “minishengeni ballkanik” i hap rrugё vёrshimit tё mallrave dhe kapitaleve ruse nё Kosovё dhe rajon, nёpёrmjet Marrёveshjes sё Tregtisё sё Lirё, midis Beogradit dhe Moskёs.

Burimi/Facebook – Islam Lauka

TË RIKTHEJMË NË VATËR FRYMËN E SHENJTË VATRANE

No Comments Lajme Opinion

Nga Dalip Greca*- Vatranët i bashkon fryma e shenjtë e Vatrës, fryma e bashkimit, e dashurisë për Vatrën, për Kombin, për njeri-tjetrin, frymë që e plazmuan krijuesit e saj. Në editorialin përcjellës të Kryetarit-Ikonë të Vatrës, të ndjerit Agim Karagjozi, lider i dy dekadave në krye të Federatës, pata trajtuar frymën e shenjtë të Vatrës. Editoriali është publikuar në numrin special, kushtuar përcjelljes të kryetarit Karagjozi, Dielli i prillit 2018.

Po citoj veten:” Agim Karagjozi dha për Vatrën gjithçka kishte, por mbi të gjitha shpirtin e tij e njësoi me shpirtin dhe frymën e Vatrës. Po po, Vatra është Frymë, është shpirt.Është frymë Kombëtare, është shpirt atdhetar, ai që nuk e ndjen këtë nuk mund të bëhet vatran i përkushtuar. ..”

Nuk ka qenë e lehtë për vatranët, mbajtja e Vatrës bashkë, me të gjitha degët, por me sakrifica, është arritur. Tendencat përçarse janë tejkaluar dhe Vatra pas sprovash të vështira, edhe kur është plasaritur nga përçarjet, zilitë, tendencat individualiste, familjare, krahinore, fetare, karrieriste, ka arritur të ngrihet mbi to dhe ka rikthyer frymën e shenjtë të bashkimit.

Në dekadat e para përçarjen e nxiste edhe propaganda greke, por Vatra duke pasë në krye burra të ftilluar e të ditur, arriti që të fitojë mbi grekërit dhe ta mbajë bashkë frymën e bashkimit. Fryma e bashkimit u rrezikua seriozisht në vitin 1917, kur Partia Politike e ish kryetarit K. Dako shkëputi një pjesë të konsiderushme të anëtarësisë, por Vatra sërish gjeti veten dhe përmes një aksioni Kombëtar siç ishte Fushata për shpëtimin e Shqipërisë, 3 qershor 1917, arriti të shpëtojë jo vetëm veten e vet, por edhe Pavarësinë e rrezikuar të Shqipërisë. Pikërisht në ato vite Vatra bëri punë të mëdha për Kombin.

 Një rrezik tjetër i madh iu turr Vatrës më 1936, kur mosmarrveshjet brenda vetes krijuan një të çarë të madhe në trupin e saj. U duk fillimisht se anija e Vatrës kishte pësuar dëme të mëdha nga dallgët e zemrimit. Çarja ishte e pariparushme për momentin. Ndarja nuk u shmang. U krijuan dy Vatra, njëra,- Vatra mëmë mbeti në Boston,- tjetra-bijëza në Michigan. U krijuan dy gazeta Dielli, për dy vatrat respektive. U nda e u përça Vatra, por në të dy pjesët e ndara, egzistonte në anëtarësi fryma e shenjtë e bashkimit. Pushtimi fashist i Shqipërisë i tronditi të dy Vatrat dhe sërish u bashkuan, bijëza u kthye tek Mëma.

Por me kaq nuk u sosën hallet e Vatrës së moçme.Një tjetër ndarje ndodhi në vitet e turbullta të Luftës së Dytë Botërore, me 28 Dhjetor 1941, Kostë Çekrezi, patriot, demokrat, antimonarkist, shkrimtar, gazetar, që kishte miq me influencë në administratën Amerikane, i shkëputi një pjesë të konsiderushme Vatrës dhe mori shumë emigrantë në radhët e Organizatës oponente që krijoi përballë Vatrës dhe që e emërtoi “Shqipëria e Lirë”. Shqipëria e Lirë dhe Vatra ishin ballëpërballë në një rrugëtim të gjatë, ashtu siç ishin në përballje dhe dy gazeta”Dielli” e “Shqipëria e Lirë”. E para u shfrytëzua nga qeveria komuniste e Tiranës dhe u bë instrument i saj. Çekrezi e nuhati shpejt dhe bëri divorcin me krijesën e vet. Gjithësesi Vatra e vuajti hemoragjinë që krijoi Shqipëria e Lirë dhe iu drejtua për ndihmë Mbretit Zog, që në atë kohë ishte në Kanë të Francës.Mbreti iu përgjigj pozitivisht kërkesës së vatranëve për të anëtarësuar në Vatër legalistët. Kështu që në vitin 1959 Vatra rinisi rimbushjen e radhëve duke pranuar si vatranë jo vetëm legalistët, por nga të gjitha kategoritë e nacionalsitëve që kishin lënë Shqipërinë e pas Luftës së Dytë Botërore.

   Tash ka nisur një goditje tjetër, e pesta sipas radhës, që edhe pse është në minorancë, nuk i bën mirë frymës së shenjtë të bashkimit.

Po, kush e cënon sot frymën vatrane dhe kush po përçanë Vatrën? Është një grupim fare i vogël që me deklarata e komunikata të pa pamatura, dhe së fundi me një aventurë të rrezikshme për Federatën, krijimin e degës, ka kaluar në eksterm, pa i llogaritur dëmet që po i bën me ndërgjegje Vatrës. Nuk dua të besoj se pas kësaj aventure fshihen interesa që kanë të bëjnë me VATRA FOUNDATION INC., Presidenti i të cilit, ka kohë që në mënyrë arbitrare ka shpallë pavarësinë nga Vatra dhe prej vitesh nuk pranon të informojë strukturat e Vatrës për veprimtarinë financiare!!. Përveç presidentit Kaliqi, kush ka interes ta mbajë larg Vatrës këtë fondacion? Çfarë veprimtarie ka kryer ai deri me sot? Pa zgjidhur këtë enigmë nuk mund të kuptohen motivet e vërteta të arkitetktëve të përçarjes së Vatrës me vatër paralele. Si mund të krijohen degë të Vatrës pa patur autorizim me shkrim nga qendra? Pretendohet për mosrespektim të institucioneve nga qendra, dhe shkelen symbyllurazi institucionet e Federatës, prej këtyre që pretendojnë të vendosin në vend drejtësinë e munguar!

Vendimet e rëndësishme, historikisht Vatra i ka marrë në Kuvende. Edhe në Kuvendin e fundit, të 19 Janarit të 2020-ës, Vatra nuk e njohu të vetshpallurin”Komision të 5 tetorit”-, por edhe i panjohur, ky komision paska nisë krijimin e degëve! Por natyrisht nuk është e lehtë që të gjenden vatranë të vërtetë, nga ata me frymën e shenjtë vatrane,(përjashtojmë nga ky gjykim të mashtruarit) që vullnetarisht të ndërmarrin aventurën e përçarjes së Vatrës duke u anëtarësuar në një vatër të paligjshme? Kur Federata paralajmëroi krijimin e degëve të reja, këta vrapuan dhe sajuan një degëz në Staten Island-NY, me 8 apo 10 veta. Në fakt në fotografitë e publikuar duken 10 persona, por Dielli kontaktoi me njerin prej anëtarëve të Këshillit të Federatës, i pranishëm në fotografi, i cili ishte i ftuar në atë “themelim illegal”, pa e ditur fare qëllimin. Ai pohoi se nuk ka pranuar të bëhet pjesë e asaj dege, sepse siç tha ”Nuk jam për përçarje”… Vazhdoj të jem anëtar i Federatës dhe i Këshillit të saj, ndërsa një tjetër prej dhjetshes, nuk ia vlen t’ia përmendim emrin sepse ka vite që ai e qëllon me gurë Vatrën dhe nuk besojmë se do të ketë dashuri të madhe për të ashtuquajturin “Komision i 5 Ttetorit”.

   Krijues i degës me 8 veta qenka Uk Gjonbalaj, i cili iu bashkëngjit “Komisionit 5 Tetorit 2019”, ndërkohë që jo shumë kohë më parë(Dhjetor 2018) shkroi në statusin e tij në fb me rastin e nderimit me Mirënjohje nga Kryetari Dritan Mishto:” Se Vatra është në rrugë të drejtë dhe po bën atë që duhej të bënte shteti shqiptar! Faleminderit Vatrës! Faleminderit Kryesisë!…Faleminderit Kryetarit!”…

Ku shkuan gjithë këto falenderime për qendrën? Çudi e madhe, kur u prish Uka me qendrën?…Gjithësesi Federata nuk e ndjen fare largimin e Ukës sepse më shumë se dhjetë Gjonbalaj janë anëtarësuar në VATËR, pas ikjes së tij tek Komisioni i paligjshëm!

   Të gjitha këto përpjekje, përfshi dhe paralelizmin në facebook, në ndonjë portal të rëndomtë, apo të ndonjë gazete, që bëhet strehë e paligjshmërisë së këtij grupimi, janë të destinuara të dështojnë, siç kanë dështuar në 108 vite të gjitha tentaivat përçarse.

   Qendra e Vatrës ka ruajtë gjakftohtësinë dhe nuk ka ndërmarrë veprime publike, nuk ka përmendur emra, por ajo do të veprojë sipas Kushtetutës së vet dhe ligjeve të shtetit ku jetojmë.

Veprimet e pamenduara që kanë ndërmarrë disa persona për të dëmtuar Vatrën, për të krijuar Vatër të dytë, vetëm frymë vatrane nuk mund të kenë. Le të presim dhe të shikojmë se deri ku do të shkojnë veprimet e tyre; historia do t’i gjykojë….

Tash është koha që sejcili të gjykojë veprimet e veta. Është koha që të kthejmë frymën e shenjtë vatrane, përçarjet nuk bëjnë gjë tjetër veçse baltosin individët dhe vënë në pikëpyetje motivet e punës së tyre të deritanishme në Vatër.

Vatra duhet të nxjerrë mësime nga krijimi i këtij fraksioni dhe të punojë më shumë për të kultivuar frymën bashkuse. Edhe veprime që duken të parëndësishme; ato që nuk i shohim, por i ndjejmë, telefonatat, email-et që zgjojnë zili,ky tha kështu për ty, ai tha ashtu,… por ai të do, ky s’të do… thashethemet, mund ta vrasin frymën e bashkimit. KUJDES!

I ndjeri Karagjozi na e la Vatrën e bashkuar, le ta rikthejmë sërish frymën e Tij sepse është vlerë për Vatrën e sotme dhe duhet t’i shërbejë vatranëve si model përkushtimi. Që ta rikthejmë këtë frymë duhet ta çlirojmë shpirtin nga qejfmbetjet, grindjet,dukja, xhelozirat profesioanle por dhe sociale, shpirti karrierist, dhe të vendosim mbi gjithçka frymën kombëtare, e cila qëndron në themelet e Federatës. Vatra do punë, jo fjalë!

 • EDITORIAL I DIELLIT- PRINT- KORRIK 2020

Burimi/gazetadielli.com/