Home

Lajme

Rritet numri i të shtruarve në spital

No Comments Shendetesi

46 pacientë marrin trajtim, 397 raste të reja me Covid

Rritet ndjeshëm numri i të shtruarve në spitalin infektiv, Covid-1. Krahasuar me një ditë më parë, 7 qytetarë janë shtruar brenda një ditë në spital për shkak të komplikacione nga Covid.

Sipas ministrisë së Shëndetësisë numri i të shtruarve në spital ka arritur në 46 pacientë të moshave nga 20 deri në 84 vjeç.

Gjatë 24 orëve të fundit një 54-vjeçar nga Tirana ka humbur jetën nga Covid. Edhe numri i rasteve të reja vijon të mbetet i lartë.

Sipas ministrisë së Shëndetësisë nga 4,935 testime të kryera kanë rezultuar pozitivë me Covid-19, 397 qytetarë. Shumica në tiranë me 146 raste, 28 raste në Durrës dhe Vlorë, 24 raste në Shkodër dhe 18 raste në Kavajë.

Harta e të infektuarve është shtrirë në të gjithë Shqipërinë. Në të gjithë vendin janë 2,810 pacientë aktivë me Covid-19. Autoritete rekomandojnë vaksinimin si të vetmen armë për të frenuar përhapjen e Covid.

Tv Klan

Jabadabadu vaksinimi kundër kovid 19

No Comments Shendetesi

Hamdi Nuhiju

Procesi i vaksinimit të popullsisë kundër sëmundjes Kovid 19 në Maqedoninë e Veriut fillimisht ka nisur me grupet më të rrezikuara të shoqërisë, si për shembull mjekët, pastaj kanë ardhur kategori të ndryshme të shoqërisë e të cilat po ashtu kanë qenë më të rrezikuara se popullsia e thjeshtë. Ky proces ka nisur herët dhe me vaksina donacion fillimisht nga Serbia, po edhe nga shtetet tjera. E mbajmë mend se sa gëzim i madh shikoje në fytyrat e mjekëve për pranimin e vaksinës ruse Spunik V.

Në anën tjetër, mediet e Kosovës sa me jo kompetencë flisnin kundër vaksinës ruse dhe sa shumë ndikonin te një pjesë e shoqërisë shqiptare në Maqedoninë e Veriut për të mos i besuar asaj vaksine.

Mediet e Maqedonisë së Veriut po edhe të rajonin, të ndikuara nga propaganda e zezë e krijuar në mediet evropiane, një periudhë të caktuar kohore hidhnin dyshimet e tyre kundër vaksinës britanike Astra Zeneca, si një vaksinë e cila po shkakton probleme të mëdha shëndetësore tek kategoritë e caktuara të qytetarëve pas vaksinimit.

Po ashtu, mediet në Shqipëri, Kosovë dhe në Maqedoninë e Veriut u morën një kohë të caktuar edhe me moshën e të vaksinuarve në Itali si dhe me skenarë të mundshme të sëmundjes Kovid 19 në këtë shtet prej të cilit për çdo ditë na vinin lajme shqetësuese. Procesi i vaksinimit të popullsisë ka nisur më vonë në krahasim me procesin e vaksinimit të grupeve të rrezikuara të shoqërisë të cilat kanë qenë në vijën e parë të frontit kundër kësaj sëmundjeje. Qytetarët duhej që të paraqiteshin në një faqe elektronike të krijuar nga ministria e shëndetësisë, të regjistrohen për termin për t`u vaksinuar. I gjithë ky proces bëhej në mënyrë vullnetare dhe pa imponimin e institucioneve të shtetit.

Në të gjitha fazat ose periudhat e luftës kundër pandemisë Kovid 19, nuk kanë munguar dyshimet, prapaskenat, idetë e konspiracionit të cilat në vazhdimësi kanë ushqyer opinionin publik. Ato dyshime ishin të llojeve të ndryshme, prej te mënyra e vaksinimit të personave të sëmurë me kovid 19, e deri te dyshimet e pasojave të vdekjes të personave nga kovid 19. Por, përderisa kovid 19 ka qenë një sëmundje e re që ka kapluar të gjitha skajet botës, normal që njohuritë për të kanë qenë jo të mjaftueshme dhe si rezultat i kësaj dyshimet ose paragjykimet për tretmanin e kësaj sëmundjeje ose ekzistencën e saj janë tejet të mëdha.

Personat që u paraqitën vullnetarisht për tu vaksinuar, kanë pritur me muaj të tërë për të ardhur në radhë për ta marr vaksinën e cila të ofrohet, pasi që oferta e vaksinave kundër kovid 19 në Maqedoninë e Veriut është e limituar. Shto kësaj edhe listën e interesave dhe grupeve të interesit të cilët kanë ndërhyrë për tu futur pa radhë me qëllim që të marrin vaksinën kundër sëmundjes kovid 19.

Figura të caktuara publike në Shqipëri, që propagandonin haptas kundër vaksinimit dhe kundër sëmundjes kovid 19 duke hedhur dyshime mbi të, kërkonin haptas mundësi dhe forma se si të vaksinohen pa radhë, edhe atë në Serbi.

Në momentin kur procesi i vaksinimit u transformua nga vaksinimi vullnetar dhe me termin, u bë vaksinim pa termin, në fazën e parë interesimi i qytetarëve, sipas autoriteteve shtetërore nuk ishte i duhur. Por, kur nisën luftën e hapur kundër lirive dhe të drejtave të njeriut dhe shndërrimit të procesit të vaksinimit në proces obligativ, qytetarët me orë të tëra prisnin para punkteve të vaksinimit për ta marr jabadabadu lumturinë e tyre kundër sëmundjes kovid 19.

Qysh prej shfaqjes së sëmundjes kovid 19 e deri më sot, në asnjë fazë nuk kam dyshuar në sëmundjen dhe në nevojën për të marr barin e caktuar për tu mbrojtur kundër kësaj sëmundjeje. Ajo e cila është për tu diskutuar janë mënyrat dhe format se si qeveritë dhe shtetet kanë menaxhuar me pandeminë kovid 19 duke manipuluar edhe me liritë dhe të drejtat e njeriut.

Masa më e re e qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, por siç duket edhe e qeverive të rajonit, po edhe të Evropës ka të bëjë me personat e pa vaksinuar. Kjo masë e cila po synon t`i detyroj ato të pa vaksinuar, haptas është diskriminuese dhe e padrejtë nga një pjese të konsiderueshme të shoqërisë. Kjo formë e imponimit të kësaj mase, rrit numrin e personave që nuk dëshirojnë të vaksinohen, ose edhe me keq, shton dyshimet edhe tek personat që veçse janë vaksinuar.

Njerëz të cilët nuk kanë asgjë, janë shëndosh e mirë, parashtrojnë pyetjen publike, pse duhet unë të vaksinohem kur nuk kam asgjë? Pyetja është e drejtë në kontestin individual dhe momental, por nuk është e saktë në dobinë dhe të mirën e përgjithshme. Ndërmarrja e masave paraprake kundër një sëmundjeje është po aq e rëndësishme sa trajtimi i sëmundjes e cila të vjen në derë. Garanci nuk ka në këtë botë, themi ne besimtarët!

Anila Kalleshi – Dieta dhe menu për aneminë, ju tregoj gjithçka duhet të dini

No Comments Shendetesi

Termi anemi tregon një gjendje në të cilën numri i qelizave të kuqe të gjakut ose përmbajtja e hemoglobinës zvogëlohet për shkak të humbjes së gjakut, prodhimit të dobët të qelizave të kuqe të gjakut, hemolizës (këputje të qelizave të kuqe të gjakut) ose një kombinim të këtyre modifikimeve. Ekzistojnë forma të ndryshme të anemisë, por jo të gjithë janë përgjegjës ndaj mënyrës së të ushqyerit.

Ndër ato që janë, më e zakonshme është anemia SIDEROPENIA (anemi kronike e karakterizuar nga qelizat e kuqe të vogla të zbehta të gjakut dhe ulje të nivelit të hekurit). Tek të rriturit, gja kderdhja nga trakti gastrointestinal konsiderohet të jetë një nga shkaqet kryesore dhe më të zakonshme të mungesës së hekurit.

Tek gratë në moshën e fertilitetit, menstruacionet mund të jenë një shkak i rëndësishëm i mungesës së hekurit; veçanërisht tek vajzat adoleshente, jo vetëm që anemia nga mungesa e hekurit është e zakonshme, por edhe simptomat e mungesës së hekurit (lodhje, vështirësi në përqendrim, etj.) edhe përpara zhvillimit të anemisë.

Edhe gjatë shtatzanisë, dhe pse në mungesë të menstruacioneve, është e nevojshme marrja për plotësimin e hekurit për të mbrojtur nënën dhe në favor të rritjes së fetusit. Shkaqet e anemisë nga mungesa e hekurit gjithashtu mund të jenë një defekt në thithjen e hekurit pas gastrektomisë (heqja totale ose e pjesshme e stomakut) ose për shkak të keqpërthithjes të pjesës së parë të zorrëve të vogla.

Një formë tjetër e anemisë është ajo që shfaqet si pasojë e uljes së përthithjes së VITAMIN B12. Shkaqet kryesore të mungesës së Vitaminës B12 janë:

Dietë e papërshtatshme (vegjetarianizëm, foshnjat me gji nga nënat vegjetariane, alkoolizmi kronik, dietat e rrepta, monotone dhe të përsëritura). Përhithje jo adekuate (gastrit kronik, atrofi e mukozës së stomakut, sëmundje celiac, tumore malinje, ilaçe).

Kërkesat e shtuara (hipertiroidizmi, rritje). Ekskretimi i rritur (sëmundjet e mëlçisë dhe veshkave). Një arsye e zakonshme për mungesën e vitaminës B12, veçanërisht tek të moshuarit, është për shkak të përthithjes jo adekuate të lidhura edhe me përtypjen joefektive i cila mund të shkaktojë tretje të dobët dhe përthithjen e ulët të vitaminës.

Kjo i drejton të moshuarit drejt ushqimeve të preferuara të buta, siç janë ato të bazuara në karbohidrate ose djathrave të butë, ndërsa ushqimet e tjera si mishi i pasur me hekur dhe perime me gjethe jeshile, të cilat kërkojnë një kapacitet më të madh përtypjeje.

Mungesa e acidit folik gjithashtu mund të shkaktojë anemi. Ajo gjendet në bimë dhe në indet shtazore. Mungesa e acidit folik është për shkak të konsumit joadekuat të ushqimit të freskët ose gatimit të gjatë të perimeve, përthithjes joadekuate, kërkesave të mëdha si gjatë (shtatzënisë, ushqyerjes me gji, rritjes së metabolizmit) ose rritjes së ekskretimeve të tilla si dializa.

Nga disa parametra të thjeshtë që mund të maten duke tërhequr gjak, mjeku mund të bëjë diagnozën e saktë të anemisë nga shkaqet ushqyese, të identifikojë mangësitë nga (hekuri, vitamina B12 dhe acidi folik) dhe të sugjerojë dozimin dhe kohëzgjatjen e çdo shtese.

Kur kemi mungesë të vitaminës B12 ashtu edhe atë të acidit folik rezultojnë të japin një rritje të vëllimit të qelizave të kuqe të gjakut (anemi makrocitike) që këto dy mangësi shpesh shoqërohen, këshillohet gjithmonë integrimi njëkohësisht me të dy këta faktorë ushqyes, pasi normalizimi i vëllimit globular me administrimin e acidit folik vetëm mund të maskojë një mangësi potencialisht të rrezikshme B12.

Në parandalimin e anemisë, një dietë e pasur me hekur, acid folik dhe vitaminë B12 është thelbësore. Në përgjithësi, nga ana tjetër, është e vështirë të ushqeheni vetëm me një sasi të mjaftueshme hekuri për të rivendosur rezervat, kështu që nuk është e mundur të mbështeteni vetëm në marrjen e ushqimit nëse diagnoza e mungesës së hekurit është tashmë e sigurt, por pasi që rezervat të rikthehen me plotësim , do të jetë më e lehtë t’i mbani ato me ushqim adekuat.

Sipas LARN-it të ri, rekomandimet për popullatën (PRI) janë: Hekuri: tek meshkujt e rritur dhe tek gratë në menopauzë 10 mg në ditë; në gratë në moshë fertilitetit 18 mg në ditë. Vitamina B12: tek të rriturit 2.4 mcg në ditë (2.6 mcg tek gratë shtatzëna dhe 2.8 mcg gjatë peridhës së laktacionit).

Acidi folik: tek të rriturit 400 mcg ( i cili rritet në 600 mcg tek gratë shtatzëna dhe 500 mcg tek gratë që janë në periudhën e dhënies së gjirit).

Hekuri që gjendet në ushqimet me origjinë shtazore është hekuri hemë që absorbohet më lehtë nga zorrët tona. Në ushqimet me origjinë bimore ne gjejmë hekur jo-hem. Përthithja e kësaj të fundit favorizohet nga marrja e vitaminës C brenda të njëjtit vakt. Nëse hekuri është i kombinuar me vitaminë C ose bakër, ajo absorbohet më lehtë.

Në përgjithësi, përthithja e hekurit ndikohet pozitivisht nga të gjitha ushqimet që, duke stimuluar sekrecionet e stomakut, kontribuojnë në ruajtjen e një niveli të lartë të aciditetit në mjedisin tretës; gjithashtu Vitamina A, Kompleksi I vitaminave B, bakri dhe cisteina janë në gjendje të thithin hekurin jo-hem të pranishëm në perime për 2 ose 3 herë më shumë.

Sa i përket vitaminës B12 dhe acidit folik, duhet mbajtur mend se i pari gjendet vetëm në ushqime me origjinë shtazore ndërsa kjo e fundit është mbizotëruese në botën e perimeve; këto vitamina janë të ndjeshme ndaj nxehtësisë dhe gjatë gatimit ose gjatë ruajtjes ose përgatitjes industriale të ushqimit përmbajtja e tyre mund të humbasë me një përqindje që varion nga 10% në 50%.

Nuk ka ushqime të kundërindikuara gjatë anemisë, por disa substanca të pranishme në ushqime si: (taninet, fibrat, kalciumi …) mund të ndërhyjnë, nëse merren njëkohësisht dhe në përqendrime të mëdha, me thithjen e hekurit, kështu që është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje e saktë kombinimeve të ushqimeve. Në mënyrë që t’i jepet trupit mundësinë e mbushjes me hekur, është e nevojshme që shoqërimet e ushqimeve të kryhen në mënyrë korrekte në dietë.

REKOMANDIME TE PERGJITHSHME DIETIKE – Të arrijë kërkesat e rekomanduara të hekurit Të arrijë kërkesat e rekomanduara të acidit folik dhe vitaminës B12. Kombinoni ushqime të pasura me hekur me ushqime që përmbajnë vitaminë C, vitaminë A, vitamina B-komplekse, cisteinë dhe bakër për të përmirësuar thithjen.

Mos konsumoni të shoqëruara ushqime të pasura me hekur me ushqimet që përmbajnë sasi të mëdha të taninave (substanca të përdorura gjerësisht tek perimet), fibra, kalcium dhe fosfor sepse zvogëlojnë thithjen e tij. Hidratohuni mjaftueshëm.

Ndiqni rekomandimet për një ushqyerje të duhur të popullatës së përgjithshme në lidhje me zvogëlimin e yndyrnave veçanërisht të origjinës shtazore, pijeve dhe ushqimeve të pasura me sheqerna dhe marrjen e pjesëve adekuate të frutave dhe perimeve. Vlerësoni me mjekun tuaj nevojën për shtesa të hekurit ose vitaminave me produkte të disponueshëm në treg.

Më poshte do t’ju tregojmë për ushqimet e lejuara në moderim dhe ato të lejuara dhe të rekomanduara në rastin e patologjisë së treguar. Në vijim të udhëzimeve, sidoqoftë, duhet të merret në konsideratë që, për të marrë një dietë të saktë dhe të ekuilibruar që i siguron trupit gjithë ushqyesit që i nevojiten, është e nevojshme të merret sasia (pjesa) e duhur e ushqimit dhe të respektohen frekuencat me të cilat ushqime të caktuara duhet të konsumohen, çdo ditë ose javë, brenda një skeme të personalizuar ushqimore.

Dieta e ditës duhet të respektojë ekuilibrin energjetik të secilit dhe energjia e futur duhet të jetë e barabartë me atë të shpenzuar, në mënyrë që të mos rritet rreziku i obezitetit, mbipeshës, por edhe kequshqyerjes.

Ushqime të lejuara me moderim – Verë, kafe dhe çaj, çokollatë dhe disa erëza, për shkak të përmbajtjes së tyre me tanine. Drithëra integrale të pasura me fibra. Qumështi dhe derivatet e tij .

Preferoni qumesht me pak yndyrë në vend të qumështit të plotë pasi është pasterizuar pjesërisht gjatë përpunimit, e cila në 25 gram siguron rreth 30% të kërkesës ditore të vitaminës B12 tek të rriturit, plotësisht e përthithshme nëse konsumohet direkt ose të grirë në të parën ose supra. Ky djath sjell gjithashtu sasi të mira të bakrit, zinkut, selenit dhe vitaminave, përfshirë edhe vitaminën A.

Ushqime të lejuara dhe të rekomanduara: Mishi i të gjitha llojeve, si i kuq dhe i bardhë, që vijnë nga pjesët pa dhjamë dhe të privuar nga yndyra e dukshme (zakonisht sasia e hekurit e pranishme është midis 2 dhe 5 mg / 100 gr produkt të papërpunuar të gatshëm për konsum).

Të brendshmet, mishi I kalit mund të rriten në përmbajtje midis 5 dhe 8 mg / 100 gr produkt të papërpunuar gati për konsum. Mishrat janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i vitaminës B12 dhe mikronutrientëve të tjerë të aftë për të rritur thithjen e hekurit jo-hem.

Proshuta. Në veçanti, bresaola arrin sasi> 8 mg / 100 gram produkt dhe salcicet midis 5 dhe 8 mg / 100 gram produkt. Peshqit të tillë si ton i pasur me hekur, merluc dhe salmon në një formë lehtësisht të përthithur. Ato gjithashtu përmbajnë vitamina dhe mikronutriente që janë të rëndësishme për thithjen e hekurit jo-hem dhe janë një burim i mirë i vitaminës B12.

Molusqet. Burim i rëndësishëm i vitaminës B12 dhe i pasur me bakër. Vezët. Në veçanti, e verdha përmban hekur midis 5 dhe 8 mg / 100 gr produkt të papërpunuar gati për konsum. Gjithashtu, burim i mirë i vitaminës B12 dhe bakrit.

Bishtajoret, të pasura me hekur edhe pse më pak të absorbueshëm dhe të pasura me acid folik. Ndër më të pasurit në hekur gjejmë qiqrat, fasulet e thata, thjerrëza (> 8 mg / 100 gr produkt të papërpunuar të gatshëm për konsum). Fasulet dhe soja janë gjithashtu ndër ushqimet më të pasura me acidin folik (> 250 mcg për 100 gram) si bathët dhe bishtajoret e thata (midis 100 dhe 250 mcg për 100 gram)

Drithërat dhe derivatet e saj. Përmbajtja jo shumë e lartë në hekur në një formë më pak të absorbueshme, por burim i shkëlqyeshëm i bakrit. Të shoqërohet me bishtajoret si një pjatë e vetme për të përmirësuar thithjen. Kufizoni konsumin e grurit integral pasi ato janë të pasura me fibra.

Perimet, megjithëse përmbajnë hekur në një formë më pak të absorbueshme, ato me sasi më të mëdha janë: lulet e kungullit, specat, spinaqi (përmbajtja e hekurit midis 2 dhe 5 mg / 100 gr ushqim të papërpunuar gati për konsum).

Për të përmirësuar thithjen e hekurit jo hemë: specat, domatet, lakra, brokoli, marule përmbajnë vitaminë C; karrota dhe kungulli vitaminë A, si perimet e verdha në portokalli dhe ato jeshile të ndritshme. Ato me përmbajtje më të lartë të acidit folik: asparagus, panxhar të kuq, brokoli, çikore, katalonjë, lakër brukseli, rrepa, kërpudha, radhiqe, sallatë scarola, spinaq, lakër, lulelakër, sallatë marule, lakër e bardhë të cilat gjithashtu janë burim i shkëlqyeshëm i antioksidantëve

Frutat. Frutat e thata, farërat vajore dhe frutat e konservuara janë një burim hekuri me një përmbajtje midis 2 dhe 5 mg / 100 gram ushqim. Frutat e thata me lëvozhgë gjithashtu përmbajnë bakër që favorizojnë përthithjen e tij. Agrumet, kivi, rrushi janë të pasura me vitaminë C e cila është thelbësore për thithjen e hekurit. Kajsitë dhe frutat me ngjyrë portokalli në përgjithësi paraqesin një burim të mirë të vitaminës A.

Grure i fortë i pasur me acid folik. Majdanoz, tartuf dhe erëza aromatike. Ujë, të paktën 1.5-2 litra lëngje në ditë.
RREGULLAT E SJELLJES – Megjithëse disa erëza mund të ndihmojnë organizmin, në momentin që ato mund të ndërhyjnë në metabolizmin e ilaçeve ose mund të japin efekte anësore, gjithmonë këshillohuni me mjekun tuaj përpara se të merrni përgatitje bimore.

Suplementet me bazë hekuri duhet të merren vetëm ose në kombinim me vitaminën C dhe për një thithje më të mirë duhet të merren larg nga vaktet kryesore .

Mos pini duhan. Pirja e duhanit është një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare, dhe disa substanca të përfshira në cigare mund të ndërhyjnë në thithjen e hekurit. Praktikoni aktivitetin fizik: gjimnastikë ( me intensitet të ulët dhe kohëzgjatje të gjatë), ushtrime të frymëmarrjes së thellë, joga.

Burimi/preferenca-al.com/

Studimi i AstraZeneca mbi mpiksjen e gjakut – Lancet: Nuk rrit rrezikun pas dozës së dytë. Vetëm 2.3 raste për 1 milionë

No Comments Shendetesi

Vaksina e AstraZeneca nuk ka rritur rastet me mpiksje të rrallë të gjakut me nivele të ulëta të trombociteve tek njerëzit pas dozës së dytë, sipas një studimi të publikuar këtë Javë, që pritet të ulë shqetësimet mbi efektet anësore të vaksinës. Raporti i publikuar në prestigjozen mjekësore “Lancet”, zbuloi se norma e vlerësuar e trombozës me sindromën e trombocitopenisë (TTS) pas dozës së dytë të vaksinës ishte 2.3 për 1 milionë të vaksinuar, ç’ka është një normë e tipike me ata që nuk janë vaksinuar, sipas AstraZeneca.

Kjo normë ishte 8.1 pas dozës së parë, shton kompania. Hulumtimi, i drejtuar dhe financuar nga AstraZeneca, vlerësoi rastet e raportuara brenda 14 ditëve të administrimit të dozës së parë apo të dytë nga data 30 Prill, duke përdorur databazën e kompanisë mbi sigurinë botërore. “Këto zbulime mbështesin administrimin e vaksinës me 2 doza, për të ofruar mbrojtjte ndaj Covid si dhe variantet shqetësuese”- tha ekzekutivi i lartë i AstraZeneca, Mene Pangalos.

Vaksina, e krijuar në bashkëpunim me Universitetin e Oksfordit, ka mbetur mbrapa në garë, pas disa goditjeve, përfshirë vonesave në prodhim, padinë e komisionit Europian dhe rasteve me mpiksje të gjakut. Rregullatori i Barnave në BE, ka shqyrtuar rastet e trombozës që prej muajit Mars dhe ka zbuluar një lidhje me vaksinën e AstraZeneca dhe të Johnson &Johnson. Megjithatë, organi ka bërë të ditur se përfitimet nga të dy vaksinat tejkalojnë rreziqet e efekteve anësore. NJë total prej 316 rastesh me sëmundjen janë regjistruar tek të rriturit që morën vaksinën e AstraZeneca në Zonën Ekonomike Europiane deri më datë 28 Maj,

Klevis Llaha / SCAN

*Material i përgatitur nga portali SCAN. Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Burimi/scan-tv.com/

Shumica e informacionit të rremë mbi vaksinat vjen nga vetëm 12 njerëz në rrjete sociale, zbulon studimi

No Comments Shendetesi

Shumica dërrmuese e teorive të dezinformimit dhe konspiracionit anti-vaksinë Covid-19 e kanë origjinën nga vetëm 12 persona, gjeti një raport nga Qendra Kundër Urrejtjes Dixhitale (CCDH) cituar nga Shtëpia e Bardhë.

CCDH, një organizatë jo-fitimprurëse dhe jo-qeveritare në Mbretërinë e Bashkuar / SHBA, zbuloi në mars se këto 12 personalitete në internet kanë një ndjekje të kombinuar të 59 milion njerëzve nëpër platforma të shumta të mediave sociale, me Facebook që ka ndikimin më të madh .

CCDH analizoi 812,000 postime në Facebook dhe zbuloi se 65% vinin nga këto 12 dezinformues. Vetëm në Facebook, ata janë përgjegjëse për 73% të të gjithë përmbajtjes anti-vaksinë, megjithëse vaksinat janë konsideruar të sigurta dhe efektive nga qeveria amerikane dhe agjencitë e saj rregullatore. Dhe 95% e dezinformatave të Covid të raportuara në këto platforma nuk u hoqën.

SCAN

Burimi: The Guardian

Burimi/inforculture.info/

Një fëmijë duhet të kalojë një ditë me shi në ambientin e jashtëm?

No Comments Shendetesi

Dr.Ismail Lutolli Pediater
Subspecialist Dietolog-Nutricionist

Kur bie shi vazhdimisht siç ka ndodhë kohët e fundit, shumë prej nesh preferojnë të zgjedhin të qëndrojnë në shtëpi me fëmijët dhe të ftojnë miqtë per kafe ose të dalin jashtë të bëjnë pazar.

Fëmijët detyrohen të qëndrojnë të mbyllur pasi jashtë bie shi.

A keni pyetur vetveten ndonjëherë a është kjo zgjidhja më e mirë për fëmijët tuaj?

Pa dyshim që jo. Shiu nuk do të thotë që ju duhet të ndryshoni planin tuaj të daljes në natyrë. Nëse po planifikonit të dilni me fëmijën tuaj dhe fillon të bie shi, atëherë fëmija juaj do të ketë një kohë edhe më argëtuese edhe më fenomenale.

Duhet të pranoni që të luash, të kërcesh dhe të ecësh në shi është argëtim perfekt për një fëmij , thjeshtë duhet të hapesh para kësaj ideje dhe të kënaqesh me fëmijët tuaj.

Ju ftojmë të mos jeni prind që që reagon ndaj pikave të para të shiut duke dërguar fëmijë në shtëpi nga sheshi i lojërave ose duke mos e nxjerr në shëtitjen e planifikuar pasi filloi shiu?

Ju ftojmë të mos hiqni dorë nga udhëtimet ose shëtitjet me fëmijë për shkak të motit me shi.

Lexoni 10 arsyet përse një fëmijë duhet të kalojë një ditë me shi në ambientin e jashtëm :

Sepse fëmijët nuk shqetësohen nga shiu, përkundrazi. A njihni ndonjë fëmijë që do të refuzonte të shkonte në park sepse jashtë ka pak shi? Ata thjesht kënaqen edhe më shumë.Të kalojnë kohën duke vrapuar jashtë në shi, duke kërcyer në pellgje dhe duke bërtitur dhe të përjetojnë rënien e pikëzave të shiut nga qielli, për fëmijët është një kënaqësi e veçantë.
Sepse mushama dhe çizme gome mund të blihen në çdo cep, dhe ato nuk janë veçanërisht të shtrenjta. Kjo nuk është arsye për të mos dalur jashtë në motin me shi.
Sepse në vende si Suedia bie shi 270 ditë në vit dhe fëmijët e tyre kalojnë më shumë kohë jashtë sesa fëmijët tanë. Ata përjetojnë shiun dhe kënaqen e rriten në motin me shi.
Sepse fëmijët duhet të rriten duke besuar se jeta duhet të vazhdojë normalisht, pavarësisht nga kushtet e motit. Fëmijët duhet të kuptojnë se moti nuk është faktor që ndikon për të kufizuar jetën apo veprimtarinë e tyre, përkundrazi moti është një dhunti nga Zoti që ata të përjetojnë katër stinët tek ne dhe të gëzohen e jetojnë në to.
Në vend që të “çmendemi” nga vrapimi i fëmijëve nëpër dhomën e ndenjes derisa jasht bie shi, lëreni që këtë vrapim plot jetë e gëzim të përjetoj në pikat e shiut në oborrin tuaj apo në natyrën përreth. Ëhtë një gjë e vogël, por ndonjëherë gjërat e vogla bëjnë një ndryshim të madh.
Për shkak se të luash me ujë është një burim gëzimi tejet i madh për fëmijët dhe ka një rol të vërtetuar psikoterapeutik.
Për shkak se një pellg plot me ujë shiu ku fëmijët kërcejnë dhe përjetojnë spërkatjet e ujit përreth është një vend tejet i mirë për “eksperimente” dhe argëtim.
Sepse, për të dashur, respektuar dhe mbrojtur natyrën, një fëmijë duhet të ketë lidhje me fenomenet natyrore. Një fëmijë duhet ti përjetoj ato që natyra ofron përfshirë edhe shiun.
Sepse kur e lini fëmijën tuaj të dalë në shi, ju po i tregoni atij se ai është i aftë dhe elastik, duke ndërtuar kështu vetëbesimin e tij. Fëmija duhet të lejohet të vrapojë në shi, të bjerë, të ndjehet i lagësht dhe të ndiejë dhimbje kur bie. E gjithë kjo është një mënyrë e natyrshme që një fëmijë të rritet i shëndoshë.
Lëvizja e vrapimi në shi është tejet e rëndësishme për fëmijët dhe me ndihmën e lëvizjes, fëmijët përparojnë më mirë dhe kjo reflektohet në të gjitha aspektet e zhvillimit, nga zhvillimi i të folurit tek të mësuarit në shkollë. Në të gjitha këto, gjëja më e rëndësishme është që prindërit të kalojnë kohë cilësore me fëmijët e tyre, si në lojë ashtu edhe në aktivitete fizike gjatë kohës me shi.
Shiu nuk duhet të na pengojë të shkojmë së bashku në një shëtitje sepse, siç thotë populli, fëmijët rriten më shpejtë në shi.

Burimi/Familjadheshendeti.com

I dashurojmë, por këto ushqime na bëjnë me të vërtet keq

No Comments Shendetesi

Proshutë/pastërma derri – Një lajm i keq vjen për adhuruesit e pastërmasë së derrit. Është një nga gjërat më të dëmshme që mund të konsumoni, sepse ky lloj ushqimi ju jep shumë më tepër yndyrna sesa ju nevojiten, duke rritur kështu nivelin e yndyrnave në gjak. Ndaj, nëse nuk e lini dot, të paktën përdoreni në sasi jo të mëdha.

Soda/ kola – Freskuese? Po. E shëndetshme? Jo. Të pish soda apo kola është njëlloj sikur ta kesh ngrënë sheqerin, veçse në këtë rast e merr në gjendje të lëngët. Sodat e mbushin trupin tonë me sasi të mëdha sheqeri duke kontribuar kështu në obezitet, duke rritur rrézíkun për káncér, lindje të parakohshme, çrregullime hormonale, dëmtim dhe shkatërrim të dhëmbëve. Disa nga sodat përmbajnë një lloj vaji (BVO) i cili lidhet ngushtë me acarimin e lëkurës, humbjen e kujtesës dhe problemet e lëkurës.

Sheqeri – Konsumi i sheqerit është i nevojshëm për organizmin tonë. Ne mund ta marrim atë përmes ushqimeve që konsumojmë çdo ditë, mjaltit, frutave etj. Megjithatë, shumë njerëz e tejkalojnë masën e konsumit të sheqerit i cili më vonë shkakton pasoja në shëndetin e tyre. Ngrënia e tepërt e sheqerit mund të çojë në obezitet, diabet të tipit 2, sémundjé kardiovaskulare etj.

Salcat (ketch-up), majoneza, mustarda – Me të vërtetë që këto lloj ushqimesh preferohen e konsumohen shpesh nga shumë njerëz, pa e vrarë mendjen për dëmin që ato mund të shkaktojnë. Më të rrézikshmé veçanërisht janë salcat e majonezat të cilat mbahen në temperaturën e dhomës apo salcat e paketuara në kuti jo të përshtatshme, me përmbajtje plumbi, alumini. Këto lloj ushqimeh janë të rrezikshme gjithashtu pasi mund të përmbajnë aditivë të ndryshëm si: ngyrues, yndyrna të këqija, agjentë kimikë etj. Kështu që sa më pak nga këto, aq më mirë për shëndetin!

Mishi i përpunuar – Në këtë katogori përfshihen proshutat, hot dog, sallamet, salçiçet dhe produktet e tjera të përpunuara të mishit . Sipas studimeve, këto lloj ushqimesh rrisin rrézikun për sémundjé kardiovaskulare apo edhe káncér. Kështu, njerëzit që hanë rregullisht (pothuaj çdo ditë) rreth 50 gramë nga ky lloj ushqimi, kanë një risk prej 40 % më të lartë për të zhvilluar sëmundje zemre në të ardhmen, risk 20 % më të madh për diabet të tipit 2 etj.

Kokoshkat – Një zgjedhje e këndshme kur jeni duke parë një film, por a është një zgjedhje e mirë për shëndetin tuaj? Përgjigjja është jo! Kokoshkat kanë në përmbajtjen e tyre sasi vaji apo gjalpi të djegur, i cili me kalimin e kohës mund të japë pasoja serioze. Në fakt, kokoshkat me shje gjalpi të përgatitura në mikrovalë, në të vërtetë nuk e marrin shijen nga gjalpi por nga agjentët kimikë e aromatizues.

Burimi/preferenca-al.com/

Doni të ulni riskun e diabetit? Zgjidhja vjen nga deti!

No Comments Shendetesi

Ndoshta keni parë një numër rekomandimesh se si të zvogëloni rrezikun e diabetit të tipit 2 ndërsa plakeni, por shkencëtarët kanë gjetur një ushqim që mund t’ju ndihmojë të shihni rezultate të pabesueshme: sardelet.

Po, bëhet fjalë për ato peshq të vegjël. Ata mund të mos jenë të preferuarit e të gjithëve, por dëgjoni përfitimet para se të betoheni se nuk do i konsumoni!

Studiuesit në Universitetin e Hapur të Katalonisë në Spanjë kohët e fundit zhvilluan një studim me 152 pjesëmarrës të moshuar të cilët ishin diagnostikuar me para-diabet.

Ata u ndanë në dy grupe: Njëri grup u vu në një dietë të përqendruar në parandalimin e diabetit që përfshinte ngrënien e 200 gram sardeleve (afërsisht dy kanaçe) në javë për 12 muaj, ndërsa tjetri u vendos në të njëjtin plan diete por jo kanë një kërkesë të veçantë për sardele.

Pas një viti në dietat e tyre përkatëse, pjesëmarrësit që kishin ngrënë peshk ishin në një rrezik përgjithësisht më të ulët të diabetit të tipit 2 . Në fakt, në fillim të studimit, 37% e pjesëmarrësve në atë grup ishin në rrezik të lartë për diabet.

Për më tepër, grupi i ngrënies së peshkut uli rezistencën e tyre ndaj insulinës, rriti numrin e kolesterolit “të mirë” dhe uli presionin e gjakut me ritme më të larta se grupi i kontrollit.

Shkencëtarët besojnë se një arsye e madhe pse sardelet janë kaq efektive në kthimin dhe parandalimin e diabetit është sepse ato përmbajnë lëndë ushqyese si taurina, acide yndyrore omega-3 , kalcium dhe vitaminë D, të gjitha këto luajnë role kryesore në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe mbrojtjen e zemrës.

Dy kanaçe sardele në javë mund të jenë shumë për disa njerëz, por studimi është një kujtesë e shkëlqyeshme për të gjitha përfitimet e mahnitshme shëndetësore që mund të vijnë nga prodhimet e detit.

Burimi/preferenca-al.com

Shkencëtari pretendon se Vaksinat Covid mund të krijojnë “Variante shumë infektive”(VIDEO)

No Comments Shendetesi

A është e mundur që vaksinat COVID disi mund të çojnë në përhapjen e varianteve më infektive?
Sipas konsensusit aktual, sepse secila prej vaksinave COVID në qarkullim përmban një gjen të vetëm nga virusi që shkakton COVID-19, dhe gjeni udhëzon qelizat tona që të bëjnë proteina pa asnjë proteinë tjetër nga virusi që po bëhet, nr.

Të gjitha grimcat e virusit nuk janë kurrë të pranishme, dhe si rezultat, njerëzit që janë të vaksinuar nuk mund ta derdhin ose përhapin virusin te njerëzit e tjerë. Por a mund ta themi këtë me siguri?

Një hipotezë e re nga eksperti i vaksinave Dr. Geert Vanden Bossche, duhet ta konsiderojmë se mund të ndodhë.

Në Indi tani, ka përhapje në shkallë të gjerë të varianteve të reja dhe një rritje të mprehtë të rasteve.

Kjo vjen pasi gati 120,000,000 njerëz kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës COVID-19, ndërsa 23,000,000 kanë marrë dy të shtëna.

Fushata e tyre e vaksinave filloi muaj më parë dhe shpërthimi eksponencial i fundit po krijon tituj në të gjithë globin.

Nëse i hidhni një sy grafikut më poshtë, India ka përjetuar më shumë se 300,000 raste në ditë për ditë të shumta tani.

Fushata e vaksinimit të Indisë filloi në janar. Ngritja në raste, së bashku me një variant të variantit është e ndërlidhur me një normë të rritur të vaksinimit.

Korrelacioni nuk do të thotë shkak, por është korrelacion që çon në hetime të mëtejshme.

Dikush mund të argumentojë gjithashtu se 120,000,000 të shtëna nuk përfaqësojnë as 10 përqind të popullsisë totale të Indisë dhe rritja e rasteve mund të jetë për shkak të faktit se ende nuk janë vaksinuar mjaft njerëz.

Ka disa faktorë që mund të çojnë në këtë majë të mprehtë, disa shkencëtarë kanë argumentuar se masat e izolimit, si bllokimet, thjesht krijojnë valë më infektive për shkak të faktit se këto strategji parandalojnë imunitetin natyror të tufave, si dhe dobësojnë imunitetin tonë sisteme për shkak të mungesës së ekspozimit ndaj patogjenëve të ndryshëm.

Përsëri, kjo në vetvete debatohet shumë midis shkencëtarëve.

Për më tepër, nëse vaksina ishte e lidhur me përhapjen, pse nuk do të ishim duke parë të njëjtin lloj gjëje në Shtetet e Bashkuara për shembull, ku vaksinimet kanë ndërlidhur me një rënie të rasteve?

Përsëri, ka shumë pyetje për të bërë, dhe gjërat zakonisht bëhen më të qarta në planin afatgjatë sesa ato në afat të shkurtër.

Në Kanada, dikush mund të bëjë të njëjtin argument si India në lidhje me shfaqjen e llojeve të reja. Tani për tani, ka shumë që nuk i dimë.

Dr. Geert Vanden Bossche është një nga shumë ekspertë të vaksinave, shkencëtarë dhe mjekë nga e gjithë bota që po shprehin shqetësimet e tyre rreth vaksinës COVID-19. Kush eshte ai?

Bossche mori DVM-në e tij nga Universiteti i Ghent, Belgjikë dhe doktorin e tij në Virologji nga Universiteti i Hohenheim, Gjermani. Ai mbajti emërime të fakulteteve shtesë në universitete në Belgjikë dhe Gjermani.

Pas karrierës së tij në Academia, Geert u bashkua me disa kompani vaksinash (GSK Biologicals, Novartis Vaccines, Solvay Biologicals) për të shërbyer role të ndryshme në vaksinat R&D, si dhe në zhvillimin e vaksinave të vonë.

Geert pastaj kaloi për t’u bashkuar me ekipin Global Health Discovery Health të Fondacionit Bill & Melinda Gates në Seattle (SHBA) si Zyrtar i Lartë i Programit; ai më pas punoi me Aleancën Globale për Vaksinat dhe Imunizimin (GAVI) në Gjenevë si Menaxher i Lartë i Programit Ebola.

Në GAVI ai gjurmoi përpjekjet për të zhvilluar një vaksinë Ebola. Ai gjithashtu përfaqësoi GAVI, me partnerë të tjerë, përfshirë OBSH, për të rishikuar përparimin në luftën kundër Ebola dhe për të ndërtuar plane për gatishmërinë globale të pandemisë.

Kthehu në 2015, Geert shqyrtoi dhe vuri në dyshim sigurinë e vaksinës Ebola që u përdor në provat e vaksinimit të unazave të kryera nga OBSH në Guinea.

Analiza e tij kritike shkencore dhe raporti mbi të dhënat e botuara nga OBSH në Lancet në 2015 u dërguan të gjitha autoriteteve ndërkombëtare shëndetësore dhe rregullatore të përfshira në programin e vaksinimit Ebola.

Pasi punoi për GAVI, Geert u bashkua me Qendrën Gjermane për Kërkimin e Infeksionit në Këln si Shef i Zyrës për Zhvillimin e Vaksinave.

Ai aktualisht shërben kryesisht si konsulent Biotech / Vaksinash ndërsa kryen edhe hulumtimet e tij mbi vaksinat me bazë qelizash Vrasësi Natyror.

Bossche shkruajti një letër Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), duke deklaruar sa vijon:

“Unë jam të gjithë përveç një anti-vaxxer. Si shkencëtar, unë zakonisht nuk i drejtohem asnjë platforme të këtij lloji për të dhënë qëndrim mbi temat e lidhura me vaksinat. Si një virolog i dedikuar dhe ekspert i vaksinave, unë bëj një përjashtim vetëm kur autoritetet shëndetësore lejojnë administrimin e vaksinave në mënyra që kërcënojnë shëndetin publik, pa dyshim kur provat shkencore nuk merren parasysh.

Situata aktuale jashtëzakonisht kritike më detyron të përhap këtë thirrje emergjente.

Ndërsa përhapja e paparë e ndërhyrjes njerëzore në Covid-19 – pandemia tani rrezikon të rezultojë në një katastrofë globale pa të barabartë, kjo thirrje nuk mund të tingëllojë aq fort dhe fort. Siç u tha, unë nuk jam kundër vaksinimit. Përkundrazi, unë mund t’ju siguroj se secila prej vaksinave aktuale janë hartuar, zhvilluar dhe prodhuar nga shkencëtarë të shkëlqyeshëm dhe kompetentë.

Sidoqoftë, ky lloj vaksinash profilaktike janë plotësisht të papërshtatshme, madje edhe shumë të rrezikshme, kur përdoren në fushatat e vaksinimit masiv gjatë një pandemie virale. Vaksinologët, shkencëtarët dhe klinikët janë verbuar nga efektet pozitive afatshkurtra tek pacientët individualë, por nuk duket se shqetësojnë për pasojat katastrofike për shëndetin global.

Në qoftë se nuk jam vërtetuar shkencërisht i gabuar, është e vështirë të kuptohet se si ndërhyrjet e tanishme njerëzore do të parandalojnë që variantet qarkulluese të kthehen në një përbindësh të egër. “

Ju mund ta lexoni letrën në tërësinë e saj, si dhe një shpjegim më të thelluar disa javë pasi ai e shkroi letrën, duke adresuar edhe kritikat e shumta ndaj tij, këtu.

Ai sjell temën e ikjes imune virale, e cila, bazuar në kuptimin tim për shpjegimin e tij, është kur sistemi ynë imunitar fillon të mbrohet kundër një virusi, duke kërcënuar potencialin e replikimit dhe aftësinë e tij për t’u transmetuar të tjerëve.

Si rezultat i kësaj, vetë virusi do të bëjë atë që duhet të bëjë në mënyrë që të mos mund të njihet më nga sistemi ynë imunitar, që do të thotë se po përpiqet të zhvillojë mënyra të tjera për të mbijetuar.

Nëse zhvillohet në mënyra që nuk mund të njihet, nuk mund të sulmohet nga sistemi ynë imunitar dhe për këtë arsye është në gjendje t’i shpëtojë imunitetit. Kjo quhet “ikje imune virale”.

Nuk është sekret që viruset kanë ‘studiuar’ imunologjinë për miliona vjet bashkëevolucion me mikpritësit e tyre.

Gjatë këtij edukimi të vazhdueshëm ata kanë zhvilluar mekanizma të panumërt për të shpëtuar nga sistemi imunitar i nikoqirit.

Një studim i botuar në International Journal of Experimental Pathology shpjegon,

Këto viruse vazhdojnë, zakonisht në nivele të ulëta, dhe biologjia e qëndrueshmërisë së tyre përfaqëson një grup strategjish të lidhura evolucionare. Këto janë patogjenë të bazuar në ADN, me gjenome të mëdha sipas standardeve virale, që përmbajnë qindra gjene.

Armët e tyre kryesore mund të përshkruhen si ‘maskim’ dhe ‘sabotim’, posedim i molekulave shumë të evoluara, të cilat janë të koduara me virusin në hyrje dhe të cilat janë evoluar për të prishur mekanizmat konvencionalë të mbrojtjes së strehuesit.

Mekanizmi tjetër i përdorur nga këta pushtues është synimi i vendeve për replikim në rajone të trupit, ndoshta më pak të arritshme për mbrojtjen pritëse.

Në të kundërt, ka shumë viruse me gjenome të bazuara në ARN, shpesh shumë më të vogla, të cilat gjithashtu arrijnë të krijojnë infeksion të vazhdueshëm dhe të mbijetojnë brenda strehuesve përballë përgjigjeve imune të vazhdueshme.

Strategjitë e përdorura nga ky grup organizmash, të cilat kanë shumë më pak ‘teknologji’ në dispozicion, janë mjaft të ndryshme.

Ndryshe nga homologët e tyre më të qëndrueshëm të ADN-së, ndryshueshmëria e këtyre gjenomeve të ARN-së lejon që ky grup, potencialisht, të evoluojë brenda strehuesit të tyre dhe të vendosë qëndrueshmëri të ‘nivelit të lartë’. Strategjitë kryesore të përdorura këtu mund të përshkruhen si ‘shpejtësia’ dhe ‘ndryshimi i formës’.

Bossche shpjegon arsyetimin e tij më të thelluar, me të gjitha arsyetimet e tij shkencore në punën e tij të fundit të gjetur në faqen e tij të internetit.

Për një shpjegim të plotë dhe detaje më specifike / shkencë, unë sugjeroj që të kontrolloni që të merrni shpjegimin e plotë.

Bossche ka marrë shumë kritika
Në këtë ditë në moshë, nëse vini në dyshim vaksinat në pothuajse çdo mënyrë, do të bëheni një shembull i kësaj.

Këto ditë, shqetësimet legjitime nuk adresohen kurrë me të vërtetë brenda mediave kryesore, gjë që është turp sepse nuk është vetëm anti shkencë por gjithashtu potencialisht keqinformon publikun.

Imunologu viral, profesor në Universitetin e Guelph, dhe eksperti i vaksinave Dr. Bryan Bridle, ka shpjeguar disa shqetësime në lidhje me përdorimin e vaksinave COVID.

Ai e bën të qartë se “ka shumë njerëz që janë mendimtarë shumë të thellë për këtë, duke bërë hulumtimet e tyre rreth vaksinave COVID-19 dhe duke dalë me pyetje shumë të ligjshme”.

Fatkeqësisht, këto shqetësime pothuajse gjithmonë hasen me tallje.

Për shembull, një artikull i botuar nga Jonathan Jarry për Universitetin McGill i quan pretendimet e Bossche “marrëzi të plota”.

Kjo është marrëzi e plotë. U drejtova te Dr. Paul Offit, një pediatër i specializuar në vaksinat dhe imunologjinë dhe bashkë-shpikësi i vaksinës rotavirus, për të marrë mendimet e tij nëse rezistenca ndaj antibiotikëve dhe ikja imune e lidhur me vaksinat janë vërtet të krahasueshme.

“Në një kuptim është, por ai i mungon çështja kryesore,” më tha Dr. Offit.

Një vaksinë i tregon trupit tuaj një pjesë inerte të virusit në mënyrë që të mund të bëjë antitrupa neutralizues kundër tij.

Nëse trupi përfundon duke bërë nivele të ulëta të këtyre antitrupave, d.m.th. nuk mjafton për të vrarë shpejt virusin kur e kapni, kjo mund të lejojë që virusi të rrinë në trupin tuaj për pak dhe të bëjë kopje të vetvetes.

Disa nga këto kopje mund të kenë rastësisht llojet e duhura të gabimeve në kodin e tyre gjenetik për t’u bërë variante shqetësuese, megjithëse shkalla e mutacionit të këtij koronavirusi është mjaft e ulët.

“Por nëse keni një vaksinë që rezulton në nivele të larta të antitrupave neutralizues, kjo nuk është një mënyrë për të krijuar variante,” vazhdoi ai.

Për të përdorur një analogji, nëse një gumëzhitje pushtuesish po vjen por ju keni arritur të grumbulloni vetëm disa ushtarë, jini të përgatitur për një rrethim të gjatë gjatë të cilit armiku mund të mësojë një ose dy gjëra për mbrojtjen tuaj dhe të përshtatet.

Por nëse keni një ushtri të plotë dhe mbizotëruese në komandën tuaj, pushtuesit nuk do të rrinë për shumë kohë. Kështu që pyetja bëhet: a na japin vaksinat COVID-19 nivele të ulëta ose të larta të antitrupave neutralizues?

Nuk jam i sigurt nëse jam dakord me pohimin, “shkalla e mutacionit të këtij koronavirusi është mjaft e ulët”, veçanërisht duke pasur parasysh faktin se po shohim të shfaqen më shumë variante.

Offit gjithashtu pretendon se nëse keni një vaksinë që rezulton në nivele të larta të antitrupave neutralizues, nuk është një mënyrë për të krijuar variante. Por sipas Bossche:

Viruset, në ndryshim nga shumica e baktereve, duhet të mbështeten në qelizat e gjalla të nikoqirit për t’u shumëzuar. Kjo është arsyeja pse ndodhja e ‘mutantëve të arratisjes’ nuk është shumë shqetësuese për sa kohë që gjasat që këto variante të gjejnë me shpejtësi një host tjetër është mjaft e largët.

Sidoqoftë, nuk është veçanërisht rasti gjatë një pandemie virale! Gjatë një pandemie, virusi po përhapet në të gjithë globin me shumë subjekte që derdhin dhe transmetojnë virusin (madje duke përfshirë including transportuesit ’asimptomatikë).

Sa më e lartë të jetë ngarkesa virale, aq më e lartë është mundësia që virusi të përplaset në subjekte që nuk janë infektuar ende ose që janë infektuar, por nuk kanë zhvilluar simptoma.

Në qoftë se nuk mbrohen mjaftueshëm nga mbrojtja e tyre e lindur imune (përmes Abs natyral), ata do të kapin sëmundjen Covid-19 pasi nuk mund të mbështeten te Abs tjetër, d.m.th.

Kontrolli i Fakteve AFT e bën të qartë mendimin e tyre se ajo që po ndan Bossche është informacion i rremë:

Gary McLean, një profesor i imunologjisë molekulare në Universitetin Metropolitane të Londrës, i tha AFP se në vend që të krijonte një “përbindësh” siç sugjeron Vanden Bossche, mutacionet në proteinën spike mund të pengojnë përhapjen e virusit.

Mutacionet janë relativisht delikate në majë dhe nuk mund të shkojnë aq larg sa sugjerohet përndryshe ato nuk do të ngjajnë më gozhdë, “tha ai, duke shtuar” virusi do të humbasë mënyrën e tij të infektimit të qelizave nëse thumba vazhdon të mutojë dhe virusi do të shuhet “

Për më tepër, variante të virusit u shfaqën para disponueshmërisë së përhapur të vaksinave.

Përsëri, Bossche u është përgjigjur shumë kritikave të pretendimeve të tij në letrën e tij në faqen e tij të internetit. Një video e postuar së fundmi nga Bossche jep një përmbledhje të konkluzioneve të tij, ku ai deklaroi se ndoshta do të jetë komenti i tij përfundimtar për këtë çështje.

The Takeaway
Pse media e zakonshme nuk arrin të ketë biseda të hapura rreth temave “të diskutueshme” si vaksinat?

Pse informacioni dhe provat që ngrenë shqetësime të ligjshme në lidhje me vaksinat etiketohen si “teori konspirative anti-vaksine?” Pse këto shqetësime nuk janë adresuar kurrë në të vërtetë ose janë pranuar brenda rrjedhës së zakonshme? Pse shqetësimet në lidhje me vaksinat gjithmonë etiketohen si “lajme të rreme?”

Për një person mesatar, ne marrim vendime bazuar në informacionin që marrim nga analistët dhe ekspertët, por çfarë ndodh nëse nuk po i marrim të gjitha informacionet? A jemi të informuar si duhet?

A mund të marrim vendime të mençura? Në fund të ditës, a ka rëndësi edhe kush është i drejtë apo i gabuar? A nuk duhet të shqetësohemi më shumë vetëm për të konverguar në të vërtetën e ndershme dhe transparente? Si na ndihmon censura e ideve të arrijmë te e vërteta?

Burimi/Stopfake.al

Ylli Merja – Trajtimi bimor per parazitet ne zorre

No Comments Shendetesi

Parazitet ne zorre jane shume shqetesues per te gjitha moshat pasi shkaktojne probleme ne organizem si: anemia, rritje e toksinave ne organizem, infeksione, dobesim i sistemit imunitar, perhapja e vezeve te ketyre paraziteve ne organe te tjera apo ne tru ndodh ne disa raste dhe krijon probleme edhe me te renda.
Per ti parandaluar parazitet ne zorre eshte e rendesishme:
➡️ te sensibilizojme veten dhe femijet sidomos ne mosha te vogla per larjen e shpeshte te duarve.
➡️ perdorimi i disinfektanteve te duarve kur prekim ne siperfaqe si dorezat e dyerve, ashensori, shkallet etj.
➡️ higjena personale maksimale dhe nderrimi i carcafeve e kllefit te jastekut sa me shpesh.
➡️ kujdesi me frutat dhe perimet, sallata qe konsumohen te gjalla, idealja eshte te behet shplarja e tyre me uje me sode nese konsumohen te gjalla.
➡️ konsumimi i produkteve te mishit te marinuar rrit rrezikun ndaj paraziteve, ne rast se keni pasur infeksione te shpeshta eshte me mire te konsumoni mishin e zier mire.
➡️ keshillohet konsumimi i farave te frutave psh molle, kajsi etj qe kane shije te hidhur.
➡️ keshillohet konsumimi i rregullt i qepes dhe hudhres se gjalle, si psh ne sallate.
🫖Perbehet nga nje caj miks dhe vaji per tretjen. Ndihmon ne pastrimin e paraziteve ne zorre tek femijet dhe te rriturit.
Keshillohet te perdoret edhe ne rast se doni te beni nje pastrim te mire te zorreve.
Per individet qe kane probleme kronike me parazitet, te cilat jane te perseritura keshillohet nje konsulte!
💁❓Per me shume informacion na shkruani ne inbox

Burimi/Facebook/Ylli Merja