Home

Lajme

ALUMNI Liceu Artistik – Endri Nini – pianist ( Gjermani)

No Comments Kulture

Endri Nini ka lindur në 1984 në Tiranë. Studioi piano me Anita Tartari e me pas fitoi konkursin per te vazhduar studimet ne Karlsruhe (Gjermani ) me Sontraud Speidel, me Kevin Kenner në Royal Kollege of Music ne Londer dhe Bernd Goetzke në Hanover.
Endri gjithashtu morri mesime të posaçme nga pianistet e famshem Stephen Kovacevich, Aldo Ciccolini dhe Andras Schiff. Ai kompletoi studimet e tij pas universitare ne specialitetin e ansamblit te dhomës me Markus Becker dhe Oliver Wille në Hanover.
Për rezultatet e tij të larta Endri Nini ka marrë bursa nga Fondacionet DAAD, Villa Musica, Alfred-Töpfer Stiftung dhe Fondacioni Solti në Mbretërinë e Bashkuar.
Aktivitetet Artistike të Endrit përfshijnë koncerte në Athinë, Londër, Vjenë, Berlin, Romë, Hamburg, Krakov,Frankfurt.
Endri Nini ka performuar në festivale si: Annecy, Prusisë Kovi, Holland Music Sessions, de la Rajoni Franche-Comte, Chamber Music Festival Hanover dhe Allegretto Albania.
Si pianist i muzikës të dhomës ai ka performuar me muzikantë të kalibrit të lartë si Albrecht Mayer, Sabine Meyer, Daniel Rowland, Gustav Rivinius, Elsbeth Moser dhe Wolfgang Güttler, ndërsa koncerte të shumta solo dhe në ansamblet e muzikës së dhomës në vende të rëndësishme në të gjithë Gjermaninë, Evropë dhe Kinë. Nga viti 2012 deri në vitin 2018 Endri ishte anëtar themelues dhe pianist i Flex Ensemble me të cilin fitoi disa çmime në konkurse prestigjioze ndërkombëtare të muzikës së dhomës si çmimi i parë në konkursin ndërkombëtar të muzikës së dhomës Robert Schumann në Frankfurt, çmimin e parë në Gianni Bergamo, Çmimi i Muzikës Klasike në Lugano.
Me Flex Ensemble ai ka performuar në vende të tilla si Concertgebouw Amsterdam, Alte Oper Frankfurt, Qendra e Arteve të Pekinit dhe Meistersingerhalle Nürnberg.
Si solist ai ka interpretuar me Orkestrën Filarmonike Baden-Baden, Orkestrën Simfonike të Radios dhe Televizionit Shqiptar, Orkestrën e Dhomës Karlsruhe dhe Orkestrën e Dhomës të Tiranës. Regjistrimet e tij përfshijnë dy CD me Ansamblin Flex „Arritja e Natës“ dhe „Au Suivant!“ (Për etiketat muzikore Genuin dhe Avi) si dhe regjistrime për radio si SWR, NDR, Radio Tirana, Radio 4 Amsterdam dhe Radio Semnoz në Francë . Ai gjithashtu ka performuar në Festivale të tilla Sommerliche Musiktage Hitzacker, Heidelberger Frühling, Festspiele Mecklenburg-Vorpommen, Annecy Festival, Prussia Cove, International Music Festival Goslar, Prishtina International Music Festival, Allegretto Albania dhe Podium Festival Esslingen. Endri Nini ka fituar shumë çmime në konkurse të ndryshme kombëtare dhe ndërkombëtare si Concours International de Piano “Ile de France” në Paris, çmim nga Fondacioni Solti në Mbretërinë e Bashkuar Premio “Trio di Trieste” në Trieste dhe konkursi ndërkombëtar i muzikës së dhomës Kiejstut Bacewicz në Łódź .
Endri gjithashtu shpesh kuron formate multidisiplinare të koncerteve si një mënyrë efektive për të bashkuar audienca të ndryshme dhe muzikë.
Që nga viti 2014 ai ka krijuar rregullisht programe dhe duke performuar me muzikantë, kërcimtarë, aktorë dhe artistë vizualë në Festivalin e Muzikës së Dhomës Rheinhesen, serinë e koncerteve imPULS në Hanover si dhe Projektin Wunderkind në Shqipëri.
Për sezonin 2020/21 ai është Drejtori Artistik i Festivalit të Muzikës të Dhomës të Universitetit të Muzikës dhe Dramës Rostock, i cili u zhvillua nën moton Gëzuar Ditëlindjen Z. Beethoven !
Endri Nini ben pjese në trupën akademike si pedagog pasionant ne Universitetin e Muzikes dhe Theatrit ne Rosotock, Universitetin Franc List ne Weimar dhe ne Akademine Sibelius Finlande.

Burimi/Facebook- ALUMNI/Liceu Artistik